FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 augustus 2020

Vijf personen aangehouden in onderzoek dood Bas van Wijk

De Amsterdamse politie heeft 5 verdachten aangehouden in  het onderzoek naar de dodelijke schietpartij in Amsterdam, waarbij de 24 jarige Bas van Wijk om het leven kwam.

Man neergestoken in Apeldoorn, dader voortvluchtig

Vanavond is een man neergestoken voor de ogen van terrasbezoekers in het Oranjepark te Apeldoorn. De dader is voortvluchtig, politie Apeldoorn heeft een oproep gedaan.

Drie jongens overvallen cafetaria

Op zondagavond 2 augustus overvallen drie jonge daders een cafetaria aan de Floralaan-West in Eindhoven. Ze bedreigden medewerkers met een mes en gingen er met de gsm van een van hen vandoor. Gelukkig raakte niemand gewond. Maar een overval is natuurlijk een heftige ervaring die een flinke impact kan hebben op betrokkenen. De medewerkers van het cafetaria bleven dan ook geschrokken achter.

De drie jongens lopen rond 21.40 uur het cafetaria binnen. Er zijn dan enkele medewerkers aanwezig. Één van de daders bedreigde de medewerkers met een mes en de andere daders probeerden de kassa te openen. Toen dat niet lukte, vertrokken zij met de gsm van een van de medewerkers.

De drie daders vluchtten te voet weg in de richting van de nabijgelegen Resedastraat. Niemand liep verwondingen op.

Signalement
Het gaat om drie licht-getinte jongens, in de leeftijd van 15 tot 17 jaar oud. Zij droegen bivakmutsen en/of gezichtsbedekking en hoodies.
Op deze infographic zijn afbeeldingen van de drie daders te zien zonder gezichtsbedekking.

Getuigen gezocht
Bel de politie via de opsporingstiplijn 0800-6070. Liever anoniem? Dat kan ook door 0800 7000 (Meld Misdaad Anoniem) te bellen. 

Meisje doodgestoken, daderes (16) opgepakt

In Rotterdam is vanavond een meisje doodgestoken door een  ander meisje van 16 jaar. De leeftijd van het slachtoffer is nog niet bekend maar  het slachtoffer zou jonger zijn dan de daderes. Hulpdiensten hebben het slachtoffer nog geprobeerd te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

Eerste Formule E-zege Rowland, Frijns 2e

Op het voormalige vliegveld Tempelhof in Berlijn is de op één na laatste race van het Formule E-seizoen verreden. Het was de vijfde van zes races in de Duitse hoofdstad, dit keer weer op een andere layout dan de eerste en tweede en de derde en vierde races.

Oliver Rowland vertrok vanaf poleposition, Robin Frijns stond ernaast en Neel Jani, René Rast, Alex Lynn en Tom Blomqvist volgden, met Nyck de Vries slechts op de negentiende plek. De eerste drie hielden hun plek bij de start, Lynn schoof voorbij Rast en André Lotterer pakte Blomqvist én Rast.

Jani was de eerste van de mannen voorop die zijn eerste Attack Mode activeerde, terwijl Lotterer Lynn gepasseerd had. Met twintig minuten te gaan werd het tweede rondje Attack Mode geopend door Jani, nadat de eerste voor weinig positiewisselingen zorgde - in elk geval voor in het veld.

Lotterer en Rast streden om de derde plek, maar verder gebeurde er eigenlijk niet al te veel. Rowland reed naar de winst, Frijns kon een aanval niet echt opzetten en werd zelf ook niet echt bedreigd, Rast duelleerde zich op fraaie wijze nog naar de derde plek door de in energienood verkerende Lotterer te pakken. De Vres eindigde uiteindelijk nog als veertiende.

Random Pics van de Dag #74

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Bennett wint Gran Piemonte, Van der Poel derde

De 104e editie van de Gran Piemonte is gewonnen door George Bennett. Zeven kilometer voor de finish heuvelop demarreerde de Nieuw-Zeelander van Jumbo-Visma en bleef Diego Ulissi bij de finish net voor. Mathieu van der Poel werd derde.

Bennrett kon na zijn demarrage tot aan de meet niet rustig achterom kijken. Van der Poel kwam met een versnelling nog erg dichtbij en Ulissi had Bennett op de slotklim bijna te pakken.

Gran Piemonte, ook wel bekend als Giro del Piemonte, is een Italiaanse koers waar het parcours elk jaar anders is.

Van Aert wint openingsrit Critérium du Dauphiné

Wout van Aert heeft de openingsrit van het Critérium du Dauphiné gewonnen. In een sprint heuvel op met een uitgedund peloton was de 25-jarige Belg de snelste, voor Daryl Impey en Egan Bernal. Van Aert is ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

In de openingsetappe van het Critérium du Dauphiné zouden vijf renners in de vroege kopgroep meezitten: Brent Van Moer, Niccolò Bonifazio, Michael Schär, Quinten Hermans en Tom-Jelte Slagter. Toch wisten drie van de vijf renners niet de tv-uitzending halen. Bonifazio moest opgeven vanwege rugproblemen en de Belgen Van Moer en Hermans raakte betrokken bij een valpartij in de kopgroep en moesten ook de strijd staken.

Slagter wist wel de tv-uitzending te halen, maar snel daarna moest hij Schär laten gaan, waardoor de Zwitser er lange tijd alleen voor stond. Schär zou het ook niet halen nadat Jumbo-Visma zich op twintig kilometer van de streep op kop had gezet met Robert Gesink. De Nederlander van Jumbo-Visma zorgde met een strak tempo dat het peloton langzaam werd uitgedund. Nadat het werk van Gesink was gedaan was het werk aan de andere renners van Jumbo-Visma.

Niemand zou meer weg geraken waarna de sprint voor Wout van Aert werd aangetrokken. De Belg van Jumbo-Visma maakte het werk van zijn ploeggenoten keurig af door de sprint te winnen van Daryl Impey. Egan Bernal werd op gepaste afstand derde. Voor Van Aert was het alweer zijn derde overwinning in twaalf dagen tijd. Eerder won hij ook al de Italiaanse wedstrijden Strade Bianche en Milaan Sanremo.

Jasikonis verrassende winnaar tweede race MXGP van Riga

Arminas Jasikonis heeft de tweede race van de MXGP van Riga gewonnen. De Litouwer profiteerde van een valpartij van Jeffrey Herlings. De dagwinst was voor Antonio Cairoli.

