FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 september 2020

Eerste zege van het seizoen voor De Schapekoppen

FC Dordrecht heeft vrijdag de eerste overwinning van seizoen geboekt. Na het 0-0 gelijkspel tegen Go Ahead Eagles verloor de ploeg van trainer Harry van den Ham drie keer op een rij. Thuis tegen Jong AZ wisten De Schapekoppen echter met 2-0 te winnen. Kevin Jansen scoorde in de blessuretijd van de eerste helft de openingstreffer. Laat in de tweede helft bepaalde Julius Bliek via een kopbal de eindstand.

Overige wedstrijden Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Almere City FC - Helmond Sport 2-0
FC Dordrecht - Jong AZ 2-0
MVV Maastricht - TOP Oss 3-0
SC Cambuur - Jong FC Utrecht 5-2

Diamond League-seizoen afgesloten in Doha, Kipyegon maakt indruk

In het zoals gewoonlijk bloedhete Doha is het atletiekseizoen wat het hoogste niveau betreft afgesloten: de laatste Diamond League-wedstrijd van het door de COVID-19-pandemie nogal rare seizoen werd vrijdagavond gehouden.

Polsstokhoogspringen mannen
Uiteraard een van de voornaamste wedstrijden, want wereldrecordhouder Armand Duplantis, de Amerikaan Sam Kendricks en de Fransman Renaud Lavillenie waren er allemaal. Toch viel het wat tegen: de drie bleven allemaal steken op 5,82 meter en in de genoemde volgorde - op basis van de foutsprongen - stonden ze op het podium.

100m vrouwen
Elaine Thompson-Herah arriveerde laat vanuit Jamaica, maar ze staat er scherp bij en dat bleek ook in Doha: de olympisch kampioene won in een razendsnelle tijd van 10,87 seconden. Dat was ver voor de rest: de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou werd tweede in 11,21 seconden, voor de 11,25 van de Amerikaanse Kayla White.

800m mannen
Dit werd een uitstekende race, met name tussen Ferguson Cheruiyot Rotich en Elliott Giles. De Keniaan ging in de slotronde hard aan, maar Giles wist het gat bijna te dichten. Dat lukte toch niet helemaal en Rotich won in 1:44,16 minuten, voor Giles (1:44,56 en een PR) en de Keniaan Wycliffe Kinyamal (1:45,68).

3000m vrouwen
Een topveld zorgde voor een toptijd, zo bleek: de Keniaanse Hellen Obiri opende de aanval in de slotfase en zegevierde in een uiterst rappe 8:22,54 minuten, vlak voor twee landgenotes. Agnes Tirop en Beatrice Chepkoech finishten beiden in 8:22,92 minuten, maar Tirop bleek enkele duizendsten sneller dan Chepkoech, die als eerste het gaspedaal in had getrapt.

Thompson maakt indruk

1500m mannen
Stewart McSweyn was de grote favoriet en de Australiër ging voor een nieuw nationaal record. Dat lukte: hij ging er vandoor, leek wat in te storten, maar kwam toch weer op gang en won in 3:30,51 minuten, voor 5000m-specialist Selemon Barega (3:32,97) en steepleloper Soufiane El Bakkali (3:33,45).

800m vrouwen
Faith Kipyegon liep een paar jaar geleden voor het laatst een 800 meter, maar de wereldtopper op de 1500 meter liet zien waarom een dergelijke test voor haar niet nodig is: ze ging er in de tweede ronde keihard vandoor en won in een bijzonder indrukwekkende tijd van 1:57,68 minuten. De Spaanse Esther Guerrero, die lang het tempo bepaalde, liep met 1:59,22 voor het eerst onder de twee minuten en de Britse Adelle Tracey werd derde in 1:59,87.

110m horden mannen
Aaron Mallett was de gelukkige winnaar: de Amerikaan won in 13,15 seconden en was dolgelukkig met zijn persoonlijk record, nadat eerst zowel de Italiaan Paolo Dal Molin als de Fransman Wilhelm Belocian vals gestart hadden. De Zwitser Jason Joseph werd tweede in 13,40 seconden, voor de Brit David King (13,54).

Ook Kipyegon blijkt ijzersterk

100m horden vrouwen
Zoe Sedney vertegenwoordigde Nederland en liep met 13,24 seconden in een keurig persoonlijk record naar de vijfde plek. De winst ging naar de Amerikaanse Payton Chadwick in 12,78 seconden, voor landgenote Taliyah Brooks (12,86) en de Britse Cindy Ofili (13,02).

200m mannen
De Ivoriaan Arthur Cissé snelde in 20,23 naar de winst én een nieuw nationaal record, voor de Jamaicaan Julian Forte (20,39) en de Fransman Christophe Lemaitre (20,68).

Verspringen vrouwen
Maryna Bekh-Romanchuk ging er met de winst vandoor, nadat de Oekraïnse in de beslissende ronde met 6,91 meter de beste sprong noteerde. De Zweedse Khaddi Sagnia kwam met 6,85 vroeg in de wedstrijd wel verder dan de Nigeriaanse Ese Brume, maar Brume sprong in de laatste ronde 6,68 meter en versloeg daarmee Sagnia en haar 6,55 meter.

400m mannen
Niet echt een geweldig deelnemersveld, maar met 45,55 seconden ging de winst in een redelijke tijd naar de Amerikaan Kahmari Montgomery. Hij was nét te sterk voor Yousef Karam uit Koeweit (45,72), terwijl thuisfavoriet Mohamd Nasir Abbas met 45,96 derde werd. Liemarvin Bonevacia eindigde in 46,70 als zesde.

