World Superbikes-seizoen trapt af met prachtige strijd, Van der Mark vecht om podium

Op het altijd fraaie Australische Phillip Island is het seizoen in het World Superbikes-kampioenschap eindelijk afgetrapt. De eerste van in totaal drie races - zondag volgen een superpolerace en de tweede reguliere race - leverde gelijk behoorlijk wat mooie strijd op.

Alsof er nooit een winter geweest is pakte Jonathan Rea vanaf de derde plek op zijn Kawasaki de leiding, voor BMW-polesitter Tom Sykes en de Turk Toprak Razgatlioglu, sinds dit seizoen de nieuwe Yamaha-teamgenoot van Michael van der Mark. Nog voor de eerste ronde voorbij was kon er echter een streep door Rea: de Noord-Ier ging in de fout en ging op reis door het grind. Sykes nam de leiding over, debutant Scott Redding schoof aan op zijn Ducati en Van der Mark reed voorbij Razgatlioglu naar plek drie.

Rea begon wel aan een inhaalrace, maar na een paar ronden was het toch echt helemaal klaar: hij schoof onderuit en zijn Kawasaki stuiterde flink kapot. Voorin zaten Sykes, Redding, Van der Mark en Razgatlioglu nog lekker dicht bij elkaar, Kawasaki-coureurs Alex Lowes en Leon Haslam zaten daar ook bijna bij en Yamaha-debutant Garrett Gerloff reed op een keurige zevende plek. Halverwege kreeg Sykes het lastig: Redding nam de leiding over, Van der Mark ging er ook voorbij en ook Razgatlioglu passeerde de polesitter.

Op zijn zachte achterband kon Sykes toch niet meer mee met de mannen die een harde achterband hadden, maar de eerste vijf bleven nog wel bij elkaar - nu zonder Sykes. Vorig jaar duelleerde Van der Mark nog regelmatig met teamgenoot Lowes, nu deed hij dat met diens vervanger Razgatlioglu en wel om de eerste plek. Haslam haakte ondertussen af, maar met twee ronden te gaan hadden de eerste vier allemaal nog een meer dan serieuze kans op de winst.

Razgatlioglu dook als eerste de laatste ronde in en de Turk was voor niemand meer te pakken, ondanks herhaalde pogingen. In de allerlaatste bocht zag Van der Mark Lowes binnendoor komen en ook Redding kwam er voor de finish nog voorbij, waardoor de Nederlander alsnog naast het podium greep. Razgatlioglu won, voor Lowes en Redding.