Herlings nam na twee ronden de leiding in de race en hield die positie tot de laatste ronden vast, echter de Brabander maakte toen een kleine fout en viel. Jasikonis en de Zwitser Jeremy Seewer gingen hem voorbij en bleven buiten bereik.

Door een slechte dag van de Sloveen Tim Gajser vergrootte Herlings wel zijn voorsprong in het WK. Glenn Coldenhoff kende ook een mindere dag. De Nederlander moest in race twee opgeven na een valpartij.

Control - Ultimate Edition 27 augustus naar Steam

De 'ultieme editie' van Control, de meest recente titel van Remedy Entertainment, komt einde van de maand uit voor Steam. De consoleversie van de Ultimate Edition, waar alle uitbreidingen bij zijn inbegrepen, komt op 10 september uit.

In Control Ultimate Edition zitten de uitbreidingen The Foundation, AWE, een Expeditions end-game mode, photo mode en alle content-updates die tot nu toe voor de game zijn verschenen. De uitbreiding AWE is überhaupt nog niet verschenen - deze expansion komt tegelijk met de Steam-versie van de ultimate edition uit, op 27 augustus. Het interessante aan AWE is dat we Alan Wake hierin zien (of eigenlijk horen) terugkomen, zie de trailer onderaan.

Dus nog even op een rijtje: De Ultimate Edition verschijnt op 27 augustus op Steam en op 10 september (digitaal) voor PlayStation 4 en Xbox One. Tenslotte zal er voor PlayStation 5 en Xbox Series X uiteindelijk een fysieke versie verschijnen zodra deze consoles op de markt zijn.

Verschillende gamemodi uitgelegd van WWE 2K Battlegrounds

2K Games laat in een nieuwe trailer zien welke gamemodi WWE 2K Battlegrounds heeft.

De game bevat de volgende modi:

  • Campaign Mode: in deze comic-achtige singleplayermodus verzamel je nieuwe WWE Superstars om de volgende uitdaging aan te kunnen gaan. Werk samen met Paul Heyman en Stone Cold Steve Austin om stad en land af te reizen en nieuwe Superstars te vinden voor een nieuwe WWE-brand. Speel als één van de zeven nieuwe Superstars, zoals Bolo Reynolds en Jessica Johnson, terwijl je diverse regio's afreist om WWE Superstars te verslaan, campaign goals te behalen en verschillende WWE Superstars, power-ups en items vrij te spelen
  • Exhibition Mode: vecht met maximaal vier van je vrienden of familieleden online of op de bank in je favoriete match types, zoals: one-on-one, Tag Team, Triple Threat, Fatal Four Way, Steel Cage Match en Royal Rumble
  • King of The Battleground Mode: ga met maximaal zeven andere online spelers de strijd aan om de Last Man (of Woman) Standing te zijn en probeer elkaar uit de ring te werken. Hoe langer je het in de ring volhoudt, hoe hoger je score uiteindelijk zal zijn. Op het moment dat je je tegenstander de ring uit geworsteld hebt, vervolg je je gevecht met een nieuwe tegenstander
  • Online Tournament Mode: knok online verder om rewards vrij te spelen in tijdsgebonden toernooien waarin verschillende win-conditions centraal staan.
  • Battleground Challenge Mode: creëer je eigen WWE Superstar en overwin al je obstakels.

WWE 2K Battlegrounds komt op 18 september uit voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Switch.

Stokstaartje Puk uit DierenPark Amersfoort voorspelt het weer

Blijft het zonnig of gaat het regenen? Stokstaartje Puk uit DierenPark Amersfoort weet wel raad en voorspelt deze week het weer. “Niet alleen de huidige weermodellen kunnen er wat van, ook ons stokstaartje Puk is een accurate weersvoorspeller”, vertelt dierverzorger Thijs Zonnenberg. “Geen makkelijke taak, want met deze tropische dagen kan het weer ineens omslaan, maar de afgelopen dagen had onze kleine weerman het telkens bij het juiste eind.”

Om het weer te voorspellen, loopt stokstaartje Puk naar één van de twee bakjes in zijn verblijf. “Op het ene bakje staat een zonnetje, op het ander een regenwolkje”, aldus de dierverzorger. “Je ziet Puk soms even twijfelen, even snuffelen, om vervolgens de juiste voorspelling te doen. Gisteren liep hij met de tropische temperaturen regelrecht af op het bakje met regen, en ja hoor: nog geen halfuur later brak de hemel open.”

Stokstaartjes zijn echte zonaanbidders. “De zwarte kringen om hun ogen werken als een permanente zonnebril”, vertelt Thijs. “Hiermee kunnen zij recht tegen de zon in kijken. Op warme dagen kun je vaak hen languit zien genieten van het lekkere weer. Maar of stokstaartjes ook goed het weer kunnen voorspellen? Dat laat Puk deze week zien.” Puk woont samen met drie andere stokstaartjes in DierenPark Amersfoort.

Zie hier Puks Weersvoorspelling voor vandaag of kijk op www.dierenparkamersfoort.nl/puk. Vanmiddag verschijnt daar de weersvoorspelling voor morgen.

WK wielrennen in Zwitserland afgelast

Het WK wielrennen dat van 20 tot en met 27 september gehouden zou worden in het Zwitserse Aigle en Martigny is afgelast. De Zwitserse regering heeft besloten om het verbod op evenementen met meer dan 1000 toeschouwers te verlengen tot tenminste 30 september.

Naast het verbod op het aantal toeschouwers zijn ook quarantainemaatregelen een reden. Sinds 8 augustus geldt voor 45 landen een quarantaine bij het reizen naar Zwitserland met als gevolg dat veel van de 1200 deelnemers niet kan deelnemen.

De UCI kijkt of ze het WK elders, eventueel in afgeslankte vorm, kunnen organiseren. Naar verluidt zijn Qatar en Italië een mogelijkheid.

Dode en gewonden bij treinontsporing in Schotland

Vanochtend is er net buiten Stonehaven (25 km ten zuidoosten van Aberdeen) een passagierstrein van Scotrail ontspoord en van een talud gegleden. Hierbij zouden meerdere zwaargewonden gevallen zijn. Dagblad The Scotsman spreekt ook over een dode. 

Hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Het terrein rond de lokatie van de ontspoorde trein zorgt ervoor dat de hulpdiensten de trein lastig kunnen bereiken. 