McSweyn liep een dijk van een 1500m

Antonov AN-26 neergestort in Oekraïne, 22 doden en aantal vermisten

Op Twitter worden veel filmpjes gepost van een  Antonov AN-26, een militair vliegtuig wat in Chuhuiv ( Oekraïne) zou zijn neergestort. Het zou om een trainingsvlucht gaan. Bij dit ongeluk zijn er 2 overlevenden, 22 personen zouden om het leven zijn gekomen. Volgens de berichtgeving zijn er nog enkele personen vermist. 

Update 22.00 uur

De Oekraïense autoriteiten hebben melding gemaakt van een crash van een Antonov An-26-type legertransportvliegtuig nabij Kharkiv op 25 september.  Volgens een functionaris kwamen op de avond van 25 september minstens 22 mensen om het leven, onder wie studenten van een militaire school, twee anderen personen raakten ernstig gewond bij deze crash nabij Kharkiv, in het oosten van Oekraïne. In totaal zouden er zeven bemanningsleden en 21 cadetten aan boord van het neergestorte vliegtuig zijn geweest.

'22 mensen stierven, zei vice-minister van Binnenlandse Zaken Anton Guerachtchenko tegen AFP. 'De zoektocht naar twee andere mensen gaat door', voegde hij eraan toe. Dit Antonov-26 transportvliegtuig stortte neer bij de landing, twee kilometer van de militaire luchthaven Chugouïv. Het vliegtuig vloog na de crash in brand en de brand kon een uur later gedoofd worden.

Eerdere tweets

Uitslag FC Twente - FC Groningen

Het duel tussen FC Twente en FC Groningen is vrijdagavond in 3-1 geëindigd. Door de winst is de ploeg van trainer Ron Jans voor tenminste één dag koploper in de Eredivisie.

FC Twente profiteerde in de eerste helft van een zwakke verdediging van FC Groningen. In de 22e minuut scoorde Cerný de openingstreffer voor de Tukkers. Even daarvoor had de Tsjech ook al gescoord maar dat doelpunt was door ingrijpen van de VAR afgekeurd vanwege buitenspel. Een kwartier later scoorde Danilo op aangeven van Cerný de 2-0.

Vlak na rust maakte El Messaoudi de aansluitingstreffer. Door dat doelpunt kreeg FC Groningen moed en werd gevaarlijker. Tot scoren kwamen de bezoekers echter niet meer. De thuisclub deed dat via Jeremejeff wel: 3-1.

FC Twente

3 - 1

FC Groningen

 22' Cerný
 37' Danilo
 88' Jeremejeff
   52' El Messaoudi
 
 Gele kaart: , v. Hintum, (FC Groningen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: v.d. Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ebuehi
Pleguezuelo
Schenk
Oosterwolde (Smal/59)
Brama
Roemeratoe (Zerrouki/78)
Bosch
Cerný (Lamprou/60)
Danilo (Jeremejeff/78)
Menig (Dumic/90 2)
  Padt
Dankerlui
Dammers (Suslov/76)
Itakura
v. Hintum (Leal/76)
El Hankouri (Joosten/65)
El Messaoudi
Matusiwa
D. v. Kaam
Larsen (Postema/65)
Lundqvist (Balk/65)

Man aangehouden na melding vuurwapen in voertuig

De politie ontving vrijdagmiddag 25 september een melding dat een automobilist mogelijk in het bezit was van een vuurwapen. Agenten zagen het gemelde voertuig rijden over de A16 bij Hazeldonk. Daar werd bij de aanhouding van de verdachte een speciale benader procedure toegepast: Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten. Bij de aanhouding werd een waarschuwingsschot gelost. De 36-jarige Fransman zit vast en wordt door de politie gehoord.

Vrijdagmiddag 25 september werd rond 15:15 uur gemeld dat een automobilist mogelijk in het bezit zou zijn van een vuurwapen. De politie startte direct een onderzoek en zag niet veel later het desbetreffende voertuig over de A16 nabij Hazeldonk rijden. Omdat in het voertuig mogelijk een vuurwapen aanwezig zou zijn, startte de politiemensen een speciale benader procedure; Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten. Met behulp van deze techniek wordt een veilige omgeving gecreëerd. De verdachte gaf diverse malen geen gehoor aan de bevelen van de politiemensen en om die reden is een waarschuwingsschot gelost. Na het waarschuwingsschot werkte de bestuurder wel mee en hielden agenten de 36-jarige man, woonachtig in Frankrijk, aan. Tijdens de doorzoeking van het voertuig werden meerdere bussen pepperspray aangetroffen, deze zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De man zit vast en wordt door de politie gehoord. Het onderzoek loopt.

BTGV
De procedure om gevaarlijke verdachten, die in een auto zit, aan te kunnen houden op een veilige manier bestaat al lang. De verdachte wordt met korte en duidelijke bevelen uit de auto ‘gepraat’ en zo aangehouden. De politie Rotterdam heeft een filmpje gemaakt waar agenten, in het oude uniform, laten zien hoe de procedure verloopt.


Einde seizoen voor PSV-aanvaller Romero

Maxi Romero heeft donderdag in het Europa League-duel tegen het Sloveense NS Mure een zware knieblessure opgelopen. Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat de aanvaller van PSV een operatie moet ondergaan en daarna maanden moet revalideren. Door de blessure mist hij de rest van het seizoen.

Romero moest donderdag al na tien minuten vervangen worden door Cody Gakpo. De Argentijn stond vanwege een bovenbeen- en knieblessure eerder ook al lange tijd aan de kant. Afgelopen seizoen was hij verhuurd aan Vélez Sarsfield uit zijn geboorteland. Zondag scoorde hij tegen FC Emmen nog de winnende treffer. De wedstrijd tegen NS Mure was zijn eerste basisplaats.

