FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 december 2019

Van Gerwen met 'werkdarts' langs Aspinall en staat weer in finale WK

Michael van Gerwen staat weer in de finale van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Het was niet geweldig, maar met 'werkdarts' wist hij wel Nathan Aspinall achter zich te houden. Het werd 6-3. 

Aspinall mocht aan de partij beginnen en de eerste vier legs gingen met de darts mee. Na een gemiste setdart van The Asp stapt Van Gerwen in en pakt de openingsset. De Engelsman is niet uit het veld geslagen en opent brutaal set twee met een break van 124. Vervolgens trekt hij de stand gelijk (1-1).

In set drie gaf Aspinall in de beslissende leg niet thuis, waardoor deze set met 3-2 naar de Nederlander ging. In de volgende set werd het opnieuw 2-2. Ditmaal bleek één setdart voor Van Gerwen niet genoeg, waarna Aspinall er met een 110-finish 2-2 in sets van maakte.

In set vijf stond er opnieuw 2-2 op het bord. Aspinall miste voor tops, waarna Van Gerwen instapte en de turbo indrukte. Hij won vervolgens zijn eigen begonnen set met 3-0 en kwam 4-2 voor. Er kwam weer leven in Aspinall en won zijn eigen begonnen set vervolgens met 3-0. In set acht vielen geen breaks, waardoor Van Gerwen op één set van de overwinning kwam.

Het bleek voldoende. Met wat werkdarts trok Van Gerwen de wedstrijd over de streep. Het was niet bijzonder wat de Brabander liet zien, het was wel voldoende om de finale te halen. In de eindstrijd treft Van Gerwen Peter Wright, die met 6-3 van Gerwyn Price won. 

Bokser Davis slaat Gamboa in laatste ronde neer, Pascal verdedigt wereldtitel

Bokser Gervonta Davis heeft de vacante WBA-wereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg) gepakt. In het Amerikaanse Atlanta was Tank Davis (22-0, 21 KO's) een maat te groot voor de Cubaanse veteraan Yuriorkis Gamboa (30-2, 18 KO's), voormalig olympisch kampioen (2004) en tot 2014 wereldkampioen in verschillende gewichtsklassen.

De nog altijd maar 25-jarige Davis had vanaf het begin de touwtjes in handen en werkte Gamboa in de tweede ronde al naar het canvas. De Cubaan hield vervolgens ronde na ronde stand, hoewel hij nooit écht kans leek te maken. In de achtste ronde ging Gamboa nog eens neer en vervolgens ging Davis steeds harder tekeer, wat in de twaalfde ronde de beslissende knockdown en dus de wereldtitel opleverde.

Davis - Gamboa (Bron: YouTube)

De Canadees Jean Pascal (34-6, 20 KO's) verdedigde zijn WBA-wereldtitel en WBC Silver-titel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg) tegen de Zweed Badou Jack (22-2, 13 KO's). Dat werd een uitstekend gevecht, waarin Jack in de vierde ronde naar het canvas ging. Hij sloeg Pascal in de twaalfde ronde richting de vloer en na twaalf stevige ronden besloten twee van de drie juryleden dat Pascal zijn titel met succes had verdedigd.

In het Franse Marseille nam Arsen Goulamirian (25-0, 17 KO's) het op tegen de Moldaviër Constantin Bejenaru (14-0, 4 KO's). Het werd geen geweldig gevecht en na negen ronden maakte de hoek van Bejenaru een einde aan het gevecht, waardoor de in de VS woonachtige, in Armenië geboren Fransman Goulamirian zijn WBA Super-wereldtitel in het cruisergewicht (-90,7kg) behield.

Pascal - Jack, excuses voor de irritante muziek (Bron: YouTube)

Haagse wijk Duindorp afgezet door ME; meerdere arrestaties

Het is vanavond onrustig in de Haagse wijk Duindorp. De Mobiele Eenheid (ME) moest  optreden nadat agenten werden bekogeld met stenen en vuurwerk. Er werden twee mensen aangehouden, omdat ze zich niet konden identificeren. 

De wijk werd volledig afgezet, automobilisten die naar Duindorp wilden werden verzocht om een andere route te kiezen. Ook werden er nog vijf mensen aangehouden.  Zij worden van vandalisme verdacht, daarnaast zouden ze verantwoordelijk zijn voor het organiseren van rellen na het verbod op de vreugdevuren. 

Drugssmokkelaars proberen te vluchten met bunkerschip, 170 kg coke gevonden

Dit weekend vonden de Zeehavenpolitie en de Douane een partij van ongeveer 170 kilo cocaïne aan boord van een zeeschip dat vanaf Colombia naar Rotterdam Maasvlakte was gevaren. De kapitein van het zeeschip meldde aan de Zeehavenpolitie en de Douane dat hij personen op zijn schip zag die niet tot de bemanning van het zeeschip behoorden.

Deze personen waren vermoedelijk aan boord van het zeeschip geklommen via een bunkerschip dat tegen het zeeschip lag afgemeerd, met als doel cocaine vanaf het zeeschip over te brengen naar het bunkerschip. Na de melding van de kapitein voer het bunkerschip weg van het zeeschip. De Zeehavenpolitie en de Douane konden het bunkerschip korte tijd later achterhalen.

De bemanning van het bunkerschip, bestaande uit 4 personen, werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drugssmokkel. Zij worden op 31 december 2019 voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Het onderzoek naar de drugssmokkel wordt voortgezet door de Zeehavenpolitie onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

Wright wint hanengevecht van Price en staat in finale WK darts

Peter Wright is de eerste finalist op het wereldkampioenschap darts van de PDC. De verliezend finalist van 2014 stuurde Gerwyn Price met 6-3 in sets naar huis na een enerverend duel.

Price zei voorafgaand aan de finale dat Wright blij moest zijn wanneer hij erin slaagde om één set te pakken. De eerste set ging echter met 3-2 naar Snakebite en liet dat fijntjes weten aan de Welshman. De oud-rugbyer nam een set later revanche en vierde de setwinst vol in het gezicht van Wright, die vervolgens hoofdschuddend het podium afliep om te pauzeren. De toon was gezet. 