Volgens NS directeur Rogier van Boxtel gaat het om een trein van NS-dochter Abellio.

Zoals men het nu kan beoordelen is de ontsporing waarschijnlijk veroorzaakt door schade aan de spoorbaan door de zware regenval en overstromingen van gisteren. Verschillende straten en dorpen in de omgeving van Stonehaven stonden vanochtend nog onder water. 

 

Meerderheid vrouwen soms sliploos over straat

Twee op de drie van de vrouwen gaat wel eens sliploos over straat, ook wel commando genoemd. Dit blijkt uit de FOK!poll. Van de vrouwen die stemden gaf 66% procent aan de slip wel eens thuis te laten.

De meederheid van de mannen gaf juist aan wel ondergoed te dragen. Een minderheid van de mannen laat de ballen lekker los in de broek hangen. Of mannen preutser zijn of vrouwen luier (scheelt toch weer 1 handeling bij het aankleden) is niet onderzocht.

En ga jij wel eens sliploos over straat?

Cairoli winnaar eerste race MXGP van Riga

Antonio Cairoli heeft de eerste race van de MXGP van Riga gewonnen. Achter de Italiaanse motorcrosser finishte de Fransman Romain Febvre als tweede. Op de derde plaats eindigde Jeffrey Herlings.

Na de races van afgelopen zondag staat vandaag het tweede deel van het Letse drieluik op het programma. Voor Cairoli was de winst in race 1 de eerste zege van het seizoen. Herlings werd na de start in de eerste bocht opgehouden door andere rijders en moest daardoor van de achttiende plaats een inhaalrace rijden.

De andere Nederlanders aan de start finishten binnen de top vijftien. Glenn Coldenhoff, afgelopen zondag nog winnaar van de grand prix, werd zevende. Brian Bogers reed lange tijd in de top vijf maar eindigde uiteindelijk als tiende. Calvin Vlaanderen ten slotte werd vijftiende.

Om 15.05 uur staat de tweede race op het programma.

Unieke reeks van zeven tropische dagen in De Bilt

Opnieuw breekt deze hittegolf een bijzonder record. In De Bilt werd het om 13:00 uur 30,0 graden en daarmee is het de zevende dag op rij met tropische temperaturen op het hoofdstation. Sinds het begin van de metingen in 1901 kwam een reeks van zeven dagen met 30 graden of meer in De Bilt nog nooit voor. Het vorige record dateert van 1941 en 1975, toen het zes dagen op rij tropisch warm was op het hoofdstation.

Deze hittegolf was het in De Bilt voor het eerst tropisch op donderdag 6 augustus. Het werd toen 31,0 graden. Op vrijdag en zaterdag liep de temperatuur verder op met respectievelijk 34,0 en 34,6 graden. Met die bijzonder hoge temperatuur was het in De Bilt op zaterdag de op twee na warmste augustusdag ooit gemeten.

De reeks tropische dagen zette zich vanaf zondag voort. Zondag, maandag en dinsdag werd het 32,6, 32,7 en 34,5 graden op het hoofdstation. Vandaag is het de zevende officiële tropische dag met tenminste 30 graden. Daarmee is de recordlange reeks van zeven dagen met temperaturen van 30 graden of meer in De Bilt een feit.

Unieke reeks tropische dagen De Bilt verlengd
De kans is groot dat deze unieke reeks tropische dagen met een dag wordt verlengd. Volgens het Weeronline-weermodel wordt het donderdag ruim 30 graden in De Bilt. Vrijdag is de serie tropische dagen waarschijnlijk voorbij.

De hitte van nu in perspectief
Het vorige record van de langste reeks tropische dagen in De Bilt stond op 1941 en 1975. In 1941 kwam de temperatuur in De Bilt van 7 tot en met 12 juli boven 30 graden uit. In 1975 was dat het geval van 4 tot en met 9 augustus.

De afgelopen 30 jaar is een duidelijke trend te zien in het aantal tropische dagen in De Bilt en de intensiteit van de hitte. Het aantal dagen met temperaturen van 30 graden of meer is door het opwarmende klimaat fors toegenomen. Bovendien werden de tropische dagen steeds heter. Het was dan ook een kwestie van tijd voor het record van de langste serie tropische dagen in De Bilt verbroken zou worden.

Met zoveel dagen boven de 30 graden hebben we ook een officiële hittegolf te pakken. Deze was op zondag 9 augustus al een feit. Het is de 29e hittegolf en alweer de 13de van deze eeuw. Opvallend is dat tussen 1948 en 1975 geen enkele keer een hittegolf voorkwam.

Gele Hesjes willen Hyves 2.0 lanceren als reactie op Facebook

De Gele Hesjes zijn boos op Facebook omdat ze geen plaatjes meer mogen plaatsen van Zwarte Piet. Maar de pientere actievoerders hebben een gouden idee vinden ze..... ze willen Hyves 2.0 opzetten zodat ze weer zonder problemen plaatjes kunnen plaatsen:

Het ironische is dat de Hesjes, om dit alles onder de aandacht te brengen, nog wel even een speciale pagina aangemaakt hebben op Facebook:

Ja diezelfde site waar je je account moet deleten volgens de Gele Hesjes:

2 mannen aangehouden na schietincident Nijmegen

De politie heeft twee personen aangehouden na een schietincident op het Stationsplein in Nijmegen afgelopen dinsdagavond. Het gaat om een 20-jarige man uit Nijmegen en om een 23-jarige man uit Nijmegen.

Iets voor 20:00 uur komt er bij de politie een melding binnen van een schietpartij. Eenmaal aangekomen is er geen zicht op een eventuele dader en ook niet op een eventueel slachtoffer. Wel zijn er getuigen die kunnen verklaren. Op de plek van het incident wordt een huls aangetroffen. Na onderzoek en met hulp van camerabeelden kan de 20-jarige man vrij snel worden aangehouden. Zijn rol bij het schietincident wordt nog onderzocht. De 23-jarige man is in een Nijmeegs ziekenhuis aangehouden, hij had zich daar gemeld en had eerst medische hulp nodig.