Random Pics van de Dag #112

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Bottas opnieuw de snelste, Verstappen zevende

Valtteri Bottas heeft ook in de tweede vrije training voor de Formule 1 Grand Prix van Rusland de snelste tijd gereden. De Fin reed in Sochi met de Mercedes naar een tijd van 1.33,519 waarmee hij een fractie sneller was dan teamgenoot Lewis Hamilton. Daniel Ricciardo kwam tot een derde plaats, terwijl Max Verstappen pas als zevende eindigde.

Mercedes was in de training opnieuw veruit de snelste en het lijkt onmogelijk voor de andere coureurs om bij de Duits/Britse bolides in de buurt te blijven. Ricciardo gaf een seconde toe op Bottas, maar daarachter waren de verschillen veel kleiner en het lijkt een strijd te worden tussen Renault, McLaren, Racing Point en Red Bull om de laatste plaats op het podium. Verstappen klokte de zevende tijd nadat hij in zijn snelste ronde nog een flink moment meemaakte.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:33.519 37
2 L. Hamilton Mercedes 1:33.786 33
3 D. Ricciardo Renault 1:34.577 27
4 C. Sainz Jr. McLaren 1:34.723 36
5 L. Norris McLaren 1:34.847 33
6 S. Pérez Racing Point 1:34.890 35
7 M. Verstappen Red Bull 1:35.048 30
8 C. Leclerc Ferrari 1:35.052 35
9 E. Ocon Renault 1:35.139 28
10 S. Vettel Ferrari 1:35.183 35
11 P. Gasly AlphaTauri 1:35.210 35
12 A. Albon Red Bull 1:35.242 31
13 D. Kvyat AlphaTauri 1:35.461 37
14 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:35.516 33
15 N. Latifi Williams 1:35.563 31
16 G. Russell Williams 1:35.575 30
17 L. Stroll Racing Point 1:35.627 34
18 K. Magnussen Haas 1:35.729 32
19 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:36.053 36
20 R. Grosjean Haas 1:36.858 32

Oud-scheidsrechter Frans Derks (89) overleden

Oud-scheidsrechter Frans Derks is vrijdag na een kort ziekbed op 89-jarige leeftijd overleden. De Bredanaar was in en buiten het veld een opvallende persoonlijkheid.

De opvallende persoonlijkheid Frans Derks (Bron: Youtube)

Derks was tussen 1956 en 1978 scheidsrechter in het betaalde voetbal. Als scheidrechter was hij vanwege een erg korte en strakke broek een opvallende verschijning. Toch dwong de Bredanaar in de voetbalwereld veel respect af door zijn manier van fluiten. Niet met kaarten strooien maar vooral mondeling de wedstrijden in goede banen leiden.

Na zijn scheidsrechtercarrière was Derks onder meer actief als voorzitter van volleybalvereniging BREVOK, FC Dordrecht en de Coöperatie Eerste Divisie. Ook nam hij in de jaren ‘70 enkele muzieksingles op.

Nick Fury krijgt eigen serie op Disney+

Samuel L. Jackson is nog lang niet klaar met Nick Fury. Disney kondigt vandaag aan dat het personage zijn eigen serie zal krijgen op hun streamingservice en dat Jackson terug zal keren in de iconische rol. 

Nicky Fury dook het laatst op in Spider-Man: Far From Home. Het is momenteel nog niet bekend wanneer de serie zal plaatsvinden binnen de Marvel-tijdlijn, maar er is al wel bekendgemaakt dat Kyle Bradstreet (Mr. Robot, Berlin Station) verantwoordelijk zal zijn voor het script en dat hij zal optreden als uitvoerend producent. 

Momenteel zijn er een flink aantal shows in ontwikkeling voor Disney+. Eerder deze week werd de eerste trailer voor WandaVision uitgebracht en het is wachten op de bekendmaking van de releasedata van The Falcon and the Winter Soldier, Loki, Hawkeye, She-Hulk, Ms. Marvel en als laatste Moon Knight. Vrijwel al deze projecten hebben echter vertraging opgelopen door het coronavirus, aangezien er niet op grote schaal draaidagen gepland kunnen worden en productieteams niet bij elkaar kunnen komen. 

COVID-19: 2782 nieuwe besmettingen en 16 doden, totaal 105.918 en 6328

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2782 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 105.918 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. In 303 van de 355 gemeentes in Nederland zijn het afgelopen etmaal besmettingen vastgesteld. Afgelopen week zijn er zelfs maar slechts een kleine handvol gemeenten waar geen besmettingen zijn gemeld.

Van de gemelde patiënten zijn er 36 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 12.560 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 16 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6328 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.ri

Update 18.45 uur:
Van de week werd al bekend dat er 8 nieuwe veiligheidsregio's een verhoogd risiconiveau gaan krijgen, namelijk: Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Groningen, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Flevoland. Vanaf zondag 16.00 uur zullen de aangescherpte maatregelen daar gelden, dat houdt onder andere in dat de horeca om 01.00 gesloten moet zijn en de maximale groepsgrootte van 100 naar 50 gaat.

Diverse regio's zullen al direct een aantal aanvullende maatregelen nemen. Zo zal in onder andere Brabant-Noord, Flevoland en Gooi en Vechtstreek de handhaving worden geïntensiveerd. Brabant-Noord heeft ook nog extra maatregelen zoals 'venstertijden', dat zijn tijdsvakken waarop kwetsbare groepen overheidslocaties als gemeentehuizen, bibliotheken en zwembaden kunnen bezoeken. Ook komt er het dringende verzoek aan supermarkten en musea om een soortgelijk tijdsvak te maken voor kwetsbare groepen.

