Wereldhumanismedag: hart onder de riem voor militairen

De viering van de jaarlijkse Wereldhumanismedag vond gisteren voor het eerst digitaal plaats. Deze werd georganiseerd door de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij Defensie. Het vieren van de waarden en idealen van het humanisme gebeurde wereldwijd.

Onder normale omstandigheden houdt de dienst een bijeenkomst waarin mensen elkaar fysiek ontmoeten. Dat ging dit jaar niet door vanwege de coronamaatregelen, maar was voor de Humanistisch Geestelijke Verzorging geen reden om van de viering af te zien. Hoofdkrijgsmachtraadsman Erwin Kamp: "Juist in deze coronatijd is het goed om stil te staan bij de waarden en idealen van het humanisme."

In de video van de viering vertellen 5 humanistisch raadslieden op eigen wijze welke waarden belangrijk zijn in het humanisme en waarom. Het gaat daarbij om gelijkheid, vrijheid, zelfreflectie, inclusiviteit en saamhorigheid. Waarden die wat betreft humanisten nu belangrijker zijn dan ooit. Bij de aanpak van de coronacrisis, maar meer algemeen ook met het oog op de aandacht voor meer menselijke waardigheid in de wereld.

Waardevol
Kamp: "De film is een hart onder de riem voor alle militairen, veteranen, het thuisfront en burgermedewerkers bij Defensie. Ik vind het betekenisvol dat wij onder deze bijzondere omstandigheden toch gezamenlijk kunnen reflecteren op wat waardevol is in ons leven. Humanistisch geestelijke verzorgers ondersteunen Defensie ook bij activiteiten voor meer inclusiviteit, diversiteit en sociale veiligheid. We zijn dankbaar hier een bijdrage aan te mogen leveren."