Twee gewonden steekpartij bij kantoor Charlie Hebdo, verdachten opgepakt

Zeker twee mensen zijn gewond geraakt door een geweldsincident in de buurt van het voormalige kantoor van Charlie Hebdo in Parijs. Dat bevestigt de Franse premier Jean Castex. Er zou al een verdachte zijn aangehouden. Zo valt te lezen bij het AD.

Update 17.10 uur

Volgens Liberation is de broer van Ali H. gearresteerd, hij verbleef in een kindertehuis  in Labbeville in de Val d'Oise. De broer is 16 jaar oud.
Tevens is er een bekende van Ali H. in hechtenis genomen. In totaal zitten momenteel negen mensen in hechtenis.

Het is duidelijk dat er onvrede heerst over toezicht van de locatie door de overheid  in deze periode, er wordt gesteld dat de dreiging is onderschat. 'Sinds de start van het Charlie Hebdo-proces is er absoluut geen beveiliging geweest van deze symbolische straat en gebouw', volgens Luc Hermann, mede-eigenaar van First Lines. Het hoofdbureau van politie gaf hier de volgende verklaring voor; 'Het oude Charlie Hebdo-gebouw was niet het onderwerp van enige bekende bedreiging en de bedrijven die er momenteel gehuisvest zijn, hebben geen melding gemaakt van enige bedreiging voor hun personeel. Het huidige hoofdkwartier van het satirische weekblad Charlie Hebdo is extra beveiligt met continue bewaking sinds het begin van het proces tegen de daders van de aanslag uit 2015'

Er worden overigens vragen gesteld bij de leeftijd (18) van Ali H. Hij mocht in Frankrijk  blijven omdat hij claimde minderjarig te zijn. Dat is echter nooit onderzocht. Ali H. werd begeleid door Jeugdzorg en kwam in aanmerking voor een verblijfsstatus.

Update 14.00 uur 

Het onderzoek naar de steekpartij op vrijdagochtend nabij het voormalige pand van Charlie Hebdo neemt inderdaad een terroristische wending. Een verdachte van Pakistaanse afkomst, Ali H., werd snel na de feiten gearresteerd en bekende tijdens zijn verhoor in de lokalen van de antiterrorismeafdeling (SAT) van de Parijse criminele brigade.

Volgens bevestigde bronnen van Le Parisien gaf deze in 2002 in Islamabad geboren man toe dat hij de dader van de aanval is. 'Hij zegt dat hij dacht dat hij bij Charlie was en dat de mensen die hij aanviel afkomstig waren van de satirische krant. Hij zegt dat hij ze heeft gevolgd ”, zegt een persoon die dicht bij het onderzoek staat. Maar de krant Charlie Hebdo is nu elders gevestigd op een ultrabeveiligde locatie die sinds de aanslagen van januari 2015 geheim wordt gehouden.

De andere man van Algerijnse afkomst die als tweede verdachte werd aangehouden is inmiddels vrijgelaten, omdat hij onschuldig blijkt te zijn. Hij werd gezien kort na de aanval terwijl hij met Ali H. stond te praten. De man vertelde de rechercheurs dat hij had geprobeerd de verdachte te arresteren en dat deze hem had bedreigd, dit blijkt uit video opname van een beveiligingscamera van  de metro (RATP).

Volgens Le Parisien gaf Ali H. ook aan dat hij "boos" was na het zien van het opnieuw publiceren door Charlie Hebdo van de gewraakte satirische cartoons van de profeet Mohammed. Dit heeft Charlie Hebdo gedaan ter gelegenheid van de opening van het proces tegen  de gebroeders Kouachi (lid van Al-Qaida) voor de terroristische aanslag op 7 januari 2015 bij de vorige locatie van het kantoor van Charlie Hebdo. Hierbij kwamen totaal 12 personen om het leven. Al-Qaeda heeft recent opnieuw bedreigingen geuit tegen de satirische krant Charlie Hebdo voor het opnieuw plaatsen van de gewraakte cartoons van Mohammed.

Uit de videobewaking blijkt dat de verdachte vrijdagochtend meerdere keren voor het voormalige pand van Charlie Hebdo is langsgelopen alvorens actie te ondernemen. Twee medewerkers van First Lines, een productiebedrijf dat naast het vroegere pand van de satirische krant is gevestigd, raakten ernstig gewond bij de aanslag, maar verkeren niet meer in levensgevaar.

Na de aanval voerden rechercheurs een aantal andere arrestaties uit: een man met wie Ali H. verbleef in een sociaal hotel in Cergy (Val-d'-Oise) en vijf anderen met wie hij in Pantin (Seine-Saint) woont. De politie probeert erachter te komen of de aangehouden personen op de hoogte waren van de terroristische daad van hun vriend en of ze hem daarbij hebben geholpen.

Update 21.30 uur

Aan het begin van de avond zijn vijf andere personen gearresteerd in Pantin in Seine-Saint-Denis, als onderdeel van het onderzoek naar de aanslag van vanmorgen. Zij zijn de huisgenoten van Ali H. de 18 jarige hoofdverdachte.  In totaal zijn er in deze zaak nu zeven verdachten opgepakt. Deze verdachten zijn volgens Le Parisien geboren tussen 1983 en 1996.

De hoofdverdachte is als minderjarige in augustus 2018  Frankrijk binnengekomen, hij staat volgens de Franse inlichtingen-diensten niet bekend als geradicaliseerd maar is een maand geleden opgepakt wegens het dragen van een verboden wapen, een schroevendraaier. De hoofdverdachte heeft zijn betrokkenheid bij de aanslag van vandaag nog niet bekend. Van de tweede verdachte (33) die vanmiddag is opgepakt is bekendgemaakt dat deze persoon de Algerijnse nationaliteit heeft. 

De aanslag wordt als terroristische daad beschouwd en het onderzoek is inmiddels overgenomen door het Parquet Antiterroriste (Pnat)

Update  16.10 uur

Volgens Le Parisien zijn er inmiddels 2 verdachten aangehouden. Rond 12.30 uur een man (18, geboren in Pakistan) met bebloede kleding. Rond 14 uur  is een tweede verdachte aangehouden, deze persoon had net als de andere verdachte bloed op zich. Momenteel wordt er gekeken of er een relatie is tussen deze twee verdachten. Beiden zitten in hechtenis. 
Twee mensen raakten gewond bij deze steekpartij. Er wordt rekening gehouden met een terroristische aanslag. De wijk is afgezet, scholen en metrostations zijn gesloten. 

Eerdere tweets