Price kwam daarna het beste uit de ingooieruimte en wist met een honderdfinish de derde set te pakken. Lang kon The Iceman echter niet van de voorsprong genieten. Dankzij twee dertiendarters ging set vier met 3-0 naar Wright, die vervolgens meteen ook een break pakte in set vijf. 

De kleurrijke Schot gaf de break in de vierde leg uit handen door vier setpijlen te missen. Een leg later maakte hij er alsnog 3-2  in sets van. Wright verzuimde echter de marge op een voorsprong van twee sets te zetten. Het werd namelijk 3-3. 

Price leek daarna de voorsprong over te nemen, maar leverde vervolgens een dramatische eigen leg af. Wright profiteerde en kwam via dubbel twaalf 4-3 voor. Wat er achter de schermen allemaal is gebeurd zullen we later te weten komen.  Pricr had het niet meer en produceerde nog amper nog scores van boven de honderd. Hij kreeg nog wel kansen om set negen te winnen, nadat zijn Schotse tegenstander zeven wedstrijdpijlen onbenut liet. Vanaf 72 miste Price zijn kans, waarna Wright de wedstrijd via dubbel één naar zich toe trok.

Dat de gemoederen tussen de twee spelers nog niet bedaard was, bleek vervolgens na het benutten van de matchdart. Price liep zonder het feliciteren van zijn tegenstander van het podium af. Wright treft in de finale Michael van Gerwen of Nathan Aspinall. 

Slachtoffer steekpartij Drachten overleden

De 16-jarige jongen die vorige week zwaargewond raakte bij een steekpartij voor een kroeg in Drachten is overleden. Hij bezweek afgelopen nacht aan zijn verwondingen, bevestigt het Openbaar Ministerie.

Hij werd afgelopen week, terwijl hij in coma lag in het ziekenhuis, 16 jaar. Er is een oproep gedaan voor een stille tocht, die zou morgenavond om 21:00 uur moeten plaatsvinden vanaf winkelcentrum De Wiken in Drachten. 

De toedracht van de steekpartij, die plaatsvond voor café Pietje Bell, is nog altijd onduidelijk. Bij de steekpartij raakte ook een agent gewond, waarvoor twee volwassenen werden opgepakt. Een van hen is de oom van het slachtoffer, hij wilde verhaal halen omdat zijn 'lieve kleine neefje' was neergestoken. 

De twee jongens die verdacht worden van het neersteken van het slachtoffer, een 15-jarige jongen uit Gorredijk en een 14-jarige jongen uit Drachten zitten nog vast.

19 aanhoudingen voor vuurwerk en brandjes

In het werkgebied van politiebureau Scheveningen hielden agenten in de nacht van zondag 29 op maandag 30 december in totaal negentien personen aan, onder meer voor het gooien van zwaar vuurwerk en het niet voldoen aan een vordering. Op het Dr. de Visserplein was de hele zondagavond een groep mensen op de been. Op het plein werd vuur gestookt in een vuurton en werd brandbaar materiaal aangevoerd. In de loop van de avond bluste de brandweer dit vuur en werd de vuurton verwijderd. De meeste aanwezigen verlieten hierop het plein.

Later die avond kwam opnieuw een groep mensen naar het plein en werd opnieuw vuur gestookt. Rond middernacht vorderde de politie de aanwezigen te vertrekken. Op het plein en in de directe omgeving hielden agenten in totaal vijftien personen aan die hieraan niet voldeden. Hierbij werd ook de Mobiele Eenheid ingezet. Van deze vijftien aangehouden personen mocht één minderjarige direct weer naar huis. De veertien andere personen, waaronder vijf minderjarigen in de leeftijd van 15 tot 17 jaar zijn vandaag verhoord.

Op verschillende andere locaties in het werkgebied van het politiebureau hielden agenten zondagavond ook nog vier minderjarigen aan voor het gooien van zwaar vuurwerk en het stichten van brandjes. Zij zijn na hun aanhouding direct heengezonden en hebben zich vanochtend op het politiebureau gemeld.

Wie schaatst welk EK of WK

Het afgelopen weekend werd er in Thialf in Heerenveen behalve om de Nederlandse titel ook geschaatst voor WK- en EK-tickets. Hieronder een overzicht wie zich voor welk toernooi heeft geplaatst. Eerder vanavond werd bekend dat Kjeld Nuis twee startbewijzen heeft gekregen voor de 1.000 en 1.500 meter bij het WK afstanden. De nummers drie op die afstanden afgelopen weekend, Dai Dai Ntab en Koen Verweij, rijden die afstand bij het EK afstanden.

EK Afstanden (10 tot en met 12 januari)

500 meter vrouwen: Jutta Leerdam, Letitia de Jong, Femke Kok
500 meter mannen: Dai Dai N'tab, Jan Smeekens, Kai Verbij

1000 meter vrouwen: Jutta Leerdam, Letitia de Jong, Ireen Wüst
1.000 meter heren: Thomas Krol, Kai Verbij, Dai Dai N’tab

1.500 meter dames: Melissa Wijfje, Ireen Wüst en Joy Beune
1.500 meter heren: Thomas Krol, Patrick Roest en Koen Verweij

3.000 meter dames: Esmee Visser, Irene Schouten en Carlijn Achtereekte
5.000 meter heren: Patrick Roest, Sven Kramer en Jorrit Bergsma

5.000 meter dames: Esmee Visser en Irene Schouten
10.000 meter heren: Jorrit Bergsma en Patrick Roest

Mass start dames: Irene Schouten, andere naam volgt uiterlijk 6 januari

Mass start heren: Arjan Stroetinga, andere naam volgt uiterlijk 6 januari


WK Afstanden (13 tot en met 16 februari)

500 meter dames: Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Femke Kok
500 meter heren: Dai Dai N'tab, Jan Smeekens en Kai Verbij

1.000 meter dames: Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Ireen Wüst
1.000 meter heren: Thomas Krol, Kai Verbij, Kjeld Nuis

1.500 meter dames: Melissa Wijfje, Ireen Wüst en Joy Beune
1.500 meter heren: Thomas Krol, Patrick Roest en Kjeld Nuis

3.000 meter dames: Esmee Visser, Irene Schouten en Carlijn Achtereekte
5.000 meter heren: Patrick Roest, Sven Kramer en Jorrit Bergsma

5.000 meter dames: Esmee Visser en Irene Schouten
10.000 meter heren: Jorrit Bergsma en Patrick Roest

WK Allround

Mannen: Patrick Roest en Sven Kramer
Vrouwen: Ireen Wüst en Antoinette de Jong

Het derde ticket voor zowel de mannen als de vrouwen kan worden verdiend op het NK Allround van 25 en 26 januari.

