FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 juni 2020

NASCAR: slotronde vol zware crashes en 0,007 seconden beslist race

Het was in het weekeinde weer tijd voor de NASCAR Cup Series en wel op de majestueuze Talladega Superspeedway, Home of the Big One. De race werd nogal opgeschud door regen en een racistisch dreigement aan Bubba Wallace, wat na een FBI-onderzoektoch geen racistisch dreigement bleek te zijn - de gewraakte strop hing er vorig jaar ook al en blijkt geen strop te zijn.

Een dag later dan gepland, en na een prima vertoon van steun aan Wallace, vertrok de race op kop met Martin Truex Jr en Denny Hamlin op de eerste rij. Wie er aan kop rijdt zegt in een 188 ronden durende superspeedwayrace 187 ronden lang bijzonder weinig, maar Joey Logano schoof in elk geval rap naar de eerste plek.

Mooie steun voor de bedreigde Wallace

Kort voor het einde van de eerste stage kreeg Denny Hamlin met een lekke band te maken, waardoor hij na lange tijd voorin gereden te hebben naar binnen moest. Geluk bij een ongeluk was dat de gele vlag al snel gezwaaid werd: in bocht één regende het en er leek nog meer water aan te komen. Na een minder lange onderbreking dan gedacht kon de stage onder geel afgerond worden, met de bijzonder indrukwekkende rookie Tyler Reddick als winnaar.

Met Alex Bowman en Ryan Blaney voorop begon de tweede stage, dertig ronden later volgde een caution: John Hunter Nemechek spinde het gras op. We waren ondertussen halverwege de race, wat betekende dat de race in het geval van regen afgevlagd kon worden. Richting het einde van stage twee kwam Blaney met een keurige save na een tikje van Brad Keselowski goed weg, waarna een ongerelateerde caution volgde: er lag een gevaarlijk stukje metaal op de baan.

Een meer dan uitstekende save van Blaney

Met twee ronden te gaan in stage twee werd het groen gezwaaid, wat - zoals het een superspeedway betaamt - resulteerde in een flink schuifspel. Specialist Ricky Stenhouse Jr kwam er als beste uit en pakte de stage, voor Blaney en Kyle Busch. Een spin van Chase Elliott zorgde al vrij snel voor een caution, maar opvallend genoeg - zeker aangezien het helemaal voorin gebeurde - raakte verder alleen Austin Dillon hem lichtjes, waardoor het alleen voor Elliott klaar was, in elk geval wat de winst betreft.

De groene vlag ging weer op en neer met vijftig ronden voor de boeg, waarbij de Penske-coureurs weer lekker voorin zaten: Blaney, Keselowski en Joey Logano, die vooral concurrentie kregen van de tandem Kyle Busch-Ricky Stenhouse Jr. Dat alles kon weer snel vergeten worden: Brennan Poole spinde tegelijk met Joey Gase en de twee mindere goden - die er dit keer in elk geval nog bij zaten - zorgden zo weer voor een caution en een reeks pitstops, in principe de laatste benodigde stops.

De jonge Christopher Bell reed - weliswaar onder geel - zijn eerste rondje aan de leiding ooit, maar na de pittige herstart viel hij wel wat terug. Kevin Harvick, Aric Almirola en de veelbelovende rookie Cole Custer vormden ineens een Stewart-Haas-trio aan de leiding, maar Denny Hamlin kwam zich er snel tussen mengen, net als William Byron en Jimmie Johnson. Bell viel ondertussen zelfs helemaal weg: hij kreeg een drivethroughpenalty wegens een duw tegen Erik Jones, terwijl Kyle Busch met een leeglopende band ook ver terugviel.

Elliott spint

Na de herstart veranderde de leiding weer regelmatig en met 27 ronden was het ineens uitgerekend Wallace die even op kop reed. Ook Ryan Preece reed ineens op de eerste plaats, doorgaans een van de mindere goden en iemand die alleen bij een crash in beeld komt, maar hij werd wel ooit derde in Talladega. Vervolgens nam Alex Bowman met Reddick in zijn wiel de leiding weer over, met andere woorden, er viel weer totaal geen peil op te trekken, zoals dat wel vaker het geval is op een superspeedway.

Het begon er ondertussen steeds meer op te lijken dat er toch nog mensen naar binnen zouden moeten voor wat druppels brandstof, waaronder de veel in de wind rijdende Reddick en Logano. Met name voor Logano en de mannen achter hem leverde dat een extra probleem op: zij reden in de bovenste rij en konden dus niet zomaar de pitstraat in, daar reed immers nog een rij auto's tussen. Blaney had zich een tijdje in de slipstream van het veld opgehouden en kwam met zes ronden te gaan naar voren, met Almirola in zijn kielzog.

Vier ronden voor het einde werd het veld ineens flink door elkaar geschud: Blaney nam de leiding over, veteranen Johnson en Harvick sloten aan, maar Johnson werd door Harvick in de rondte getikt. Caution, hoewel Johnson als bij een wonder niemand raakte verder. Eén ding was bij de herstart in elk geval zeker: het zou een bijzonder heftige slotfase gaan worden, met Blaney, Harvick, Stenhouse en Chris Buescher op de voorste plekken voor de overtime.

Custer en Ryan Newman kwamen uitgerekend bij de herstart naar binnen en konden weggestreept worden, Harvick nam de leiding met Buescher, Blaney, Stenhouse en Ty Dillon of all places erachter. De witte vlag werd gezwaaid en dus was het sowieso de laatste ronde, ondanks een forse crash in het middenveld halverwege die laatste ronde. Jones probeerde uit alle macht Blaney te passeren, terwijl rookie Nemechek - die eerder dus al gespind was - buitenom leek te komen.

Blaney tikte Jones aan de kant, waardoor Jones enkele meters voor de finish met Nemechek crashte. Blaney hield vervolgens Stenhouse nét van het lijf, waardoor Blaney er met enkele duizendsten van een seconde als winnaar vandoor ging, voor Stenhouse en de omgedraaide Almirola.

De finish

Gijp klaar met Genee: 'Dit komt niet meer goed'

Rene van der Gijp is helemaal klaar met collega Wilfred Genee. Net als Johan Derksen is hij woest op de presentator na zijn rol in de tv-uitzending van Veronica Inside van maandag. Daarin werden uitlatingen van Derksen onder de loep genomen en Genee bleek onverwacht een andere invulling van het programma te hebben georganiseerd.

"We wisten allebei niet dat hij ons voor het Joegoslavië-tribunaal zou zetten", aldus de altijd goedlachse Van der Gijp. Zowel hij als Derksen waren blijkbaar niet volledig op de hoogte van de toon die Genee in de uitzending wilde opzetten.

Lees hier de laatste FOK!-Veronica Inside artikelen

"Dan gaat Genee in een uitzending die op dit moment cruciaal is voor Johan hem openlijk afvallen", zegt hij bij RTL Boulevard. "Hoe slecht kan je zijn? Ik ben zo teleurgesteld in dat ventje. Johan was na afloop na 10 seconden weg, ik na 20 seconden.”

Volgens Van der Gijp wist Genee na afloop dat hij misgeschoten had met dit format. "Maar dat wist hij zelf ook al na de uitzending, hoorde ik van iedereen. Hij heeft er voor gekozen."

In ieder geval is het vertrouwen van Van der Gijp in Genee flink geschaad. "Je bent zo op je hoede nu. Dat wordt een totaal ander soort programma. En als Johan dan ook nog met een zak aardappels van 4 kilo naar Hilversum toe rijdt, dan moet je gewoon zeggen: jongens dit heeft geen zin meer. Wij hebben hem nu duidelijk gemaakt dat we absoluut klaar met hem zijn en dat het wat ons betreft gewoon de laatste uitzending was gisteren. Nee daar kan je van overtuigd zijn. Dit komt niet meer goed."

Problemen met het doorlopend contract verwacht Van der Gijp niet. Hij gaat er vanuit dat zenderbaas John de Mol geen programma wil maken met niet-gemotiveerde sterren.

Toch laat Gijp de presentator nog niet volledig vallen. "Hij moet het goed uitleggen." Wat dat betreft heeft Gijp een maatje in Derksen die hem een berichtje stuurde. "Ik zei hier sta ik 100% achter, als jij stopt, dan stop ik ook."

Rioolwateronderzoek: Daling nieuw coronavirus in Nederland

De eerste resultaten van de nationale afvalwatersurveillance van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu laten zien dat het nieuwe coronavirus in Nederland in rioolwater afneemt. Dit past bij de daling van het aantal gemelde patiënten, ziekenhuis- en Intensive Care-opnames tijdens de proefperiode in april en mei. Meer modelmatig onderzoek wordt gedaan om de signalen van de hoeveelheid gevonden virus in rioolwater beter te kunnen duiden. Dit om een eventuele opleving van het virus snel te signaleren en in te kunnen grijpen. Het RIVM gaat daarom door met het rioolwateronderzoek.

Sinds 1 april test het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport rioolwater in Nederland om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in kaart te brengen. Wekelijks wordt rioolwater van 29 locaties getest op aanwezigheid van het virus. Omgerekend komt dit neer op een kwart van de Nederlandse bevolking. Eerder onderzoek wees uit dat het virus in rioolwater uit Tilburg kon worden aangetoond. Dit was direct nadat de eerste Nederlandse COVID-19 patiënt was gemeld.

Aanvulling
Het onderzoek laat op een aantal locaties in Nederland, waar metingen begin maart gestart zijn, zien dat de hoeveelheid virus toeneemt in het afvalwater. Ook als op die plekken nog geen patiënten gemeld zijn. Vanaf begin april neemt het virus in rioolwater af. Dit is ook het beeld in de COVID-19 patiënten en ziekenhuisopnames. Het nieuwe coronavirus in rioolwater is afkomstig van alle besmette personen. Het is een voor mensen minder belastende en anonieme onderzoeksmethode. Dit maakt het rioolwateronderzoek een goede aanvulling op de al bestaande onderzoeken (surveillance).

Vergelijking
Op iedere onderzochte locatie werd tenminste één keer in de periode april en mei het virus aangetroffen, bijvoorbeeld in het rioolwater van alle provinciehoofdsteden van Nederland. De piek in COVID-19 patiënten die opgenomen zijn (geweest) in het ziekenhuis was in week 12, waarna een duidelijke afname te zien was in elke provincie. Deze afname zien we ook als we virus testen in rioolwater bij alle bemonsterde locaties.

Hoe het werkt
Het nieuwe coronavirus kan bij een deel van de besmette mensen in ontlasting worden aangetroffen, zowel bij mensen met als bij mensen zonder COVID-19 klachten. Het virus komt zo in het rioolwater terecht. Hygiënisch omgaan met ontlasting en afvalwater is daarom belangrijk (zie ook Water en COVID-19). In samenwerking met een groot aantal waterschappen en hoogheemraadschappen, een waterbedrijf en de Unie van Waterschappen wordt het virus in rioolwater onderzocht. Bij de rioolwaterzuivering worden verspreid over een hele dag monsters genomen en verzameld, waarvan een deel naar het RIVM wordt gestuurd. In het laboratorium wordt het genetisch materiaal (RNA ribonucleic acid ) van het virus opgewerkt en aangetoond.

