Opnieuw aanval op boot door orka's voor de Spaanse kust

Een Schotse jachteigenaar heeft aan de BBC beschreven hoe zijn boot werd aangevallen door drie orka's voor de kust van het noordwesten van Spanje bij Kaap Finisterre .

De jachteigenaar, dhr. Walker, voelde een plotselinge schok toen hij aan het roer stond van zijn jacht, voordat hij een van de orka's zag.  Sprekend vanuit La Coruna, waar het jacht wordt gerepareerd, vertelt meneer Walker: 'Ik voelde een dreun op de boot en het roer werd uit mijn hand getrokken, ik wist niet precies wat er aan de hand was, maar toen kwam een van de dieren naar het oppervlak, links van de boot, om adem te halen' .

Hij gelooft dat twee jonge orka's verantwoordelijk waren voor de eerste aanval, maar een derde orka, die 'een stuk groter' was, kwam al snel ter plaatse.

De heer Walker belde het Maritime Rescue Co-ordination Centre (MRCC) in Finisterre, die hem adviseerde om het zeil van de boot te strijken  en de motor uit te zetten. De operator vertelde dat de orka's na 10 minuten waarschijnlijk hun interesse zouden verliezen en weg zouden gaan, maar de orka's bleven de boot van 12 ton gedurende 45 minuten aanvallen.

De heer Walker omschrijft de aanval verder: 'De boot draaide letterlijk 90 graden rond toen de orka's mijn boot ramden, zo heftig was de aanval. Toen de orka's in het roer beten en dit heen en weer trokken, draaide het stuurwiel  als een bezetene. Je had het stuurwiel niet kunnen aanraken. Je zou je armen hebben gebroken. Het enige goede was dat het al licht was. Als het twee uur eerder was gebeurd, zou het aardedonker zijn geweest, dat zou nog erger zijn geweest.'
Zijn grootste angst was dat een afgebroken roer een gat in de boot zou veroorzaken waardoor de boot water zou maken en zinken.

Het filmpje van de aanval door orka's op het jacht en foto's van de veroorzaakte schade zijn hier te bekijken.