De politie doet verder onderzoek naar de toedracht van de schietpartij en sluit niet uit dat er meer verdachten zijn. Daarom een dringende oproep aan getuigen van het schietincident om zich te melden. Mocht u op 11 augustus rond 20.00 uur aanwezig zijn geweest op het Stationsplein en iets hebben gezien of gehoord, neem dan contact op via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Ook is de politie geïnteresseerd in mogelijke dashcambeelden die rond 20:00 ur zijn gemaakt in de omgeving van het station, de Tunnelweg en de Tweede Oude Heselaan. Die beelden kunnen van groot belang zijn voor het onderzoek.

Verdachte vlucht Maas in na massale vechtpartij

Politie en brandweer hebben dinsdagavond gezocht naar een verdachte in de Maas bij Tegelen. Rond 22.45 uur kreeg de politie een melding van een grote vechtpartij aan de Medaillon. Ter plaatse bleek dat vermoedelijk twee groepen ruzie hebben gekregen en er over en weer is geslagen. Hierbij raakte een 17-jarige jongen en 48-jarige man uit Venlo gewond. Beide personen zijn naar het ziekenhuis overgebracht.

Een 19-jarige man uit Venlo werd ter plekke als verdachte aangehouden. Een andere persoon vluchtte weg in de richting van de Maas. Daar zwom hij het water in. Na een tijdje werd gezien dat hij verderop weer naar de kant zwom en vermoedelijk via de bosjes is weten te ontkomen. De man is niet meer aangetroffen.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de verdachten van de vechtpartij. Vermoedelijk zijn dit er meer dan de 19-jarige man en de verdachte die is weten te ontkomen. Mensen met informatie worden verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Doornbos denkt niet dat Red Bull Hülkenberg wil aantrekken

Robert Doornbos zegt in zijn column bij Ziggo Sport dat hij niet verwacht dat Red Bull Racing Nico Hülkenberg aan zal trekken als tweede coureur voor 2021. De columnist zegt dat het talentenprogramma van de renstal daarvoor te belangrijk is.

"Hulkenberg zou een goede teamgenoot voor Max kunnen zijn, maar Albon heeft die kans en laat die nog maar even zien wat hij kan. Het duurt wel lang voor hij op gang komt, maar hij heeft wel racecraft laten zien. Hulkenberg is een goede coureur, maar ik zie Red Bull dat niet doen. Daarmee schieten ze zichzelf ook in de voet met hun talentenprogramma", aldus Doornbos, zo lezen we op GPBlog.

De Ziggo Sport-analist heeft wel een idee waar de Duitser wel heen zal gaan. "Ik zie hem nog wel terugkeren bij Haas of Alfa Romeo."

Column #4 Robert Doornbos (Bron: YouTube/Ziggo Sport)

Aanhoudingen na opendraaien brandkranen

Meerdere mensen belden dinsdagavond 11 augustus de hulpdiensten omdat op verschillende plekken in Den Haag brandkranen waren opengedraaid. Daardoor ontstond flinke wateroverlast. In de omgeving van de Lau Mazirellelaan hielden agenten twee 17-jarige Hagenaars aan die op dat moment een brandkraan openden. De afgelopen dagen deden meer mensen hiervan melding van wateroverlast door opendraaide brandkranen. De politie onderzoekt de vernielingen.

Bewoners deden vanaf twintig locaties meldingen van wateroverlast in woningen door opengedraaide brandkranen. De brandweer sloot onder andere de stroom af in een woning aan de Beijersstraat om kortsluiting - en daarmee brandgevaar - te voorkomen. Toen agenten naar een melding reden aan de Lau Mazirellaan zagen zij dat twee jongeren met gereedschap probeerden een brandkraan te openen. Bij het zien van de politie gingen ze er samen vandoor op een bromfiets. Na een korte achtervolging hielden agenten de twee doorweekte verdachten aan voor de vernieling.

Aangifte
Drinkwaterbedrijf Dunea heeft aangifte gedaan van de vernielingen en de politie stelt onderzoek in. De twee verdachten worden gehoord en de gemaakte kosten zullen meegenomen worden in het proces-verbaal wat tegen de twee wordt opgemaakt. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. De monteurs van Dunea waren dinsdagavond uren bezig met werkzaamheden aan de brandkranen.

Nu ook mogelijk om online afspraak coronatest te maken

Vanaf heden kan iedereen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus, online een testafspraak maken en de uitslag van de coronatest bekijken. Dit is een aanvulling op het landelijk coronatest afsprakennummer 0800 – 1202. Dit nummer blijft 7 dagen per week van 8:00 tot 20:00 uur bereikbaar voor het maken van een testafspraak.

Online kan een testafspraak gemaakt worden via Rijksoverheid.nl/coronatest. Om een afspraak te maken heeft u uw DigiD nodig. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms. Als de uitslag bekend is, wordt per dit per e-mail gemeld. Het inzien van de uitslag kan weer via de coronatest website door in te loggen met uw DigiD. Positieve testuitslagen worden nog steeds uitsluitend telefonisch doorgegeven door de GGD. Bij de uitslag wordt namelijk direct het bron- en contactonderzoek gestart. De mogelijkheid om online afspraken te maken is bedoeld als aanvulling op het landelijk coronatest afsprakennummer 0800-1202. Vandaag neemt de capaciteit van de website (gedurende de dag) gecontroleerd toe, zodat het hele systeem goed blijft werken.

De coronatest website is een initiatief van alle GGD'en, GGD GHOR Nederland en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken, maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer 0800-1351 beschikbaar. 

Van der Poel toch naar EK wielrennen in Plouay

Mathieu van der Poel neemt woensdag 26 augustus toch deel aan de wegwedstrijd op het EK wielrennen in het Franse Plouay.

Het EK zou oorspronkelijk in het Italiaanse Trentino gehouden worden echter vanwege de coronacrisis is die locatie met een jaar uitgesteld. Vervolgens maakte de Europese wielerunie UEC bekend het EK te verplaatsen naar 24 tot en met 28 augustus in Plouay.

Omdat de Tour de France op 29 augustus van start gaat zijn er veel afzeggingen. De Nederlnadse wielerunie KNWU stuurt geen renners naar de individuele tijdrit voor mannen en de gemengde tijdrit. De KNWU overwoog zelfs om geen afvaardiging naar de wegwedstrijd voor mannen te sturen. Bij de vrouwen wordt er wel een volwaardige afvaardiging naar Frankrijk gestuurd.

Wie de ploeggenoten worden van Van der Poel is nog niet bekend. Twee jaar geleden werd de renner van Alpecin-Fenix tweede op het EK in Glasgow.