Tweede leven voor tank uit Irak

Opknappertje in Baarle-Nassau

Tekst ritmeester Jessica Bode

Een afgeschreven, doorgeroeste Iraakse tank uit het voormalig leger van Saddam Hussein krijgt momenteel groot onderhoud in het Brabantse Baarle-Nassau. Techneut Emile Luijben geeft de machine uit 1982 een tweede leven. Wat niemand voor mogelijk hield gebeurt binnenkort toch: Type 69-II mag de garage uit.

Op het terrein van een voormalige champignonkwekerij heeft Emile z’n werkplaats. De ingenieur werktuigbouwkunde, wiens hart sneller klopt bij het sleutelen aan machines, kwam de pantser begin 2018 tegen op een veilingsite voor oud legermaterieel. “Het Britse leger heeft hem in 1991 buitgemaakt tijdens de Golfoorlog en meegenomen als trofee. Sindsdien stond 'ie voor een kazerne.”

De koop was zo gesloten. Maar de tank importeren, bleek niet zo eenvoudig. Het duurde maanden voordat de rups vorig jaar maart eindelijk naar Nederland kwam. De toren met schietbuis werden gedemonteerd en staan nog in bewaring in Grave. “Eerst moest het kanon onklaar worden gemaakt en ik moest een jaar aangesloten zijn bij een club van militaire voertuigen. Aan beide eisen voldoen we inmiddels. De marechaussee keurde het kanon onlangs goed. We wachten nog op het papierwerk en dan komt ook dit gedeelte van de tank deze kant op.”

Waarom koop je als 38-jarige een 38-jarige Irakese tank?
“Voor mijn YouTube-kanaal MasterMilo doe ik al 10 jaar allerlei dwaze technische projecten waar anderen geen tijd of geld voor hebben. Van het opknappen van tractoren tot het verbouwen van een auto tot grasmaaier. Die projecten film ik en de video’s zet ik online voor mijn ongeveer 670.000 volgers. Op een tweede kanaal met circa 120.000 abonnees plaats ik de specialistische werkplaatsvideo’s met vooral technische uitleg. Ik kan er nu van leven en er m’n projecten van financieren.”

Sleutelen aan een tank is wel even anders dan vloggen. Ben je daarvoor opgeleid?
“Ik ben van huis uit technisch tekenaar en ontwerper, dat heb ik 10 jaar gedaan. Als hobby maakte ik video’s van technische projecten voor YouTube. Na verloop van tijd ging er steeds meer tijd zitten in het vloggen en minder in tekenen…Later heb ik van vloggen een fulltime baan gemaakt.”

Hoe zit dat YouTubben?
“Als jonge twintiger deed ik aan bangerracing. Oftewel je knapt auto’s op om ze vervolgens aan gort te rijden. Tussen de races door heb je kort de tijd om je auto weer te herstellen. De volgende race bouw je weer een nieuwe auto. Dat deed ik met vrienden, we maakten er video’s van en zetten ze op Hyves. En later op YouTube. Onbedoeld was ik 1 van de eerste vloggers van Nederland.

Na verloop van tijd kregen we steeds meer volgers en kwamen we erachter dat je er geld mee kon verdienen. Dat vonden we prachtig, want van het geld konden we onderdelen en bier kopen. Na verloop van tijd kwam de klad erin en tot overmaat van ramp brandde ook onze loods af. Toen besloot ik alleen door te gaan met MasterMilo.”

Je was dus 1 van de eerste 'influencers' van ons land
Emile kijkt verschrikt op en lacht: “Tsja, nou je het zegt…”

Hoe trof je de tank aan?
“Compleet total loss! Samen met Dirk (een werknemer, red.) hebben we het voertuig gedemonteerd en al de stappen gefotografeerd. Dat kwam later weer van pas bij de montage. Alle onderdelen hebben we stap voor stap nagelopen. We begonnen met het motorblok.

Toen we die eruit takelden, hadden we nooit verwacht dat het ons zou lukken om hem weer aan de praat te krijgen. Soms zijn er nog volgers op YouTube die het niet willen geloven. Hij start erg soepel, maar de rook is enorm.”

Hoe kom je aan onderdelen voor een tank die zo oud en total loss is?
“Die probeer je via internet ergens ter wereld op de kop te tikken. Soms lukt dat, soms kom je erachter dat onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn. Dan moet je de originele onderdelen restaureren of namaken. Dat geldt ook voor gereedschap. Je kunt voor zo’n opdracht niet even naar de bouwmarkt op de hoek voor wat hamers. Een sleutel om de rupsbanden mee te spannen of kleppen mee te demonteren, maakten we zelf.

Soms ontvangen we onderdelen van kijkers. Voor het motorblok hebben we er veel gekregen van het tractorpulling team ‘Dirty Doz’n’. Zij hebben dezelfde motor als de tank en hebben veel dezelfde onderdelen.”

Gewicht
Zonder toren en schietbuis weegt de tank zo’n 30 ton. Door dat gewicht is de vloer van de werkplaats al flink verzakt. Het wordt volgens Emile nog een hele uitdaging om straks rond te rijden zonder al teveel schade te veroorzaken.

Waar leer je een Iraakse tank uit 1982 opknappen? De handleiding zal wel ontbreken?
“De handleiding ontbreekt inderdaad, maar ik ben wel erg technisch. Voor mij is dit niet zozeer een tank, maar een machine. Net als een tractor. De afgelopen jaren heb ik veel kennis opgedaan, want het is niet alleen een beetje schroeven, lassen en slijpen. Je moet uitgebreid onderzoek doen in bijvoorbeeld buitenlandse handwerkplaatsboeken. Ik heb er eentje uit Bangladesh...Heel handig."

Maar hoe moeilijk vond je het?
“Een tank nieuw bouwen is makkelijker dan deze opknappen, terwijl de Type 69-II nog een redelijk eenvoudig ontwerp heeft. Wat het extreem lastig maakt, is dat sommige onderdelen compleet weggeroest zijn. Je kunt dan nauwelijks achterhalen waar die ooit voor dienden. Dit voertuig heeft eerst jaren in de woestijn gestaan en toen in het vochtige Engeland. Hij heeft enorm geleden.

Waar veel tijd in zit, is het zoeken naar onderdelen die schaars zijn of helemaal niet meer verkrijgbaar. De koplampen waren bijvoorbeeld weggerot en ik kon ze ook nergens meer kopen. Op basis van de afmetingen heb ik lampen laten maken bij een motorzaak. Oh…we zoeken nog een draaikrans voor de toren. Heeft Defensie die niet over?"

Wat viel tot dusver vies tegen en wat juist niet?
“De versnellingsbak was in verreweg de beste staat. Die hadden we redelijk snel gerenoveerd. De rupsbanden waren daarentegen een heel ander verhaal. Door vuil en roest was er geen beweging in te krijgen. Met branders hebben we de schakels eerst verwarmd om daarna met een luchthamer de pinnen ertussenuit te slaan. De doorgeroeste kleppendeksels waren niet meer te redden. Die doen nu dienst als lampenkappen in het kantoor.”

De toren met de schietbuis komen dus nog. Zit daar nog veel werk in?
“Ja nou en of. Zo’n toren zit vol elektronica met veel bewegende delen. Dat kost tijd om te herstellen. Als dit deel van de tank eenmaal is zijn we er nog wel een paar maanden zoet mee. Pas als de toren op het onderstel zit, is de tank af.”

Jullie zijn er nu bijna een jaar mee bezig, rijdt 'ie al?
“Ja, we ermee kunnen proefrijden. Máár die testrit moet plaatsvinden op het akkerland van de buurman en daar staan nu nog erwten op. Zijn die geoogst, dan kunnen we aan de slag.”

De tank die Emile restaureert, is dus een Type 69-II. Afgezien van wat kleine verschillen is dit hetzelfde ontwerp als van de welbekende Russische T55. Het model werd door de Irakezen in China gekocht. Oorspronkelijk was ‘ie groen en later beige.

Het rupsvoertuig is gebruikt in de Golfoorlog in 1991. Na hun nederlaag hebben de Irakezen hem in de woestijn achtergelaten. De Engelsen hebben ‘m later meegenomen als trofee. Voordat 'ie werd geveild en aan Emile verkocht, stond de pantser jarenlang bij de ingang van een museum. Compleet doorgerot groeiden er zelfs planten uit.

Tweede leven voor tank (foto: sergeant-majoor Maartje Roos, Ministerie van Defensie)
Tweede leven voor tank (foto: sergeant-majoor Maartje Roos, Ministerie van Defensie)

Tweede leven voor tank (foto: sergeant-majoor Maartje Roos, Ministerie van Defensie)
Tweede leven voor tank (foto: sergeant-majoor Maartje Roos, Ministerie van Defensie)

Tweede leven voor tank (foto: sergeant-majoor Maartje Roos, Ministerie van Defensie)
Tweede leven voor tank (foto: sergeant-majoor Maartje Roos, Ministerie van Defensie)

Tweede leven voor tank (Ministerie van Defensie)
Tweede leven voor tank (Ministerie van Defensie)

Meer foto's via Defensiekrant

Ys IX: Monstrum Nox komt pas in 2021 naar het Westen

Ys IX: Monstrum Nox komt in 2021 uit voor PS4, Switch en pc. Dat heeft uitgever NIS America vandaag aangekondigd. Het nieuwste deel in de actie-RPG serie laat wat dat betreft lang op zich wachten, want het kwam al vorig jaar september uit in Japan.

In dit deel bevindt hoofdpersoon Adol Christin zich op een eiland met een gigantische gevangenis. Adol komt door een misverstand in die gevangenis terecht, maar weet met behulp van een mysterieuze groep met unieke krachten te ontsnappen. Dit zijn de 'monstrum', mensen met speciale krachten die niet geliefd zijn.

Shiren the Wanderer: The Tower of Fortune and the Dice of Fate krijgt port

Dat is nog eens een mondvol. Shiren the Wanderer: The Tower of Fortune and the Dice of Fate, dat oorspronkelijk uitkwam voor PlayStation Vita in 2016, krijgt dit jaar nog een port voor pc en Nintendo Switch.

De game speelt als een Roguelike, waarin je als Shiren de Tower of Fortune moet overwinnen. De game wordt gepresenteerd met 2D Retro Graphics en bevat voor de port bonus dungeons die niet in het origineel voorkwamen. De aankondigingstrailer is hieronder te bekijken.

Trails of Cold Steel IV komt eind oktober uit

The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV komt op 27 oktober uit voor PS4. Switch- en pc-versies komen in 2021 uit. Dit is het laatste deel in het de inmiddels epische Cold Steel-serie. De held van de vorige delen, Rean Schwarzer, is vermist en dat terwijl er een oorlog is ontketend. Bekijk de trailer hieronder om meer te zien, maar pas ook op voor spoilers als je nog niet deel drie hebt gespeeld.

Warden uit For Honor naar Samurai Shodown

SNK heeft het volgende DLC-personage aangekondigd voor Samurai Shodown. Het betreft een onverwachte crossover met For Honor van Ubisoft.

Om specifieker te zijn, de Warden uit For Honor gaat meeknokken. De Warden vecht met een groot tweehandig zwaard en is natuurlijk uitgerust in een ridderkostuum. In de trailer hieronder kun je hem in actie zien.

Samurai Shodown is beschikbaar op Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One. Een release date voor Warden is nog niet gegeven.

NeoGeo Pocket Color Selection naar Nintendo Switch

SNK kondigt de NeoGeo Pocket Color Collection aan voor Nintendo Switch, een reeks van klassieke NeoGeo-games die de sprong maken naar Switch.