WK Sprint

Mannen:
Vrouwen: Jutta Leerdam en Letitia de Jong

Het derde ticket voor zowel de mannen als de vrouwen kan worden verdiend tijdens het NK Sprint op 25 en 26 januari.

Militairen lopen 450 km Birma 'Death' Railway

Sergeant der eerste klasse Emiel Garstenveld (32) en marinier der eerste klasse Jesse Jordans (24) marcheren 450 kilometer over de Birma Railway in Thailand en Birma. Hiermee willen zij het offer onder de aandacht brengen dat velen daar brachten voor onze vrijheid.

Garstenveld en Jordans, beide recruiter bij Defensie, beginnen op 3 januari bij treinstation Ban Pong aan hun tocht. Vanaf daar lopen ze 100 km over het originele spoor dat nog steeds in gebruik is. Daarna volgen ze het in onbruik geraakte spoor nog 350 km verder. Ze pakken de reis zelfvoorzienend aan, dat betekent dat ze alles zelf dragen en geen hulp krijgen. Waar ze ‘s avonds de nacht doorbrengen is onzeker. Dat ligt eraan wat er op hun pad komt.

Death Railway
De Birma Railway, ook wel de Death Railway genoemd, was een spoorlijn tussen Ban Pong (Thailand) en Thanbyuzayat (Birma). Het werd in de Tweede Wereldoorlog in 16 maanden gebouwd in opdracht van het Japanse Rijk om strijdkrachten te ondersteunen in de Birma-campagne.

Slachtoffers
De bijnaam Death Railway is er niet voor niks. Tussen de 180.000 en 250.000 Zuidoost-Aziatische burgerarbeiders en ongeveer 61.000 krijgsgevangenen kregen tijdens de bouw met dwangarbeid te maken. Elke dag lieten gemiddeld 75 mensen het leven. Tijdens de gehele aanleg stierven uiteindelijk ongeveer 100.000 burgers en 15.000 geallieerde gevangenen. Onder hen 3.000 Nederlanders.

Beweegredenen
Garstenveld: “Mijn beweegredenen voor deze tocht? Ik vind dat we meer aandacht mogen besteden aan de mensen die stierven voor onze vrijheid. De vrijheid waarin we vandaag leven hebben we mede aan hen te danken.” Jordans: “De aanleg van de Birma Railway is toch een beetje een ondergesneeuwd verhaal, met onze tocht hopen we er meer aandacht voor te krijgen.”

Nuis alsnog naar WK afstanden

Schaatser Kjeld Nuis is door de selectiecommissie van de KNSB geselecteerd voor de 1.000 en 1.500 meter op de WK afstanden medio februari in Salt Lake City. Nuis neemt de startplekken over van respectievelijk Dai Dai Ntab en Koen Verweij.

Het duo werd afgelopen weekend tijdens de NK afstanden in Heerenveen derde op respectievelijk de 1.000 en 1.500 meter en leken zich daarmee te hebben geplaatst voor de WK afstanden. Vanwege ziekte deed Nuis in Heerenveen niet mee. De wereldrecordhouder en olympisch kampioen op beide afstanden heeft echter van de Nederlandse schaatsbond alsnog twee startplekken gekregen.

Nog eens 3 relschoppers Rolde opgepakt; meer aanhoudingen niet uitgesloten

Tijdens de kerstdagen zorgen jongeren voor onrust in de Hoofdstraat in Rolde. Naast een aantal vechtpartijen, was er vooral geweld tegen de politie. Er werden die avond meerdere aanhoudingen verricht. Het onderzoek is echter nog in volle gang. Vandaag werden drie verdachten aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

In het kader van dit onderzoek zijn vandaag wederom verdachten aangehouden. Twee jongens uit Assen (18 jaar en 17 jaar) en een 18 jarige jongen uit Rolde. Eerder werden er zeven verdachten aangehouden. Daarvan zijn er inmiddels vijf in vrijheid gesteld. Twee van hen zitten nog vast.

Agenten die tijdens de kerstdagen toezicht hielden nabij de Hoofdstraat in Rolde kregen vuurwerk, stenen en glas naar zich toe gegooid. Ondanks meerdere waarschuwingen bleven verschillende groepen jongeren de confrontatie zoeken. Hierop voelden de agenten zich genoodzaakt de wapenstok te gebruiken. De aanwezige jongeren bleven zich agressief gedragen, waarna ook enkele politiehonden werden ingezet. Ook de honden werden bekogeld met stenen en vuurwerk.

'Besiktas wil na Hutchinson ook diens opvolger weghalen bij PSV'

Atiba Hutchinson maakte in 2013 de gang van PSV naar Besiktas en de Canadees is nog altijd een belangrijke speler voor de Turkse grootmacht. Afgelopen vrijdag eiste de middenvelder met drie assists en een doelpunt tegen Gençlerbirligi opnieuw een hoofdrol op en Hutchinson geldt onder de aanhanger van de Zwarte Adelaars dan ook als een publiekslieveling.

De controleur is met zijn 36 jaar echter niet meer de jongste en Besiktas is zich inmiddels voorzichtig aan het oriënteren op een opvolger van Hutchinson, die beschikt over een aflopend contract. Volgens Aksam is de kans aanwezig dat de Turken daarbij opnieuw in Eindhoven uit gaan komen, daar Érick Gutiérrez momenteel bovenaan het lijstje zou staan.

De Mexicaan werd anderhalf jaar geleden voor zes miljoen euro overgenomen van Pachuca, maar is er nog altijd niet in geslaagd om een onbetwiste basisplaats te veroveren. Onder de inmiddels vertrokken trainer Mark van Bommel kwam Guti, zoals hij doorgaans wordt genoemd in het Philips Stadion, dit seizoen twaalf keer in actie en van die twaalf optredens maakte hij slechts vier keer de negentig minuten vol. Als de 24-jarige middenvelder zijn zinnen zet op een vertrek uit Eindhoven, lijkt Besiktas dus een van de opties te zijn.