155 kilo cocaïne tussen de bevroren kip

De politie heeft dinsdag 4 augustus bij een bedrijf in De Lier 155 kilo cocaïne ontdekt in een partij bevroren kippenvlees. De lading was bestemd voor Engeland.

Tijdens een controle door medewerker van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid trokken vier pallets met dozen met bevroren kip zijn aandacht. De pallets waren bestemd voor Engeland en het viel op dat de dozen slecht op de pallets waren geladen. Bovendien leek het of een aantal dozen was opengemaakt en daarna opnieuw dichtgeplakt. Een speurhond kwam ter plaatse en nadat deze bij een pallet aansloeg werd een doos opengemaakt. De hond had het goed geroken want daarin trof de politie enkele, in plastic gewikkelde, pakketten aan. De inhoud bleek na een test cocaïne te zijn. Nadat alle dozen werden opengemaakt bleef de teller op 155 pakketten van 1 kilo cocaïne staan.

De lading is in beslag genomen en de politie stelt een nader onderzoek in naar de herkomst en de bestemming van de lading. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Het transportbedrijf was blij met de ontdekking. Waren de verdovende middelen bijvoorbeeld in Engeland tijdens het transport ontdekt, dan was hun chauffeur zwaar in de problemen gekomen.

Harris running mate Biden bij presidentsverkiezingen VS

Joe Biden, de presidentskandidaat namens de Democraten, heeft senator Kamala Harris gekozen als running mate voor de aanstaande presidentsverkiezingen in november. Biden en Harris zullen het daarbij opnemen tegen Donald Trump en Mike Pence.

Biden had enige tijd geleden al aangekondigd dat zijn vice presidentskandidaat een vrouw zou zijn. Sindsdien werd Harris steevast als één van de favorieten gezien. De Democrate is sinds 2017 senator voor Californië en was daarvoor ze de  eerste vrouwelijke procureur-generaal van het openbaar ministerie in de staat Californië.

Harris had aanvankelijk zelf de ambitie president te worden maar in de voorverkiezingen behaalde ze niet voldoende stemmen. Wel was ze tijdens de  debatten van de Democraten fel tegen Biden, iets wat niet ongebruikelijk is tijdens de Amerikaanse voorverkiezingen.

De positie van running mate is een interessante gezien de leeftijd van Biden, hij wordt in november 78 en het is niet uitgesloten dat hij bij winst slechts één termijn zal dienen als president.

Harris running mate Biden bij presidentsverkiezingen VS (WikiCommons/Gage Skidmore)
Harris running mate Biden bij presidentsverkiezingen VS (WikiCommons/Gage Skidmore)

FOK! Wat eten we vandaag? #Zuinigmetcalorieën

Elke woensdag en zondag bereiden users in ons subforum Culinesse à  gogo volgens een van tevoren bedacht thema een maaltijd. De algemene spelregels zijn simpel: op de bewuste dag maak je je gerecht en post je in de loop van de dag/avond een foto van je (mis)baksel in het thema-topic van die dag. Aanvullende voorwaarden worden per thema in het thematopic geplaatst. 

Vandaag gaan we zuinig doen met calorieën! Iedereen kent ze wel: de Wereldgerechten van Knorr. Ze zijn ontworpen om op een laagdrempelige manier kennis te maken met gerechten van over de hele wereld. Voor deze opdracht in de Kook mee met CUL-reeks gaan we één van de gerechten maken, maar dan zónder de pakjes van Knorr.

Nieuwsgierig geworden naar de thema's die al geweest zijn of nog komen gaan? Hier vind je het overlegtopic. En natuurlijk de vraag van vandaag: wat ga jij maken??

Rus boekt fraaie zege tegen Pavlyuchenkova op WTA-toernooi Praag

Arantxa Rus heeft op het WTA-toernooi van Praag dinsdag de tweede ronde bereikt. De Nederlandse nummer zeventig van de wereld won in twee sets van de als zesde geplaatste Anastasia Pavlyuchenkova: 7-5, 6-2

Rus begon sterk aan haar wedstrijd tegen de Russische Pavlyuchenkova, de nummer dertig van de wereld. De Nederlandse nam in de eerste set een 5-1 voorsprong en leek dan ook makkelijk de eerste set te winnen, maar het was Pavlyuchenkova die terugkwam tot 5-5, waarna Rus alsnog de set wist te winnen met 7-5.

In de tweede set ging het in de eerste vier games gelijk op tussen de beide tennissters, waarna Rus het verschil maakte. De 29-jarige Delftse liep vervolgens uit naar een 5-2 voorsprong, waarna Rus ditmaal geen moeite had om de wedstrijd af te maken. Ze won haar game op love, waardoor ze nu in de tweede ronde staat. Daarin neemt de Nederlandse het op tegen tegen een qualifier of een lucky loser: Elena-Gabriela Ruse uit Roemenië of de Poolse Magdalena Frech.

Niet meewerken aan quarantaineplicht krijgt fikse consequenties

Het aantal besmettingen en aantal positief geteste contacten neemt sterk toe. Bovendien zijn er signalen van de GGD dat mensen niet mee willen werken aan het bron- en contactonderzoek en zich niet aan de thuisquarantaine houden. Daarom heeft de minister van VWS op 11 augustus nieuwe maatregelen aangekondigd in een brief aan de Kamer. Het niet naleven van die regel, wordt daarbij een strafbaar feit.

Verplichte quarantaine is een stevige maatregel maar gerechtvaardigd: quarantaine stopt de verspreiding van het virus en naleving van de regels is dus cruciaal. Verwacht wordt dat door de thuisquarantaine echt als verplichting in te zetten voor mensen die vermoedelijk in nauw contact zijn geweest met een potentieel besmet persoon, de naleving van de thuisquarantaine zal worden vergroot.

Het gaat om de volgende maatregelen:

Meewerken aan het bron-en contactonderzoek wordt minder vrijblijvend.
Voorzitters van veiligheidsregio’s krijgen de mogelijkheid om mensen die contact hebben gehad met een potentieel besmet persoon, te verplichten om in thuisquarantaine te gaan. Er gaat ook gecontroleerd worden of mensen zich daar aan houden. Wanneer een individuele aanwijzing tot quarantaine is opgelegd, is niet naleving daarvan strafbaar. Uitvoering van deze maatregel start in de tweede helft van volgende week en wordt gefaseerd ingevoerd.