De eerste twee games zijn KOF R-2 en Samurai Showdown!2 Deze twee games worden deze zomer nog beschikbaar gesteld in de Nintendo eShop. De rest van de line-up is nog niet bekendgemaakt.

Bloodstained: Curse of the Moon 2 aangekondigd

Goed nieuwe voor fans van Bloodstained: Curse of the Moon. Tijdens de New Game Plus Expo, een show die in het teken staat van Japanse games, is een sequel op de titel aangekondigd.

Iga kondigde de game persoonlijk aan. De game kent ditmaal vier nieuwe helden, waartussen te wisselen is: Zangetsu, Dominique, Robert en Hachi. De game en de personages kun je hieronder in actie bewonderen.

Bloodstained: Curse of the Moon 2 komt binnekort uit voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One. Een datum is nog niet genoemd.

Nieuwe F-35’s komen eraan

Twee voor Nederland bestemde F-35’s maken momenteel testvluchten. Dat gebeurt vanaf het Italiaanse Cameri. Daar bouwde firma Leonardo de toestellen namens het Amerikaanse Lockheed Martin. Naar verwachting arriveert het duo medio volgende maand op Vliegbasis Leeuwarden.

Het had nogal wat voeten in aarde voordat het mogelijk was de vluchten te maken. Dit vanwege de Italiaanse lockdown. Daardoor waren grenzen gesloten en quarantainemaatregelen van kracht. Dat leverde problemen op voor de vliegers, die uit het Amerikaanse Fort Worth moesten komen.

Uiteindelijk lukte dat op een COVID-19-bestendige wijze. Hiervoor kwamen Lockheed, het F-35 Joint Program Office in Amerika en de krijgsmachten van Nederland en Italië in actie. Defensie zette onder meer militair transport in.

Donderend geraas
Toen uiteindelijk alle seinen op groen stonden en de vliegers klaar voor de start, bleek het weer extreem slecht. Maar daarna was het dan echt zover. Toestellen AN-11 en AN-12 kozen met donderend geraas het luchtruim.

Zodra alle testvluchten succesvol zijn afgerond, worden beide toestellen formeel overgedragen en naar Nederland gevlogen. De 1e operationele F-35 staat al sinds 31 oktober vorig jaar op Vliegbasis Leeuwarden.

Fabrikant Leonardo bouwt in Cameri 29 van 37 F-35-jachtvliegtuigen voor Nederland. De resterende 8 zijn in Amerika gebouwd en zijn daar nog. Ze worden gebruikt voor het opleiden van Nederlandse jachtvliegers. Inmiddels is besloten dat Nederland 9 toestellen extra koopt.

Testvlucht F-35 (foto: Ministerie van Defensie)
Testvlucht F-35 (foto: Ministerie van Defensie)

Djokovic loopt ook coronavirus op

Tennisser Novak Djokovic heeft het coronavirus. Na de Bulgaar Grigor Dimitrov, de Kroaat Borna Coric en zijn landgenoot Viktor Troicki is Djokovic de vierde tennisser die in de afgelopen twee dagen positief is getest.

De afgelopen twee weken speelden de vier de Adria Tour. Deze reeks tenniswedstrijden werd door Djokovic opgezet. Afgelopen zaterdag speelden Dimitrov en Coric nog tegen elkaar.

De vier besmette tennissers gaan nu voor twee weken in thuisisolatie.

Vertonghen keert niet terug bij Ajax: "Jan is geen linksback meer"

Jan Vertonghen heeft een aflopend contract bij Tottenham Hotspur. In de media werd hij regelmatig gelinkt aan een terugkeer naar Ajax, de club waar hij doorbrak en in 2012 een transfer naar de Premier League verdiende.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars bevestigt bij Ajax TV dat hij heeft gesproken met de belangenbehartigers van de Belgische routinier, maar een rentree in de Johan Cruijff ArenA lijkt voorlopig uitgesloten.

"Ik heb wel met zijn agent gesproken, maar wij hebben andere keuzes gemaakt. We hebben vertrouwen in Sven Botman en Lisandro Martínez kan daar ook spelen", aldus Overmars, die doelt op de positie links in het centrum van de verdediging.

Met Daley Blind beschikt trainer Erik ten Hag al over een linksbenige centrumverdediger, terwijl Vertonghen bij Ajax niet in aanmerking komt voor een andere positie. "Jan is geen linksback meer", zegt Overmars over de 33-jarige recordinternational (118 interlands).

Donny van de Beek staat naar verluidt in de belangstelling van Real Madrid en Manchester United. Wanneer hij wordt verkocht, zou Davy Klaassen kandidaat zijn om terug te keren naar Ajax.

Ook de terugkeer van de Werder Bremen-middenvelder is volgens Overmars niet aan de orde. "Het zijn de bekende namen die je hoort. Maar ik denk dat we alles redelijk goed op orde hebben", zo reageert hij.

Net als Van de Beek lijkt ook Nicolás Tagliafico op weg naar de uitgang. Ajax is bereid om mee te werken aan een transfer voor de Argentijnse linksback. "Nico wordt 28 jaar en dan snap ik dat hij een mooie stap wil maken."

"Dan wil je daarin meedenken. Als die kans er is, dan mag je hem die kans niet ontnemen. Maar alleen als alle voorwaarden goed zijn voor beide partijen. Wij moeten dan gewoon zorgen dat we goede vervangers hebben", aldus Overmars.

Overmars slaagde er al in om voor het nieuwe seizoen het Braziliaanse toptalent Antony aan te trekken. Hij komt voor maximaal 21,75 miljoen euro over van São Paulo.

Maandag maakte de club bekend dat Maarten Stekelenburg is gecontracteerd. De ervaren doelman komt transfervrij over van Everton en heeft zijn handtekening gezet onder een contract voor een seizoen.

Nauwelijks verbetering situatie Zanardi

De situatie van autocoureur en handbiker Alex Zanardi is de afgelopen dagen nauwelijks verbeterd. De Italiaan raakte afgelopen vrijdag levensgevaarlijk gewond na een botsing met een vrachtwagen tijdens een wedstrijd voor handbikers.

Zanardi werd na aankomst in het ziekenhuis van Siena geopereerd aan traumatisch hersenletsel. Het ziekenhuis meldt in een verklaring: “Het gezondheidsmanagement van het universiteitsziekenhuis van Siena deelt mede dat de patient ook de vierde nacht op de intensive care heeft doorgebracht. De parameters van hart, longen en stofwisseling waren in stabiele conditie. Een verlaging van de verdovingen wordt vanaf volgende week overwogen ter beoordeling van de neurologische toestand.“

COVID-19: 70 nieuwe besmettingen en 5 doden, totaal 49.722 en 6095

Tot en met 23 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 49.722 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 70 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.853 (+3) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 5 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6095 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

EasyJet stopt als sponsor schaatsploeg Anema

Na twee seizoenen neemt luchtvaartmaatschappij easyJet afscheid als hoofdsponsor van de langebaanploeg van Jillert Anema. Het bedrijf heeft dat besloten naar aanleiding van de gevolgen van de coronacrisis.

EasyJet werd in 2018 sponsor van de langebaanploeg waar onder andere Jorrit Bergsma en Irene Schouten voor uit komen. De Britse luchtvaartmaatschappij had de intentie om door te gaan tot de Olympische Spelen van 2022 maar daar komt nu voortijdig een einde aan.

“Door het ongekende effect dat de coronacrisis heeft gehad op de luchtvaartsector hebben we helaas moeten besluiten onze sponsoring van het schaatsteam niet te verlengen voor het komende seizoen”, vertelt Stephanie Doggen, woordvoerster van easyJet. “We blijven uiteraard enorm trots op het team en op alles wat ze de afgelopen twee seizoenen hebben bereikt. We betreuren het ten zeerste dat onze samenwerking voorlopig niet door kan gaan, maar we wensen alle teamleden in deze onzekere tijden het allerbeste voor de toekomst.”

“Dit kon je zien aankomen. Als je 30 procent van je personeel moet ontslaan, weet je dat de kans klein is dat ze de financiering van de schaatsploeg zullen voortzetten”, aldus teammanager Jos Vaessen. “Zij moeten ook zien te overleven. De boekingen voor de zomer schijnen ook niet mee te vallen en het zal minimaal twee jaar duren voordat ze weer op normaal niveau zijn. Nee, dit is absoluut geen verrassing. Het zou pas een verrassing zijn geweest als ze wél door waren gegaan.”

Drie bestaande sponsoren Royal A-ware, ZiuZ en Interfarms nemen een deel van de kosten op zich. Daarnaast leveren de schaatsers en stafleden financieel in.

Nogmaals Vaessen: “Gelukkig is alles rond en kunnen we aan het seizoen beginnen. We hebben officieel geen langebaanteam meer, dus het team zal zich komend seizoen vooral richten op de marathons. Binnen het budget hebben we het zo geregeld dat we een post over hebben voor mensen met olympische ambities. Eventueel met de sponsors van de marathon erop, maar dat zien we dan wel.”

'Dessers verlaat Heracles Almelo voor Racing Genk'

Cyriel Dessers gaat Heracles Almelo verlaten, zo meldt Het Laatste Nieuws. Volgens de Belgische krant heeft de Eredivisionist een akkoord bereikt met Racing Genk van vier miljoen euro. De spits, samen met Steven Berghuis topscorer van de Eredivisie, tekent in België een contract voor vier seizoenen. Heracles vroeg aanvankelijk zes miljoen, maar ging dus uiteindelijk akkoord met een lager bedrag.

Om 'contractuele redenen' wordt de deal wel pas op 1 juli officieel gemaakt. Tot die tijd blijft Dessers meetrainen in Almelo, zo klinkt het. De gesprekken tussen Genk en Heracles liepen al enkele weken, maar een doorbraak bleef lang uit.

Heracles vroeg aanvankelijk zes miljoen euro, een bedrag dat Genk te gortig vond. Uiteindelijk vond men elkaar bij een transfersom die rond de vier miljoen ligt. Hiermee wordt Dessers na Lennart Czyborra (4,5 miljoen euro naar Atalanta) de duurste uitgaande transfer van Heracles ooit.

De 25-jarige aanvaller geldt bij Racing Genk als de definitieve vervanger van Mbwana Samatta, die in de winterstop naar Aston Villa vertrok. Genk had Dessers drie jaar geleden ook al op de radar, maar toen drukte de club niet door.

Mede door het feit dat trainer Hannes Wolf 'wild' is van Dessers, heeft men nu wel daadkrachtig geacteerd. De Duitser was naar verluidt onmiddellijk gecharmeerd door zijn snelheid, wendbaarheid en doelgerichtheid: 'Kaufen!'

In de winterstop was Dessers al dicht bij een vertrek bij Heracles. Zowel Celta de Vigo als het Italiaanse SPAL toonden interesse in de Belg met Nigeriaanse roots.

Dessers, die in België al uitkwam voor OHL en Lokeren, had zin in een stap hogerop, maar Heracles weigerde toen elk bod. Hij kreeg wel de garantie dat Heracles deze zomer constructief zou meewerken aan een transfer.

Derksen vond VI een kutshow: "Goed nadenken of ik hier mee doorga"

De uitzending van Veronica Inside van gisteravond werd enorm goed bekeken naar Johan Derksen vond het vooral een kutshow. De voetbalanalist twijfelt of hij nog wel door wil gaan met Veronica Inside.