De huidige nummer vijf van de Süper Lig heeft de landstitel, ondanks een achterstand van zeven punten op koploper Sivasspor, nog niet uit het hoofd gezet en ziet in Gutiérrez een goede aanwinst voor de tweede seizoenshelft.

De werkgever van Jeremain Lens is volgens de berichtgeving uit Turkije van plan om maandag nog contact op te nemen met PSV en zou in eerste instantie een huur, inclusief optie tot koop, in gedachten hebben.

Slachtoffer schietpartij Schiedam komt uit Rijswijk

De dode man in de woning in Schiedam is een 26-jarige man uit Rijswijk. De politie komt nog steeds graag in contact met getuigen die iets hebben gehoord of gezien hebben van het schietincident.

Agenten begonnen direct een onderzoek in de omgeving, terwijl forensisch experts met sporenonderzoek begonnen. Uit dat onderzoek blijkt dat er nog een gewonde betrokken was bij het incident die, al dan niet met hulp van anderen, de woning heeft weten te verlaten. Het buurtonderzoek is zondag voortgezet en nam ook een groot deel van vandaag in beslag. Rechercheurs spreken met buurtbewoners, horeca-eigenaren en winkeliers. Ook worden er camerabeelden bekeken.

Rechercheurs van het Team Grootschalige Opsporing, die dit misdrijf onderzoeken, willen graag in contact komen met getuigen die dit hebben gehoord of gezien. Dat geldt ook voor alle voorbijgangers en horecabezoekers die op zaterdag 28 december tussen 19.00 uur en 20.00 uur in de buurt zijn geweest van de Boomgaardstraat of aangrenzende straten waaronder de Bagijnhof, Lange Kerkstraat, Grote Markt en Ooievaarsteeg.

Mensen met informatie of camerabeelden worden verzocht contact op te nemen met de politie via 09000-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan het tipformulier op de website gebruikt worden. 

Zes mannen opgepakt voor vuurwerkaanslag op politieauto, wapens en drugs gevonden

De politie heeft maandagochtend 30 december zes mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze de afgelopen maand vernielingen hebben gepleegd en rellen hebben georganiseerd.

Onder de verdachten is een 38-jarige Hagenaar die op dinsdagavond 3 december een stuk zwaar illegaal vuurwerk zou hebben gegooid naar een politiebus. Het projectiel veroorzaakte een explosie onder het voertuig waardoor een agent blijvende gehoorschade opliep. Ook de bus zelf raakte zwaar beschadigd. Alle verdachten zitten vast in afwachting van verder onderzoek.

Update 19:11 uur
Direct na de zes aanhoudingen van maandagochtend 30 december zijn er zeven woningen, een pakhuis, een auto en bestelbus doorzocht. Hierbij is ruim 370 kilo vuurwerk aangetroffen, waarvan 300 kilo in een op straat geparkeerde bestelbus lag. Het vuurwerk wordt onderzocht.

Daarbij werden een aantal nitraatbommen en een lawinepijl gevonden. Verder ontdekten agenten een wapenstok, diverse steekwapens, een kruisboog en een nepvuurwapen. Ook vonden agenten duizenden euro’s aan contant geld en gebruikershoeveelheden harddrugs. Alle goederen zijn in beslag genomen en worden onderzocht.

Gemeente Deurne moet vergunning varkenshouderij opnieuw beoordelen om stikstofcrisis

De gemeente Deurne moet een vergunning die zij verleende aan een varkenshouderij opnieuw bekijken. Dit bepaalde de rechtbank Oost-Brabant vandaag. De gemeente moet onder meer beoordelen of ander veevoer zal leiden tot uitstoot van minder stikstof, zodat de omliggende natuurgebieden minder worden aangetast.

De varkenshouderij in Deurne kreeg in mei een vergunning om het bedrijf verder uit te breiden met extra stallen en meer varkens. Een aantal omwonenden en een milieuvereniging vrezen dat hierdoor extra stikstof gaat vrijkomen en dat dit negatieve gevolgen zal hebben voor een nabijgelegen natuurgebied. Zij stapten daarom naar de rechter.

De gemeente verleende de vergunning op basis van het zogenaamde Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dit mag echter niet volgens een uitspraak in mei jl. van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank wil de vergunning niet zomaar vernietigen. De gemeente moet nu eerst nader onderzoek doen naar de mogelijkheden of de varkenshouderij onder bepaalde voorwaarden alsnog kan voldoen aan de gestelde normen. Dit moet worden vastgelegd in een zogeheten herstelbesluit.

Ander veevoer
De varkenshouderij heeft voorgesteld om ander veevoer met een lager eiwitgehalte te gaan gebruiken. Dit zou zorgen voor minder uitstoot van stikstof. De rechtbank draagt de gemeente daarom op te onderzoeken of dit inderdaad het geval is en of de uitstoot op deze manier onder de kritische waarden blijft.De omwonenden en de milieuvereniging hebben daarnaast aangegeven te vrezen voor extra geuroverlast. Zij zijn het niet eens met voorschriften die de gemeente oplegde om geuroverlast te voorkomen of te verminderen.

De rechtbank verwacht dat er bij uitbreiding van het bedrijf inderdaad meer geuroverlast kan worden verwacht. Volgens de rechtbank is het daarom onvoldoende dat er in de stallen een systeem komt om de extra geur te verminderen. De rechtbank vindt dat er daarnaast controles moeten komen om te bepalen of het systeem de geur daadwerkelijk voldoende vermindert. De gemeente kan in het herstelbesluit bepalen hoe vaak die controles moeten worden uitgevoerd.

14 en 12 jaar cel voor doodslag in Venlo

De rechtbank Limburg heeft vandaag 2 mannen (van 24 en 22 jaar) veroordeeld wegens een dodelijke schietpartij in 2017 in Venlo. Daarbij kwam een 22-jarige man om het leven. De verdachten krijgen gevangenisstraffen van respectievelijk 14 en 12 jaar opgelegd voor onder meer het samen plegen van doodslag.