Daarnaast wordt bekeken of medewerking aan het bron- en contactonderzoek verplicht kan worden via een dwangsom. Dit zou geen alternatief zijn voor de quarantainemaatregel, maar een aanvullend instrument om medewerking aan bron- en contactonderzoek en quarantaine te verbeteren. Bij een door de veiligheidsregio verplicht opgelegde quarantaine, kan dan bij niet naleving een fikse boete volgen.

Reizigers die uit hoog risicogebieden komen moeten meewerken aan registratie en quarantaine.
Reizigers die uit een hoog risicogebied komen wordt nu al gevraagd in quarantaine te gaan. Zij krijgen in de toekomst een quarantaineplicht opgelegd en moeten ook verplicht aan het bron- en contactonderzoek meewerken. De manier waarop dit wordt verplicht wordt momenteel verder uitgewerkt.

Sevilla en Shakhtar Donetsk als laatste twee clubs naar halve finale Europa League

Sevilla heeft de halve finales van de Europa League bereikt. In Duitsland won het na een laat doelpunt van Lucas Ocampos met 1-0 van Wolverhampton Wanderers. Shakhtar Donetsk voegde zich eveneens bij de laatste vier in Duitsland, door FC Basel met 4-1 te verslaan.

Wolverhampton had na tien minuten op voorsprong moeten komen in Duisburg. Raúl Jiménez mocht aanleggen voor een strafschop na een overtreding op de doorgebroken Adama Traoré. Alleen faalde de Mexicaan vanaf elf meter. De kansen in het vervolg van de wedstrijd waren schaars en pas vlak voor tijd viel het enige doelpunt van de wedstrijd. Op aangeven van Éver Banega kopte Lucas Ocampos fraai raak.

Voor een plek in de finale wacht Sevilla op 17 augustus een wedstrijd tegen Manchester United.

Bij Shakhtar Donetsk tegen FC Basel kwamen de Oekraïners al na anderhalve minuut op voorsprong via Júnior Moraes. Na iets meer dan twintig minuten te spelen kwam Shakhtar Donetsk op 2-0 na een afstandsschot van Taison, die van richting werd veranderd.

FC Basel mocht nog een beetje hoop houden, maar in de tweede helft zorgde Alan Patrick vanuit een strafschop voor een definitieve beslissing door een kwartier voor tijd vanuit een penalty de 3-0 op het scorebord te zetten. Dodô maakte in de slotfase de vierde treffer voor Shakhtar. Ricky van Wolfswinkel kwam iets meer dan een kwartier voor tijd in het veld bij Basel en redde met een intikker in blessuretijd de eer voor de Zwitserse club.

In de halve eindstrijd neemt Shakhtar het volgende week maandag in Düsseldorf op tegen Internazionale.

Kwart Nederlanders ontevreden met koopwoning

Maar liefst 25 procent van de Nederlanders is op dit moment niet gelukkig met hun koopwoning. Dit blijkt uit onderzoek van Kadasterdata.nl onder 1.028 huizenbezitters, uitgevoerd door Panelinzicht. Een van de belangrijkste redenen hiervoor lijkt een (te) hoge aankoopprijs te zijn. Van alle ondervraagden vindt een tiende dat ze – achteraf gezien – te veel hebben betaald voor hun huis.

Opvallend genoeg voelen vooral Drentenaren zich bekocht. Zo stelt maar liefst 21 procent van hen dat ze achteraf teveel voor hun huis hebben betaald. Ook Noord-Hollanders (negentien procent) zijn niet te spreken over hun aankoopbeleid. Met slechts vijf procent zijn Groningers het positiefst. “Gemiddeld wonen Nederlanders zeven tot tien jaar in dezelfde woning”, zegt Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl. “Als je een huis koopt, kijk dan verder dan je huidige levenssituatie en -behoeften. Want waar je nu waarde aan hecht, hoeft over vijf jaar helemaal geen rol meer te spelen. Hoe moeilijk het ook is, probeer hier tijdens het aankoopproces zoveel mogelijk rekening mee te houden.”

Woonwensen
Niet alleen de prijs, maar ook de specifieke eigenschappen van een woning zorgen weleens voor ontevredenheid. Zo stelt één op de tien respondenten dat zijn of haar huis beter aansluit bij de woonwensen van hun partner. Zeven procent van de ondervraagden heeft hierdoor zelfs spijt van hun woningkeuze. Opvallend genoeg spannen Zuid-Hollanders zowel op het gebied van woonwensen (21 procent) als spijt van woningkeuze (veertien procent) de kroon. Abrahamse: “Gezien de krapte op de woningmarkt, begrijp ik dat mensen sneller geneigd zijn concessies te doen wat betreft hun belangrijkste woonwensen. Dit hoef je echter niet met zijn tweetjes op te lossen, want in dat geval is objectief blijven enorm uitdagend. Hier kan bijvoorbeeld een aankoopmakelaar de juiste ondersteuning bieden, om zo een miskoop te voorkomen.”

Noodzaak
Waar een koopwoning in sommige gevallen voor onenigheid zorgt, is het voor zeven procent van de samenwonende stelletjes juist de belangrijkste reden dat ze nog bij elkaar zijn. Opvallend genoeg is dit vaker de het geval onder respondenten jonger dan veertig jaar (twaalf procent) dan bij veertigplussers (vijf procent). In het geval dat de relatie onverhoopt op de klippen loopt, verwacht maar liefst 35 procent van de respondenten zijn of haar partner niet uit te kunnen kopen. Opvallend genoeg lijkt dit vaker een probleem voor vrouwen (44 procent) dan mannen (27 procent). Abrahamse: “Als je samen een huis koopt, moet je alle scenario’s in overweging nemen. Hoe onrealistisch het ook lijkt, geldt dit ook voor het stuklopen van je relatie en de bijbehorende financiële consequenties. Het laatste wat je wil, is dat je uiteindelijk weer bij je ouders moet intrekken.”

ICT'ers werken vaakst vanuit huis tijdens coronacrisis

Werknemers met een ICT-beroep werkten in het tweede kwartaal van 2020 het vaakst (deels) vanuit huis. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder is het aandeel thuiswerkers onder ICT-werknemers verdubbeld, tot ruim 40 procent. Dat is de grootste toename van alle beroepsklassen. Vooral werknemers van het hoogste beroepsniveau doen hun werk of een deel daarvan thuis. Dit komt naar voren uit nieuwe cijfers van het CBS.