"Ik ga er eens goed over nadenken of ik hier mee doorga. Het was een enorme kutshow gisteravond. De eindredacteur en presentator wilden er een thema-avond van maken, maar daar was ik het totaal niet mee eens. Wij hadden onze eigen uitzending moeten maken", aldus Derksen, zo lezen we op de site van het Algemeen Dagblad.

"Ik weet dat ik niet zo gemakkelijk kan opstappen met een contract, maar als je John de Mol duidelijk maakt dat je niet meer gemotiveerd bent dan zegt hij: blijf maar lekker in Drenthe. Langzamerhand wordt het na 22 jaar hetzelfde kunstje. Een herhaling van zetten. Dat begint me de strot uit te hangen", zo legt De Snor uit.

Derksen onthulde dat het VI-trio een aanbieding op zak had voor een nieuw programma. "We hebben van Talpa een prachtige aanbieding gekregen om iets anders te gaan doen. Dat kwam voor mij als een geschenk uit de hemel, maar René en Wilfred zagen dat niet zitten", onthulde de oud-voetballer. "Ik weet niet of ik wel verder wil. Moet ik dan alleen doorgaan voor het geld? Ik ga er in ieder geval nooit meer zitten als er zulke fratsen uitgehaald worden."

Waarom hij het een kutshow vond legde Derksen onomwonden uit. "Ik ben van de tafel naar de auto gelopen en heb alleen gezegd: het was een geweldige kutuitzending. Ik was er heel ontevreden over. Ik had veel willen zeggen, want dat had alles en iedereen via de media ook over mij gedaan. Ik was toch het lijdend voorwerp, maar het werd een heel andere uitzending. Een thema-avond over racisme. Met iemand die alleen maar het Marokkanenprobleem wilde bespreken (Boussatta), met een bijzonder correcte en vriendelijke advocate (Harlequin) die op een andere golflengte zat en met een presentator (Genee) die het hele jaar er alles aan doet om ons gekke dingen te laten zeggen en ons nu kwalijk nam dat we gekke dingen zeiden. Dat is Gijp het met me eens."

"Wilfred had een missie. Hij heeft, geloof ik, iedereen, met een bruin kleurtje gebeld om aan te schuiven. Zelfs Humberto Tan! Wat moet die bij ons? De enige die ik er wel bij wilde, was die jongen van de KNVB die gaat over discriminatie (Houssin Bezzai, red.), maar die, begreep ik, kreeg geen toestemming van de KNVB. Ik vond het een grote circusvoorstelling waarmee we onze doelgroep absoluut geen plezier hebben gedaan", zo vulde Derksen aan.

Michael P. krijgt vier maanden strafvermindering

De veroordeling van Michael P voor de verkrachting, vrijheidsberoving en het doden van Anne Faber eind september 2017, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

Op 29 september 2017 verdween Anne Faber tijdens een fietstocht. Op 9 oktober 2017 werd de verdachte aangehouden naar aanleiding van een match tussen zijn DNA-profiel en een DNA-profiel dat was aangetroffen op de inmiddels gevonden jas van de vrouw. Op 11 oktober 2017 verklaarde de verdachte waar hij het lichaam van het slachtoffer had begraven, waarna haar lichaam op die plaats ook is aangetroffen. Het hof vond - net als de rechtbank - bewezen dat de verdachte de vrouw heeft verkracht, van haar vrijheid heeft beroofd en heeft gedood. Ook werd hij veroordeeld voor mishandeling van vijf medewerkers van het Pieter Baan Centrum.

Rond de aanhouding van P. is geweld gebruikt, is hij  bedreigd met de inzet van de diensthond en is hij niet op zijn zwijgrecht gewezen. Hij liep als gevolg van het gebruikte geweld letsel (een avulsiefractuur) aan de schouder op. Het hof stelde vast dat daarmee de rechten van de verdachte zijn geschonden en dat dit een onherstelbaar vormverzuim is, maar heeft hieraan geen gevolgen verbonden voor de strafoplegging. Het hof vond dat de gevolgen van dit vormverzuim – hoe ernstig ook – niet hebben geleid tot het schenden van het recht van de verdachte op een eerlijk proces. De verdachte kreeg een gevangenisstraf van 28 jaar en tbs opgelegd. De verdachte stelde tegen deze uitspraak beroep in cassatie in.

Cassatie(klachten)
De advocaten van de verdachte vragen de Hoge Raad de veroordeling te vernietigen. Zij hebben meerdere cassatieklachten ingediend. Een van de cassatieklachten gaat erover dat het hof ten onrechte geen strafvermindering heeft toegepast.

Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad heeft geoordeeld dat deze cassatieklacht slaagt. Het hof heeft geoordeeld dat strafvermindering als gevolg van een vormverzuim alleen mogelijk is als ook sprake is van schending van het recht van de verdachte op een eerlijk proces. Dat is juridisch niet juist. Ook ander voldoende ernstig nadeel van de verdachte, bijvoorbeeld hem onnodig toegebracht ernstig letsel, kan reden zijn voor compensatie van dat nadeel in de vorm van strafvermindering.

De Hoge Raad heeft beslist dat deze fout van het hof geen reden vormt om de strafzaak terug te wijzen naar het hof om de zaak opnieuw te behandelen. In plaats daarvan heeft de Hoge Raad, gelet op de aard van de zaak en de opgelegde straf en ook het belang van de nabestaanden en de samenleving dat aan de zaak een einde komt, beslist dat hij de zaak zelf af doet door de opgelegde gevangenisstraf aan te passen. Vanwege het aan de verdachte bij zijn aanhouding toegebrachte letsel vermindert de Hoge Raad de door het hof opgelegde gevangenisstraf van 28 jaar met 4 maanden naar 27 jaar en 8 maanden. De tbs-maatregel blijft ongewijzigd in stand.

De andere cassatieklachten slagen niet. De Hoge Raad heeft deze klachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat deze ongegrond zijn en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen.

Met de uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling voor verkrachting, vrijheidsberoving en het doden van Anne Faber definitief. De opgelegde (gevangenis)straf wordt 27 jaar en 8 maanden en tbs.

Naar het optreden van de politie rond de aanhouding van de verdachte loopt nog een strafrechtelijk onderzoek. Het hof Amsterdam heeft op 17 juli 2019 dat onderzoek gelast in een zogenoemde artikel 12-procedure. Dit heeft verder geen betekenis voor de strafzaak tegen de verdachte. Die zaak is met de uitspraak van de Hoge Raad nu tot een einde gekomen.

Keijzer gaat strijd met De Jonge aan om eerste plek CDA

Lange tijd leek de weg vrij voor Hugo de Jonge als nieuwe leider van het CDA maar vanochtend heeft Mona Keijzer zich ook in de strijd geworpen. In een interview met de Telegraaf lanceerde ze haar campagne waarin ze zich een "ruimdenkend conservatief met een sociaal hart" noemt.

"Kijk, iedereen mag zeggen wat hij wil, de vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Dat maakt mij ruimdenkend. Maar er zijn ook grenzen daaraan: het moet binnen het beschaafde blijven. Dat laatste maakt mij weer conservatief. Het sociale zit hem in de eerlijke economie", zo vertelde Keijzer aan de NOS.

De kandidaat lijsttrekker vertelde ook dat ze niet op voorhand nee zegt tegen een coalitie met het Forum voor Democratie, één van de hete hangijzers binnen de partij. "Als je het al doet, dan lever je je wel erg op een presenteerblaadje uit aan GroenLinks, D66 of PvdA. En daar zitten óók nog wel wat visies op Nederland, die de mijne niet zijn", aldus de politica.

Jetten wil geen lijsttrekker D66 worden: "Kaag is de beste kandidaat"

Rob Jetten wil geen lijsttrekker van D66 worden bij de komende Tweede Kamerverkiezingen, dat heeft de fractievoorzitter laten weten in een interview met Trouw. Jetten vindt partijgenoot Sigrid Kaag een betere kandidaat dan hijzelf.

In het interview met Trouw is de jonge politicus duidelijk over de reden van zijn keuze. "Omdat ik Sigrid Kaag de beste kandidaat vind, voor D66 en voor Nederland. De manier waarop zij weet te verbinden, en de buitenlandse en binnenlandse ervaring die zij meebrengt, is wat we nu nodig hebben. Na deze gezondheidscrisis volgt een zware economische crisis. Daarin moet D66 nog relevanter proberen te zijn, door te investeren in gelijke kansen, met hervormingen om de schatkist op orde te krijgen, met economische steunpakketten die de vergroening versnellen. Kaag is daarbij ook een serieuze uitdager van Mark Rutte voor het premierschap. Daar wil ik achter gaan staan. Waarom zou ik per se lijsttrekker moeten worden. Voor mijn eigen ego?"

Jetten had zijn keuze allang gemaakt maar heeft wachtte met bekendmaking tot het juiste moment. "Al sinds maart weet ik het, maar ik vond het nu pas het moment om het hardop te zeggen. Door de coronacrisis stond de hele vraag wie lijsttrekker wordt, en of er een lijsttrekkersverkiezing komt, binnen de partij op een lager pitje. Niemand zat in mei te wachten op ego’s van politici", aldus de D66 fractievoorzitter.

Jetten werd gezien als enige serieuze mogelijke tegenkandidaat voor Kaag die hiermee dichtbij het lijsttrekkerschap is.

Jetten wil geen lijsttrekker D66 worden: "Kaag is de beste kandidaat" (WikiCommons/Martijn Beekman)
Jetten wil geen lijsttrekker D66 worden: "Kaag is de beste kandidaat" (WikiCommons/Martijn Beekman)

The Last of Us 2 is Sony's grootste PS4-launch in VK

Er zijn enkele cijfers binnengedruppeld over het verkoopsucces van The Last of Us part II, de langverwachte sequel van PlayStation-ontwikkelaar Naughty Dog. De game is de grootste launch van deze PlayStation-generatie en stoot Uncharted 4 van de troon, eveneens een actie-adventuregame afkomstig van dezelde studio.

The Last of Us Part II stoof zelfs Nintendo's Animal Crossing voorbij als snelst verkopende game van 2020 tot nu toe, met weekend sales pakweg 40% hoger dan die van de Nintendo Switch exclusive. Voor wat betreft aantallen, die afkomstig zijn van gamesindustry.biz, wordt nu bovendien alleen nog maar uitgegaan van fysieke exemplaren en worden digitale verkopen in het Verenigd Koninkrijk nog niet meegerekend. Er volgen binnenkort ongetwijfeld meer cijfertjes. De FOK!review van The Last of Us 2 kun je hier teruglezen.

1,7 miljoen kijkers voor reclamevrij VI

Uit peilingen van Stichting Kijk Onderzoek blijkt dat deugen voor adverteerders geen goed verdienmodel is. Het bij uitzondering ad-vrije programma op de commerciële omroep Veronica leverde een kijkdichtheid van 1,7 miljoen kijkers op. Daarmee staat het programma op de tweede plaats in de dag top25 van Stichting Kijk Onderzoek.

Deugen door te boycotten lijkt daarmee geen goed verdienmodel te zijn voor de reclameindustrie. Verder viel op aan de inhoud van het programma dat het grotendeels ging over identiteitspolitiek, gekwetst zijn en niet-wit zijn. Hiervoor waren er twee speciale gasten uit de divibase aan de tafel aangeschoven, te weten een gekwetste Marokkaan en een begaafde zwarte advocate.

