EthiopiŽr Adola wint marathon van Berlijn, Bekele valt tegen

Na een jaar afwezigheid vanwege de COVID-19-pandemie is de marathon van Berlijn weer terug. In de Duitse hoofdstad was het deelnemersveld dit keer iets minder, maar toch ging het vooral in het begin weer vrij hard.

Achter de hazen zaten er halverwege nog vier mannen in de kopgroep: Tesfaye Lencho en Guye Adola uit Ethiopië en de Kenianen Abraham Kipyatich en Philemon Kacheran, die halverwege doorkwamen in 1:00.48 uur - achttien seconden onder Eliud Kipchoge's wereldrecord. Favoriet Kenenisa Bekele was al wat afgehaakt, maar hield de schade halverwege nog wel beperkt tot twaalf seconden.

Bekele kwam er na een kilometer of 25 weer bij, terwijl Lencho en Kipyatich richting de dertig kilometer afhaakten. Ook het wereldrecordtempo zat er niet meer in: de hazen waren wat te enthousiast vertrokken en na dertig kilometer zaten de koplopers er 1:19 minuten boven. Kacheran was de volgende die afhaakte, waardoor Adola en Bekele konden strijden om de winst.

Adola sloeg vervolgens een gat naar Bekele, die snel bij werd gehaald door de op indrukwekkende wijze naar voren komende Keniaan Bethwel Yegon. In no-time was het gat naar Adola gedicht, maar een kilometer of twee voor de finish moest Yegon toch weer afhaken. Adola liep zo naar een fraaie zege in 2:05.45 uur. Yegon finishte als tweede in 2:06.14 uur, ruim twee minuten sneller dan zijn PR, en Bekele - die in 2019 in Berlijn nog twee seconden boven het wereldrecord bleef - werd derde in 2:06.47 uur.

Bij de vrouwen was de winst voor de Ethiopische Gotytom Gebreslase, die zich vanaf een kilometer of 35 definitief ontdeed van de concurrentie en bij haar marathondebuut won in 2:20.10 uur.