Eerste MotoGP-pole Morbidelli in Barcelona

Franco Morbidelli heeft zijn eerste poleposition in de MotoGP te pakken. De Italiaanse Petronas Yamaha-coureur, eerder dit jaar al goed voor zijn eerste zege, was zaterdag de snelste tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Catalonië.

Op het asfalt van Barcelona troefde Morbidelli zijn teamgenoot Fabio Quartararo met 0,210 seconden overtuigend af. Valentino Rossi, die volgend jaar een van de twee Petronas-stoeltjes in mag nemen, completeerde de eerste startrij op 0,331 seconden. Op de tweede rij vinden we Jack Miller (+0,427), de tussen twee Ducati's in staande Yamaha-coureur Maverick Viñales (+0,573) en Johann Zarco (+0,580).

Pol Espargaro zette zijn KTM op de derde rij, naast de Suzuki van Joan Mir en de Ducati van Danilo Petrucci. WK-leider Andrea Dovizioso zal het zondag moeten doen vanaf een uiterst teleurstellende zeventiende plek op de grid.

In de Moto2 ging de pole naar Luca Marini, die Jorge Navarro (+0,181) en Sam Lowes (+0,282) het nakijken gaf. Fabio Di Giannantonio, Jake Dixon en Marco Bezzecchi vertrekken vanaf rij twee, Marini's uitdager in de strijd om de wereldtitel, Enea Bastianini, start als elfde en Bo Bendsneyder bleef steken op een uiterst teleurstellende 28e plek.

De pole in de Moto3 ging tot slot naar Tony Arbolino, die een bijna perfecte ronde kende - inclusief perfecte slipstream - en maar liefst 0,618 seconden sneller was dan zowel Raul Fernandez als Gabriel Rodrigo, die de eerste startrij completeren. WK-leider Albert Arenas, Jaume Masia en Niccolo Antonelli vertrekken vanaf rij twee.

Het tijdschema is in verband met de Formule 1 iets anders dan anders, alles is een uurtje later: om 12.00 uur trappen de jongelingen in de Moto3 af, gevolgd door de Moto2 om 13.20 uur en de MotoGP om 15.00 uur.