Voor de drie grootste brandhaarden (Amsterdam, Den Haag en Rotterdam) waar er vorige week al maatregelen zijn ingegaan komen er waarschijnlijk nieuwe bij. Het aantal besmettingen in die steden loopt zo hard op dat er maandag vanuit het Outbreak Management Team (OMT) op verzoek van het kabinet extra advies voor n

COVID-19: Minister Hugo de Jonge draagt deel van zijn takenpakket over

Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) draagt per 25 september een deel van zijn taken over aan minister Van Ark en staatssecretaris Blokhuis. Deze herschikking van de portefeuilles biedt minister De Jonge meer tijd om zich te kunnen richten op de bestrijding van het coronavirus en waarborgt tegelijkertijd de continuïteit van de verschillende beleidsonderwerpen van het ministerie van VWS.

Minister Van Ark voor Medische Zorg en Sport neemt de portefeuille gehandicaptenzorg over, evenals de coördinerende rol bij de onderwerpen arbeidsmarktbeleid in de zorg, regeldruk in de zorg en rechtmatige zorg en goed bestuur.

Staatssecretaris Blokhuis van VWS neemt de jeugdportefeuille over, met daarin de jeugdgezondheidszorg, de jeugd-ggz en de Jeugdwet, evenals het VWS-deel van de portefeuille huiselijk geweld en kindermishandeling.

Minister De Jonge blijft, naast de bestrijding van het coronavirus, verantwoordelijk voor ouderenzorg, maatschappelijke ondersteuning en mantelzorg, wijkverpleegkundige zorg, het persoonsgebonden budget (pgb), medisch-ethische vraagstukken en inkoop en aanbesteden in het sociaal domein.

Deze portefeuilleverdeling zal gelden voor de verdere duur van deze kabinetsperiode.

De kamerbrief over de per vandaag gewijzigde portefeuilleverdelingt tussen de bewindspersonen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is hier te downloaden.

Ganna nieuwe wereldkampioen tijdrijden, Dumoulin tiende

De Italiaan Filippo Ganna is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden. De 24-jarige Italiaan was over de 31,7 kilometer rond Imola ruim twintig seconden dan Wout van Aert, die het zilver pakte. Het brons ging naar de Europees kampioen Stefan Küng. Tom Dumoulin werd tiende in de tijdrit op meer dan één minuut van Ganna.

Geraint Thomas was de eerste renner die een serieuze richttijd neerzette. De Brit van team Ineos was aan de streep één kleine minuut sneller dan Edoardo Affini, die tot dan toe de snelste tijd had geklokt. Halverwege de tijdrit aan het tussenpunt na 14,9 kilometer had Thomas ook de snelste tussentijd, maar na alle renners waren gepasseerd werd duidelijk dat Thomas niet mocht hopen op de regenboogtrui. Zijn ploeggenoot bij Ineos Filippo Ganna was daar maar liefst 35 seconden sneller.

Ook uittredend wereldkampioen Rohan Dennis was sneller aan het tussenpunt dan Thomas, maar moest wel twintig seconden toegeven op Ganna. Küng (vierde aan het tussenpunt), Dumoulin (vijfde), Van Aert (zesde) en Cavagna (zevende) moesten meer dan veertig seconden toegeven op Ganna.

In het tweede deel van de tijdrit bleek dat Van Aert een uitstekend slot had neergezet. De Belg klopte de tijd van Thomas met tien seconden, terwijl hij aan het tussenpunt nog tien seconden achter was. Küng kwam net te kort op de tijd van Van Aert, terwijl Dumoulin een minder tweede deel reed met een bijna valpartij. Na Dumoulin was het de beurt aan Ganna en de Italiaan moest in het tweede deel wel toegeven op Van Aert, maar had aan de streep nog steeds een ruime voorsprong van een kleine halve minuut op de Belg. Alleen Dennis kon nog aan de tijd van Ganna komen, maar de uittredend wereldkampioen wist niet aan de tijd van Ganna te komen.

Ganna, regerend wereldkampioen op de individuele achtervolging op de baan, verzekerde zich daardoor van de wereldtitel in eigen land. Hij is de eerste Italiaan die wereldkampioen tijdrijden is. Van Aert legde beslag op de tweede plaats, voor Europees kampioen Kung. Dumoulin werd tiende in de tijdrit en Jos van Emden moest genoegen nemen met een 21ste plaats.

Drugslab in Maartensdijk aangetroffen

Op donderdagmiddag 24 september 2020 deed de politie een inval in een schuur in Maartensdijk. Hier werden twee mannen aangehouden en werd een grote hoeveelheid aan xtc-pillen aangetroffen. Ook zijn tabletteermachines, mixers en stempels in beslag genomen. Dit stond in een geheime ruimte welke was verborgen achter een kast.

Na rechercheonderzoek viel de politie donderdagmiddag een schuur bij een boerderij in Maartensdijk binnen. Rechercheurs troffen hier twee mannen aan die onder een roze stof zaten. In eerste instantie leek de schuur een gewone schuur maar na verder onderzoek bleek dat er een verborgen ruimte achter een kast aanwezig was. Hier werd een compleet ingericht lab aangetroffen voor de productie van verdovende middelen, van grondstof tot eindproduct, inclusief een mix- en zeefruimte. Er werden enkele kilo's xtc-pillen, tabletteermachines en de bijbehorende stempel (maken een logo of merkteken op een pil van bijvoorbeeld een automerk of stripfiguur) aangetroffen. Ook werd hier een vuurwapen aangetroffen.
 