Op 1 november 2017 waren beide uit de Randstad afkomstige verdachten in Blerick (Venlo). Daar stuitten zij op een lokale groep jonge mannen die hen uitdaagden naar het centrum te komen. Zij zijn daarop ingegaan met een vechtpartij als gevolg. De 24-jarige verdachte is daarop gevlucht en heeft een vuurwapen gehaald, de 22-jarige medeverdachte slaagde er niet in weg te komen.

Na diverse zich snel opvolgende geweldsincidenten waarbij de Blerickse groep, die in de meerderheid was, de confrontatie bleef zoeken en beide groepen geweld gebruikten, vond de fatale schietpartij plaats op de Nieuwborgstraat. Het slachtoffer sloeg de 24-jarige verdachte - die was teruggekeerd met een pistool en dit aan zijn medeverdachte had gegeven - in het gezicht. Toen het slachtoffer daarna op de 22-jarige verdachte afkwam, bracht deze hem met meerdere schoten om het leven.

Geen moord, maar doodslag
De beide verdachten kenden het slachtoffer niet. Het lijkt erop dat het slachtoffer die dag onderdeel werd van een conflict in het drugsmilieu door zich aan te sluiten bij de verkeerde vrienden, op het verkeerde moment op de verkeerde plek. De rechtbank oordeelt dat uit de hele gang van zaken niets blijkt van een vooropgezet plan om dit slachtoffer om te brengen. Om die reden is er sprake van doodslag en niet van moord.

Medeplegen
Hoewel alleen de 22-jarige verdachte heeft geschoten, zijn beiden schuldig aan doodslag. De 24-jarige man heeft het wapen gehaald en het zijn medeverdachte overhandigd. Daarnaast heeft hij hem geholpen bij het schietklaar maken van het wapen op het moment dat hij wilde schieten. Dat betekent dat zij zodanig hebben samengewerkt dat er sprake is van medeplegen van doodslag.

Geen sprake van noodweer
De advocaat van de verdachte die schoot, heeft een beroep op noodweer gedaan. Dat heeft de rechtbank verworpen. Door het vuurwapen te vragen en dodelijke schoten af te lossen terwijl niets er op wees dat anderen ook over wapens beschikten, heeft de verdachte alle grenzen overschreden van wat als verdediging toelaatbaar is.

Strafmaat
Op 1 november 2017 is het geweld door beide groepen op klaarlichte dag zo hoog opgelopen dat willekeurige voorbijgangers hier ongevraagd deelgenoot van waren. De verdachten hebben het leven beëindigd van een nog jonge man. Voor diens familie betekent dit dat zij abrupt en voor altijd afscheid hebben moeten nemen van hun zoon, broer en neef. Zij blijven bovendien achter met de vraag waarom. De precieze oorzaak van het conflict dat tot de dood van hun naaste leidde, blijft een raadsel.

De maximale gevangenisstraf voor doodslag is 15 jaar. Voor het medeplegen van doodslag en het voorhanden hebben van een vuurwapen veroordeelt de rechtbank de 22-jarige verdachte tot een gevangenisstraf van 12 jaar. De rechtbank houdt daarbij rekening met zijn meewerkende houding tijdens de onderzoeksfase en zijn oprechte spijtbetuiging. De 24-jarige verdachte krijgt een gevangenisstraf van 14 jaar voor meer gepleegde feiten. Naast het medeplegen van doodslag en het voorhanden hebben van een vuurwapen is hij ook schuldig bevonden aan het proberen te beïnvloeden van getuigen.

Vordering benadeelde partijen
De vorderingen tot schadevergoeding, ingediend door de nabestaanden van het slachtoffer, zijn te omvangrijk en ingewikkeld om deze in het strafproces te behandelen en worden daarom niet-ontvankelijk verklaard door de rechtbank. Deze vorderingen kunnen worden ingediend bij de civiele rechter.

15 maanden cel en TBS voor brandstichting

De rechtbank heeft een 28-jarige man uit Doetinchem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden en TBS met voorwaarden. De man stichtte op 24 oktober 2018 brand in een boerderij in Beek, waar zijn moeder, stiefvader en andere bewoners woonden en hij tijdelijk mocht verblijven.

De man stichtte rond 7 uur in de ochtend op 3 verschillende plaatsen brand in een voornamelijk uit hout bestaande boerderij met daarin verschillende appartementen. De brandhaarden bevonden zich op verschillende plekken op de begane grond en in het zolderappartement van de boerderij. Bij aankomst zag de brandweer zwarte rook uit de ramen van het zolderappartement komen.

Levensgevaar voor bewoners
De moeder, stiefvader en andere bewoners van de boerderij waren op het moment dat de man de branden stichtte in de woning aanwezig. De man wist dat . Onder deze omstandigheden was er sprake van een reële mogelijkheid op levensgevaar voor de bewoners van de boerderij. Zijn moeder, stiefvader en de andere bewoners ervaren nog steeds de gevolgen van deze brandstichting. Volgens de rechtbank waren de handelingen van de man levensgevaarlijk en veroorzaakte hij onaanvaardbare risico’s voor de bewoners van de boerderij.

Verminderd toerekeningsvatbaar
In een woedeaanval en onder invloed van te veel medicatie stichtte de man de branden. Uit het onderzoek van het Pieter Baan Centrum volgt dat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en dat hij klinisch moet worden behandeld om herhaling te voorkomen. Het Pieter Baan Centrum adviseert om deze behandeling in het kader van een TBS met voorwaarden op te leggen. De rechtbank volgt dit advies. Zij vindt het belangrijk dat de man, naast een passende gevangenisstraf, de behandeling en begeleiding krijgt die hij nodig heeft om in de toekomst niet in herhaling te vallen.

Man (42) krijgt 3 jaar cel voor structureel seksueel misbruiken dochter

Een 42-jarige man uit Lobith maakte zich een langere periode structureel schuldig aan ontucht met zijn dochter. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Aan het voorwaardelijke strafdeel zijn bijzondere voorwaarden verbonden om te voorkomen dat de man zoiets nog eens doet. 

Het dochtertje was 6 jaar oud toen het misbruik startte. Het structurele misbruik kende een opbouw in ernst van seksuele handelingen. De ontucht is alleen gestopt omdat de dochter – toevallig - haar familie over de seksuele handelingen heeft verteld. Na dit verhaal confronteerde de familie de man hiermee.

