CoronaCheck-app problemen veroorzaakt door DDoS-aanvallen en drukte

De server van de coronacheck-app heeft zaterdagavond te maken gehad met zogenoemde DDoS-aanvallen, wat naast de drukte zorgde voor overbelasting. Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten. Dit leidde ertoe dat mensen - mede doordat de app veelvuldig wordt gebruikt - problemen ondervonden bij het aanmaken van hun QR-code.

Volgens de woordvoerster is op voorhand wel rekening gehouden met deze DDoS-aanvallen (distributed denial of service), waarbij mensen, doorgaans cybercriminelen, websites plat proberen te gooien door ze te overvoeren met internetverkeer. "We kunnen ze goed afslaan", aldus de zegsvrouw. Later op de avond nam de drukte weer iets af.

Vanwege de drukte  en de cyberaanvallen kon het even duren voor het mensen lukte om een QR-code op te halen in de CoronaCheck-app. De meeste mensen ondervonden geen last, want wie al een QR-code heeft, kan die namelijk offline laten zien. Maar mensen die voor het eerst of na lange tijd een QR-code op wilde halen konden vertraging ondervinden. Zij kregenn het advies om op een later moment opnieuw te proberen een QR-code op te halen. 

Het is verstandig om voor je op stap gaat te controleren of je QR-code op je telefoon staat en niet te wachten tot het moment dat er gecontroleerd wordt.