Doorzoekingen
Tevens werd door rechercheurs van de Landelijke Recherche in twee woningen in Uithoorn en Maarssen doorzoekingen gedaan, waar eveneens enkele kilo’s verdovende middelen werden aangetroffen, evenals een alarmpistool. De politie gaat verder met het onderzoek. De twee mannen, van  36 jaar uit Uithoorn en van  50 jaar uit Maarssen, zijn ingesloten voor verhoor en zullen worden voorgeleid aan de recher-commissaris in Rotterdam.

'Koopmeiners op verlanglijstje Leeds United'

Volgens The Telegraph staat Teun Koopmeiners in de belangstelling van Leeds United. De middenvelder van AZ zou de vervanger zijn van de geblesseerde Pablo Hernández.

Technisch directeur Victor Orta zou inmiddels naar Nederland zijn gereisd voor een gesprek met het beoogde doelwit. Koopmeiners staat nog tot 2023 onder contract in Alkmaar en volgens het Britse nieuwsmedium is de vraagprijs circa twaalf miljoen euro. Eerder meldde De Telegraaf dat AZ niet afwijzend staat op het verkopen van spelers vanwege het mislopen van de Champions League.

Naar verluidt hadden afgelopen maanden ook Arsenal, Everton en AC Milan interesse in de 22-jarige speler.

De Boer gepresenteerd als nieuwe bondscoach

Frank de Boer is vrijdagmiddag gepresenteerd als bondscoach van het Nederlands elftal. De 50-jarige voetbaltrainer heeft een contract tot het einde van 2022 getekend.

De Boer, zelf 112-voudig international, voelt zich vereerd met zijn nieuwe functie. “Hier zit een heel blij persoon, hoewel je dat soms niet altijd aan me ziet”, aldus De Boer op de persconferentie. “Ik ben ervan overtuigd dat ik een goede bondscoach ben. Ik was een speler die altijd het hoogste eiste, dat heb ik als coach ook.”

De voormalig trainer van Ajax, Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United heeft vertrouwen in de huidige groep spelers en kijkt uit naar het EK van 2021: “Laten we hopen dat we daar zo lang mogelijk in meedoen en trots zijn op ons land. Ik zie een mooie periode voor ons. Het is heel belangrijk dat spelers zich senang voelen, om samen iets moois te kunnen bereiken. En daar moet ik voor gaan zorgen. Ik probeer mijn eigen lijn te volgen, maar ik denk dat het niet heel anders zal zijn dan onder Ronald.”

De Boer zal op 7 oktober in de vriendschappelijke interland tegen Mexico zijn debuut maken als bondscoach. Op 11 oktober volgt dan het Nations League-duel tegen Bosnië en Herzegovina, drie dagen later is Italië de tegenstander.

Bandeloze gedragingen uit den ouden doosch


Vroeger was alles beter
Nou dat klopt echt voor geen meter

Niet dat het er nou beter op wordt
Want daarvoor leef ik nog te kort

Maar toen ik klein was was er ook al ellende
En maakten ze al van alles een bende

Het lijkt misschien dat toen alles nog kon
Maar toen was het ook geen paradijs onder de zon

Ik denk ook niet dat het ooit nog komt
Omdat iedereen het toch verdomt

Om klaar te staan voor anderen
Nee dat zal nooit veranderen

We denken toch alleen maar aan ons eigen
En over de rest kunnen we maar beter zwijgen

Want al die pijn en al dat verdriet
Nee dat zien we toch maar liever niet

Ik zeg niet dat ik het beter weet
Maar er is een ding wat ik nooit vergeet

We zijn hier niet alleen
Dus sla je armen om me heen

Want ik kan wel een knuffel gebruiken
Ik zal wel wat naar vis kunnen ruiken

Maar als dat het ergste is
Is er toch niet zo heel veel mis    

Credits voor dit gedicht gaan naar 1001gedichten.nl

GGD Amsterdam, 'heb het idee dat de volksgezondheid in gevaar is'

Het aantal coronabesmettingen in Amsterdam schiet omhoog. De maatregelen worden langzaam weer aangescherpt en ook de druk op de ziekenhuizen neemt weer toe. De GGD spreekt over het begin van een tweede golf. Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten GGD Amsterdam, vertelt over de situatie in de hoofdstad aan AT5.

In een week tijd is het aantal positieve coronatests onder Amsterdammers met 57 procent gestegen en vooral in Nieuw-West lopen de besmettingen in rap tempo op. In het stadsdeel is het aantal inwoners dat positief getest is verdubbeld.

De GGD noemt het een zeer zorgelijke situatie. 'Ik heb echt het idee dat de volksgezondheid in gevaar is', zegt Yvonne van Duijnhoven, hoofd van de afdeling infectieziekten in een interview met AT5. 'Het aantal besmettingen is heel hoog in Nieuw-West en heel hoog in Zuidoost', zegt Van Duijnhoven. 'Maar eerlijk gezegd zien we in alle stadsdelen een stijging.' 

Naast de besmettingen onder jongeren, zijn ook de besmettingen bij ouderen weer aan het toenemen. Eerder deze maand werd al bekend dat in verpleeghuis Anton de Kom in Zuidoost de helft van de bewoners het coronavirus heeft opgelopen. 

'Tijdens de eerste lockdown werden verpleeghuizen gesloten voor bezoekers, dat moeten we deze keer voorkomen', vindt Van Duijnhoven. De GGD wil zo lang mogelijk uitstellen dat er een tweede lockdown komt voor de verpleeghuizen, maar als het moet blijft het een optie. 'Mensen hebben behoefte aan sociaal contact, dus ik hoop dat we de bezoekersregeling niet zover terug hoeven te schroeven.'

