Britten dreigen EU-burgers zonder verblijfsvergunning met uitzetting

Groot-Brittannië verwachtte eigenlijk dat EU-burgers zonder verblijfsvergunning het land vrijwillig zouden verlaten. Nu dat lijkt uit te blijven, overwegen de immigratiediensten in de toekomst het vertrek van mensen af te dwingen. Een versoepeling van de visumregels is niet in zicht, ondanks het tekort aan geschoolde arbeidskrachten.

Groot-Brittannië heeft EU-burgers die na de Brexit geen verblijfsvergunning meer hebben, bedreigd met uitzetting. Iedereen die in het VK blijft is illegaal, zei Kevin Foster, staatssecretaris voor immigratie, tegen de Italiaanse krant 'La Repubblica'. "We verwachten dat mensen het land vrijwillig verlaten, maar als ze dat niet doen, zal immigratie proberen hun vertrek af te dwingen", zei Foster.

Een van de belangrijkste Brexit-beloften van premier Boris Johnson was het beëindigen van de bewegingsvrijheid. EU-burgers die in het land woonden voordat Groot-Brittannië de douane-unie en de interne markt van de EU op 1 januari 2021 verliet, konden tot eind juni 2021 een nieuwe verblijfsstatus aanvragen, waarmee ze na de brexit toegang zouden behouden tot het gezondheidszorgsysteem, de arbeidsmarkt en sociale uitkeringen.

Meer dan zes miljoen mensen hebben dit gedaan en tot nu toe zijn daarvan 5,4 miljoen aanvragen goedgekeurd. Eind augustus waren er nog 400.000 aanvragen in behandeling. "Het publiek verwacht terecht van ons dat we degenen verwijderen die geen recht hebben om in het VK te zijn", zei Foster. Hij weigerde de visumregels te versoepelen om dringend noodzakelijke specialisten toegang tot het land te laten behouden.

De politicus beweerde dat het nieuwe immigratiesysteem niet de oorzaak was van de vele vacatures. Dat de EU-landen ook wanhopig op zoek waren naar medewerkers in de logistiek of de horeca, toont aan dat de Brexit niet de oorzaak van het probleem is. Bedrijfsverenigingen daarentegen vragen al langer aan de Britse overheid om vrijstellingen om het dringende tekort aan geschoolde arbeidskrachten te verhelpen.