Erg kwalijk
De rechtbank neemt het de man erg kwalijk dat hij zelf geen einde heeft gemaakt aan het misbruik. De man bekent een deel van de feiten. Maar de rechtbank gaat uit van een verdergaand en vaker voorkomend misbruik dan de man probeert te doen voorkomen. Het dochtertje was onder andere afhankelijk van de zorg van de vader. Hij heeft het vertrouwen in hem op een schokkende manier misbruikt en hiermee de geestelijke en lichamelijke integriteit van het meisje geschaad.

Kortere periode bewezen
De rechtbank komt tot een lagere straf dan de 4 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 voorwaardelijk die was geëist door de officier van justitie. De reden hiervoor is dat de rechtbank een kortere periode van misbruik bewezen vindt, dan waar de officier van justitie van uitging. Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 5.000 euro aan zijn dochter betalen.

339.000 dieren dood door brand en hittestress in 2019

In 2019 kwamen 339.000 dieren om door de gevolgen van brand of hitte, blijkt uit cijfers van Wakker Dier. De meeste van deze dieren zijn gestikt. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “We beschermen onze dieren niet goed. Als er brand uitbreekt of de temperatuur wordt veel te hoog, zitten ze als ratten in de val.”

Meeste slachtoffers zijn kippen
De meeste dierlijke slachtoffers vielen afgelopen zomer toen de ventilatie van een vleeskuikenbedrijf uitviel op een zeer hete dag: 150.000 jonge kuikens stikten. De grootste stalbrand van 2019 eiste 100.000 kippenlevens. Deze brand bleek aangestoken.

Varkens maken weinig kans
Bij brand hebben kippen en varkens de kleinste kans om te overleven. Varkens bijvoorbeeld zitten opgesplitst in kleinere groepen in een grote stal. De ‘kamers’ waarin ze zitten, liggen aan een lange gang. De enige weg naar buiten is via die gang. “Alle deuren één voor één open zetten en de dieren allemaal door die ene gang naar buiten drijven kan niet,” zegt Hilhorst.

Koeien grootste overlevingskans
Bij kippen en varkens in de vee-industrie kan de brandweer vaak alleen nog voorkomen dat de brand overslaat naar andere stallen op het erf. Koeien maken verreweg de meeste kans om een stalbrand wél te overleven. Bovendien komt het zelden voor dat de hele kudde om komt. “Veel koeien komen nog buiten,” zegt Hilhorst. “de staldeuren kunnen open om alle dieren naar buiten te laten. Dat is ook een goede vluchtmogelijkheid in geval van brand.”

Actieplan
Er kwamen dit jaar 176.000 dieren om bij brand. Minister Schouten praat wel over extra maatregelen maar daar merken de dieren nog weinig van. De zomerse hitte kostte dit jaar aan 163.000 dieren het leven. Wakker Dier wil dat er een Nationaal Hitteplan voor dieren komt, aangezien de verwachting is dat we vaker te maken krijgen met hete zomers. Dit is er nu niet, waardoor de dieren opgesloten zitten in stallen waar het wel 40 graden kan worden.

Beckham stelt Alonso aan als trainer van MLS-club Inter Miami

Diego Alonso is door oprichter en mede-eigenaar David Beckham aangesteld als trainer van Inter Miami CF. De club uit Florida maakt komend seizoen haar debuut in de Major League Soccer.

De 44-jarige Uruguayaan was van juli 2018 tot en met eind september van dit jaar trainer van CF Monterrey. Met de Mexicaanse club won hij de Zuid-Amerikaanse Champions League maar vanwege slechte resultaten werd hij voortijdig ontslagen.

Na vier jaar van voorbereiding werd Inter Miami in 2018 opgericht door een aantal investeerders, waaronder voormalig voetballer Beckham. Op 1 maart 2020 speelt Miami tegen Los Angeles C haar eerste wedstrijd in de MLS.

Boateng over jongere generatie voetballers: "Ze rijden rond in een Mercedes en denken aan PlayStation en Instagram"

Kevin Prince-Boateng is geen fan van het huidige voetballandschap. De 32-jarige aanvaller van Fiorentina laat in gesprek met BILD weten dat hij tegenwoordig niet meer echt kan genieten van de voetballerij. De vijftienvoudig international van Ghana geeft aan dat hij de liefde voor het spelletje inmiddels is kwijtgeraakt en wijst met de beschuldigende vinger ook naar de jongere generatie.

"Voetbal is gewoon een business geworden en spelers zijn de nummers", constateert een teleurgestelde Boateng. "Als je niet presteert, word je vervangen. Zo simpel is het."

"Er is geen loyaliteit en dat is triest. Ze moeten eens een enquête houden om uit te zoeken hoeveel spelers het nog leuk vinden om te trainen en nog genieten van het spelletje."

"Het is nu gewoon professioneel werk geworden. De druk is gigantisch en het leidt ertoe dat spelers depressief raken", aldus Boateng, die zijn pijlen ook richt op de jongere generatie.

De routinier is van mening dat jeugdige spelers veel harder moeten werken. "Ze werken niet om hun vaardigheden te verbeteren. Ik weet waar ik over spreek, want ik heb het zelf enkele keren verknald."

"Sommigen rijden rond in een Mercedes als ze negentien jaar zijn. Ze denken dat ze genoeg talent hebben en dat ze in niets moeten verbeteren. Ze doen geen extra oefensessies, niets."

"Het enige waar ze aan denken, is op hun PlayStation spelen en naar Instagram kijken. Ze zijn de laatsten die op de training arriveren en de eersten die vertrekken. Voetbal is veranderd, net als de samenleving."

Janssen heeft aandeel in finale Mexicaanse competitie

Het CF Monterrey van Vincent Janssen heeft in de nacht van zondag op maandag beslag gelegd op de titel in de Liga MX. De return van de finale tegen Club América werd in Mexico-Stad met 2-1 verloren, waarna strafschoppen uiteindelijk de beslissing moesten brengen. Mede dankzij een rake strafschop van Janssen, die als invaller binnen de lijnen kwam, trok Rayados in de penaltyserie aan het langste einde.

