Belgen stoppen gemalen insecten in Belgische wafels

Belgische onderzoekers zijn erin geslaagd een boter te maken van gemalen larven. Hiermee willen onderzoekers onder meer belgische wafels, maar ook cakes en koekjes, duurzamer gaan produceren.

Voor het proces worden de larven van de zwarte soldaatvlieg eerst in water gedompeld en vervolgens in een blender tot een gladde, grijze brij verwerkt. Daarna wordt in een keukencentrifuge de boter gescheiden. Dit vet zou beter zijn voor het milieu, omdat insecten minder land nodig hebben, minder voedsel nodig hebben en er minder water nodig is om de boter uiteindelijk te produceren.

Volgens de onderzoekers merken consumenten geen verschil als tot een kwart van de melkboter wordt vervangen met larvenvet. Als de verhouding hoger wordt, wordt het verschil in smaak ook sterker. Bij een 50/50 verhouding stellen de meeste consumenten dat ze het product niet meer zouden kopen vanwege de smaak.

Insecten bevatten veel proteine, vitamine, vezels en mineralen en wereldwijd wordt gekeken naar mogelijkheden om dierlijke producten te vervangen door insecten.

Een begeleidend filmpje vind je hier

Zwarte Soldaatvlieglarve
Zwarte Soldaatvlieglarve