FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 september 2020

Algerijnse kustwacht voorkomt binnen een week de oversteek van 755 migranten

De Algerijnse kustwacht heeft binnen een week de oversteek van 755 migranten van Algerije naar Europa weten te voorkomen.

Het Ministerie van Defensie in Algiers  deelde mee dat er honderden mensen in verschillende boten zijn tegengehouden om te vertrekken. De meerderheid van de migranten die vanuit Algerije naar Europa wilden gaan, naar verluidt Algerijnse staatsburgers zijn. Ondanks een wet uit 2009 die illegale emigratie strafbaar stelt met straffen van maximaal zes maanden, wagen vooral jongere Algerijnen zich aan de gevaarlijke reis over de Middellandse Zee. Daarnaast is Algerije een doorvoerland voor mensen uit andere Afrikaanse landen die willen migreren naar Europa.

Volgens het EU-grensbeschermingsagentschap Frontex bereikten in de eerste acht maanden van dit jaar al meer dan 6.000 Algerijnen Europa.

Uitslag Ajax - Vitesse

Ajax heeft zaterdagavond een knappe overwinning geboekt tegen Vitesse. De ploeg van trainer Erik ten Hag moest door een rode kaart van Edson Álvarez iets meer dan een helft met tien man spelen, maar wist dankzij een winnend doelpunt van Antony alsnog te winnen: 2-1.

Na iets meer dan twintig minuten opende Quincy Promes de score na een goede aanval waarin Noussair Mazraoui de assist gaf. Na de 1-0 kreeg  Ajax wat meer controle na een moeilijk begin, waarin Vitesse verschillende kansen kreeg. Vlak voor rust moest Ajax met tien man verder na een directe rode kaart van Álvarez.

Vitesse wist in de tweede helft te profiteren van de rode kaart van Ajax. Na een afgeslagen corner knalde oud-Ajacied Riechedly Bazoer de bal hard binnen. Een kwartier na de gelijkmaker kwam Ajax toch weer op voorsprong dankzij Antony, die met zijn verkeerde voet afwerkte. In het vervolg van de wedstrijd kwam de thuisploeg niet meer in grote problemen.

AFC Ajax

2 - 1

Vitesse

 21' Promes
 70' Antony
   56' Bazoer
 
 Gele kaart: Schuurs, Blind,Tagliafico, (AFC Ajax), Bruns,Hajek,Wittek, Tannane, (Vitesse)
 Rode kaart: Alvarez (44) (AFC Ajax),
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 12.176
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui (Dest/84)
Schuurs (J.Timber/31)
Blind
Tagliafico
Álvarez
Promes (Traoré/90 1)
Kudus
Antony
Labyad (Ekkelenkamp/46)
Tadic
  Pasveer
Dasa
Doekhi
Bazoer
Hajek
Wittek (Manhoef/81)
Bruns (Vroegh/61)
Bero
Tannane
Openda
Darfalou (Broja/60)

Eerste MotoGP-pole Morbidelli in Barcelona

Franco Morbidelli heeft zijn eerste poleposition in de MotoGP te pakken. De Italiaanse Petronas Yamaha-coureur, eerder dit jaar al goed voor zijn eerste zege, was zaterdag de snelste tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Catalonië.

Op het asfalt van Barcelona troefde Morbidelli zijn teamgenoot Fabio Quartararo met 0,210 seconden overtuigend af. Valentino Rossi, die volgend jaar een van de twee Petronas-stoeltjes in mag nemen, completeerde de eerste startrij op 0,331 seconden. Op de tweede rij vinden we Jack Miller (+0,427), de tussen twee Ducati's in staande Yamaha-coureur Maverick Viñales (+0,573) en Johann Zarco (+0,580).

Pol Espargaro zette zijn KTM op de derde rij, naast de Suzuki van Joan Mir en de Ducati van Danilo Petrucci. WK-leider Andrea Dovizioso zal het zondag moeten doen vanaf een uiterst teleurstellende zeventiende plek op de grid.

In de Moto2 ging de pole naar Luca Marini, die Jorge Navarro (+0,181) en Sam Lowes (+0,282) het nakijken gaf. Fabio Di Giannantonio, Jake Dixon en Marco Bezzecchi vertrekken vanaf rij twee, Marini's uitdager in de strijd om de wereldtitel, Enea Bastianini, start als elfde en Bo Bendsneyder bleef steken op een uiterst teleurstellende 28e plek.

De pole in de Moto3 ging tot slot naar Tony Arbolino, die een bijna perfecte ronde kende - inclusief perfecte slipstream - en maar liefst 0,618 seconden sneller was dan zowel Raul Fernandez als Gabriel Rodrigo, die de eerste startrij completeren. WK-leider Albert Arenas, Jaume Masia en Niccolo Antonelli vertrekken vanaf rij twee.

Het tijdschema is in verband met de Formule 1 iets anders dan anders, alles is een uurtje later: om 12.00 uur trappen de jongelingen in de Moto3 af, gevolgd door de Moto2 om 13.20 uur en de MotoGP om 15.00 uur.

Uitslag sc Heerenveen - VVV-Venlo

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie het duel tussen sc Heerenveen - VVV-Venlo. de thuisclub won de wedstrijd met 1-0.

VVV begon nog wel als de betere ploeg aan het duel en kreeg ook de grootste kans, Een halve omhaal van Giakoumakis belandde op de paal. Langzaam maar zeker nam Heerenveen het initiatief over en dankzij een benutte penalty van Joey Veerman kwam het op voorsprong.

