In Winterswijk noemen ze afrikaantjes voortaan Tagetes

Maarten (rubbereend)

Tot voor kort werden perkjes in Winterswijk ingezaaid met afrikaantjes maar voortaan gebeurt dat met Tagetes. Het is precies dezelfde bloem, alleen de naam is anders. Dat is op de eerste plaats om vakinhoudelijke redenen maar ook het racismedebat speelt hierin een rol aldus de Rova, het bedrijf dat de buitenruimte in Winterswijk beheert.

"Deze strook is ingezaaid met afrikaantjes i.v.m.  bestrijding van engerlingen", lees je in de ene straat op een bordje maar in een volgende straat staat sinds kort een aangepaste tekst. "Voor de bestrijding van engerlingen is deze strook ingezaaid met Tagetes", zo valt er in de Willem Dreeslaan te lezen aldus De Gelderlander.

"Dat is de vakterm waaronder onze mensen de bloem kennen. Afrikaantje is de benaming in de volksmond, dat klopt. Zo stond het op bordjes die al eerder zijn gemaakt. Maar voor de nieuwe bordjes is nu gekozen voor Tagetes", aldus een woordvoerder van Rova tegenover de krant.

Aangezien alles tegenwoordig gevoelig ligt moet de woordvoerder ook toegeven dat het racismedebat ook een rolletje speelt bij de aanpassing. "Die overweging heeft zeker meegespeeld in het besluit. Wij willen niemand voor het hoofd stoten en al helemaal niet discrimineren. De andere benaming is een samenloop van omstandigheden, met als belangrijkste reden dat Tagetes de vakterm is", zo legt de woordvoerder uit.

De afrikaantjes/Tagetes* komen oorspronkelijk uit Mexico en het waren de Spanjaarden die kleurrijke bloemetjes naar Noord-Afrika brachten. Vanuit daar vonden ze uiteindelijk hun weg naar de Europese tuinen.

*doorhalen wat je niet van toepassing vindt

In Winterswijk noemen ze afrikaantjes voortaan Tagetes (WikiCommons)
In Winterswijk noemen ze afrikaantjes voortaan Tagetes (WikiCommons)