Van der Breggen soleert naar nieuwe wereldtitel bij WK wielrennen

Anna van der Breggen is voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioene op de weg geworden. In het Italiaanse Imola reed de 30-jarige wielrenster op iets meer dan veertig kilometer van de streep, op de lastige beklimming van de Cima Gallisterna, weg uit het peloton en won met meer dan één minuut voorsprong op Annemiek van Vleuten, die de sprint voor de tweede plaats won, voor Elisa Longo Borghini.

Na drie van de vijf rondes ontstond voor het eerst een serieuze kopgroep van een negental rensters. De kopgroep reed een mooie voorsprong bij elkaar van 2.30. Ondanks de voorsprong van de kopgroep zorgde dat niet voor veel paniek in het peloton. In eerste instantie nam Australië de leiding in het peloton, waarna Nederland het in de voorlaatste overnam van Australië.

Onder aanvoering van Marianne Vos werd het gat snel teruggebracht, waarna Annemiek van Vleuten het op de lastige beklimming van de Cima Gallisterna overnam. Uittredend wereldkampioene zorgde met haar versnelling dat alleen Elizabeth Deignan, Cecilie Uttrup Ludwig, Longo Borghini en Anna Van der Breggen konden volgen, waarna Van der Breggen de beslissende demarrage plaatste.

Van der Breggen had snel een mooie voorsprong te pakken op een eerst achtervolgende groep met daarbij Van Vleuten. Van Vleuten hoefde niet te achtervolgen, waardoor de samenwerking in de achtervolgende niet goed was en vrij snel daarna werd de achtervolgende groep ingelopen door het peloton. De voorsprong Van der Breggen was inmiddels opgelopen boven de twee minuten en bij het ingaan van de laatste ronde.

Van der Breggen was zeker van de wereldtitel in de achtergrond was wachten hoe de overige medailles werden verdeeld. Op de laatste beklimming van de Cima Gallisterna zorgde Longo Borghini voor een nieuwe versnelling, waar alleen Van Vleuten een antwoord op had, maar nog steeds op ruim anderhalve minuut van Van der Breggen.

Van der Breggen werd onbedreigd voor de tweede wereldkampioen op de weg. Longo Borghini en Van Vleuten mochten sprinten voor de tweede plaats en in dat sprintje was de Nederlandse net was sneller dan de Italiaanse, die niet helemaal fair sprintte. In de achtergrond sprintte Vos nog naar een vierde plaats.