In de tweede helft bleef Heerenveen de betere ploeg maar slaagde het er niet in om de voorsprong te vergroten. Zelfs tegen negen man werd niet gescoord. Uiteindelijk won het de wedstrijd met de kleinst mogelijke marge.

sc Heerenveen

1 - 0

VVV-Venlo

 32' J.Veerman(pen)    
 
 Gele kaart: Floranus, (sc Heerenveen), V.v.Crooy, (VVV-Venlo)
 Rode kaart: , Pachonik (63)S.Janssen (80) (VVV-Venlo)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 6.500
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Floranus
v.Hecke
Bochniewicz
Woudenberg
Kongolo
Batista Meier (Hajal/68)
J.Veerman (Dresevic/82)
v.Bergen
H.Veerman
v.d.Heide (Driouech/82)
  Kirschbaum
Pachonik
Gelmi
Kum
Dekker
Post (S.Janssen/46)
Linthorst
V.v.Crooy
Hupperts (v.Dijck/ 68)
Giakoumakis
J.John (Arias/68)

Dit is wat corona kan doen met je hersenen

Het coronavirus is nog schadelijker dan dat we tot nu toe wisten: het tast ook de hersenen aan. Uit onderzoek van het Amsterdamse UMC blijkt dat corona ertoe leidt dat het immuunsysteem in de hersenen op hol kan slaan. En dat heeft grote gevolgen voor (ex)coronapatiënten.

Nieuwsuur ging langs bij een patholoog die, met de hersenen van een overleden patiënt, uitlegt hoe corona ons brein aantast.

 

Uitslag Fortuna Sittard - AZ

AZ heeft ook in de tweede competitiewedstrijd puntverlies geleden. In de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard werd het 3-3. De Limburgers maakten ver in de blessuretijd de gelijkmaker.

Flemming bracht Fortuna Sittard in de 9e minuut op voorsprong. Een kwartier later kwamen de bezoekers door een doelpunt van De Wit op gelijke hoogte. Na de gelijkmaker kreeg AZ duidelijk het overwicht in de wedstrijd.

In de tweede helft brachten Koopmeiners en Boadu AZ op een comfortable 1-3 voorsprong. Met nog tien minuten spelen maakte Hansson de aansluitingstreffer en werd het toch nog spannend. In de zesde minuut van de blessuretijd was scoorde Flemming zijn tweede doelpunt van de avond: 3-3.

Fortuna Sittard

3 - 3

AZ

 9' Flemming
 80' Hansson
 90+6' Flemming
   23' De Wit
 52' Koopmeiners
 69' Boadu
 
 Gele kaart: Rota, Smeets, (Fortuna Sittard), Hatzidiakos, (AZ)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 3.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Rota
Ninaj (Angha/78)
R. Janssen
Cox (Dianessy/83)
Tekie
Seuntjens
Smeets
Flemming
Polter (Sambou/77)
Semedo (Hansson/75)
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos (Reijnders/71)
Letschert
Wijndal
Midtsjö
De Wit
Koopmeiners
Aboukhlal (Leeuwin/85)
Boadu (Druijf/84)
Gudmundsson (Sugawara/68)

Mondkapjes; Van Dissel blijft hopeloos eigenwijs, waarom?

Op Twitter kwam ik een draadje tegen van Bert Slagter, gisteravond nog te zien bij Op1, waarin hij  duidelijk aangeeft dat vanuit de gedachte 'alle kleine beetjes' helpen , het helemaal geen gek idee is om vaker een mondkapje te dragen. 

Ik vraag het mijzelf zo langzamerhand af , waarom van Dissel zo blijft ageren tegen het gebruik van mondkapjes. Natuurlijk is verkeerd gebruik van mondkapjes niet handig , maar als ik in de stad loop vraag ik mij af of de 'anderhalve meter', 'maximum aantal personen in een winkel' en het 'handen desinfecteren/wassen'  ook niet verkeerd worden geinterpreteerd door een groot deel van de bevolking. Horen we nu ook Jaap Van Dissel  zeggen, mensen blijven niet op anderhalve meter en wassen hun handen verkeerd en dat levert schijnveiligheid op dus stoppen wij er maar mee ? 

Verplicht stellen van mondkapjes hoeft niet eens, maar geef duidelijke voorlichting en laat mensen zelf beslissen of ze  mondkapjes willen dragen op plaatsen waar de overheid dit niet nodig vindt.

Zie hier een draadje van Bert Slagter waarin hij, mijn inziens, de stelling van Jaap van Dissel met betrekking tot het dragen van mondkapjes in de huidige coronacrisis onderuit haalt.

Update 20.30 uur

Op Twitter zie ik dat Bert Slagter een aanpassing heeft gedaan ivm een fout in het combineren van de Nederlandse getallen en de Noorse studie. TLDR:de getallen worden anders, maar maskers zijn onverminderd de moeite waard. Technisch draadje toegevoegd op pagina 3. 


Rapper Insayno rap stadsdichter af

Maar twee dagen duurde het stadsdichterschap van Darryl Danchelo Osenga, bekend onder de artiestennaam Insayno. De rapper is ook bekend van extreem prikkelende teksten waarin hij onder andere oproept om Geert Wilders om te leggen. Verder bleek de rapper een grote fan van Islamitische Staat.

Darryl deelt een hobby met Donald Trump, namelijk Twitter. Dat laatste is zijn stadsdichterlijke carrière wél fataal geworden. De rapper heeft, net als Akwasi, een voorliefde voor gewelddadig twitteren en opruien dan wel tot haat aanzetten en doen alsof hij dat niet meent.

Hoewel het repertoire van Darryl goed bekend is, mede omdat de rapper in het verleden is opgepakt en veroordeeld voor opruiing, was dit voor het GroenLinks raadslid Jasper Drost geen aanleiding om niet laaiend enthousiast te zijn over de haatdragende rapper na zijn ‘sorry’. Andere raadsleden van de gemeente Haarlem waren wat minder verblind door inclusiviteitswensdenken.