Uit een poll onder FOK!-ers blijkt dat 35,3 procent het vooral als slap gelul ervaarde waar 18,1 procent het een goede discussie vond. Een tweede plaats met 31,1 procent scoorde het reclamevrije element. 8,8 procent liet een andere mening in de comments achter en 6,7 procent ging gebukt onder het afwezig zijn van de reclameblokken.

Vervolg Chicken Run opgepakt door Netflix

Precies 20 jaar na het verschijnen van de animatiefilm Chicken Run kondigt Netflix UK vandaag via Twitter aan het vervolg te hebben opgepakt.

Animatiestudio Aardman die naast de bekende Wallace & Gromit-producties ook de originele film hebben gemaakt keren weer terug aan de kleitafel. De productie van de film start volgend jaar. Netflix heeft de rechten van de tweede film van Studiocanal en Pathé overgenomen, nadat deze partijen in 2018 hadden aangekondigd met het vervolg te komen.

In de eerste Chicken Run-film spraken onder meer Mel Gibson en Julia Sawalha stemmen in van de kippen Rocky en Ginger. De twee vogels maakten plannen om uit de klauwen van kippeneigenaresse Tweedy te ontsnappen voodat zij worden verwerkt tot een 'chicken pot pie'. De film was goed genoeg voor zowel BAFTA- als Golden Globe-nominaties.

Trailer Chicken Run (2000)

Lagere celstraf met bijzondere voorwaarden voor gewelddadige woningoverval

Een 45-jarige man kreeg vandaag een celstraf opgelegd van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Er zijn ook bijzondere voorwaarden opgelegd. De man is veroordeeld voor het plegen van een gewelddadige overval. De rechtbank Limburg legde de man eerder 5 jaar celstraf op.

Op 15 april 2016 belde de man aan bij een huis in de Sint Jansstraat in Ottersum. Direct nadat de 70-jarige bewoner de deur opendeed werd hij aangevallen met pepperspray en geschopt en geslagen. Hij liep daarbij verwondingen op aan zijn hoofd. De man is gevlucht en het slachtoffer werd gevonden door buurtbewoners.

In hoger beroep heeft de man de overval bekend. Hij heeft daarnaast aangegeven dat hij het kwalijke van zijn handelen inziet en dat hij zijn excuses aan het slachtoffer zal aanbieden. Ook sprak de man uit dat hij zijn leven in de toekomst op een zodanige manier wil inrichten dat hij niet meer in situaties als deze terecht zal komen. De man heeft tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn hoger beroep laten zien dat hij daarvoor al de nodige stappen heeft gezet.

Uit een rapport van de reclassering blijkt dat man ten tijde van de overval drugs gebruikte. De man heeft laten blijken dat hij open staat voor een ambulante behandeling voor zijn psychosociale problemen. Hij wil ook meewerken aan plaatsing in een instelling voor begeleid wonen.

Herroeping voorwaardelijke invrijheidsstelling
Toen de man de overval pleegde, was hij voorwaardelijk vrij. Het Openbaar Ministerie diende daarom een verzoek tot gedeeltelijke herroeping van de voorwaardelijke invrijheidsstelling in. Omdat hij met de overval zijn voorwaarden heeft geschonden, oordeelde de rechtbank Limburg dat de man alsnog een deel van de resterende termijn moest uitzitten. Het hof wijst het verzoek tot (gedeeltelijke) herroeping van de voorwaardelijke invrijheidsstelling af omdat het van belang is dat de man zijn behandeling zo snel mogelijk buiten detentie kan voortzetten. Als de man opnieuw de cel in zou moeten zou dat zijn behandeling doorkruisen. Dat vindt het hof, mede gelet op het verkleinen van de kans op herhaling, niet wenselijk.

Oordeel van het hof
Het hof legt de man een celstraf van 4 jaar op waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Omdat hij al 4 jaar heeft doorgebracht in voorarrest, hoeft hij niet terug de cel in. Er zijn vanwege de persoonlijke omstandigheden van de man ook bijzondere voorwaarden opgelegd, waaronder ambulante behandeling en begeleid wonen. Die bijzondere voorwaarden zijn opgelegd omdat het hof het van belang vindt dat de man ook na zijn detentie behandeling krijgt en dat een plek beschikbaar voor hem is bij een instelling voor begeleid wonen. Hij moet ook een schadevergoeding van bijna 2000 euro betalen aan de benadeelde partij.

Kopstuk in cocaïnewereld aangehouden in Rotterdam

In een lopend drugsonderzoek van het Landelijk Parket (OM) heeft de Landelijke Recherche maandag negen adressen in Rotterdam en één in de Meern doorzocht. Een 48-jarige man is aangehouden in een woning in Rotterdam. Hij staat bekend als een kopstuk in de cocaïnewereld. Het OM dicht de man een grote leidinggevende rol toe als het gaat om het opdracht geven tot en regelen van het invoeren van grote partijen cocaïne in 2015 en 2016.

Het OM verdenkt de man van het medeplegen van de invoer van 1015 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen tussen 9 november 2015 en 21 december 2015. Maar ook van het medeplegen van de invoer van 3776 kilo cocaïne via de Rotterdamse haven tussen 14 april 2016 en 1 juni 2016.

Vuurwapen, geld en dure flessen
Bij de doorzoekingen zijn onder meer een Mercedes, meerdere smartphones, waardevolle goederen en een vuurwapen in beslag genomen. In totaal zijn er tienduizenden euro’s in contanten aangetroffen waarop beslag is gelegd, waaronder een bedrag van 15.000 euro dat in een champagnekoeler lag.

De woning waar de verdachte is aangetroffen, stond vol met heel dure drank, waaronder kostbare cognacs en champagneflessen van enkele duizend euro’s per stuk. Ook is er ten minste één pgp (pretty good privacy) toestel in beslag genomen.

Partijen cocaïne
Destijds is onderzoek gedaan naar de twee in beslag genomen partijen. Dat heeft toen ook tot aanhoudingen en in het onderzoek naar de invoer van de 1015 kilo cocaïne ook tot veroordelingen geleid.

Naar aanleiding van veiliggestelde pgp-data (pretty good privacy) is in oktober 2018 een nieuw onderzoek naar de twee cocaïne-importen gestart en daar is de betrokkenheid van onder andere deze verdachte naar voren gekomen.

De verdachte wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Rutte in gesprek over 'Black Lives Matter'-demonstraties

Mark Rutte heeft morgen een gesprek op het Catshuis naar aanleiding van de recente Black Lives Matter-demonstraties. De minister-president spreekt met een aantal mensen die deelnemen aan de betogingen of op een andere manier een bijdrage leveren aan de maatschappelijke dialoog over racisme.

De vraag die centraal zal staan, is hoe het gesprek over racisme in de samenleving op een goede manier gevoerd kan worden en wat is hiervoor nodig is. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

Animal Rights openbaart opnieuw gruwelijke beelden uit een Vlaams slachthuis

Opnieuw brengt Animal Rights verschrikkelijke beelden uit een Vlaams slachthuis naar buiten. Deze keer gaat het om varkensslachter Van Hoornweder uit Torhout. Er worden in dit slachthuis maximaal 650.000 varkens per jaar geslacht. Dit slachthuis exporteert haar ‘producten’ ook naar Nederland. Animal Rights eist sluiting en een onderzoek naar de wantoestanden.

Structurele misstanden in Vlaamse slachthuizen
Animal Rights filmde eerder al in de slachthuizen van Tielt, Izegem en Hasselt. Op iedere locatie bleken de dieren op een vreselijke manier mishandeld te worden. Iedere keer beloofde de slachthuizen beterschap en de Belgische overheid maatregelen. Deze nieuwe beelden van 2019 uit het varkensslachthuis van Torhout laten zien dat er nog steeds niets veranderd is.

Niet transport-waardige dieren
Nog steeds leveren de varkensfokkers en transporteurs niet transport-waardige dieren aan. We zien varkens die te kreupel zijn om zelfstandig uit de vrachtwagens te komen of nog net hinkend hun weg naar buiten vinden. We zien varkens met prolapsen, varkens met necrotische wonden, varkens met enorme abcessen en hoogzwangere zeugen. Sommige zeugen aborteren spontaan hun biggen op weg naar de wachtruimte.

Levend gekeeld, levend verdrinken
Varkens ontwaken weer na verdoving. Varkens leven zelfs nog nadat hun hals is doorstoken. Ze komen schreeuwend bij, ondersteboven-hangend aan een ketting in de slachtlijn, en verdrinken levend in het broeibad.

Nederland
Na de beelden uit het Vlaamse slachthuis van Tielt uit 2017 en de onmiddellijke verzekering van de Nederlandse overheid en vleessector dat dit soort ernstige misstanden in ‘onze’ slachthuizen niet voorkomen, toonde RTL Nieuws in juni 2018 aan dat dat wel degelijk het geval was. Dieren leefden nog terwijl het slachtproces doorging met als gevolg dat verschillende varkens levend in de broeibak verdronken.

Januari dit jaar bleek uit opgevraagde inspectierapporten dat over de periode januari 2018 tot en met juli 2019, nog steeds dieren levend werden gekookt in Nederlandse slachthuizen. De beelden zijn dus representatief voor misstanden die ook in Nederland plaatsvinden.

“Animal Rights stelt de vraag hoe het mogelijk is dat na alle ophef over onze eerdere undercoverbeelden, deze misstanden nog steeds voortduren,” verklaart Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Moeten we niet concluderen dat de ‘productie’ van vlees eenvoudigweg onmogelijk is zonder grove dierenmishandeling?”

Inspectierapporten
De misstanden omtrent het verdoven blijken niet alleen uit de beelden, maar ook uit de inspectierapporten die Animal Rights in bezit heeft: “Om 14h39 stel ik vast dat een zeug terug bij bewustzijn komt (oogleden open, hangt te trekken aan de ketting) net voor ze de broeibak in gaat. Op dat moment was geen personeelslid aanwezig om in te grijpen.” Dit zijn beelden die we ook kennen uit Tielt.

Uit de opgevraagde inspectierapporten blijkt dat het probleem met verdoving van varkens zeker al speelt sinds 2017. Op 12 januari van dat jaar noteert een keurder: “Bij het betreden van de slachtruimte waar de varkens opgetakeld en gekeeld worden, merk ik op dat meerdere dieren hangen te schreeuwen en te spartelen. De dieren zijn duidelijk niet goed verdoofd of komen terug bij bewustzijn nog voor ze gekeeld worden. De arbeiders doen gewoon verder.”

En dit blijft zo door gaan. Op 22 februari 2019 noteert een keurder bijvoorbeeld: “Als antemortem keurder stelde ik vast dat verschillende mestvarkens ter keling hangen te wachten terwijl deze volledig bij bewustzijn kwamen; t.t.z. de dieren trokken aan de ketting en maakten tierende geluiden.”

De vertwijfeling en frustratie over deze voortdurende problemen zijn tastbaar in de notities van keurders: “Dit zijn duidelijke inbreuken tegen de wettelijke bepalingen met betrekking tot dierenwelzijn die reeds gedurende enkele maanden een constant gegeven zijn en die niet meer getolereerd kunnen worden.”

“Er is iets structureel mis in de slachthuizen,” zegt Vermeulen, “de directie en medewerkers lijken volstrekt ongevoelig voor het lijden van de dieren, en de overheidsinstanties verantwoordelijk voor het toezicht op de slachthuizen lijken hun werk niet te doen.”