Managers, werknemers met een creatief of taalkundig beroep, en werknemers met een pedagogisch beroep verrichten ook relatief vaak werk vanuit huis. Maar bij managers en werknemers met een pedagogisch beroep is het niveau in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder vrijwel gelijk gebleven. In de creatieve en taalkundige beroepen is wel een groter deel van de werknemers (ook) thuis gaan werken in het tweede kwartaal.

Daartegenover staan werknemers in beroepen die zich minder lenen voor thuiswerk, zoals dienstverlening, transport en logistiek, of agrarische beroepen. Zowel voor als tijdens de coronacrisis werkten zij relatief weinig vanuit huis.

Vooral thuiswerk in beroepen van het hoogste niveau
ICT’ers van het hoogste beroepsniveau 4 deden in het tweede kwartaal van 2020 het vaakst werk vanuit huis. Bij ICT-werknemers met het hoogste beroepsniveau was dit 44 procent, tegen 25 procent van de werknemers met het beroepsniveau daaronder. Ook in andere beroepsklassen werd op het hoogste beroepsniveau relatief vaak werk verricht vanuit huis. Met 28 procent was dat aandeel voor zorg- en welzijnsberoepen op het hoogste niveau het kleinst.

Thuiswerken nauwelijks mogelijk in lagere beroepsniveaus
De mate waarin mensen thuiswerken hangt uiteraard sterk samen met de mogelijkheden hiertoe. De meest recente cijfers daarover gaan over 2019. In beroepen van niveau 1 en 2 was thuiswerken vorig jaar niet of nauwelijks mogelijk, respectievelijk 4 procent en 16 procent had daartoe naar eigen zeggen de mogelijkheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om technische beroepen als timmerman en loodgieter, dienstverlenende beroepen (zoals kapper, schoonmaker en barkeeper) en beroepen in transport en logistiek (denk aan chauffeurs, laders, lossers, maar ook vakkenvullers). In 2019 was ruim de helft van de werknemers in Nederland werkzaam in een beroep van niveau 1 of 2. Van werknemers met het hoogste beroepsniveau (niveau 4) gaven ruim 7 van de 10 aan de mogelijkheid te hebben om thuis te werken. In zorgberoepen zijn er ook op een hoger beroepsniveau relatief weinig mogelijkheden om thuis te werken.

Toename werk vanuit huis
In het tweede kwartaal van 2020 waren er 7,4 miljoen werknemers, van wie er 6,5 miljoen daadwerkelijk aan het werk waren. De rest had wel betaald werk maar werkte niet, bijvoorbeeld in verband met vakantie, ziekte of omdat dat niet mogelijk was vanwege de coronamaatregelen. 1 op de 5 werknemers die wel werkten gaf aan in de voorafgaande week werk mee naar huis te hebben genomen. Eerder schommelde dit aandeel tussen de 10 en 15 procent. Gemiddeld werkten ze 23 uur per week thuis van hun totale gebruikelijke arbeidsduur (gemiddeld 34 uur per week). Hiervan waren 19 uren betaalde arbeidsuren.

Over het aantal thuiswerkuren heeft het CBS niet eerder op deze manier gepubliceerd. De berichtgeving over thuiswerken was in voorgaande gevallen gebaseerd op de vraag of werknemers ‘doorgaans’ of ‘wel eens’ thuiswerken. In 2019 was dat bij 34 procent van de werknemers het geval, en bij 65 procent van de zelfstandigen.

Celstraffen geëist voor vriend-in-noodfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft dinsdag een celstraf van 3 jaar en een celstraf van 28 maanden geëist tegen twee 28-jarige mannen uit Deventer. Zij worden ervan verdacht van september 2019 tot en met februari 2020 in totaal ruim 82.000 euro te hebben buitgemaakt met behulp van zogenoemde vriend-in-noodfraude. Er zijn zeker 24 mensen gedupeerd.

De verdachten gingen volgens een vast patroon te werk. Zij regelden bankpassen via zogenoemde geldezels, zodat zij toegang kregen tot de rekeningen van deze geldezels. De bankrekeningen werd vervolgens gebruikt voor vriend-in-noodfraude.

Bij dit soort fraude doen daders zich voor als een bekende van het slachtoffer. Via een WhatsAppbericht geven ze aan dat hij of zij een nieuw telefoonnummer heeft, en dat er snel geld nodig is. Als slachtoffers eenmaal geld hadden overgemaakt, dan regelden de verdachten dat het geld snel werd opgenomen. Op deze wijze is meer dan 82.000 euro afhandig gemaakt van slachtoffers.

De verdachten hebben verklaard dat zij de bankpassen regelden in opdracht van derden. De twee mannen hebben niet willen vertellen aan wie zij het geld vervolgens overmaakten, wel dat zij een percentage van de winst mochten houden.

Slachtoffers zijn opgelicht voor bedragen variërend van 500 tot ruim 12.000 euro. Volgens de officier hebben zij veel nadeel ondervonden van de oplichting. “Ze zijn uren bezig geweest om alles in kaart te brengen, om de politie te voorzien van informatie. En dan de ellende van het feit dat je bent bestolen, opgelicht, dat je je geld kwijt bent. Het zijn grote bedragen die zijn afgepakt. Veel slachtoffers geven aan het vertrouwen kwijt te zijn in de digitale wereld, in het internetbankieren, in WhatsApp.”

De officier vroeg een celstraf van 3 jaar en een celstraf van 28 maanden voor onder meer witwassen, oplichting en hacken. Ze deed dit met het oog op “de dikke documentatie, de ernst van de strafbare feiten, de slinksheid waarmee die zijn gepleegd, en het georganiseerde verband waarin. De twee hebben een cruciale en bewuste rol vervuld.” Een van de twee is daarnaast het bezit van een verboden wapen ten laste gelegd, de ander wordt verder nog verdacht van mishandeling en woninginbraken.

De officier vindt dat de twee verdachten de slachtoffers schadeloos moeten stellen; ze vroeg daarom ook om een veroordeling tot terugbetaling. Ze wil dat daar “een fors aantal dagen gijzeling aan wordt gekoppeld, zodat terugbetaling de enige mogelijkheid is.”