VVD en FvD spreken zelfs van een enorme blunder en willen weten wat men denkende was om een antisemiet te benoemen. Louise van Zetten, van Hart van Haarlem, is zelfs woest en spreekt van naamsbezoedeling van de goede naam Haarlem. Tevens doken er na de ‘sorry’ al vrij rap nieuwe ‘prikkelende teksten’ op Twitter op.

Joris Blokpoel van de VVD noemde de benoemingscommissie naïef, te volgzaam en stelde dat er wel wat meer onderzoek had mogen plaatsvinden. De VVD’er gaf het college nog wel complimenten voor het rappe ongedaan maken van de dwaling.

Volgens Insanyo komt alles door ‘rechtse partijen en media’. “Rechts Nederland heeft er een handje vol van om constant te roepen dat wij uitkeringstrekkers zijn, dat we een keertje moeten werken voor ons geld, maar zodra wij posities weten te bemachtigen, dan pakken ze tweets en posts uit het verleden om karaktermoord te plegen.”

De VVD, bij monde van Blokpoel, stelt echter dat de rapper het aan zichzelf te wijten heeft en dat die overtuiging van rechts tot links (uitgezonderd GroenLinks) gedeeld wordt. Frank Visser van de Christenunie zegt dat openheid de rapper beter had gepast. Het raadslid acht het onmogelijk dat iemand die hatelijke teksten op Twitter gooit voor verbinding kan zorgen, een van de taken van een stadsdichter.

Dortmund verliest, ook overige concurrenten van Bayern laten punten liggen

In de tweede speelronde van de Bundesliga heeft Borussia Dortmund verloren. De ploeg van trainer Lucien Favre verloor met 2-0 van FC Augsburg. De topper tussen Bayer Leverkusen en RB Leipzig eindigde in 1-1. Bayern München komt morgen in actie tegen TSG 1899 Hoffenheim.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag
Arminia Bielefeld - 1. FC Köln 1-0
Bayer Leverkusen - RB Leipzig 1-1
Borussia Mönchengladbach - Union Berlin 1-1
FC Augsburg - Borussia Dortmund 2-0
FSV Mainz 05 - VfB Stuttgart 1-4
Schalke 04 - Werder Bremen 1-3

Uitslag PEC Zwolle - Sparta

PEC Zwolle heeft de eerste overwinning van het seizoen te pakken. Na een gelijkspel en een nederlaag won de ploeg van John Stegeman in eigen huis met 4-0 van Sparta.

PEC Zwolle en Sparta leken met 0-0 de rust in te gaan, maar vlak voor rust ging het mis voor de bezoekers. De Portugese Sparta-verdediger Michael Pinto maakte hands op de doellijn en kreeg een directe rode kaart. Reza Ghoochannejhad benutte de strafschop, waardoor Zwolle de rust in ging met een 1-0 voorsprong.

Met een speler meer liep Zwolle in de tweede helft snel weg bij Sparta. Ghoochannejhad maakte snel de 2-0, waarna Clint Leemans de 3-0 maakte. Ook de Japanner Yuta Nakayama pikte een doelpuntje mee. Opvallend was dat alle uit een corner voortkwamen.

Door de nederlaag blijft Sparta op nul punten staan en de komende wedstrijd heeft de ploeg uit Rotterdam geen makkelijk programma met AZ en Feyenoord als de komende wedstrijden. PEC Zwolle heeft na drie wedstrijden vier punten en staan in de middenmoot van de Eredivisie.

PEC Zwolle

4 - 0

Sparta Rotterdam

 45+5' Ghoochannejhad
 47' Ghoochannejhad
 54' Leemans
 71' Nakayama
   
 
 Gele kaart: Nakayama, (PEC Zwolle), Auassar, (Sparta Rotterdam)
 Rode kaart: , Pinto (54) (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 2.933
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Zetterer
v.Wermeskerken
Kersten
v.Polen
Paal
Nakayama (v.d.Belt/74)
Drost (Saymak/67)
Huiberts
Leemans (Reijnders/83)
Ghoochannejhad (v.Duinen/74)
Pherai (Bajselmani/82)
  v.Leer
Abels
Vriends
Beugelsdijk
Pinto
Harroui (Emegha/63)
Auassar (Mijnans/82)
Fortes (Duarte/82) Meijers
Rayhi
Thy (Gravenberch/73)

Opnieuw aanval op boot door orka's voor de Spaanse kust

Een Schotse jachteigenaar heeft aan de BBC beschreven hoe zijn boot werd aangevallen door drie orka's voor de kust van het noordwesten van Spanje bij Kaap Finisterre .

De jachteigenaar, dhr. Walker, voelde een plotselinge schok toen hij aan het roer stond van zijn jacht, voordat hij een van de orka's zag.  Sprekend vanuit La Coruna, waar het jacht wordt gerepareerd, vertelt meneer Walker: 'Ik voelde een dreun op de boot en het roer werd uit mijn hand getrokken, ik wist niet precies wat er aan de hand was, maar toen kwam een van de dieren naar het oppervlak, links van de boot, om adem te halen' .

Hij gelooft dat twee jonge orka's verantwoordelijk waren voor de eerste aanval, maar een derde orka, die 'een stuk groter' was, kwam al snel ter plaatse.

De heer Walker belde het Maritime Rescue Co-ordination Centre (MRCC) in Finisterre, die hem adviseerde om het zeil van de boot te strijken  en de motor uit te zetten. De operator vertelde dat de orka's na 10 minuten waarschijnlijk hun interesse zouden verliezen en weg zouden gaan, maar de orka's bleven de boot van 12 ton gedurende 45 minuten aanvallen.

De heer Walker omschrijft de aanval verder: 'De boot draaide letterlijk 90 graden rond toen de orka's mijn boot ramden, zo heftig was de aanval. Toen de orka's in het roer beten en dit heen en weer trokken, draaide het stuurwiel  als een bezetene. Je had het stuurwiel niet kunnen aanraken. Je zou je armen hebben gebroken. Het enige goede was dat het al licht was. Als het twee uur eerder was gebeurd, zou het aardedonker zijn geweest, dat zou nog erger zijn geweest.'
Zijn grootste angst was dat een afgebroken roer een gat in de boot zou veroorzaken waardoor de boot water zou maken en zinken.