Ophef om 'White Lives Matter'

Kennelijk mogen alleen mensen met een kleurtje zich gediscrimineerd voelen. Als je 'White Lives Matter' roept wordt dat onherroepelijk uitgelegd als een vorm van racisme. Zo ondervond de Engelse voetbalploeg Burnley maandag tijdens de wedstrijd tegen Manchester City in de Premier Leage. 

Vlak voor de webstrijd vloog er een vliegtuigje over het stadion met een banner met 'White Lives Matter Burnley'. Al tijdens de wedstrijd veroordeelde de club de actie: "Wij vinden dit volkomen onacceptabel. Dit past niet bij de normen en waarden die wij als club uitdragen en deze actie is volkomen misplaatst. Hopelijk komen we er snel achter wie hier verantwoordelijk voor is. Deze mensen zijn niet langer welkom bij onze wedstrijden.”

Sinds de competitie in Engeland is hervat, staat bij alle spelers de tekst 'Black Lives Matter' achter op het shirt. Na het eerste fluitsignaal gaat iedereen door de knieeën om hun steun te betuigen aan de wereldwijde protestbeweging tegen racisme die is opnieuw is opgelaaid na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. 

Burnley bood excuses aan de voor de actie, hoewel het niet duidelijk is wie er achter zit: "Wij bieden onze excuses aan aan alle betrokken bij Project Restart in de Premier League, aan de club Manchester City en aan iedereen die de actie Black Lives Matter steunt. Ook wij staan volledig achter Black Lives Matter.”

Michael Keaton gaat mogelijk (weer) Batman spelen

Acteur Michael Keaton is in vroege onderhandelingen met filmstudio Warner Bros. om Batman te spelen in de film The Flash met Ezra Miller in de hoofdrol. Dit laat entertainmentwebsite The Wrap weten.

Keaton vertolkte de rol van Bruce Wayne eerder in de films Batman uit 1989 en Batman Returns van regisseur Tim Burton. De rol van de derde film Batman Forever werd overgedragen aan Val Kilmer.

The Flash wordt geregisseerd door Andy Muschietti, die eerder de films Mama, It en It: Chapter Two regisseerde. Birds of Prey-scenarist Christina Hodson is aangehaakt om het verhaal van de supersnelle film te pennen. Inhoudelijk is nog vrij weinig bekend over de superheldenfilm, naast dat natuurlijk Barry Allen als razendsnelle Flash is te zien.

De film The Flash staat op 2 juni 2022 gepland voor een bioscooprelease.

Michael Keaton als Batman in de gelijknamige film uit 1989

Batman & Robin-regisseur Joel Schumacher (80) overleden

Regisseur en scenarist Joel Schumacher is afgelopen maandag op 80-jarige leeftijd overleden. Schumacher die onder meer bekend is door The Lost Boys en twee Batmanfilms, is in New York City overleden aan de gevolgen van kanker. Dit laten verschillende Amerikaanse media weten.

Schumacher begon zijn filmcarrière met het ontwerpen van kleding voor films als Sleeper en Blume in Love, waarna hij zich waagde aan het schrijven van scripts. Enkele succesvolle scenario's waren voor de films SparkleCar Wash en The Wiz. De eerste film waarin Schumacher op de regiestoel heeft plaatsgenomen was D.C. Cab met Laurence 'Mr. T' Tureaud in de hoofdrol. 

In de jaren 90 regisseerde Schumacher twee Batmanfilms, namelijk de relatief succesvolle Batman Forever en het minder succesvolle vervolg Batman & Robin. De kwaliteit van laatstgenoemde film heeft er zelfs voor gezorgd dat Schumacher in 2017 in een gesprek met Vice zei: "Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden voor iedere fan die teleurgesteld is, dat is het minste wat ik voor ze kan doen."

Recenter maakte Schumacher nog onder meer The Phantom of the Opera uit 2014, The Number 23Trespass en verzorgde hij in 2013 twee afleveringen van de serie House of Cards.

Joel Schumacher

Het is vandaag..

Goede morgen, het is vandaag 23 juni. Dag van overprikkeling en Internationale dag van de weduwe. Jarigen vandaag zijn onder anderen Mark Oh, die je wellicht kent van de dancehit "Tears don't lie" en de Franse ex-voetballer Zinedine Zidane. 


Dag van overprikkeling.

Over deze dag is mij niet heel veel bekend. Natuurlijk heeft iedereen wel eens een dag dat je wat sneller geprikkeld bent dan andere dagen. Ook zijn er mensen die door een psychische of hersenaandoening prikkels moeilijk kunnen verwerken. Hoe om te gaan met al die prikkels? De stichting Hersenletsel wil meer aandacht voor. Vandaag is de dag dat we daar wat meer bij stil mogen staan.


Internationale dag van de weduwe.

In Nederland worden elk jaar ongeveer 60.000 mensen weduwe of weduwenaar. Zij verliezen hun man of vrouw en misschien wel de enige persoon in hun leven. Deze dag is door de VN in het leven geroepen om het voor met name arme landen waar weduwen en weduwenaren wonen, financieel makkelijker te maken door verdragen af te sluiten. 

Mocht je het nummer niet herkennen aan de titel, hier is ie dan.

Grootste deel afspraken Nationaal Preventieakkoord in uitvoering

De meer dan 70 partijen die eind 2018 het Nationaal Preventieakkoord (NPA) hebben afgesloten, zijn in 2019 met het overgrote deel van de afspraken aan de slag gegaan. Binnen alle drie de deelakkoorden is het grootste gedeelte van de afspraken in 2019 in uitvoering (62% voor roken, 80% voor overgewicht en 65% voor problematisch alcoholgebruik). Dat concludeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in de eerste voortgangsrapportage over het NPA.

Met het NPA willen het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en meer dan 70 partijen bijdragen aan een gezonder Nederland. Zij willen dat in 2040 minder mensen roken, minder mensen overgewicht hebben en minder mensen problematisch alcohol gebruiken. Deze rapportage geeft de voortgang over 2019 van de uitvoering van de afspraken uit het NPA, met name richting het behalen van doelstellingen voor 2020.

Vanaf 2010 is een daling te zien in het aantal volwassen Nederlanders dat rookt naar 22% in 2019. De ambitie is dat in 2040 maximaal 5% van de volwassen Nederlanders nog rookt. Voor overgewicht is het doel om het aantal mensen met overgewicht terug te brengen tot minder dan 40% in 2040. In 2019 had 50% van de volwassenen overgewicht, gelijk aan 2018. In 2019 dronk 9% van de volwassen Nederlanders overmatig en 9% zwaar. Het streven is dat dit zowel voor overmatig als voor zwaar drinken in 2040 is gedaald tot maximaal 5%.

In het NPA is afgesproken dat het RIVM ieder jaar verslag uit zal brengen over de uitvoering van de gemaakte afspraken van het NPA en de ontwikkeling van de leefstijl. Door een gerichte en herhaalde uitvraag bij alle deelnemende partijen is zo veel mogelijk concrete en cijfermatige voortgangsinfor­matie verzameld.

Binnen alle drie de deelakkoorden is het grootste gedeelte van de afspraken in 2019 in uitvoering (62% voor roken, 80% voor overgewicht en 65% voor problematisch alcoholgebruik). Een deel van de afspraken over roken (14 procent), overgewicht (17 procent) en problematisch alcoholge­bruik (20 procent) is nog in de voorbereidende fase. Een klein deel van de afspraken (0%-10%) was nog niet gestart en een klein deel van de afspraken (2%-5%) was eind 2019 al afgerond. Voor de overige afspraken was de voortgang onbekend. Deze rapportage geeft geen inschatting van de impact die dit eerste jaar heeft op het behalen van de ambities in 2040.

Ready at Dawn overgenomen door Facebook

Facebook heeft Ready At Dawn overgenomen, zo kondigde het bedrijf aan in een blog.

Ready At Dawn ontwikkelde eerder in samenwerking met Oculus Studios verschillende titels voor het Oculus-platform van Facebook, waaronder Lone Echo, Echo Arena en Echo Combat. PlayStation 4-eigenaren kennen ze misschien nog van The Order 1886. Onder Facebook zal Ready At Dawn zich bij Oculus Studios voegen en blijven werken aan de komende Lone Echo II. De ontwikkelaar heeft "spannende plannen" voor toekomstige games, maar is op dit moment niet bereid verdere details bekend te maken. Wij vermoeden iets met Echo gezien hun trackrecord.

NS: nieuwe internationale Intercity naar Aken kan rijden in 2025

Een nieuwe internationale Intercity naar Aken kan er komen vanaf 2025. Deze trein kan dan gaan rijden op de route van Den Haag via Rotterdam en Eindhoven en dan via Heerlen de grens over. Dat blijkt uit een inventarisatie door NS. Wel moet eerst aan een aantal voorwaarden worden voldaan op het gebied van financiering en infrastructuur, waarover NS in gesprek wil met het ministerie van I&W, de regio’s en ProRail.

Aken is een populaire bestemming en biedt internationale treinreizigers een aansluiting op het Duitse hogesnelheidsnetwerk, met bestemmingen als Keulen, Düsseldorf en Frankfurt. Ook voor binnenlandse reizigers op het traject tussen Den Haag en Limburg betekent de rechtstreekse verbinding reistijdwinst en minder overstappen. NS ziet de verbinding als een belangrijke stap in het uitbreiden van het aantal grensoverschrijdende treinverbindingen en gaat hierover graag met de betrokken overheden in gesprek.

In de Nederlands-Duitse grensregio is een betere verbinding met de Randstad een langgekoesterde wens. Een plan om de Intercity Heerlen-Amsterdam door te trekken naar Aken viel eerder af, vanwege de nadelige gevolgen voor een grote groep binnenlandse reizigers in ‘de tienminutentrein’ tussen Eindhoven en Amsterdam. Van het alternatief dat NS vandaag presenteert, profiteren al bij aanvang dagelijks 1.250 internationale reizigers van en naar Aken en nog eens 2.000 reizigers op het binnenlandse deel van het traject. NS verwacht dat dit aantal na introductie van de trein snel zal toenemen. De reistijdwinst op het traject kan oplopen tot 25 minuten.

Voor de nieuwe verbinding met Aken wil NS gebruik maken van de nieuwe Intercity ICNG, die geschikt kan worden gemaakt voor inzet in Duitsland. Door het hoge comfort en een reistijd van drie uur tussen Den Haag en Aken is de trein een goede concurrent voor de auto. En met aansluitingen in Aken op Thalys en ICE, ook een alternatief voor vliegen binnen Europa.

NS gaat de komende tijd met overheden in gesprek over deze nieuwe verbinding. De trein kan grotendeels gebruik maken van bestaande infrastructuur, toch zullen er naar verwachting enkele aanpassingen nodig zijn. Ook zal, zoals vaak bij de introductie van een grensoverschrijdende trein, de nieuwe verbinding niet kostendekkend zijn. NS wil hierover afspraken maken, zodat de nieuwe treinen tijdig besteld kunnen worden. Reizigers krijgen dan niet alleen een nieuwe internationale verbinding, maar reizen ook met een gloednieuwe trein.

Gratis upgrade voor Marvel's Avengers naar next-gen

Square Enix heeft laten weten dat Marvel's Avengers voor PlayStation 5 en Xbox Series X uitgebracht worden op release van de consoles eind dit jaar. De PlayStation 4-, Xbox One-, pc- en Stadia-versies zijn nog steeds gepland voor release op 4 september.

