Zinderende strijd om wereldtitel skeleton beslist op honderdsten

In het Duitse Altenberg heeft het wereldkampioenschap skeleton bij de mannen een werkelijk zinderende strijd om goud opgeleverd. Het WK bestaat uit vier runs, verdeeld over twee dagen, en dat werd een historisch spannende strijd.

In de eerste run leek zesvoudig wereldkampioen Martins Dukurs de toon al te zetten, maar daarna kwamen de Duitsers even laten zien hoe het moest. Alexander Gassner dook 0,09 seconden onder de tijd van Dukurs door, Axel Jungk ging zelfs nog 0,06 seconden sneller en Christopher Grotheer nestelde zich met 0,02 seconden achterstand op Jungk tussen zijn twee landgenoten. Dukurs leek de enige die ze nog uit kon dagen: olympisch kampioen Yun Sung-bin uit Zuid-Korea volgde al op 0,32 seconden.

In run twee breidde Dukurs zijn voorsprong op Yun uit naar 0,37 seconden, maar daarna mochten de drie Duitsers nog naar beneden. Gassner haalde geweldig uit met een fantastisch nieuw baanrecord en dook maar liefst 0,43 seconden onder Dukurs door, maar Grotheer ging nog eens sneller en vergrootte zijn voorsprong op Gassner naar 0,09 seconden. Jungk kon dat tempo niet aan en op 0,35 seconden van Grotheer sloot hij de eerste van twee dagen af op de derde plek, nog wel voor Dukurs.

Grotheer vervulde een hoofdrol in een prachtige strijd om goud (Pro Shots/Action Images)
Grotheer vervulde een hoofdrol in een prachtige strijd om goud (Pro Shots/Action Images)

De derde run bracht Gassner tot op 0,07 seconden van leider Grotheer, terwijl Jungk met 0,20 seconden ook weer dichterbij kwam. Dukurs leverde nog eens twee tienden in naar 0,73 seconden, waarna Yun ook nog een tiende verloor en op 0,99 seconden terecht kwam. Dat kostte hem wel een plek: Felix Keisinger kende wél een goede run en maakte wat tijd goed, waardoor de vierde Duitser op 0,88 seconden de vijfde plek in beslag nam.

De top-6 in de beslissende vierde run werd geopend door Yun, die een uitstekende afdaling neerzette, maar wel zag hoe Keisinger er nog 0,30 seconden onderdoor dook. Dukurs breidde zijn voorsprong op Keisinger vervolgens nog wel uit naar 0,23 seconden, maar met drie Duitsers te gaan leek een medaille voor de legende ver weg. Jungk haalde er nog eens 0,55 seconden vanaf en schoof zelfs op naar minstens zilver: Gassner kwam 0,03 seconden tekort.

In een werkelijk zinderende run gaf Grotheer zijn voorsprong op Jungk weg, maar die pakte hij weer terug en met 0,02 seconden pakte hij uiterst verrassend de wereldtitel. Jungk pakte het zilver, Gassner het brons, de eerste keer sinds 1991 dat alle medailles naar één land gingen.