Monterrey wist de heenwedstrijd in de nacht van donderdag op vrijdag met 2-1 te winnen, dankzij een fraai doelpunt van Rogelio Funes Mori in blessuretijd. Club América wist wat men in de return te doen stond en begon furieus aan het duel, want al na zes minuten spelen stond er een voorsprong op het scorebord. Federico Viñas kreeg de bal aangespeeld in het strafschopgebied, speelde zich vrij en liet Monterrey-doelman Marcelo Barovero kansloos: 1-0.

Dat de marge niet binnen het halfuur al verdubbeld werd, kon Monterrey mede danken aan de VAR. Wegens een handsbal van Richard Sánchez ging er aanvankelijk een streep door de 2-0.

Het was Sánchez die voor rust echter de voorsprong van Club América alsnog wist te vergroten. De Paraguayaanse middenvelder ontving de bal op de rand van het strafschopgebied en mikte de bal in de uiterste hoek, buiten bereik van Barovero.

Het duel stevende lang af op een 2-0 overwinning voor Club América, dat aan deze stand genoeg zou hebben om de landstitel te pakken.

Een kwartier voor tijd stond Funes Mori echter opnieuw op voor Monterrey. Door defensief geschutter van Jorge Sánchez Ramos kwam Dorlan Pabón vrij in het strafschopgebied, waarna hij de Argentijnse spits voor het doel vond. Ondanks dat Viñas nog met het hoofd de lat raakte, werd er in de daaropvolgende verlenging niet meer gescoord.

Nico Castillo en Guido Rodríguez faalden vanaf elf meter namens Club América, terwijl Monterrey vier van de vijf strafschoppen raak schoot en daarmee het duel wist te winnen.

Hoe betrouwbaar is de loodmeting van Ymere? Huurders willen second opinion

Meerdere huurders van Ymere in Amsterdam zetten vraagtekens bij de uitkomsten van de loodmetingen van hun woningen. Ze willen daarom een second opinion.

De onrust is ontstaan nadat stichting !WOON waterleidingen in de woningen heeft getest op lood. Eerder deed een bedrijf in opdracht van Ymere hetzelfde, maar de uitkomsten van de twee watertesten verschilden aanzienlijk.

10 microgram
Nog niet alle uitslagen van de stichting zijn binnen. 'Maar we hebben al gezien dat de uitslagen verschillen in een aantal gevallen. Soms wel 10 microgram per liter', vertelt Oscar Vrij van stichting !WOON.

Een aanzienlijk verschil, want boven de 10 microgram lood per liter zijn de gezondheidsrisico's groter en heb je recht op huurverlaging bij Ymere.

Second opinion
In Amsterdam-Noord zorgen de verschillende testresultaten voor onrust. Op Facebook laten meerdere bewoners weten een second opinion te willen. Sommigen roepen zelfs op voor een gezamenlijke hertest.

Vrij begrijpt dat wel. 'Een second opinion heeft geen zin als Ymere geen lood in het water heeft gemeten, maar heb je wel lood dan kan een second opinion extra informatie bieden. En daarnaast kom je er dan pas achter of het water ook zonder lang doorspoelen lood bevat of niet.'

Twee methodes
Waar het op neerkomt, is dat er met twee methodes wordt gewerkt. Zo meet stichting !WOON het eerste water uit de kraan. Terwijl het bedrijf dat voor Ymere meet het water test nadat het een tijdje is doorgespoeld.

Volgens de wooncorporatie is dit de meest betrouwbare manier, maar Vrij spreekt dat tegen. 'Normaliter laat je water niet eerst een tijd doorspoelen, als je uit de kraan drinkt. Bewoners willen gewoon weten: kan ik de kraan open draaien en gewoon drinken?'

Vrij stelt dat de meting van Ymere daar geen antwoord op geeft. 'Als je een laag loodgehalte hebt na lang doorspoelen, zegt dat niets over het water dat je direct uit je kraan krijgt en of dat goed genoeg is.'

Brief
De stichting heeft deze week een brief naar Ymere gestuurd om te informeren over de verschillende testuitslagen. Daarin wordt de wooncorporatie bovendien aangeraden om beide meetmethodes te combineren, zodat de bewoners een betrouwbaarder resultaat krijgen.

Vuurwerk veroorzaakt luchtvervuiling: 'Concentraties fijnstof 10 tot 12 keer zo hoog'

In het AT5-programma Schone Lucht onderzoekt luchtkwaliteit expert Dave de Jonge de Amsterdamse lucht. In de laatste aflevering kijken we naar de gevolgen van vuurwerk voor de luchtkwaliteit.

Dat vuurwerk luchtvervuiling veroorzaakt is een feit. Op oudejaarsavond kort na middernacht schieten de concentraties van fijnstof omhoog. 'Fijnstof metingen zijn met Oud en Nieuw tussen 00.00 en 01.00 uur wel tien tot twaalf keer zo hoog als normaal', aldus de Jonge. Het inademen van fijnstof kan schadelijk zijn voor de gezondheid. 'Fijnstof adem je in. Dus je hebt er uiteindelijk last van in je longen. Of je daar direct last van hebt hangt af van hoe gevoelig je bent. Het is wel bekend dat als concentraties hoog zijn er een flinke groep is met klachten.'

Amsterdammers vinden over het algemeen niet dat het dan maar afgelopen moet zijn met het vuurwerk tijdens Oud en Nieuw: 'Oud en Nieuw moet gewoon knallen. Geen gedoe met milieuvriendelijk. Je moet gewoon helemaal knallen.' Toch zijn er ook Amsterdammers die een alternatief wel zien zitten: 'Laat de champagne maar knallen. Dat knalt ook.'

Bestolen man koopt eigen telefoon terug

Een man die vorige week was bestolen van zijn telefoon, heeft deze weer teruggekregen nadat hij de telefoon onder begeleiding van agenten in burger 'terugkocht'.

De man deed vrijdag aangifte op het politiebureau. Hij vertelde dat hij de telefoon op een verkoopsite had gezien. De man had al afgesproken om de telefoon te komen bekijken en vroeg agenten te helpen.