Spelers die de huidige generatie Marvel's Avengers bezitten, fysiek of digitaal, kunnen zonder extra kosten upgraden naar de volgende generatie, ongeacht of ze overstappen van PlayStation 4 naar PlayStation 5 of Xbox One naar Xbox Series X. Opgeslagen gegevens worden overgedragen. De game is cross-gen gebouwd: PlayStation 5-spelers kunnen spelen met PlayStation 4-spelers en Xbox Series X-spelers kunnen spelen met Xbox One-spelers.

De PlayStation 5-versie van de game biedt "extreem snelle laadtijden, verbeterde resolutie en getrouwheid, verbeterde textures en vernietiging van bepantsering, ray-tracing en meer", en belooft volledig gebruik te maken van de solid-state drive, de haptic feedback van de DualSense draadloze controller en ruimtelijke 3D-audio. Het biedt ook een keuze tussen 'Enhanced Graphics Mode' en 'High Frame Rate Mode'.

Informatie over Xbox Series X, Stadia en pc-specifieke functies wordt op een later tijdstip aangekondigd. Morgenavond is er een stream waar de makers meer informatie over de game gaan delen.

Marvel's Avengers - Hulk (Foto: Square Enix)

Aanwijzingen voor effectiviteit van verbod kortingsacties op suikerhoudende dranken

Het effect van een verbod op prijsaanbiedingen van suikerhoudende dranken is nog niet onderzocht. Dit geldt ook voor een verbod op marketing en reclame in de supermarkt van deze dranken. Wel zijn er indirecte aanwijzingen dat deze maatregelen kunnen bijdragen aan het verlagen van de aankoop van suikerhoudende dranken. Dit blijkt uit een literatuuronderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Prijsaanbiedingen komen vooral voor op ongezonde producten. Op de korte termijn kan dit de verkoop verhogen. Daarnaast lijkt het verbieden van reclame-uitingen voor ongezonde voedingsmiddelen gericht op jonge kinderen effectief om de verkoop hiervan te verlagen. Het zijn indirecte aanwijzingen dat een verbod op prijsaanbiedingen en/of een marketing- en reclameverbod, specifiek in de supermarkt, van suikerhoudende dranken zou kunnen werken. Of dat op langere termijn daadwerkelijk een direct effect heeft op de consumptie van suikerhoudende dranken, moet nog onderzocht worden.

Nederlanders krijgen teveel suiker binnen, vooral via suikerhoudende dranken. Een aantal gezondheidsorganisaties heeft de overheid voorgesteld om een verbod in te stellen van kortingsacties op suikerhoudende dranken. Zij denken dat door deze maatregel men minder suikerhoudende dranken zou kopen.

Frisdrankschap Albert Heijn  (Foto: FOK!)
Frisdrankschap Albert Heijn (Foto: FOK!)

Smaakjes van e-sigaretten worden verboden

Er komt een einde aan e-sigaretten met smaakjes als aardbeienijs, mango, hazelnootpasta of mojito. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) aan de Tweede Kamer. Het verbod op smaakjes moet e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren. Tabakssmaken worden uitgezonderd van het verbod, zodat rokers e-sigaretten kunnen blijven gebruiken in een uiterste stoppoging.

De staatssecretaris reageert met deze maatregel op de nieuwste inzichten van Trimbos over e-sigaretten. Het instituut concludeerde dit voorjaar dat e-sigaretten schadelijker zijn dan gedacht en dat de Nederlandse volksgezondheid het meest gebaat is bij ontmoediging. Het gebruik zou beperkt moeten worden tot de groep rokers die het echt niet lukt om te stoppen met bewezen effectieve hulpmiddelen. Ook komen er steeds meer aanwijzingen dat de e-sigaret een opstapproduct is naar het roken van gewone sigaretten, en dat – zoals blijkt uit RIVM-onderzoek - de vele smaakjes het product aantrekkelijk maken voor jongeren.

Blokhuis: “Er wordt door allerlei organisaties heel hard gewerkt om beginnen met roken moeilijker te maken en stoppen makkelijker. Dat is ook hard nodig want het blijft onacceptabel dat er jaarlijks 20.000 mensen in ons land sterven aan de gevolgen van roken en dagelijks zo’n 75 kinderen beginnen met roken. De nieuwe inzichten bevestigen dat de rookvrije generatie die er aankomt ook een e-sigaretvrije generatie moet zijn. Voor e-sigaretten met allerlei verleidelijke, exotische smaakjes is daarin geen plaats.”

Voortgang preventieakkoord
Blokhuis is tevreden met de voortgang van de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord en de betrokkenheid van de meer dan 70 deelnemende organisaties. Tegelijkertijd is hij zich er van bewust dat de doelen en ambities met de afgesproken maatregelen waarschijnlijk niet worden gehaald zoals het RIVM in 2018 concludeerde. De staatssecretaris blijft zich daarom inzetten voor aanvullende maatregelen. Daarover vinden deze maand nog gesprekken plaats met artsen, sporters, experts en gemeenten. Daarnaast onderzoekt het RIVM - op verzoek van Blokhuis - welke effectieve maatregelen die nu niet of onvoldoende in het Nationaal Preventieakkoord zijn opgenomen, substantieel kunnen bijdragen aan het behalen van de ambities.

Wettelijke maatregelen verhittingsapparaten en inzet accijns e-sigaret
Om de rookvrije generatie te bevorderen worden ook verhittingsapparaten voor tabak – zoals de IQOS - wettelijk aan banden gelegd. Door deze wetswijziging gaan voor deze apparaten dezelfde regels gelden als voor andere rookproducten, zoals sigaretten. Dat betekent onder andere de introductie van de leeftijdsgrens en het uitstalverbod. Ook wordt het reclameverbod van directe toepassing. In het kader van de lopende Europese herziening van tabaksaccijnzen wordt bovendien door Nederland ingezet op de invoering van accijnzen op nieuwe rookproducten als e-sigaretten.

'Meldpunt Hittestress' voor dieren in de vee-industrie

Wakker Dier opent vandaag een Meldpunt Hittestress voor dieren in de vee-industrie. Mensen kunnen online melden wanneer zij dierenleed door hitte zien. “De komende zomer zullen miljoenen dieren weer last hebben van hittestress. Met het Meldpunt willen we dit dierenleed zichtbaar maken en politiek agenderen,’ zegt Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.

Bij hittestress kunnen dieren niet meer voldoende afkoelen, met allerlei welzijnsproblemen of zelfs de dood tot gevolg. Vooral ‘hoogproductieve dieren’, zoals plofkippen en koeien die veel melk geven, hebben snel last van warmte. Koeien met hittestress hijgen en zweten, kippen hijgen en spreiden hun vleugels en varkens rollen door de poep. Algemene symptomen zijn een snelle ademhaling en uiteindelijk de dood door hartfalen. “Hitte is een enorm drama voor de dieren, maar het blijft buiten beeld,” zegt Hilhorst.

Meldpunt
Wakker Dier roept burgers op om melding te doen als zij dieren met hitteproblemen zien. Een melding kan worden gedaan via de webpagina. Hittestress is vooral zichtbaar in overvolle en bloedhete transportwagens waar de dieren niet aan de hitte kunnen ontsnappen, en in weilanden waar de dieren vaak geen schaduw hebben. “Ook buiten het zicht is veel leed, in dichte kippen- en varkensstallen,” zegt Hilhorst, “Daar is het meestal nog warmer dan buiten.”

Telling
Wakker Dier houdt het aantal dagen bij waarop dieren hittestress kunnen ervaren (vanaf 22 ºC en een luchtvochtigheid vanaf 75 procent). Vorig jaar telde 39 hittestressdagen; naar verwachting zal dat aantal de komende jaren door klimaatverandering alleen maar toenemen. Vorig jaar werd de vee-industrie verrast door de hoge temperaturen en stierven 163.000 dieren. “Als er nu niets gedaan wordt, wijst alles erop dat er ook dit jaar weer duizenden dieren aan de hitte zullen bezwijken,” zegt Hilhorst.

Rol LNV
Het ministerie van LNV en de NVWA zijn niet voldoende voorbereid op de hittestress die miljoenen dieren deze zomer zal treffen. Wakker Dier riep de overheid daarom eerder al op om zo snel mogelijk te komen met een Nationaal Hitteplan voor dieren. Om de urgentie van het probleem te onderstrepen lanceert de dierenwelzijnsorganisatie nu een Meldpunt. “De tijd dringt. De problemen voor de dieren zullen de komende jaren alleen maar toenemen,” aldus Hilhorst.

Rode Kruis Hulplijn nu ook in het Portugees bereikbaar

Bijna 22.000 telefoontjes, 2.007 concrete hulpvragen en bereikbaarheid in 7 talen. Dat is het resultaat van honderd dagen Rode Kruis Hulplijn. Vanaf vandaag is de lijn ook bereikbaar in het Portugees. Aan het begin van de coronacrisis heeft de hulporganisatie de telefoonlijn geopend voor mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig hadden. Stond in de eerste weken de lijn roodgloeiend en kwamen er veel praktische vragen binnen over wat er wel en niet mocht door de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus, nu duren de gesprekken gemiddeld langer en hebben mensen het mentaal zwaar. Faiza El Khayari, initiatiefnemer van de Rode Kruis Hulplijn: “Wij zijn er voor die mensen die nog steeds niet of zeer weinig de deur uit gaan, omdat ze niet kunnen of durven. Gewoon om te praten of misschien even te huilen. Het is heel normaal om je in deze omstandigheden verdrietig of gefrustreerd te voelen. Deze emoties te accepteren en uit te wisselen geeft rust. Wij helpen daarbij.”

Hulpverleners van het Rode Kruis zijn sinds de start van de Hulplijn iets meer dan tweeduizend keer in actie gekomen, nadat iemand met een concrete hulpvraag belde. Het vaakst rukte de hulporganisatie uit in de grote steden, respectievelijk in Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen of de hond uit te laten. Het merendeel van de bellers dat hulp nodig had, was vrouw en in de zeventig of tachtig jaar oud. “Als er nieuwe maatregelen worden afgekondigd, dan merken we dat gelijk. Bijvoorbeeld rond 1 juni toen er weer gereisd mocht worden met het openbaar vervoer. Toen kregen we gelijk belletjes over welk soort mondkappen nu geschikt is en hoeveel je er nodig hebt als je op pad gaat.” Naast de praktische vragen die mensen stellen, hebben ze ook medische vragen, delen ze hun angst of zijn ze eenzaam.

Arabisch en Chinees
De hulplijn van het Rode Kruis is intussen ook bereikbaar voor mensen die het Nederlands niet beheersen. Zij kunnen contact leggen in hun moedertaal via WhatsApp en worden in hun eigen taal teruggebeld. Dat geldt intussen voor het Turks, Tamazight (Berbers), Arabisch, Chinees en vanaf vandaag ook Portugees. “We merkten dat er bij specifieke groepen veel vragen en onzekerheid leefde over de maatregelen. Voor ons was dat de reden om bereikbaar te zijn in meer talen. In Nederland overlijden net als in andere westerse landen meer mensen met een migratieachtergrond door het coronavirus. Dat zal voor een deel herleidbaar zijn op het feit dat deze mensen onvoldoende bereikt worden met relevante informatie,” vertelt El Khayari. “De mensen die de taal niet beheersen maar hier wel wonen, gaan vaak af op de informatie en het nieuws uit hun moederland. We moeten aan hen vooral uitleggen welke maatregelen hier in Nederland gelden en waarom. Chinezen vinden het bijvoorbeeld raar dat we niet altijd een mondkapje dragen. We leggen dan uit hoe het hier zit.”

