Stekelenburg keert na negen jaar terug bij Ajax

Ajax heeft een overeenstemming bereikt met Maarten Stekelenburg over een terugkeer in de Johan Cruijff ArenA, zo meldt de club maandag. De keeper komt transfervrij over van Everton en tekent voor een seizoen. De 58-voudig Oranje-international is geen onbekende in Amsterdam: hij doorliep de jeugdopleiding van Ajax en keepte van 2002 tot en met 2011 voor het eerste elftal.

Stekelenburg wordt door Ajax aangetrokken omdat Bruno Varela is teruggekeerd naar Benfica en de talentvolle sluitpost Dominik Kotarski verhuurd mag worden.

"Maarten Stekelenburg is niet alleen een bekende naam, maar ook een keeper die we hier goed kunnen gebruiken", reageert directeur voetbalzaken Marc Overmars in een persbericht. "Bruno Varela is terug naar Portugal. Het is de bedoeling dat Dominik Kotarski wordt verhuurd, zodat hij veel wedstrijden op het hoogste niveau kan keepen want wij hebben veel vertrouwen in hem."

"Maarten weet door de gesprekken die we voerden waar hij aan toe is en wordt vanaf augustus één van de drie keepers in de A-selectie. Ik denk dat hij kwaliteit toevoegt op het veld en gezien zijn leeftijd en ervaring ook gaat zorgen voor een nog betere balans in onze selectie."

De 37-jarige Stekelenburg is naar eigen zeggen 'heel erg blij' dat hij terug is bij Ajax. "De club waar het voor mij allemaal begonnen is", aldus de ex-keeper van onder meer AS Roma en AS Monaco. "Als gezin wilden wij sowieso dit jaar terug naar Nederland en ik hoopte daarbij eigenlijk maar op één club."

"Na goede gesprekken met Marc Overmars en Erik ten Hag was het voor mij daarom snel duidelijk. Ik heb er veel zin in en kijk er dan ook erg naar uit. Bij Everton maak ik het seizoen in Engeland af, daarvoor heb ik recent mijn aflopende contract met een paar weken verlengd."

"Daarna keer ik zo spoedig mogelijk terug naar Amsterdam zodat ik bij Ajax in augustus kan starten." Eerste keeper André Onana heeft in de media al diverse keren aangegeven dat hij de komende transferperiode weg wil bij Ajax. Vooralsnog staat de Kameroense sluitpost nog tot medio 2022 onder contract.

Ten Hag heeft verder de beschikking over de talentvolle Kjell Scherpen en Benjamin van Leer. Stekelenburg werd met Ajax landskampioen in 2002, 2004 en 2011. Verder won hij drie keer de KNVB Beker (2006, 2007 en 2010) en viermaal de Johan Cruijff Schaal (2002, 2005, 2006 en 2007).