Zwitserland stemt met een tweederde meerderheid voor homohuwelijk

Zwitserland heeft zondag in een referendum met bijna tweederde meerderheid gestemd om het burgerlijk huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht te legaliseren, waarmee ze een van de laatste landen zijn in West-Europa waar het homohuwelijk is gelegaliseerd.

Volgens de resultaten van de Zwitserse federale kanselarij stemde 64,1 procent van de kiezers voor het homohuwelijk in het landelijke referendum dat werd gehouden onder het Zwitserse systeem van directe democratie.

De uitslag van het referendum betekent ook dat de adoptierechten voor koppels van hetzelfde geslacht nu worden uitgebreid.

"We zijn erg blij en opgelucht", zei Antonia Hauswirth van het nationale comité Marriage for All, eraan toevoegend dat supporters feest zouden vieren in de Zwitserse hoofdstad Bern zondag .

Amnesty International zei in een verklaring dat de stap om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor koppels van hetzelfde geslacht een "mijlpaal voor gelijkheid" was.

Monika Rueegger van de rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP) en een lid van het referendum commissie No to Marriage for All, was echter teleurgesteld. “Dit gaat niet over liefde en gevoelens, dit gaat over het welzijn van kinderen. Kinderen en vaders zijn hier de verliezers", vertelde ze aan Reuters.

Het Zwitserse parlement en de regerende Federale Raad hadden de Marriage for All-voorstellen gesteund, en peilingen voorafgaand aan het referendum toonden solide steun.

Zwitserland staat sinds 2007 burgerlijke partnerschappen van hetzelfde geslacht toe.

Het wordt nu mogelijk voor koppels van hetzelfde geslacht om te trouwen en om kinderen te adopteren die geen familie van hen zijn. Gehuwde lesbische stellen zouden ook kinderen mogen krijgen door middel van spermadonatie, wat momenteel alleen legaal is voor gehuwde heteroseksuele stellen.

Het zal  daarnaast ook gemakkelijker zijn voor buitenlandse echtgenoten van hetzelfde geslacht om het Zwitserse staatsburgerschap te verkrijgen.

In een afzonderlijk maar gelijktijdig referendum verwierp 64,9 procent van de Zwitserse kiezers een voorstel om een vermogenswinstbelasting in te voeren.