Japanse judoka's met overmacht naar wereldtitel, Nederland vroeg onderuit

Op de slotdag van het wereldkampioenschap judo in Boedapest is gestreden om de titel bij de gemengde landenteams. In 2017 stond dat voor het eerst op het WK-programma, Japan won die titel net als in 2018, 2019 en nu ook 2021.

Nederland nam het in de eerste ronde op tegen Frankrijk en dat ging niet zo best: Karen Stevenson werd verslagen door de minstens vijftien keer zo grote Lea Fontaine, Jur Spijkers dolf het onderspit tegen Cyrille Maret. Vervolgens was Pleuni Cornelisse niet opgewassen tegen Gaetane Deberdt en voor Frankrijk maakte Joan-Benjamin Gaba het af met winst op Yannick van der Kolk.

Frankrijk klopte Georgië vervolgens door de golden score te winnen, waarna Oezbekistan met 4-1 opzij werd gezet. Japan, het enige land met een bye in de eerste ronde, had geen enkele serieuze moeite: Oekraïne en vervolgens Rusland werden met 4-0 geklopt, waarna Soichi Hashimoto, Saki Niizoe, Kenta Nagasawa en Maya Akiba hun finalepartij allemaal wonnen, 4-0 en weer goud voor Japan dus.

Oezbekistan wist de verrassing compleet te maken door na hun sterke optreden Zuid-Korea met 4-1 te verslaan in de strijd om brons, Brazilië won de andere wedstrijd om brons door met 4-2 van de Russen te winnen.