Het filmpje van de aanval door orka's op het jacht en foto's van de veroorzaakte schade zijn hier te bekijken.

Azarkan nu officieel lijsttrekker voor Denk

Farid Azarkan is officieel de lijsttrekker voor zijn partij Denk voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Dat werd vandaag bekendgemaakt tijdens een algemene ledenvergadering van de partij. Azarkan was de enige gegadigde voor het lijsttrekkerschap. Zo valt te lezen bij het AD.

Van der Breggen soleert naar nieuwe wereldtitel bij WK wielrennen

Anna van der Breggen is voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioene op de weg geworden. In het Italiaanse Imola reed de 30-jarige wielrenster op iets meer dan veertig kilometer van de streep, op de lastige beklimming van de Cima Gallisterna, weg uit het peloton en won met meer dan één minuut voorsprong op Annemiek van Vleuten, die de sprint voor de tweede plaats won, voor Elisa Longo Borghini.

Na drie van de vijf rondes ontstond voor het eerst een serieuze kopgroep van een negental rensters. De kopgroep reed een mooie voorsprong bij elkaar van 2.30. Ondanks de voorsprong van de kopgroep zorgde dat niet voor veel paniek in het peloton. In eerste instantie nam Australië de leiding in het peloton, waarna Nederland het in de voorlaatste overnam van Australië.

Onder aanvoering van Marianne Vos werd het gat snel teruggebracht, waarna Annemiek van Vleuten het op de lastige beklimming van de Cima Gallisterna overnam. Uittredend wereldkampioene zorgde met haar versnelling dat alleen Elizabeth Deignan, Cecilie Uttrup Ludwig, Longo Borghini en Anna Van der Breggen konden volgen, waarna Van der Breggen de beslissende demarrage plaatste.

Van der Breggen had snel een mooie voorsprong te pakken op een eerst achtervolgende groep met daarbij Van Vleuten. Van Vleuten hoefde niet te achtervolgen, waardoor de samenwerking in de achtervolgende niet goed was en vrij snel daarna werd de achtervolgende groep ingelopen door het peloton. De voorsprong Van der Breggen was inmiddels opgelopen boven de twee minuten en bij het ingaan van de laatste ronde.

Van der Breggen was zeker van de wereldtitel in de achtergrond was wachten hoe de overige medailles werden verdeeld. Op de laatste beklimming van de Cima Gallisterna zorgde Longo Borghini voor een nieuwe versnelling, waar alleen Van Vleuten een antwoord op had, maar nog steeds op ruim anderhalve minuut van Van der Breggen.

Van der Breggen werd onbedreigd voor de tweede wereldkampioen op de weg. Longo Borghini en Van Vleuten mochten sprinten voor de tweede plaats en in dat sprintje was de Nederlandse net was sneller dan de Italiaanse, die niet helemaal fair sprintte. In de achtergrond sprintte Vos nog naar een vierde plaats.

Twee gewonden steekpartij bij kantoor Charlie Hebdo, verdachten opgepakt

Zeker twee mensen zijn gewond geraakt door een geweldsincident in de buurt van het voormalige kantoor van Charlie Hebdo in Parijs. Dat bevestigt de Franse premier Jean Castex. Er zou al een verdachte zijn aangehouden. Zo valt te lezen bij het AD.

Update 17.10 uur

Volgens Liberation is de broer van Ali H. gearresteerd, hij verbleef in een kindertehuis  in Labbeville in de Val d'Oise. De broer is 16 jaar oud.
Tevens is er een bekende van Ali H. in hechtenis genomen. In totaal zitten momenteel negen mensen in hechtenis.

Het is duidelijk dat er onvrede heerst over toezicht van de locatie door de overheid  in deze periode, er wordt gesteld dat de dreiging is onderschat. 'Sinds de start van het Charlie Hebdo-proces is er absoluut geen beveiliging geweest van deze symbolische straat en gebouw', volgens Luc Hermann, mede-eigenaar van First Lines. Het hoofdbureau van politie gaf hier de volgende verklaring voor; 'Het oude Charlie Hebdo-gebouw was niet het onderwerp van enige bekende bedreiging en de bedrijven die er momenteel gehuisvest zijn, hebben geen melding gemaakt van enige bedreiging voor hun personeel. Het huidige hoofdkwartier van het satirische weekblad Charlie Hebdo is extra beveiligt met continue bewaking sinds het begin van het proces tegen de daders van de aanslag uit 2015'

Er worden overigens vragen gesteld bij de leeftijd (18) van Ali H. Hij mocht in Frankrijk  blijven omdat hij claimde minderjarig te zijn. Dat is echter nooit onderzocht. Ali H. werd begeleid door Jeugdzorg en kwam in aanmerking voor een verblijfsstatus.

Update 14.00 uur 

Het onderzoek naar de steekpartij op vrijdagochtend nabij het voormalige pand van Charlie Hebdo neemt inderdaad een terroristische wending. Een verdachte van Pakistaanse afkomst, Ali H., werd snel na de feiten gearresteerd en bekende tijdens zijn verhoor in de lokalen van de antiterrorismeafdeling (SAT) van de Parijse criminele brigade.

Volgens bevestigde bronnen van Le Parisien gaf deze in 2002 in Islamabad geboren man toe dat hij de dader van de aanval is. 'Hij zegt dat hij dacht dat hij bij Charlie was en dat de mensen die hij aanviel afkomstig waren van de satirische krant. Hij zegt dat hij ze heeft gevolgd ”, zegt een persoon die dicht bij het onderzoek staat. Maar de krant Charlie Hebdo is nu elders gevestigd op een ultrabeveiligde locatie die sinds de aanslagen van januari 2015 geheim wordt gehouden.