Op dit moment heeft de GGD een testcapaciteit van 3200 testen per dag, ook mensen van buiten de stad maken daar gebruik van. Het doel is nog steeds om mensen binnen een dag te kunnen testen en daarom wordt er nog steeds opgeschaald. Deze week opende er een nieuwe testlocatie in Nieuw-West, over twee weken komt er een nieuwe locatie in Zuidoost. 

Ook met het oog op de griep zal het komende maanden drukker worden in de teststraten. 'Daarom willen wij heel graag verder kunnen opschalen, zodat je heel snel een test kan doen en heel snel de uitslag hebt', zegt Van Duijnhoven. 'Dat zijn echt wel de perspectieven die nodig zijn om die grote aantallen te kunnen verwerken, om de samenleving niet vast te laten lopen.'

Ook wordt er nog steeds gebruik gemaakt van bron- en contactonderzoek om mogelijke besmettingen snel op te kunnen sporen. Door de snelle stijging van de cijfers is het niet mogelijk om deze onderzoeken bij iedereen uit te voeren. 

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) deze week dat een vaccin tegen het coronavirus mogelijk al begin volgend jaar beschikbaar is. Verschillende vaccins zitten op dit moment namelijk al in de laatste testfase.

Ook in Amsterdam hopen ze bij de GGD natuurlijk snel op resultaat. 'Iedereen kijkt er halsreikend naar uit', zegt van Duijnhoven. Maar ze is ook voorzichtig: 'Je moet eerst zien of het echt werkt en ook in grote groepen. Als het vaccin er is, is het ook niet direct bij alle mensen die het nodig hebben.'

  

Bottas bovenaan in eerste training Sochi, Verstappen 3e

Valtteri Bottas heeft de eerste vrije training voor de Grand Prix van Rusland als snelste afgesloten. De Mercedes-coureur noteerde al vrij vroeg een rappe tijd op de zachte band en daar kwam niemand meer aan.

Na negen races in elf weekeinden kwam de boel nu even wat traag op gang. Bottas noteerde zijn snelle tijd, Carlos Sainz spinde met zijn McLaren van de baan en liep forse schade aan zijn achtervleugel op, waarbij ook de nodige troep op de baan eindigde.

Nadat de baan weer vrij was gegeven hing Nicholas Latifi zijn Williams in de bandenstapel: rode vlag. Max Verstappen was in het laatste half uur lekker op dreef en schoof op naar de derde plek, achter Daniel Ricciardo. WK-leider Lewis Hamilton had duidelijk andere plannen dan teamgenoot Bottas en noteerde de negentiende tijd.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Rusland

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   V. Bottas Mercedes 1:34.923 13
2.   D. Ricciardo Renault 1:35.430 22
3.   M. Verstappen Red Bull 1:35.577 22
4.   S. Pérez Racing Point 1:35.796 23
5.   L. Stroll Racing Point 1:35.965 21
6.   E. Ocon Renault 1:36.061 23
7.   D. Kvyat AlphaTauri 1:36.230 22
8.   A. Albon Red Bull 1:36.254 24
9.   S. Vettel Ferrari 1:36.323 23
10.   P. Gasly AlphaTauri 1:36.706 25
11.   C. Leclerc Ferrari 1:36.896 23
12.   C. Sainz Jr. McLaren 1:36.970 8
13.   L. Norris McLaren 1:37.110 28
14.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:37.201 17
15.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:37.230 23
16.   K. Magnussen Haas 1:37.430 22
17.   G. Russell Williams 1:37.595 24
18.   R. Grosjean Haas 1:37.649 42
19.   L. Hamilton Mercedes 1:37.716 18
20.   N. Latifi Williams 1:37.784 11

Onderzoek naar bedrijf dat ‘bulletproof’ internetdiensten aanbiedt

De FIOD heeft dinsdag drie verdachten aangehouden en in totaal zeven panden doorzocht in een onderzoek naar belastingfraude door een bedrijf dat serverruimte biedt om anonieme internetdiensten voor haar klanten te faciliteren. Het bedrijf wordt genoemd als een zogenoemde ‘bulletproof hoster’. Het vermoeden is dat het bedrijf jarenlang opzettelijk voor tonnen te weinig belasting heeft afgedragen. Twee verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De webhoster biedt klanten de mogelijkheid volledig anoniem gebruik te maken van serverruimte. Veel klanten betalen met bitcoins en die inkomsten zouden via verhullende constructies weggesluisd worden. Het bedrijf geeft vermoedelijk niet alle betalingen op aan de belastingdienst. Hierdoor wordt er te weinig omzet- en vennootschapsbelasting afgedragen, zo is de verdenking. Er wordt nog onderzocht om hoeveel geld dit exact gaat, maar het gaat vermoedelijk om tonnen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

10 verdachten
Er zijn in totaal drie natuurlijke personen en zeven ondernemingen als verdachte aangemerkt. Het gaat naast bedrijven in Nederland ook om twee ‘limiteds’ en een ‘incorporated’ op de Seychellen. De drie aangehouden mannen zijn met hun ondernemingen betrokken bij de webhoster. Twee mannen worden vandaag voorgeleid. Een derde is na verhoor heengezonden. Hij blijft verdachte.

Beslag op waardevolle goederen
De FIOD doorzocht de drie woningen van de verdachten. Ook werden drie bedrijfspanden in Amsterdam en omgeving doorzocht. Er is (digitale) administratie meegenomen. Daarnaast is beslag gelegd op twee tasers, 70.000 euro contant geld, tonnen aan cryptovaluta en vijf voertuigen, omdat misdaad niet mag lonen.