Filipijnen
Niet alleen in Nederland heeft het Rode Kruis een Hulplijn geopend, maar deze service bestaat ook in andere landen. Toen op de Filipijnen projecten gesteund door het Nederlandse Rode Kruis stil kwamen te liggen door het coronavirus en de lockdown, is ook daar een Hulplijn geopend. Deze is 24/7 bereikbaar. Per dag komen er gemiddeld 350 telefoontjes binnen en beantwoorden vrijwilligers van het lokale Rode Kruis de vragen die hier leven.

De Rode Kruis Hulplijn in Nederland is op werkdagen te bereiken van 9 tot 17 uur op 070 - 4455 888. Via WhatsApp kunnen ook vragen gesteld worden in andere talen. Mensen die bezorgd zijn over een dierbare die verder weg woont, kunnen deze persoon aanmelden op de website van het Rode Kruis, www.rodekruis.nl/letopelkaar. Hulpverleners en burgerhulpverleners van het Rode Kruis Ready2Helpnetwerk komen in actie om de aangemelde persoon te helpen of om een luisterend oor te bieden.

Onderzoek naar schietincident, politie verricht aanhoudingen

De politie heeft vier verdachten aangehouden in een onderzoek naar een schietincident op de Dorpsstraat in Maasbree waarbij meerdere personen en auto’s betrokken waren maandavond. Een persoon is gewond geraakt en is onder medische behandeling gesteld.

Rond 20.30 uur kregen de hulpdiensten meerdere meldingen dat er geschoten was op de Dorpsstraat. Het is nog onduidelijk hoeveel personen er precies betrokken zijn hierbij. Direct na het schietincident gingen enkele auto’s met inzittenden er vandoor. Gealarmeerde agenten hebben in de omgeving diverse voertuigen gecontroleerd. Twee auto’s zijn in beslag genomen door de politie voor onderzoek.

Wat de aanleiding van het schietincident is zal uit nader onderzoek duidelijk moeten worden. De aangehouden verdachten zullen worden gehoord om meer duidelijkheid te krijgen. Medewerkers van de Forensische Opsporing zijn bezig geweest met een sporenonderzoek aan de Dorpstraat.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

OM eist in hoger beroep hogere straffen voor uitbuiting matrozen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag in hoger beroep gevangenisstraffen geëist tot 40 maanden tegen drie verdachten uit Zuid-Holland en een geldboete van 300.000 euro voor BV waaruit zij opereerden.

Twee mannen (40 maanden) en een vrouw (24 maanden) hebben volgens het OM Filipijnse matrozen uitgebuit in de Nederlandse binnenvaart. Zij worden verdacht van mensenhandel, mensensmokkel, valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie.

Filipijnse matrozen
Meerdere Filipijnse matrozen hebben tot twintig uur per dag moeten werken, waarbij de overuren niet zijn betaald. Ook wordt geld ingehouden voor eten en werkkleding, krijgen matrozen geen vakantiegeld, worden ze onderbetaald en ontvangen ze maar af en toe een loonstrook. Matrozen zijn daarnaast nooit vrij en kunnen in meerdere gevallen het schip waarop zij werken niet verlaten. Met valse contracten werd het UWV misleid tot het afgeven van werkvergunningen. Zonder toestemming van de matrozen werd hun digitale handtekening op deze valse contracten geplaatst.

Hoger beroep
De rechtbank in Dordrecht veroordeelt op 1 november 2017 de twee mannelijke verdachten (48 en 64 jaar) tot gevangenisstraffen van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. De 43-jarige vrouwelijke verdachte krijgt een werkstraf van 180 uur opgelegd. De in Werkendam gevestigde BV wordt veroordeeld tot een geldboete van 65.000 euro. Zowel verdachten als het OM gaan in hoger beroep.

Het OM omdat het anders dan de rechtbank vindt dat er ook sprake is van mensenhandel dan wel uitbuiting. Ook vindt het OM de straf te laag. “Uit de verklaringen van de matrozen volgt niet alleen dat er sprake is geweest van structurele onderbetaling. Ook heeft er een ernstige inperking van hun vrijheid plaatsgevonden, die in direct verband stond met het werk dat ze moesten verrichten.”

Structurele onderbetaling
De afweging of er al dan niet sprake is van uitbuiting heeft te maken met de aard en de duur van het werk dat moet worden verricht, de beperkingen die gelden voor de matrozen en het economisch voordeel dat is behaald door verdachten.

De officieren van justitie in hoger beroep, de advocaten-generaal (AGs), vinden het klip en klaar dat de matrozen zijn uitgebuit. “Uit de verklaringen van de matrozen volgt niet alleen dat er sprake is geweest van structurele onderbetaling. Ook heeft er een ernstige inperking van hun vrijheid plaatsgevonden, die in direct verband stond met het werk dat ze moesten verrichten.”

De AGs constateren dat er sprake was van het plegen van strafbare feiten in georganiseerd verband. “Daarbij stond eigen gewin voorop. Nationale wet- en regelgeving werd doelbewust met voeten getreden. Daarnaast was er sprake van kwetsbare slachtoffers die de Nederlandse taal niet machtig waren en ook geen verstand hadden van Nederlandse regelgeving. Er zijn veel Filipijnen misleid door verdachten.”

Het gerechtshof in Den Haag doet waarschijnlijk over ruim twee weken uitspraak.

FOK! Wat een weer: blauw en geel

Goeiennacht!  

We kunnen het kort houden deze dagen. Het is zonnig, droog en elke dag komen er een paar graden bij. Uiteindelijk komen we aan het einde van de week boven de 30 graden uit. Op donderdag en vrijdag vrijwel landelijk, maar op woensdag alleen in het zuiden. Wind is er de komende dagen ook niet veel. Morgen ligt het kwik tussen de 23 op de Wadden en 28 in het zuiden.

De nachten worden ook warmer en zeker in stedelijke gebieden koelt het niet verder af dan een graad of 19 a 20. 

Wat er in en rond het weekend gaat gebeuren is nog erg onzeker. Daar is nog geen voorspelling over te maken.

Fijne week!  

Meer weer op FOK!

Een trein (Foto: FOK!)
Een trein in het Nederlandse landschap. Met een paar wolkjes. (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Samenvatting advies wetsvoorstel maatregelen tegen overlastgevende vreemdelingen

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over de novelle bij de Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring. Het wetsvoorstel is op 22 juni 2020 bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee is ook het advies van de Afdeling advisering openbaar geworden.

Inhoud novelle
Een novelle is een wetsvoorstel dat een ander wetsvoorstel dat bij de Eerste Kamer ligt, verbetert of aanvult. In dit geval gaat het om een novelle waarbij het wetsvoorstel terugkeer en vreemdelingenbewaring (Wtvb) wordt aangepast. Het geeft onder meer de directeur van een inrichting voor vreemdelingenbewaring de bevoegdheid om bij ernstige orde- en veiligheidsproblemen een lock down in te stellen. In het geval van zo’n lock down kunnen vreemdelingen gedurende 23 uur per dag worden opgesloten in hun cel. De lock down kan maximaal zes weken duren.

Advies
De Afdeling heeft begrip voor het opnemen van een bevoegdheid in de Wtvb om in een uiterste noodsituatie een algemene (en dus geen individuele) maatregel te treffen gericht tegen alle vreemdelingen in de inrichting of een afdeling daarvan. Daarmee kunnen de orde, rust en veiligheid worden hersteld. De duur van deze maatregel zou niet langer moeten duren dan strikt noodzakelijk is om de orde, rust en veiligheid terug te laten keren. Daarbij is van belang dat het doel van de Wtvb is om voor vreemdelingenbewaring een eigen bestuursrechtelijk, minder-penitentiair kader te introduceren met het beginsel van minimale beperkingen als uitgangspunt.

Vreemdelingen die niet verantwoordelijk waren voor de verstoring van de orde, rust en veiligheid, zouden daarna weer volledig moeten kunnen terugkeren naar het gewone dagprogramma. Voor de vreemdelingen die wel verantwoordelijk waren voor de verstoring geldt dat zij zo nodig langer van het gewone dagprogramma kunnen worden uitgesloten of daarin kunnen worden beperkt, met gebruikmaking van de bevoegdheid in de Wtvb om een orde- of disciplinaire maatregel op te leggen. De Afdeling adviseert de duur van de lock down daarom te beperken en zij denkt daarbij eerder aan een aantal dagen dan aan weken.

Agent mishandeld, burgemeester sluit café na meerdere incidenten

Een agent is afgelopen weekend gewond geraakt toen hij werd aangevallen door een cafébezoeker in Nijverdal. Hij liep een gebroken neus op. Agenten kwamen bij het café na een melding van geluidsoverlast. Aangezien het niet de eerste melding bij dit café is, heeft de burgemeester besloten om de horecagelegenheid voor een week te sluiten.

Toen agenten in de nacht van vrijdag op zaterdag bij het terras aankwamen, ontstond er al snel een vervelende sfeer. De terrasbezoekers, vermoedelijk onder invloed, hinderden de agenten in hun werk. Eén van de bezoekers bleef voor een agent staan en versperde hem de doorgang, waarop de agent hem wegduwde. De man kwam daardoor en wellicht mede door zijn alcoholgebruik, ten val. Kort daarop kreeg de agent een harde klap. Later bleek dat hij zijn neus heeft gebroken.

De andere agent kon de verdachte aanhouden. Het gaat om een 36-jarige man uit Nijverdal. Hij zit nog vast. De politie doet nu verder onderzoek naar hem, mede op basis van de camerabeelden waarop het incident goed te zien is.

De verdachte wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en moet zich op 8 juli verantwoorden voor de politierechter. Het Openbaar Ministerie neemt geweld tegen politiemensen hoog op. Dit wordt als strafverzwarende omstandigheid meegenomen bij het formuleren van een strafeis. Agenten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten hun werk kunnen doen zonder te worden gehinderd. Zeker in deze coronacrisis is een dreigende inbreuk op hun lichamelijke integriteit extra ingrijpend voor agenten.

De gemeente heeft besloten om het café aan de Rijssensestraat te sluiten voor een week. Burgemeester Raven: "Agenten handhaven de regels uit de APV, die de gemeenteraad heeft vastgesteld. De uitbater van het café heeft zich niet gehouden aan de sluitingstijden uit de APV. Agenten kwamen naar het café vanwege klachten over geluidsoverlast. Als een bezoeker dan fysiek geweld gebruikt tegen een agent en de uitbater van het café niet de-escalerend optreedt, kan ik niet anders dan deze zaak in het belang van openbare orde en veiligheid voor bepaalde tijd te sluiten. Het is onacceptabel en schokkend dat er geweld tegen een agent wordt gebruikt in onze gemeente."

Nederland valt van zijn of haar voetstuk.......

Van de praatprogramma's word je deze week ook niet vrolijk. Incluis Studio Sport is er maar één geluid te horen. De medestanders van Johan Derksen zijn niet welkom. Wel de lariekoek en domme uitspraken uitbrakende Edgar Davids. Die op niet één vraag concreet antwoordt. Pure bagger. De meningen op sociale media,, waar 80 % voor Derksen is, worden neergezet als die van conservatieve Tokkies.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #39
review
Blu-ray: The Farewell
special
Random Pics van de Dag #38
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Opnieuw duistere heerser spelen in Dungeons III: complete edition
special
Random Pics van de Dag #37
©FOK.nl e.a.