De andere man van Algerijnse afkomst die als tweede verdachte werd aangehouden is inmiddels vrijgelaten, omdat hij onschuldig blijkt te zijn. Hij werd gezien kort na de aanval terwijl hij met Ali H. stond te praten. De man vertelde de rechercheurs dat hij had geprobeerd de verdachte te arresteren en dat deze hem had bedreigd, dit blijkt uit video opname van een beveiligingscamera van  de metro (RATP).

Volgens Le Parisien gaf Ali H. ook aan dat hij "boos" was na het zien van het opnieuw publiceren door Charlie Hebdo van de gewraakte satirische cartoons van de profeet Mohammed. Dit heeft Charlie Hebdo gedaan ter gelegenheid van de opening van het proces tegen  de gebroeders Kouachi (lid van Al-Qaida) voor de terroristische aanslag op 7 januari 2015 bij de vorige locatie van het kantoor van Charlie Hebdo. Hierbij kwamen totaal 12 personen om het leven. Al-Qaeda heeft recent opnieuw bedreigingen geuit tegen de satirische krant Charlie Hebdo voor het opnieuw plaatsen van de gewraakte cartoons van Mohammed.

Uit de videobewaking blijkt dat de verdachte vrijdagochtend meerdere keren voor het voormalige pand van Charlie Hebdo is langsgelopen alvorens actie te ondernemen. Twee medewerkers van First Lines, een productiebedrijf dat naast het vroegere pand van de satirische krant is gevestigd, raakten ernstig gewond bij de aanslag, maar verkeren niet meer in levensgevaar.

Na de aanval voerden rechercheurs een aantal andere arrestaties uit: een man met wie Ali H. verbleef in een sociaal hotel in Cergy (Val-d'-Oise) en vijf anderen met wie hij in Pantin (Seine-Saint) woont. De politie probeert erachter te komen of de aangehouden personen op de hoogte waren van de terroristische daad van hun vriend en of ze hem daarbij hebben geholpen.

Update 21.30 uur

Aan het begin van de avond zijn vijf andere personen gearresteerd in Pantin in Seine-Saint-Denis, als onderdeel van het onderzoek naar de aanslag van vanmorgen. Zij zijn de huisgenoten van Ali H. de 18 jarige hoofdverdachte.  In totaal zijn er in deze zaak nu zeven verdachten opgepakt. Deze verdachten zijn volgens Le Parisien geboren tussen 1983 en 1996.

De hoofdverdachte is als minderjarige in augustus 2018  Frankrijk binnengekomen, hij staat volgens de Franse inlichtingen-diensten niet bekend als geradicaliseerd maar is een maand geleden opgepakt wegens het dragen van een verboden wapen, een schroevendraaier. De hoofdverdachte heeft zijn betrokkenheid bij de aanslag van vandaag nog niet bekend. Van de tweede verdachte (33) die vanmiddag is opgepakt is bekendgemaakt dat deze persoon de Algerijnse nationaliteit heeft. 

De aanslag wordt als terroristische daad beschouwd en het onderzoek is inmiddels overgenomen door het Parquet Antiterroriste (Pnat)

Update  16.10 uur

Volgens Le Parisien zijn er inmiddels 2 verdachten aangehouden. Rond 12.30 uur een man (18, geboren in Pakistan) met bebloede kleding. Rond 14 uur  is een tweede verdachte aangehouden, deze persoon had net als de andere verdachte bloed op zich. Momenteel wordt er gekeken of er een relatie is tussen deze twee verdachten. Beiden zitten in hechtenis. 
Twee mensen raakten gewond bij deze steekpartij. Er wordt rekening gehouden met een terroristische aanslag. De wijk is afgezet, scholen en metrostations zijn gesloten. 

Eerdere tweets

F1: Hamilton op poleposition, Verstappen tweede in Rusland

Lewis Hamilton heeft de poleposition gegrepen voor de Formule 1 Grand Prix van Rusland. De Mercedes-coureur was in Sochi met een tijd van 1.31,304 een halve seconde sneller dan Max Verstappen en Valtteri Bottas. De kwalificatie lag halverwege even stil na een crash van Sebastian Vettel.

In Q1 waren er verschillende coureurs, waaronder Hamilton die een tweede run moesten doen omdat hun tijd geschrapt werd vanwege het overschrijden van de limieten van de baan. Het zorgde voor extra spanning, zeker achteraan waar het wederom een afvalrace was. Kimi Räikkönen was de eerste afvaller omdat hij in zijn laatste run spinde. Na het stuivertje wisselen waren het Romain Grosjean, Antonio Giovinazzi, Kevin Magnussen en Nicholas Latifi die ook aan de verkeerde kant van de streep stonden.

Het tweede deel bracht de strategie voor de race op tafel, waarbij Hamilton, Bottas en Verstappen op de gele mediums wilden starten, terwijl de rest van de top tien op softs de race aan zal vangen. Hamilton leek veruit de snelste tijd te rijden, maar zijn tijd werd geschrapt door baanlimieten. Bottas en Verstappen slaagden wel in hun opzet.

Op het moment dat Hamilton bijna aan het einde van zijn tweede snelle run was werd de rode vlag gezwaaid. Deze werd veroorzaakt door Sebastian Vettel die met de Ferrari spinde en de muur in crashte. Zijn Ferrari-teamgenoot Charles Leclerc kon de puinhoop maar net ontwijken. Er waren toen nog twee minuten en vijftien seconden te gaan. Omdat een snelle ronde iets meer dan anderhalve minuut duurt was er een race om op tijd voor de vlag te beginnen aan de snelle ronde. De AlphaTauri's hielden het veld een beetje op, maar Hamilton slaagde er op de zachte banden net op tijd in om alsnog een ronde op de klokken te zetten die hem in het laatste deel bracht. Naast Vettel waren ook Charles Leclerc, Daniil Kvyat, Lance Stroll en George Russell klaar.