Levensverwachting in 2019 toegenomen

De levensverwachting is in 2019 toegenomen met 4 maanden tot 80,5 jaar voor mannen, en met 3 maanden tot 83,6 jaar voor vrouwen. De hogere sterfte door het coronavirus COVID-19 kan een effect hebben op de ontwikkeling van de levensverwachting. Afhankelijk van de sterfte in de rest van het jaar zal de levensverwachting in 2020 gelijk blijven of dalen. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek.

De toename van de levensverwachting in 2019 is hoger dan gemiddeld in de zeven jaren daarvoor. Tussen 2012 en 2018 steeg de levensverwachting met gemiddeld 2 maanden voor mannen en 1 maand voor vrouwen. De stijging in 2019 is weer vergelijkbaar met de gemiddelde jaarlijkse toename in de jaren daarvoor, 2002 tot 2012.

Nederland en EU
De levensverwachting van Nederlandse vrouwen lag in 2018 4 maanden onder het gemiddelde in de EU, die van Nederlandse mannen juist 2 jaar daarboven. Ook in andere Europese landen nam de levensverwachting tussen 2012 en 2018 minder snel toe dan in de periode 2002-2012. Net als in Nederland nam de levensverwachting voor mannen in de EU in beide perioden sterker toe dan die voor vrouwen.

Uit onderzoek komt vooral naar voren dat de sterke stijging van de levensverwachting tussen 2002 en 2012 in Nederland uitzonderlijk was. Veranderingen in de zorg, zoals meer ouderenzorg, en de afname van de sterfte aan hart- en vaatziekten hebben daarbij meegespeeld.

Tijdelijk effect van corona
In het voorjaar van 2020 zijn door de corona-uitbraak meer mensen overleden dan gemiddeld (in week 11 tot en met 19 naar schatting bijna 9 duizend meer). Het precieze effect van de hogere sterfte door corona op de levensverwachting in 2020 is nog niet bekend. Dat hangt af van de ontwikkeling in de rest van het jaar, waarvoor het CBS scenario’s heeft doorgerekend.

In het meest gunstige scenario, als de hogere sterfte in het voorjaar gecompenseerd wordt door lagere sterfte in het najaar, zal de levensverwachting in 2020 ongeveer hetzelfde zijn als in 2019. Bij een toename van de sterfte in de laatste maanden zal de levensverwachting met enkele maanden dalen. In het meest ongunstige scenario, als er een tweede golf komt die dubbel zo veel sterfte veroorzaakt als de eerste golf, zal de levensverwachting mogelijk met ongeveer een jaar dalen naar het niveau van 2010.

Na vorige perioden met hoge sterfte, de Spaanse griep en de Tweede Wereldoorlog, was de levensverwachting weer snel terug op het oude niveau.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Delen gecrashte NH90-helikopter aangekomen op Vliegbasis Gilze-Rijen

De delen van de gecrashte NH90-helikopter zijn op Vliegbasis Gilze-Rijen. Het toestel verdween 19 juli in het Caribisch gebied in zee. De wrakstukken zijn de eerste week van september geborgen en per schip naar Nederland gekomen. Gisteravond zijn ze over de weg naar de Brabantse basis gebracht.

De Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) doet daar verder onderzoek naar de toedracht van de crash. Hierbij kwamen 2 bemanningsleden om het leven.

De maritieme helikopter behoorde tot het Defensie Helikopter Commando. Dat heeft helikopters gestationeerd op Vliegbasis Gilze-Rijen en op Vliegbasis De Kooy in de kop van Noord-Holland. Het type, zoals in juli is gecrasht, opereert vaak vanaf marineschepen.

Archieffoto van een NH90 boven het achterdek van Zr.Ms. Groningen (Afbeelding: Defensie)
Archieffoto van een NH90 boven het achterdek van Zr.Ms. Groningen (Afbeelding: Defensie)

Nieuwe besmetting COVID-19 bij nertsenbedrijf

Bij een nertsenbedrijf in Meijel (gemeente Peel en Maas) is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het bedrijf heeft ongeveer 10.000 moederdieren.

De besmetting is aan het licht gekomen uit de ‘early warning’, het monitoringssysteem waarbij wekelijks dieren getest worden op het virus. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 57 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: Wisselvallig zon, wind en buien

Er zijn perioden met zon en vooral in het noordwesten komt een enkele bui voor, mogelijk met onweer. In de loop van de dag neemt vooral in het zuidwesten de buiigheid toe. De maximumtemperatuur ligt rond 15°C. De wind is zuid tot zuidwest en overwegend matig, in de kustgebieden (vrij) krachtig. Aan de Zeeuwse kust neemt in de loop van de middag de wind toe tot stormachtig of storm, 8-9 Bft uit het west tot noordwest. Hierbij zijn zware windstoten van 80-100 km/uur, aan zee van 100-110 km/uur mogelijk. Elders wordt de wind vanavond zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen.

Komende nacht zijn er landinwaarts flinke opklaringen. Vooral in het noordoosten ontstaat een enkele mistbank. In het zuiden en zuidwesten komen buien voor met in de kustgebieden kans op onweer. De minimumtemperatuur ligt tussen 11°C in Zeeland en 3°C plaatselijk in het noordoosten. In het zuidwestelijk kustgebied staat een harde tot stormachtige wind (7-8 Bft), met zware windstoten van 75-90 km/uur, aan zee mogelijk 90-100 km/uur. Elders staat een zwakke tot matige wind uit uiteenlopende richtingen.

