Eindelijk: Rossi naar Petronas Yamaha in 2021

Het is eindelijk officieel: Valentino Rossi neemt in 2021 plaats naast Franco Morbidelli in Petronas Yamaha SRT. De negenvoudig wereldkampioen heeft getekend voor een eenjarige verlenging van zijn contract met Yamaha. Dit heeft het Petronas-team vanmiddag bekend gemaakt.

Een maandenlange en lastige onderhandeling ging aan deze aankondiging vooraf. Concurrent Ducati had aan de start van het seizoen zijn zinnen gezet op Maverick Viñales, teamgenoot van Rossi, en de Franse Fabio Quartararo, satellietrijder bij Petronas. Yamaha wilde de twee jonge coureurs niet kwijt maar de 41-jarige coureur had nog geen beslissing genomen over een eventueel pensioen. Uiteindelijk is besloten The Doctor naar het sattelietteam te 'degraderen' met behoud van een Yamaha M1 met fabriekssupport. Hierop kon Quartararo promoveren naar het vrijgekomen zitje en tekenden zowel hij als Viñales tweejarige deals bij het fabrieksteam Monster Energy Yamaha.

Dit vormde het begin van moeilijke gesprekken tussen Rossi en zijn nieuwe werkgever om de finesses van het contract vast te leggen. Dat de Italiaan zijn gehele team wilde meenemen bleek een van de grootste struikelblokken. Een zwaar bevochten compromis is gevonden in een overstap van slechts enkele teamleden, waaronder zijn rijderscoach en data engineer. De laatste details van het contract zijn pas in Misano beklonken.

Met het fabrieksteam van Yamaha heeft Rossi 4 wereldtitels, 142 podiums en 56 overwinningen behaald en hiervoor gestreden in 250 races over 15 MotoGP-seizoenen.