Facebook en Insta schrappen foto's van Zwarte Piet

In hun niets-ontziende censuurdrift is Facebook inmiddels bij de 'Z' aangekomen. Foto's van Zwarte Piet worden namelijk binnenkort subiet van het sociale mediumplatform weggejorist als er over geklaagd wordt. Instagram doet overigens ook leuk mee.

De leden van KOZP kunnen binnenkort dus een cyber-unit optuigen om het interweb af te struinen naar foto's met het 'discriminerende stereotype' gezicht van Zwarte Piet.

Carnavalvierders in België moeten uitkijken met hun stereotype joodse uitdossingen, want ook die gaan de digitale shredder in. Zelf melden dat 'joden de wereld regeren' of 'joden de media domineren' mag niet meer.

De nieuwste gedragsregels zouden moeten voorkomen dat 'mentaal instabiele mensen' minder snel gekwetst zullen worden door een foto van een klein kind die een handje pepernoten van een Zwarte Piet krijgt.

Wanneer is Zwarte Piet niet verboden
Het tonen van Zwarte Piet mag alleen bij een aantal uitzondering, net zoals nu gebeurd bij bijvoorbeeld dierenmishandeling. 

"Het tonen van mishandelde dieren is niet toegestaan. Maar het probleem moet niet weggemoffeld worden. Een dierenrechtenactivist wil nog wel laten zien wat er in bepaalde gevallen mis is met de behandeling van dieren. Die gruwelijke beelden zijn normaal niet toegestaan, maar als je daarmee toch je punt wil maken, moet je dat kunnen doen", aldus een woordvoerder van Facebook. 

Facebook bepaalt de uitzondering
Afbeeldingen van Zwarte Piet waarbij geen sprake is van de combinatie van een geschminkt gezicht en andere stereotiepe kenmerken. Een nieuwsfoto van de intocht van Sinterklaas waar alleen maar Zwarte Pieten rondlopen. Pieten zonder kenmerken van blackface, zoals Pieten met enkele roetvegen (roetveegpieten, gekleurde pieten of schoorsteenpieten).

Over het algmeen geldt dat afbeeldingen van blackface en Zwarte Piet worden verwijderd, tenzij Facebook in hun wijsheid besluit dat het om een uitzondering gaat.

Facebook benadrukt dat het om wereldwijd beleid gaat tegen het gebruik van blackface, en niet specifiek tegen Zwarte Piet. "We kijken altijd of onze richtlijnen aangepast moeten worden om te kijken of we dingen beter moeten doen", zegt de Facebook-woordvoerder. "We hebben vooral naar het fenomeen blackface gekeken."

"Voor de figuur hadden we tot nu toe geen regel. Experts zeggen dat blackface racistisch is. Zo is dit beleid tot stand gekomen. Als gevolg daarvan is Zwarte Piet ook verboden. Omdat de figuur elementen van blackface heeft, is het automatisch ook niet meer toegestaan. Het is een beslissing die niet iedereen zal waarderen, maar wel iets waar we voor staan."