FOK! Wat een weer: eindelijk regen!!

herfstbanner

Hoi daar!

Met diepe vreugde kan ik jullie eindelijk weer eens wat regen in het vooruitzicht stellen. De eerste schermutselingen vonden vandaag al plaats. Vanochtend vroeg trokken er al een paar buien van zuid naar noord over het land. Vrij lokaal en met een aardige treksnelheid. Zowaar viel er rond Abcoude zo'n 4 mm en op andere plaatsen zo'n 2 tot 3 mm. 

Daarna brak de zon er goed door en beleefden we een heerlijke middag. Op veel plaatsen kwamen de temperaturen uit tussen de 21 en 24 graden. Alleen in het uiterste noorden bleef de bewolking lang hangen.

In de loop van de middag ontstonden er een paar buien boven Belgie die nu in noordoostelijke richting trekken. Dat was nog niet alles. Een veel actievere bui ontstond boven Twente en bracht zowaar ruim 10 mm. Daarbij kwam het ook tot onweer. Daarna ontstonden er ook in Drenthe en deels Friesland een aantal buien. In de rest van het land gebeurde er verder niets.

De komende uren zullen de buien geleidelijk gaan verdwijnen. We krijgen dan een rustige en droge nacht voor de boeg.

Morgen gaat er dan echt iets gebeuren. De warme lucht die we vandaag boven ons land hadden zal door een actief koufront worden verdreven. De dag begint nog met opklaringen en zeker in het noordoosten houden die nog vrij lang stand. Vanuit het westen neemt dan de bewolking toe en vervolgens zal er ook voor het eerst in lange tijd weer enige regen van betekenis gaan vallen. De hoeveelheden kunnen oplopen tot 10 mm, maar ik sluit niet uit dat er ook wat verscholen buien in de neerslag zitten. In dat geval sluit ik 20 mm ook niet helemaal uit. Uiteindelijk klaart het na passage van het front weer goed op. De temperaturen zullen dan flink gaan zakken.

Overdag is het nog zo'n 20 tot 23 graden, maar zullen na de regen gaan dalen tot 16 graden. Uiteindelijk krijgen we in de nacht naar dinsdag een behoorlijk frisse nacht voor de boeg met minima zo rond de 6 graden.

De wind speelt morgen ook een belangrijke rol. Eerst uit het zuidwesten, maar later draaiend naar west. Overdag wakkert die dan aan tot krachtig of hard aan zee en het binnenland mag een kracht 4 tot 5 verwachten. In de avond neemt de wind dan weer snel af.

Dinsdag is dan weer een mooie dag.  

Vaarwel!  

 

 
Helaas dit weekend overleden. Alan Lancaster. Dit was de laatste tour in de originele ine-up. R.I.P Alan.  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.