Stuyven klopt Lampaert in Omloop Het Nieuwsblad

Jasper Stuyven heeft de 75ste editie van de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De renner van Trek-Segafredo versloeg zijn landgenoot Yves Lampaert in een sprint. Mike Teunissen maakte ook deel uit van de kopgroep, maar op de Muur van Geraardsbergen moest hij de beteren van de kopgroep laten gaan. Teunissen werd uiteindelijk zesde.

Vijf renners kozen snel voor de aanval in de openingskoers in België. Senne Leysen (Alpecin - Fenix), Manuele Boaro (Astana Pro Team), Matteo Jorgenson (Movistar Team), Mathijs Paasschens (Bingoal - WB) en Lluís Mas (Movistar Team). Zeven minuten was de voorsprong, maar daar was niet veel van over halverwege de koers.

Het peloton was door waaiersvorming al dicht gekomen op de kopgroep en het was een kwestie van tijd tot de vroege kopgroep werd ingerekend. Nadat het eerste deel van het peloton de aansluiting had gemaakt sloot ook het andere deel van het peloton aan. Daarna zou het al snel weer in waaiers getrokken en dit keer lieten de favorieten (Greg van Avermaet en Wout van Aert) zich goed van voren zien. Het zorgde weer voor afscheiding in het peloton en de kopmannen zouden snel zonder veel knechten zitten.

Na de Rekelberg ontstond er snel een kopgroep van zeven: Declercq en Lampaert (Deceuninck-Quick Step), Stuyven (Trek-Segafredo), Frison (Lotto-Soudal), Trentin (CCC), Teunissen (Jumbo-Visma) en Kragh Andersen (Sunweb). Snel hadden ze één minuut te pakken en omdat er geen vaart zat in het peloton liep de voorsprong naar de drie minuten.

In het kleine peloton probeerde nog wel enkele renners op de beklimmingen te versnellen, maar ze zouden nooit meer van voren geraken. De zeven zouden het gaan uitmaken in de eerste klassieker van het jaar. Op de Muur van Geraardsbergen werd duidelijk dat Stuyven, Lampaert en Kragh Andersen de beste waren in de kopgroep.

Met z’n drieën trokken ze naar de slotkilometers, waar Lampaert op een goede twee kilometer van de streep demarreerde. Kragh Andersen moest passen, maar Stuyven had wel de benen om te reageren en maakte het vervolgens in de sprint makkelijk af, voor zijn landgenoot.

Stuyven maakt het in de sprint makkelijk af voor Lampaert (Pro Shots / George Deswijzen)
Stuyven maakt het in de sprint makkelijk af voor Lampaert (Pro Shots / George Deswijzen)