Het echte voetbal is terug, Istiklol haalt uit

Er wordt al weer even gevoetbald in geitencompetities als de Bundesliga, LaLiga en de Premier League, maar we zaten natuurlijk allemaal te wachten op de hervatting van de Ligai olii Tojikiston, de hoogste competitie in Tadzjikistan.

Tot de boel eind april werd stilgelegd wegens een pandemie volgden we de eerste vier speelronden, want verder in de wereld werd er in die tijd niet gespeeld - op Nicaragua en Burundi na, natuurlijk. Istiklol en Khatlon gingen na vier ronden aan de leiding met drie zeges en één onderling gelijkspel, maar sinds de hervatting is Istiklol alvast lekker bezig.

De ploeg begon afgelopen dinsdag met een uitwedstrijd bij Regar-TadAZ, zoals we allemaal weten de ploeg die zeven landstitels pakte in de jaren voorafgaand aan de huidige dominantie van Istiklol. De hoofdstedelingen trokken naar het westelijke Tursunzoda, de thuisbasis van Regar-TadAZ én thuisbasis van een enorme aluminiumfabriek, mogelijk de grootste ter wereld - als in een pubquiz ooit gevraagd wordt naar de stad met 's werelds grootste aluminiumfabriek, heb jij nu het antwoord!

Enfin, Istiklol ging met een 0-2 voorsprong de rust in, onder meer dankzij een goal van de Cruijf van Dushanbe: de 21-jarige nummer veertien Sheriddin Boboev. Regar bracht de stand terug naar 1-2, maar een minuutje later stond het 1-3 en vervolgens liepen de bezoekers uit naar een 1-6 zege, met goals van zes verschillende spelers - opvallend genoeg was Manuchekhr Dzhalilov er daar niet één van.

Regar-TadAZ krijgt op de broek

Zaterdag toog laagvlieger Istaravshan naar Dushanbe, niet de lekkerste plek om hun eerste punten van het seizoen te halen. Dat bleek ook niet overdreven, want Istiklol tikte er acht goals in. De eerdergenoemde Boboev opende de score binnen een kwartier, Dzhalilov scoorde en neef Alisher Dzhalilov deed dat twee keer. Ook Rustam Soirov scoorde, net als tegen Regar, waardoor de pas 17-jarige jeugdinternational - op het WK onder 17 scoorde hij tegen nota bene Argentinië - nu net als Boboev en Alisher Dzhalilov al vijf goals op de teller heeft staan.

Concurrent Khatlon begon de hervatting met een 1-0 zege tegen Dushanbe-83, zondag gingen ze op bezoek bij het semi-militaire CSKA Pomir Dushanbe. Daar kwamen ze rap op voorsprong, maar nog voor rust had Pomir de stand al omgedraaid en stond de uiteindelijke eindstand op het bord: 2-1, waardoor Istiklol nu drie punten los is en alleen aan kop gaat.

Istaravshan krijgt alle hoeken van Dushanbe te zien