Baanrenners op WK-medaillekoers, Dygert verplettert wereldrecord

Op de voorlaatste dag van het wereldkampioenschap baanwielrennen in Berlijn zijn de Nederlanders weer lekker bezig. De sprinters doen nog volop mee om de prijzen en dat geldt ook voor Jan Willem van Schip op het omnium. Daarnaast kreeg het publiek weer een indrukwekkend wereldrecord te zien.

500m tijdrit vrouwen - kwalificatie
Kyra Lamberink snelde met 33,521 seconden naar de zesde tijd en dat was genoeg voor een plek in de finale. Dat gold niet voor de 34,064 van Steffie van der Peet, die de twaalfde tijd reed. Het Duitse duo Lea Friedrich en Pauline Grabosch zette de twee snelste tijden neer.

Sprint mannen
In de kwalificatie reed Harrie Lavreysen een fenomenale tijd van 9,253 seconden, slechts anderhalve tiende boven het op 2,5 kilometer hoogte gereden wereldrecord. Jeffrey Hoogland was met 9,322 seconden eveneens bizar snel, de Pool Mateusz Rudyk volgde met 9,434 seconden en de rest zat al boven de 9,500 tellen. Matthijs Büchli moest met de elfde plek de eerste ronde in, net als Sam Ligtlee (25e), terwijl Lavreysen en Hoogland in konden stromen in de achtste finales.

Ligtlee ging er in de eerste ronde uit tegen de Japanner Yudai Nitta, Büchli rekende af met Yu Zhou uit China. In de achtste finales liet Lavreysen de Australiër Nathan Hart volstrekt kansloos, waarna Hoogland met iets meer moeite afrekende met de Nieuw-Zeelander Sam Webster. Büchli reed vervolgens tegen wereldrecordhouder Nicholas Paul uit Trinidad & Tobago en won die rit, waardoor drie Nederlanders in de kwartfinales in actie mogen komen.

Scratch mannen
Jan Willem van Schip opende zijn jacht op de wereldtitel met een degelijke zevende plek op de scratch, voor onder meer favorieten Elia Viviani en Cameron Meyer uit Italië en Australië. De Fransman Benjamin Thomas, ook zeker een grote kanshebber op goud, won de scratch door met Matthew Walls een ronde voorsprong te pakken en de Brit in de sprint te kloppen.

Op het tweede onderdeel, de tempokoers, deed Van Schip het meer dan uitstekend. Hij trok halverwege ten strijde en pakte een ronde voorsprong, waarbij hij ook nog eens elf opeenvolgende tussensprints won. Dat leverde hem uiteindelijk de winst in de race op, voor de in het begin dominerende Thomas en de later aangesloten Duitser Roger Kluge.

In het klassement staat Van Schip zo op de derde plek, met de afvalkoers en puntenkoers nog te gaan. Thomas staat aan de leiding, de Deen Lasse Norman Hansen volgt op plek twee.

Individuele achtervolging vrouwen
Chloe Dygert reed op het WK in Apeldoorn twee jaar geleden een wereldrecord van 3:20,060 minuten, maar zaterdag legde ze de drie kilometer nog veel sneller af: de Amerikaanse knalde naar een ongekende tijd van 3:17,283 minuten. Daarmee was ze niet eens heel ruim de snelste, want de Duitse Lisa Brennauer reed met 3:18,320 ook dik onder het oude wereldrecord.

Die twee rijden zaterdagavond tegen elkaar om goud, terwijl het brons sowieso naar Duitsland gaat: Franziska Brausse benaderde het oude wereldrecord met 3:20,222 en rijdt tegen Lisa Klein (3:21,828).