In Q3 liet Hamilton direct zien dat hij flink beter was dan de rest met een 1.31,391 waarmee hij bijna acht tienden sneller was dan teamgenoot Bottas, Verstappen en Daniel Ricciardo. Bottas verbeterde zich hierna tot een 1.31,956 met in zijn kielzog Verstappen die juist aan zijn snelle ronde begon. Dit legde de Nederlander geen windeieren, want mede dankzij de slipstream klokte hij 1.31,867 en pakte hiermee plek twee, achter Hamilton die met 1.31,304 nog iets van zijn tijd afschaafde. Sergio Perez kwam tot plek vier, voor Ricciardo, Carlos Sainz, Esteban Ocon, Lando Norris, Pierre Gasly en Alexander Albon.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:32.983 1:32.835 1:31.304 19
2 M. Verstappen Red Bull 1:33.630 1:33.157 1:31.867 21
3 V. Bottas Mercedes 1:32.656 1:32.405 1:31.956 19
4 S. Pérez Racing Point 1:33.704 1:33.038 1:32.317 15
5 D. Ricciardo Renault 1:33.650 1:32.218 1:32.364 15
6 C. Sainz Jr. McLaren 1:33.967 1:32.757 1:32.550 15
7 E. Ocon Renault 1:33.557 1:33.196 1:32.624 20
8 L. Norris McLaren 1:33.804 1:33.081 1:32.847 19
9 P. Gasly AlphaTauri 1:33.734 1:33.139 1:33.000 21
10 A. Albon Red Bull 1:33.919 1:33.153 1:33.008 19
11 C. Leclerc Ferrari 1:34.071 1:33.239   10
12 D. Kvyat AlphaTauri 1:33.511 1:33.249   16
13 L. Stroll Racing Point 1:33.852 1:33.364   11
14 G. Russell Williams 1:34.020 1:33.583   11
15 S. Vettel Ferrari 1:34.134 1:33.609   11
16 R. Grosjean Haas 1:34.592     7
17 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:34.594     6
18 K. Magnussen Haas 1:34.681     8
19 N. Latifi Williams 1:35.066     5
20 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:35.367     5

Kampioenen verenigen zich in nieuwe trailer Hyrule Warriors

Tijdens de digitale versie van Tokyo Game Show heeft Nintendo een nieuwe trailer vrijgegeven voor Hyrule Warriors: Age of Calamity.

Hierin worden de vier Champions voorgesteld en zien we enkele moves die we in de game kunnen gaan gebruiken. In totaal zijn er nu zeven speelbare personages: Link, Zelda, Impa en de vier Champions. Meer volgens ongetwijfeld nog op een later moment.

Hyrule Warriors: Age of Calamity komt op 20 november uit voor Nintendo Switch.

Kamala Harris steunt protesten in Amerikaanse steden

De protesten tegen raciale onrechtvaardigheid zijn cruciaal voor de vooruitgang van het land en helpen de wetshandhaving onder controle te houden”, zei senator Kamala Harris gisteravond in een reactie op de uitbarsting van geweld in diverse Amerikaanse steden. “Niets dat we hebben bereikt dat ging over vooruitgang, in het bijzonder rond burgerrechten, is zonder slag of stoot gekomen, en daarom ga ik deze protesten altijd interpreteren als een essentieel onderdeel van de evolutie in ons land - als een essentieel onderdeel of kenmerk van een echte democratie”, aldus de kandidaat vice-president tijdens de nationale conventie van de NAACP.

Harris prees ook de 'genialiteit' en 'impact' van Black Lives Matter, een door George Soros gefinancierde stichting. Deze stichting wordt in de media geprezen, maar ligt ook onder vuur vanwege het promoten van progressieve standpunten, zoals het ridiculiseren van het gezinsleven en het vernietigen van sociale cohesie door het importeren van achterlijke culturen in de vorm van 'ongeletterde baardapen' en 'wandelende vuilniszakken '. De uitspraken van Harris hebben er toe geleid dat diverse belangenorganisaties een formeel onderzoek eisen of de democraten en hun financiers zich schuldig maken aan het promoten en/of uitlokken van geweld.

COVID-19: 2718 nieuwe besmettingen en 38 doden, totaal 108.631 en 6366

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2718 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 108.631 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 30 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 12.589 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 38 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6366 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.ri

Eindelijk: Rossi naar Petronas Yamaha in 2021

Het is eindelijk officieel: Valentino Rossi neemt in 2021 plaats naast Franco Morbidelli in Petronas Yamaha SRT. De negenvoudig wereldkampioen heeft getekend voor een eenjarige verlenging van zijn contract met Yamaha. Dit heeft het Petronas-team vanmiddag bekend gemaakt.

Een maandenlange en lastige onderhandeling ging aan deze aankondiging vooraf. Concurrent Ducati had aan de start van het seizoen zijn zinnen gezet op Maverick Viñales, teamgenoot van Rossi, en de Franse Fabio Quartararo, satellietrijder bij Petronas. Yamaha wilde de twee jonge coureurs niet kwijt maar de 41-jarige coureur had nog geen beslissing genomen over een eventueel pensioen. Uiteindelijk is besloten The Doctor naar het sattelietteam te 'degraderen' met behoud van een Yamaha M1 met fabriekssupport. Hierop kon Quartararo promoveren naar het vrijgekomen zitje en tekenden zowel hij als Viñales tweejarige deals bij het fabrieksteam Monster Energy Yamaha.

Dit vormde het begin van moeilijke gesprekken tussen Rossi en zijn nieuwe werkgever om de finesses van het contract vast te leggen. Dat de Italiaan zijn gehele team wilde meenemen bleek een van de grootste struikelblokken. Een zwaar bevochten compromis is gevonden in een overstap van slechts enkele teamleden, waaronder zijn rijderscoach en data engineer. De laatste details van het contract zijn pas in Misano beklonken.

