Alaphilippe pakt tweede wereldtitel op rij

Julian Alaphilippe heeft zijn wereldtitel met succes verlengd. In België was de Fransman de sterkste van de dag en kwam solo aan in Leuven. Dylan van Baarle veroverde verrassend het zilver voor Nederland. Hij won de sprint voor de tweede plaats van Michael Valgren en Jasper Stuyven.

De wegwedstrijd in Leuven werd al vroeg hard gemaakt. Frankrijk opende op 180 kilometer van de streep de aanval met Benoît Cosnefroy. De Fransman kreeg Remco Evenepoel en Magnus Cort met zich mee en even later zouden nog een aantal renners de voorsprong naar voren maken, zoals onder meer Kasper Asgreen en Primoz Roglic.

Er ontstond een interessante koerssituatie, waar Italië de slag had gemist. De Italianen moesten in de achtervolging en na vijftig kilometer bracht Italië het peloton weer terug. Maar daarna zou het ook nooit stilvallen in de wedstrijd. Uiteindelijk zou een kopgroep van zeventien renners wegrijden die voor de wereldtitel zouden gaan strijden met daarbij de Nederlanders Mathieu van der Poel en Van Baarle.

Ook Alaphilippe was mee in de kopgroep en de titelverdediger liet op de korte hellingen zien dat hij over de beste benen beschikte. Hij trok meermaals in de aanval en zorgde dat verschillende renners in de kopgroep in de problemen kwam. Op zeventien kilometer plaatste hij zijn beslissende aanval en niemand kwam meer op het wiel bij Alaphilippe.

De titelverdediger reed naar zijn tweede wereldtitel en achter de Fransman ontstond er een achtervolgende tussen Stuyven, Valgren, Van Baarle en Powless. Ondanks verschillende aanvallen bleef het viertal samen, waarna Van Baarle verassend het zilver won in de sprint. Hij won voor Valgren en Stuyven.