EK: Slowakije verrast Polen na domme rode kaart

Polen en Slowakije hebben hun eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap voetbal 2020 afgewerkt. In het Russische Sint-Petersburg werd de eerste wedstrijd in groep E toch wel wat leuker dan vooraf gedacht, in elk geval voor de Slowaken.

Het duel begon vrij aardig, maar vervolgens gebeurde wat vooraf werd verwacht: Slowakije parkeerde de bus voor het doel. Toch was het uitgerekend Slowakije dat binnen twintig minuten de score opende: Robert Mak dribbelde naar binnen en wist doelman Wojciech Szczesny te verrassen, waarbij de Poolse keeper de goal opvallend genoeg als eigen goal genoteerd zag worden.

De Slowaken leken de parkeerplaats van de bus een beetje te verlaten, terwijl het bij Polen niet best ging: bij Robert Lewandowski lukte nagenoeg niks en ook de rest kreeg weinig voor elkaar. Kort voor rust kreeg Lewandowski nog een kansje, maar de sterspeler van de ploeg wist daar niet van te profiteren en dus ging men met 0-1 voor Slowakije de rust in.

In de rust zullen de Polen elkaar stevig opgepept hebben, want na welgeteld 32 seconden had Karol Linetty de gelijkmaker achter de Slowaakse doelman Martin Dubravka liggen, ook al raakte hij de bal eigenlijk niet eens goed. Niet veel later kreeg Linetty nog een kans, kort daarop gevolgd door een kans voor Kamil Glik - de Poolse voorsprong hing in de lucht.

Daar kwam na een dik uur een einde aan, want Gregorz Krychowiak, die al een gele kaart had, leek het een strak plan om op een Slowaakse voet te gaan staan: nog eens geel en dus een verdiende rode kaart. Hij bleek zijn ploeg zo enorm in de steek gelaten te hebben, want een handvol minuten later was het Inter-verdediger Milan Skriniar - de 'bestuurder' van de Slowaakse bus - die Slowakije met een keurig geplaatst balletje op voorsprong bracht.

Er werd gewisseld, onder meer FC Groningen-speler Tomas Suslov kwam het veld in, en Polen kreeg hier en daar nog wat kansjes, maar de gelijkmaker zat er niet meer in en dus pakte Slowakije de winst.