Met het fabrieksteam van Yamaha heeft Rossi 4 wereldtitels, 142 podiums en 56 overwinningen behaald en hiervoor gestreden in 250 races over 15 MotoGP-seizoenen.

Amsterdam : Man neergeschoten, in nabijheid een explosief aangetroffen.

Op zaterdag 26 september 2020 is een man neergeschoten op de Osdorperban te Amsterdam. In de nabijheid van het slachtoffer werd een explosief aangetroffen. De recherche doet onderzoek en roept getuigen op om zicht te melden.

Rond 04.15 uur kreeg de politie een melding dat er schoten waren gehoord op de Osdorperban. Ter plaatse troffen agenten een gewonde man aan. Deze man is overgebracht naar het ziekenhuis. In de nabijheid van de man troffen agenten een verdacht pakket aan. Nadat is vastgesteld dat het een explosief betrof, heeft de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EODD) het explosief afgevoerd

 

Hamilton haalt uit in derde training, Verstappen 6e

Lewis Hamilton gaat met veruit de snelste tijd van de dag de kwalificatie voor de Grand Prix van Rusland in. De wereldkampioen was zaterdagochtend met afstand de snelste in de derde en laatste vrije training.

Mercedes was vanaf het begin het snelste aan de Zwarte Zee, Max Verstappen was ook snel op weg. De Nederlandse Red Bull-coureur moest in zijn beste ronde echter van het gas en bleef daarmee steken op de zesde tijd.

De kwalificatie begint om 14.00 uur.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Rusland

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   L. Hamilton Mercedes 1:33.279 16
2.   V. Bottas Mercedes 1:34.055 19
3.   C. Sainz Jr. McLaren 1:34.096 17
4.   E. Ocon Renault 1:34.239 13
5.   S. Pérez Racing Point 1:34.252 14
6.   M. Verstappen Red Bull 1:34.306 11
7.   S. Vettel Ferrari 1:34.594 14
8.   L. Stroll Racing Point 1:34.732 13
9.   D. Kvyat AlphaTauri 1:34.768 14
10.   D. Ricciardo Renault 1:34.787 12
11.   P. Gasly AlphaTauri 1:34.792 12
12.   C. Leclerc Ferrari 1:34.806 14
13.   G. Russell Williams 1:34.979 16
14.   R. Grosjean Haas 1:35.257 14
15.   N. Latifi Williams 1:35.292 14
16.   K. Magnussen Haas 1:35.451 14
17.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:35.590 15
18.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:35.599 15
19.   A. Albon Red Bull 1:35.603 14
20.   L. Norris McLaren 1:35.981 17

Zwaargewicht Yoka maakt indruk met knockout in Parijs

Bokser Tony Yoka kende een dijk van een amateurloopbaan: in 2015 werd hij wereldkampioen en in 2016 olympisch kampioen, beiden bij de superzwaargewichten. Vervolgens stapte hij over naar de professionals, met prima succes.

Na een schorsing van een jaar tot juli 2019 - Yoka had drie dopingtests gemist - kon de Fransman weer door en vrijdagavond stond hij in Parijs in de ring tegen een uiterst ervaren landgenoot: Johann Duhaupas, 39 jaar en ooit uitdager voor de WBC-wereldtitel.

Duhaupas stapte de ring in met een record van 38-5, waaronder 25 zeges op knockout. Zelf ging hij in zestien jaar slechts twee keer gestrekt en niet tegen de minsten: toenmalig wereldkampioen Deontay Wilder sloeg hem in 2015 in de strijd om de WBC-titel na ruim tien ronden knockout, Alexander Povetkin deed dat een dik jaar later ook.

Geen simpele tegenstander dus voor Yoka, maar hij was niet onder de indruk. In de eerste ronde haalde hij binnen een minuut al uit en na nog geen twee minuten was het zelfs al helemaal klaar. Yoka schoof zo door naar een 7-0 record, met zes knockouts, en blijft aan de weg timmeren als serieuze uitdager voor de zwaargewichtkampioenen.

Het hele, niet al te lange gevecht tussen Yoka en Duhaupas

Schumacher pakt fraaie zege in Sochi

Mick Schumacher is bijzonder lekker op dreef in de Formule 2 en op de straten van Sochi liet hij dat ook zaterdagochtend blijken: de Duitser won de hoofdrace en maakte een ijzersterke indruk.

De race ging van start met Yuki Tsunoda op poleposition, Carlin-teamgenoot Jehan Daruvala ernaast en kampioenschapsleider Schumacher met diens naaste rivaal Callum Ilott achter hen. Schumacher vertrok ijzersterk en pakte gelijk Daruvala, terwijl Tsunoda de leiding behield.

In het middenveld ging het in de eerste echte bocht al mis: Louis Deletraz, Jüri Vips en Christian Lundgaard kwamen met elkaar in aanraking en stonden stil, waardoor de safety car de baan betrad. Ook voor Roy Nissany en Felipe Drugovich was de race voorbij, terwijl Deletraz na een bezoek aan de pitstraat wel door kon.

Bij de herstart behield Tsunoda de leiding, voor Schumacher, Daruvala en Ilott. Na zes ronden was Daruvala de eerste die zijn zachte banden in kwam wisselen, twee ronden later volgden Tsunoda, Schumacher, Ilott en onder meer ook Luca Ghiotto en Robert Shwartzman. Jack Aitken, Zhou Guanyu en Nikita Mazepin reden zo voorin, maar moesten hun harde banden nog wel inwisselen voor zachte exemplaren.

