WK-goud baanrensters Wild en Pieters, Van Schip pakt zilver en sprinters imponeren

De voorlaatste dag van het wereldkampioenschap baanwielrennen in Berlijn heeft voor Nederland weer het nodige succes opgeleverd. Er was goud op de koppelkoers en zilver op het omnium, terwijl de sprinters hard op weg zijn naar de individuele finale.

Omnium mannen
Van Schip begon als nummer drie aan de avondsessie en deed dat wederom sterk. Op de afvalkoers, het derde van vier onderdelen, zat de Nederlander bij de laatste drie op het moment dat hij eraf moest. De Nieuw-Zeelander Campbell Stewart klopte de Duitser Roger Kluge vervolgens en pakte de winst. De Deense nummer twee in het klassement, Lasse Norman Hansen, ging er al bijzonder vroeg af, leider Benjamin Thomas uit Frankrijk werd vierde. Hij vergrootte zijn voorsprong dan ook, Van Schip steeg naar de tweede plek en Kluge naar plaats drie.

Op de afsluitende puntenkoers moest Van Schip leider Thomas aanvallen, maar hij had ongeveer honderd ronden lang de Fransman in zijn wiel zitten en dus zat dat er geen moment echt in. Thomas koerste zo vrij onbedreigd naar de winst, Van Schip ging in de slotfase samen met Thomas nog rond en wipte zo weer over de Brit Matthew Walls heen, die kort daarvoor een ronde voorsprong gepakt had. Walls ging naar huis met brons.

500m tijdrit vrouwen
Kyra Lamberink viel in de finale wat tegen en met 34,004 seconden was ze de langzaamste van de acht finalisten. Het goud ging naar het thuisland, maar spannend was het wel: Lea Sophie Friedrich moest álles uit de kast trekken om de scherpe tijd van de Mexicaanse wereldrecordhoudster Jessica Salazar (33,154) te pakken. Het lukte in de laatste meters net en met 33,121 pakte Friedrich het goud, voor Salazar en de verrassende Italiaanse Miriam Vece, die met haar 33,171 de Duitse Pauline Grabosch acht duizendsten buiten het podium hield.

Van Schip gaat eruit op de afvalrace, maar is wel op weg naar zilver (Pro Shots/Action Images)
Van Schip gaat eruit op de afvalrace, maar is wel op weg naar zilver (Pro Shots/Action Images)

Koppelkoers vrouwen
Kirsten Wild en Amy Pieters reden voor Nederland en domineerden vanaf de allereerste tussensprint. Die wonnen ze net als de derde sprint en in elf van de twaalf sprints scoorde het duo prima punten. De winst kwam dan ook niet in gevaar in de uiterst chaotische race, waar onder meer de Britse Neah Evans met een bombardement op de Amerikaanse wissel een valpartij veroorzaakte. Clara Copponi en Marie le Net uit Frankrijk pakten dankzij een sterke slotfase zilver, voor de agressief rijdende Letizia Paternoster en haar Italiaanse teamgenote Elisa Balsamo.

Individuele achtervolging vrouwen
In de kwalificaties had Chloe Dygert haar eigen wereldrecord verpulverd en in de finale tegen de Duitse Lisa Brennauer, die zelf ook onder het oude wereldrecord dook, deed ze dat nog eens dunnetjes over. De Amerikaanse raffelde de drie kilometer af in 3:16,937 minuten, nog drie tienden sneller dan haar eerdere record, terwijl Brennauer in de tweede helft gebroken was en finishte in 3:23,229 minuten. In een Duits onderonsje om het brons was Franziska Brausse te sterk voor Lisa Klein, met wie ze kort daarvoor nog de finale van de koppelkoers gereden had.

Sprint mannen - kwartfinales
Harrie Lavreysen reed tegen Yudai Nitta, maar de Japanner kon bepaald geen vuist maken en ging er met 2-0 af. Dat deed Jeffrey Hoogland ook tegen thuissprinter Stefan Bötticher, maar Matthijs Büchli - toch vooral een keirinrijder - kon het niet aan: de explosieve Pool Mateusz Rudyk legde hem er met 2-0 op.

Kirsten Wild en Amy Pieters pakten goud (Pro Shots/Zuma Press)
Kirsten Wild en Amy Pieters pakten goud (Pro Shots/Zuma Press)