Taakstraf en een maand voorwaardelijk voor Woerdense Toto-dief

De rechtbank Midden-Nederland heeft een 25-jarige man uit Woerden een taakstraf van 150 uur én een voorwaardelijke celstraf van 1 maand opgelegd. De man stal op verschillende dagen in november 2018 Toto-loten met een waarde van bijna veertienduizend euro. Dit deed hij bij een benzinepomp in Woerden.

Toto-loten
De verdachte was een vaste klant bij de benzinepomp. Als medewerkers druk waren met andere werkzaamheden óf even buiten gingen roken, draaide de verdachte Toto-loten van een behoorlijke waarde uit, zonder af te rekenen. Om zichzelf niet verdacht te maken, rekende hij wel een lot van een paar euro of iets anders kleins af. De rechtbank oordeelt dat de verdachte op deze manier zeer geraffineerd te werk ging.

Camerabeelden
Eind november 2018 krijgt de politie een melding binnen van fraude met Toto-loten bij een benzinepomp in Woerden. Omdat de beveiligingscamera’s van de pomp geen zicht hebben op de Toto-terminal worden extra camera’s opgehangen die dat wel hebben. De beelden worden op 29 november live uitgekeken. Er is dan te zien hoe een klant acht Toto-formulieren uitdraait op het moment dat de caissière naar buiten is om te roken. De loten worden niet betaald. Als de verdachte later geconfronteerd wordt met de beelden, verklaart hij dat hij de man op de beelden is. Hij ontkent dat hij de loten heeft gestolen. Volgens hem wisten de medewerkers dat hij speelde en moet er iets fout zijn gegaan met het systeem. Ook vroegen de medewerkers niet of hij de loten wilde betalen. Zo verklaarde de verdachte.

Gedeeltelijke vrijspraak
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte in november 2018 Toto-loten gestolen met een totale waarde van ruim twintigduizend euro. Maar de rechtbank oordeelt dat niet bewezen kan worden dat de verdachte in zijn eentje verantwoordelijk is geweest voor dit bedrag. In het dossier zitten aanwijzingen dat ook door ander klanten Toto-formulieren zijn uitgedraaid die niet betaald zijn. Omdat de verdachte iedere keer een vaste werkwijze hanteerde, zoals het uitdraaien van loten met een hoge waarde, maar slechts een klein bedrag betaalde, is volgens de rechtbank bewezen dat hij enkel verantwoordelijk is voor de diefstal van die loten. Dit komt neer op een bedrag van bijna veertienduizend euro. Dat moet de man terugbetalen.

De officier van justitie had een taakstraf van 200 uur geëist. Maar de rechtbank vindt dat alleen een taakstraf onvoldoende recht doet aan de ernst van het gepleegde feit. De rechtbank legt de verdachte daarom naast een taakstraf van 150 uur, óók een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand op, met een proeftijd van twee jaar.