Nederland stelt inreisverbod voor Marokko weer in

Nederland stelt vanaf 13 augustus 2020 het inreisverbod voor Marokko opnieuw in. Dit besluit is genomen op basis van een risico-inschatting met zo objectief mogelijke criteria over de gezondheidssituatie in Marokko en de daar geldende maatregelen.

In dat verband is net als bij Servië, Montenegro en Algerije, onder andere gekeken naar het aantal nieuwe besmettingen. Dat aantal moet lager zijn dan het Europees gemiddelde van 15 juni jl. per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen. Ook wordt er gekeken naar de algehele reactie op COVID-19 in het betreffende land. Hierin worden onder andere het aantal uitgevoerde coronatests, bron- en contactopsporing en beheersmaatregelen meegenomen. Gezondheidsorganisaties zoals het ECDC, de WHO en RIVM leveren daarvoor de benodigde informatie.

De opheffing van de reisbeperking, ingegaan op 1 juli, blijft wel van kracht voor reizigers die bestendig verblijf hebben in de volgende landen: Australië, Canada, Georgië, Japan, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay. Voor reizigers afkomstig uit China geldt dat het inreisverbod zal worden opgeheven zodra China zelf ook EU-burgers toelaat.

Voor alle niet essentiële reizen van personen vanuit overige derde landen (andere landen dan het EU+ gebied) naar Europa blijft de huidige inreisbeperking van kracht met als doel de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit betekent dat personen die geen bestendig verblijf hebben in een bovengenoemd land op de groene lijst én niet onder de uitzonderingsposities vallen, Nederland niet binnenkomen.

Voor de eerste categorie uitzonderingen geldt geen quarantaineplicht, voor de tweede categorie uitzonderingen geldt wel een dringend advies tot thuisquarantaine. Meer over uitzonderingen kun je lezen bij Rijksoverheid

Mooiste Modderpoel trofee 2020 naar Hellendoorn

De verkiezing van de Mooiste Modderpoel is dit jaar gewonnen door bioboeren Koen en Melissa uit Hellendoorn. Ruim 4.300 mensen brachten hun stem uit. “Het was een spannende ‘nek-aan-nek race’ en het scheelde erg weinig,” zegt Kenny Oostrik van Wakker Dier.

Voor de zestiende editie van de Mooiste Modderpoel-verkiezing van Wakker Dier, waren de biologische boeren Mark en Henk uit Mariënvelde en Koen en Melissa uit Hellendoorn in de race. Bij beide poelen maken ook zwaluwen gebruik van de poel. De modder uit de poel is plakkerig door de varkensmest, geliefd nestmateriaal voor de vogels.

Winnaar
De poel van winnaars Koen en Melissa uit Helledoorn bestaat drie jaar; sinds die tijd hebben ze op deze plek bio-zeugen. De poel loopt af, maar is niet te diep: de varkens kunnen er helemaal doorheen waden. Naast de poel staan vier schuurpalen, elk meer dan een meter diep de grond in, zodat de varkens ze niet omver duwen. Hier kunnen de varkens lekker tegenaan schuren. Als het warm is overnachten de ‘wildkampeerders’ onder de varkens zelfs aan de rand van de poel.

Zwaluwen
Zowel bij Koen en Melissa als bij Mark en Henk maken ook zwaluwen gebruik van de poel. Zwaluwen houden van de modder uit een poel omdat die goed nestmateriaal biedt. Bij Koen en Melissa zijn tegen de stalmuur latjes getimmerd, zodat de nestjes goed blijven hangen. Bij Mark en Henk staan bij de poel ouderwetse telefoonpalen met kabels ertussen, waarop de zwaluwen zich goed thuis voelen.

Hittestress
Voor varkens is een modderpoel essentieel, omdat ze snel last hebben van warmte. Varkens hebben van nature een dikke vetlaag en kunnen niet zweten. Al vanaf een temperatuur van 20 °C kunnen varkens last krijgen van hittestress. Om af te koelen, duiken ze graag in een modderpoel. Dit doen ze het liefst samen, omdat het baden een sociale aangelegenheid is. “Voor miljoenen varkens in de vee-industrie ziet dat afkoelen er heel anders uit. In hun wereld van ijzer en beton zit er voor de zindelijke dieren niets anders op dan door hun eigen poep te rollen, op zoek naar een beetje verkoeling,” zegt Oostrik.

Verkiezing
Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een verkoelend modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht. Met de trofee wil de dierenwelzijnsorganisatie laten zeggen hoe het ook kan. “De Modderpoel-verkiezing zet boeren die wat extra’s doen voor hun dieren in het zonnetje. De verkiezing toont elk jaar opnieuw hoeveel vreugde zo’n modderpoel oplevert,” zegt Oostrik.

Mooiste Modderpoel winnaar 2020 (Foto: Wakker Dier)
Mooiste Modderpoel winnaar 2020 (Foto: Wakker Dier)

FOK! Wat een weer: geluk of pech?

Hallo!  

Er gebeurde gisteren zowaar weer eens wat! Dat het heet is dat weten we ondertussen wel. Er was echter wel een kans dat er buien zouden ontstaan en dat is uiteindelijk ook gebeurd. In Limburg, maar met name in de provincie Utrecht. In de omgeving van Zeist viel ruim 68 mm regen. Deze bui zorgde er ook voor dat er elders geen buien meer konden ontstaan. Een echte Pulse-storm, maar een krachtige.

Verder was het vandaag overal heet. Alleen op Vlieland werd de 30 graden zeker niet gehaald. Terschelling zat er dichterbij, maar is het ook net niet gelukt. Een gebied met bewolking en wat regen drukte de temperatuur in Vlissingen ook lange tijd, maar daar wisten ze met een eindsprint toch nog de 30 graden te behalen. In Den Helder boekte ze ook een dikke tropische dag met ruim 32 graden.

Verder was de hoogste temperatuur vandaag in Arcen met ruim 36 graden.

Vandaag krijgen we dan een herhaling van gisteren. Er kan weer een forse onweersbui ontstaan, maar de meeste plaatsen houden het ook morgen gewoon droog bij tropische temperaturen. De maxima liggen tussen de 29 en 35 graden. 

Meer kans op onweer is er op donderdag, maar daar kom ik uiteraard later op terug. Eerst morgen nog even zweten en puffen met een lokale onweersbui.

Tot vanavond!  

Meer weer op FOK!

 

Even afkoelen (Foto: Stephan5)
Even afkoelen maar!  (Foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.