WŁst leidt na eerste dag WK allround

Na de eerste dag van het WK allround in Hamar gaat Ireen Wüst aan de leiding. Haar derde plek op de 3.000 meter was genoeg om de leiding te pakken in het klassement na twee afstanden. Ivanie Blondin staat tweede, Melissa Wijfje bezet plek drie net voor Antoinette de Jong.

Martina Sáblíková won de 3.000 meter. De Tsjechische reed naar 4.01,89. Blondin werd tweede in 4.02,54 nipt voor Wüst die 4.02,60 op de klokken zette.

Melissa Wijfje moest het in de zesde rit opnemen tegen de inmiddels 48-jarige Claudia Pechstein. Het was Wijfje die de regie in handen nam en rapper was dan de tot dan snelste tijd. Wijfje bleef vlak rijden en kwam uiteindelijk in 4.02,81 over de streep, waarmee ze de snelste was.

In de rit erop reed Ireen Wüst tegen Nana Takagi. De Nederlandse ging snel van start en had weinig aan haar opponente. Ze reed net onder de tijd van Wijfje, maar met het ingaan van de laatste ronde was ze langzamer dan haar landgenote. Dankzij een prima slotronde was ze met 4.02,60 toch sneller dan Wijfje.

Francesca Lollobrigida en Natalia Voronina vormden het negende paar. Ze waren prima aan elkaar gewaagd en reden rond de tijd van Wüst. Met nog vier ronden te gaan sloeg de Russin een gaatje met de Italiaanse, maar verloor meer tijd. Dankzij de twee snelle laatste ronden van Lollorigida was het nog spannend wie de rit ging winnen. Uiteindelijk won Voronina nipt: 4.04,13 om 4.04,14.

Titelverdedigster Martina Sáblíková trof de Russin Evgeniia Lalenkova. Lalenkova kon lang mee met de Tsjechische,maar moest drie ronden voor het einde passen. Sáblíková kon de tijd van Wüst dankzij een sterke laatste ronde toch verbeteren. Ze reed 4.01,89.

De eennalaatste rit ging tussen Antoinette de Jong en Ivanie Blondin. Blondin sloeg een ronde voor de finish het beslissende gat met De Jong, die het moeilijk had. De Canadese won de rit in 4.02,54, De Jong reed naar 4.03,40.