Apple presenteert iOS 14

Apple heeft vandaag een preview laten zien van iOS 14. De nieuwe versie biedt nieuwe manieren om het beginscherm aan te passen, App Clips om apps snel te ontdekken en te gebruiken, en een vernieuwde Berichten-app om beter contact te houden.

De nieuwe widgets bieden gebruikers in één oogopslag de laatste informatie en kunnen in verschillende formaten worden vastgezet op elke pagina van het beginscherm. Ook kunnen gebruikers een Smart Stack met widgets maken. Daarin komt de juiste widget op een slimme manier naar boven, afhankelijk van tijd, locatie of activiteit.

Op het beginscherm kunnen widgets worden geplaatst met informatie over werk, reizen, sport, entertainment en andere onderwerpen. Na de laatste beginschermpagina komt de App Library, een nieuwe feature die automatisch alle apps van de gebruiker overzichtelijk ordent. Apps die op dat moment handig uitkomen, worden slim op de voorgrond geplaatst. Gebruikers kunnen kiezen hoeveel beginschermpagina’s ze willen weergeven en gemakkelijk pagina’s verbergen om sneller bij de App Library te kunnen komen.

FaceTime-oproepen, telefoontjes en interacties met Siri hebben nu een nieuwe, compacte vorm. En nu ook Beeld-in-beeld ondersteund wordt, kunnen iPhone-gebruikers een video bekijken of een FaceTime-oproep beantwoorden terwijl ze een andere app gebruiken.

Een App Clip is een klein deel van de ervaring van een app, die meteen beschikbaar is voor een gebruiker. App Clips horen bij een bepaald product of bedrijf en kunnen snel worden geladen voor een specifiek doel, zoals een scooter huren, een kop koffie kopen of parkeergeld betalen. Het is makkelijk om ze te ontdekken en te openen door de Apple ontworpen App Clip-code te scannen, via NFC-tags en QR-codes of via een Deel-link in Berichten of Safari. Allemaal met de veiligheid en privacy die gebruikers van apps verwachten.

Berichten is ook aangepakt. Gebruikers kunnen conversaties bovenaan hun berichtenlijst vastzetten, actieve groepsgesprekken makkelijk volgen aan de hand van verwijzingen en snelle antwoorden, en conversaties verder aanpassen door een groepsfoto in te stellen met een afbeelding of emoji. De nieuwe opties voor Memoji in Berichten zijn inclusiever en diverser met nieuwe haarstijlen, hoofddeksels, gezichtsbedekkingen en meer.

Voor alle apps is nu toestemming van de gebruiker nodig voordat ze kunnen tracken. Later dit jaar zullen er op de productpagina’s in de App Store samenvattingen te vinden zijn waarin ontwikkelaars hun eigen privacypraktijken beschrijven. Allemaal in een simpel en begrijpelijk format. Bovendien kunnen gebruikers bestaande accounts upgraden naar ‘Log in met Apple’, kunnen ze hun locatie bij benadering delen met app-ontwikkelaars in plaats van hun precieze locatie, en krijgen ze meer inzicht in de manier waarop een app de camera en microfoon gebruikt.

De nieuwe softwarefeatures zijn vanaf dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor iPhone 6s en nieuwer.

iOS 14 - Incoming Call iOS 14 - Widgets