Met de pitstops voor de op harde banden gestartte mannen in aantocht ging Mazepin voorbij Zhou naar plek twee, Aitken kwam met ruim tien ronden te gaan zachte banden halen en kwam twintig seconden achter Tsunoda - de eerste die al gestopt was - de baan op. De rest kwam een ronde later binnen en dus reden Tsunoda, Schumacher en Ilott voorop, voor Ghiotto en Daruvala.

Schumacher zag vervolgens een momentje om Tsunoda te pakken en met een strak staaltje racen verschalkte hij de Japanner, die daarna ook Ilott langszij zag komen. In de laatste ronde pakte Tsunoda de tweede plek weer terug, terwijl Ilott ineens ook nog bezoek kreeg van Ghiotto en zijn podiumplek moest verdedigen.

Schumacher's overwinning kwam niet meer in gevaar, Tsunoda finishte als tweede en Ilott wist met álle macht de derde plek nog op 0,025 seconden vast te houden tegen Ghiotto. Schumacher deed zo perfecte zaken in het kampioenschap en vergrootte zijn voorsprong op Ilott.

FOK! Wat een weer: storm, buien, zon en regen

Yooooo!  

Dit is een ingewikkeld praatje, want er gebeurt werkelijk van alles. Zo zagen we dat het gisteren in het noorden en oosten prima weer was met geregeld zon en overwegend droog weer. In de rest van het land was er meer bewolking en zeker in het zuidwesten- en westen vielen er 's middags een aantal stevige buien.

Het draait allemaal om een actief lagedrukgebied dat vandaag gezellig voor onze kust lag. Inmiddels begint hij langzaam naar het zuidoosten te trekken. Daar behoort ook een stormveld bij, maar de meeste wind is bestemd voor de Vlaamse kust. Daar werden al windstoten van 90 tot 100 km/u geregistreerd. In Zeeland haalden we nog wel de windkracht 8.  Elders in het land is het veel rustiger.

Ook de neerslag was niet eerlijk verdeeld. Om de depressie heen krulde een actief en langdurig buiengebied op Zuid-Holland en Zeeland af. Daar regende het dan ook heel stevig door. En windkracht 10 in Hoek van Holland en windkracht 3 in Voorschoten. Zulke verschillen op zo'n korte afstand zien we vrijwel nooit. In Belgie is het echt raak met windstoten boven de 100 km/u. Er zijn ook al meldingen van gewonden.

Vandaag ontstaat er een nieuwe kern van lagedruk en dan lijken ook het oosten en noorden aan de beurt te komen. We beginnen de dag nog met af en toe zon en nog enkele buien aan zee, maar in de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het noordoosten toe. Vervolgens gaat het dan ook regenen. Ook hier kan behoorlijk wat uit valllen. Waarschijnlijk op veel plaatsen zo'n 10 tot 20 mm. 

Aan zee staat een harde wind die naar het noorden toe draait. Mogelijk even stormachtig. In het binnenland waait het ook flink met kracht 5. Het is met 16 graden behoorlijk fris.

Hoe het zondag gaat komen we morgen over te spreken!

Fijn weekend!  

Meer weer op FOK!

Sittard om 07.30 (Foto: Charged)
Sittard vanmorgen om 07.30. Het was er fris. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rollercoaster Tycoon 3: Complete edition (Nintendo Switch)

Rollercoaster Tycoon 3 heb ik helemaal platgespeeld toen de game uitkwam, maar de game heeft zijn meest bewogen jaren gehad nadat het hoogtepunt al lang en breed over was. Ontwikkelaar Frontier en publisher Atari kregen hommeles over niet-betaalde royalties, met als resultaat dat de game tijdelijk niet te koop was op Steam. Nu de juridische strijd gestreden is, is het tijd voor een uitstapje naar het verleden: Rollercoaster Tycoon 3 niet alleen terug op pc, maar heeft het ook een port gekregen naar de Nintendo Switch.

NFL: Jaguars kopje onder tegen Dolphins

Tijdens Thursday Night Football hebben de american footballers van de Jacksonville Jaguars het onderspit gedolven. De ploeg ontving de Miami Dolphins en de bezoekers gingen er met de winst vandoor.

De Dolphins begonnen overtuigend aan de wedstrijd: quarterback Ryan Fitzpatrick bediende Preston Williams voor een 3-yard touchdown en Jordan Howard ramde nog voor het einde van het eerste kwart een 1-yard touchdown binnen.

Dankzij een 11-yard run van James Robinson deden de Jaguars in het tweede kwart wat terug, maar Fitzpatrick stelde Mike Gesicki vanaf 15 yards in staat voor 7-21 te zorgen. Dat werd in het derde kwart nog wat pijnlijker: Fitzpatrick duwde zelf een 1-yard rushing touchdown binnen.

Het vierde en laatste kwart begon nog een beetje hoopvol voor de thuisfans, maar de 1-yard touchdown van Robinson - zijn tweede dus - bleek het maximaal haalbare. Kicker Jason Sanders van de Dolphins zette uiteindelijk de 13-31 eindstand op het scorebord.

Hogenkamp sneuvelt in laatste ronde Roland Garros-kwalificaties

Tennisster Richel Hogenkamp zal niet in actie komen in het hoofdtoernooi van Roland Garros. De Nederlandse nummer 221 van de wereld sneuvelde in de laatste kwalificatieronde tegen de Roemeense Irina Maria Bara (WTA-142).

In de eerste set maakte Hogenkamp een vroege break nog goed, waarna ze twee keer op rij haar service inleverde en de set verloor. In set twee brak ze, leverde ze de service weer in en herhaalde zich dat gelijk, waarna ze een matchpoint overleefde en na nog een break over en weer de tiebreak haalde.

In die tiebreak bleek de Roemeense net even te stabiel op haar eigen service, in tegenstelling tot Hogenkamp, waarna het op het tweede matchpoint raak was: 2-6, 6-7 (4) en Bara mag haar Grand Slam-debuut gaan maken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.