Zaterdagochtend verdwijnen de mistbanken. Verder is het wisselend bewolkt vooral aan de westkust enkele buien, mogelijk met onweer. In de loop van de middag gaat het van het noorden uit regenen, in de avond regent het op veel plaatsen. De maximumtemperatuur ligt rond 16°C. De wind is landinwaarts zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen, aan de zuidwest- en westkust noordwestelijk en krachtig tot hard, mogelijk stormachtig (8 Bft) met uitschieters van 75-90 km/uur. Later op de dag en in de avond wordt de wind in het hele kustgebied krachtig tot hard uit een noordelijke richting. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Charged spotte wat mooie bedreigende bewolking  (Foto: Charged)
Charged spotte wat mooie bedreigende bewolking (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Hagenaar stak uit het niets drie tieners in de rug, eis TBS en 4 jaar celstraf

De koopavond van ‘Black Friday’ kreeg 29 november vorig jaar in Den Haag een heel andere en angstaanjagende betekenis. Tijdens het populaire koopfestijn stak een man in de Grote Marktstraat uit het niets drie tieners met een mes in de rug. Vandaag stond een 36-jarige Hagenaar als verdachte voor de rechter. Volgens het OM is de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Maar dat pleit hem niet geheel vrij van zijn daden.

De 36-jarige man heeft een geschiedenis van psychiatrische klachten. Hij is al eerder vrijwillig en ook gedwongen behandeld geweest voor schizofrenie en psychoses. Helaas zonder blijvend resultaat. Want, zo stelt het OM: ‘verdachte is zorg mijdend, niet medicatie trouw, cannabis afhankelijk en gebruikt daarnaast MDMA en speed’.

Dat heeft ertoe geleid dat hij voorafgaand aan het steken in de Grote Marktstraat in 2018 en 2019 een reeks lichtere geweldsdelicten heeft gepleegd. Vaak was de aanleiding geld dat hij nodig had om zijn verslaving te kunnen bekostigen. Zo heeft hij bij verschillende gelegenheden zijn moeder en stiefvader mishandeld omdat die hem naar zijn idee onvoldoende zakgeld gaven.

Tramhalte

Ook viel hij bij een tramhalte mensen aan die niet ingingen op zijn vraag om geld. En ten slotte moest een chauffeur van een bestelbusje het ontgelden, omdat die hem uitgemaakt zou hebben voor ‘junk’ toen de verdachte hem het wegrijden belette.

Over Black Friday verklaart de Hagenaar inmiddels het volgende. Hij had die dag meermalen wiet, amfetamine en MDMA gebruikt. Vervolgens zag hij in alle mensen een soort demonen. Hij kreeg een paniekaanval en wilde vluchten. De tieners zouden in de weg gestaan hebben en daarom had hij ze gestoken om verder te kunnen vluchten. Het gebruikte mes had hij weken eerder al aangeschaft, naar zijn zeggen met de bedoeling om zelfmoord te plegen.

Emotioneel

Wat hier ook van zij, het gaat om een zeer ernstig delict dat ten laste is gelegd als een drievoudige poging doodslag. Met de slachtoffers (een jongen van dertien en twee meisjes van vijftien) gaat het gelukkig fysiek goed. Maar emotioneel heeft het gebeuren blijvende indruk op ze gemaakt, zoals ook bleek tijdens de zitting. "Als ik nu in een drukke straat loop of als er iemand langs rent, voel ik stress", verklaarde een van de meisje. De 13-jarige jongen durft niet meer alleen naar buiten.

Volgens de deskundigen van het Pieter Baan Centrum lijdt de verdachte aan een ernstige, chronische, psychotische stoornis in het kader van schizofrenie. Zij adviseren een relatief nieuwe wettelijke maatregel toe te passen, de gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM). Maar volgens het OM heeft de wetgever die maatregel als sluitstuk ingesteld als ‘gewone’ TBS niet mogelijk is. De officier van justitie eiste dan ook TBS met dwang tegen de 36-jarige Hagenaar.

‘Bewust foute keuzes’

Daarbij komt dat verdachte geen domme man is, aldus de officier: “Hij weet wat drugsgebruik met hem doet. Toch heeft hij die dag weer ingenomen met als gevolg dat hij demonen is gaan zien. Natuurlijk moet hij hulp krijgen. Maar hij heeft ook zelf bewust foute keuzes gemaakt. Een stuk vergelding zal deel moeten uitmaken van de straf.”

Naast de TBS dwang vraagt het OM dan ook om een celstraf van vier jaar. Mocht na de cel en de TBS met dwang er nog onvoldoende zicht zijn op verbetering, dan kan alsnog GVM worden toegepast, wat het OM betreft. De uitspraak is over twee weken.

Onvoldoende bewijs tegen verdachten aanval KOZP

Het OM heeft na uitgebreid onderzoek te weinig bewijs gevonden tegen vijf personen die verdacht werden van een aanval op de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op vrijdag 8 november 2019 te Den Haag. Het OM heeft daarom besloten om de zaak tegen de vijf verdachten te seponeren.

Die vrijdagavond was er een bijeenkomst van actiegroep KOZP in een pand aan de Beatrijsstraat te Den Haag. Een groep mensen kreeg daar lucht van en viel vervolgens het pand aan. Zij gooiden met vuurwerk naar het pand en pleegden vernielingen aan auto’s en fietsen. Er werden ook brandjes gesticht. Toen de politie arriveerde, rende de groep weg.

De vijf verdachten werden in de omgeving aangetroffen maar geen van hen in de Beatrijsstraat. Eén van hen is voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Uiteindelijk was niet bewijsbaar dat de vijf een bijdrage hebben geleverd aan het gepleegde geweld. Daarom heeft het OM besloten het onderzoek te sluiten en de zaak tegen de vijf verdachten te seponeren wegens gebrek aan bewijs.

De aangevers van de aanval zijn geïnformeerd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.