Overvallers plannen 'monsterkraak' bij... Leen Bakker

Wat doe je als je geld nodig hebt om je gokverslaving te onderhouden en je niet vies bent van een overvalletje hier en daar? Dan bel je je mattie die bij de Leen Bakker in Den Haag werkt om samen een meesterlijk plan te bedenken om die toko door middel van een 'inside job' helemaal leeg te trekken. 

Dat het even helemaal anders liep dan gedacht blijkt wel uit het rechtbankverslag van het AD.nl waarin we lezen dat het OM 32 maanden cel eist voor de 27-jarige meester-kraker uit Den Haag. De overval vond overigens plaats op 15 november van het vorige jaar. 

Volgens Mustafa zou Khalid makkelijk twee ton buit kunnen maken als hij op vrijdagochtend de kleine en grote kluis zou kraken. Die zouden 'helemaal vol liggen'. Om de poet te kunnen bemachtingen zou Mustafa de achterdeur op een kier zetten zodat zijn mattie eenvoudig zonder te worden ontdekt het pand binnen kon glippen. Wat de twee echter niet hadden voorzien was het feit dat een andere medewerkster, die niet in het complot zat, Khalid in het pand zag lopen waardoor het hele plan, waar maanden over was gesproken, gelijk mislukte. 

Ondanks wat fysieke bedreiding was de dappere medewerkster niet van plan om Khadlid mee te nemen naar de kluis. Dus besloot hij het maar op een lopen te zetten en verliet het pand zonder ook maar 1 euro buit te maken. Ook zijn vluchtplan liet te wensen over, hij kon later na een zoekactie aangehouden worden. Ondanks dat zijn mattie nog geprobeerd had om de politie op een dwaalspoor te zetten door middel van wat 'whitewashing'. Hij probeerde ze te doen geloven dat de dader blank was met groene ogen. Terwijl Mustafa wist dat Khalid helemaal niet blank was, sterker nog hij had zelfs geen groene maar donkere ogen.

In de rechtbank geven de matties elkaar de schuld en credits 'niet ik maar Khalid was de mastermind achter deze kraak'. De schuldvraag in deze zaak is niet heel lastig. Waar de rechters waarschijnlijk nog wel mee zitten is de vraag waarom de twee in godsnaam een winkel van Leen Bakker wilden beroven. Iedereen weet dat je daar niet meer dan goedkoop logeerbed of aftandse inrichting voor een kinderkamer kunt, of zou moeten, kopen. Twee ton aan contanten in een kluis bij Leen Bakker? Mustafa en Khalid, jullie weten toch beter dan dat.