'Wij zijn daarop in burger naar de afspraak gegaan', schrijft de politie op Facebook. 'Zoals afgesproken kwam de verkoper ook opdagen. De verkoper is daarop aangehouden als verdachte van heling.' De bestolen man heeft zijn telefoon daarna weer teruggekregen.

De politie adviseert mensen die ook bestolen zijn ook verkoopsites te bekijken. 'Mocht u uw eigen goederen herkennen en zien dat deze te koop worden aangeboden, dan kunt u altijd contact opnemen met de politie.'

Ache verlaat in de zomer Sparta voor Eintracht Frankfurt

Ragnar Ache gaat zijn laatste maanden in als speler van Sparta Rotterdam. De aanvaller wordt al geruime tijd in verband gebracht met een overstap naar Eintracht Frankfurt en zaakwaarnemer Godwin Falix bevestigt maandagmiddag in gesprek met het Algemeen Dagblad dat een transfer aanstaande is. De 21-jarige spits, die voor vijf jaar zal gaan tekenen bij de werkgever van Jonathan de Guzman en Bas Dost, maakt het seizoen wel af op Het Kasteel.

"De clubs zijn eruit. We zijn op dit moment bezig om de laatste puntjes op de i te zetten, dit betreft details rond zijn persoonlijke akkoord", vertelt de belangenbehartiger, die geen bedragen wil noemen, in gesprek met de ochtendkrant. Falix is al geruime tijd bezig om een transfer van Ache, die in Frankfurt geboren werd, naar Die Adler van de grond te krijgen.

"Vanaf het moment dat ik Ragnar begeleid is het ons plan geweest om ervoor te zorgen dat hij deze mooie transfer kon maken. Weinigen hadden er vertrouwen in dat het zou lukken. Ik ben er trots op dat het Ragnar nu toch gelukt is" gaat hij verder. Eintracht troeft met de naderende deal FC Utrecht af, dat volgens het Algemeen Dagblad eveneens in de markt was voor Ache.

De jeugdinternational van Duitsland maakte twee jaar geleden zijn debuut in de hoofdmacht van de Spangenaren en is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijke schakel. In 54 officiële wedstrijden was hij vooralsnog goed voor 14 doelpunten, waarvan 5 in het huidige Eredivisie-seizoen. Vanwege zijn belang voor het elftal wilde Sparta hem niet middenin het seizoen laten vertrekken en Ache zal daarom ook gewoon van de partij zijn als de ploeg van trainer Henk Fraser begin januari naar Spanje vertrekt voor een trainingskamp.

Sturing maakt seizoen af als coach van Vitesse

Edward Sturing is de nieuwe trainer van Vitesse, zo meldt de club maandagmiddag via de officiële kanalen. Sturing sluit het seizoen af, zo klinkt het. De oefenmeester was vanaf het moment dat Leonid Slutsky in november bij Vitesse vertrok de droomkandidaat voor de functie van interim-coach. Joseph Oosting, die de honneurs tijdelijk waarnam na het vertrek van de Russische trainer, blijft als assistent-trainer betrokken bij de A-selectie.

Na het vertrek van Slutsky kwam Sturing niet tot overeenstemming met Vitesse, waarna technisch directeur Mohammed Allach als tussenpaus Oosting aanstelde. Laatstgenoemde trainer loodste Vitesse december door met zeven punten uit drie wedstrijden. Oosting kreeg dispensatie van de KNVB voor een maand, want hij beschikte niet over de juiste papieren. Samen met Nicky Hofs en Raimond van der Gouw vormen Oosting en Sturing de vernieuwde technische staf.

"We zien Edward als de beste trainer voor Vitesse op dit moment", laat Pascal van Wijk, algemeen directeur van Vitesse, weten op de clubsite. "We zijn daarom blij dat Edward het komende halfjaar de hoofdtrainer is. Hij heeft bewezen kwaliteit te kunnen leveren bij het eerste elftal. Hij kent de club, de cultuur en de mentaliteit. Bovendien kent hij het grootste gedeelte van de selectie al en heeft hij een goed oog voor aanstormend talent vanuit de voetbalacademie. De doelstelling voor dit seizoen, Europees voetbal behalen, is bij iedereen bekend. We gaan er alles aan doen om dat te bewerkstelligen."

Sturing is blij met zijn aanstelling. "Zoals ik al vaker heb gezegd, wil ik van waarde zijn voor de club. Ik heb er goed over nagedacht. Uiteindelijk is het een combinatie van clubliefde en de potentie die ik in de selectie zie, wat mij heeft doen besluiten terug te keren als hoofdtrainer. Daarnaast was het voor mij heel belangrijk dat Joseph betrokken kon blijven bij de staf. Ik heb er vertrouwen in dat we samen met de stafleden, de selectie en de steun van de supporters er alles uit gaan halen wat er in zit de komende zes maanden."

Naast de aanstelling van Vitesse heeft de club nog een wijzing doorgevoerd. Technisch directeur Allach heeft zich namelijk ziek gemeld. Zijn taken worden voorlopig overgenomen door Marc van Hintum.

NBA: Lakers winnen, mijlpaal LeBron James

De Los Angeles Lakers wonnen gisteravond voor de tweede dag op rij een wedstrijd in de NBA. Ditmaal waren de Dallas Mavericks het slachtoffer: 108 – 95. LeBron James werd en passant de negende speler in de NBA-geschiedenis die 9000 assists wist af te geven aan een ploeggenoot.

De wedstrijd tussen de Mavericks en de Lakers werd deels gezien als een duel tussen LeBron James Luka Doncic. James is al zeker anderhalf decennium de beste basketballer ter wereld. In die jaren hebben veel spelers geprobeerd James van de troon te stoten, maar niemand is daar echt in geslaagd. Luka Doncic lijkt de volgende pretendent voor deze titel en hij kreeg gisteravond een kans om dit te bewijzen.

Spannend werd de wedstrijd nooit echt. De Lakers stonden al snel voor en bouwden de voorsprong snel uit. Kobe Bryant zat op de eerste rij en viel Luka Doncic verbaal lastig. Doncic vertelde na afloop dat hij verbaasd was dat hij Sloveens hoorde uit het publiek en nog verbaasder dat het van Kobe Bryant afkomstig bleek te zijn. Bryant groeide op in Italië, waar zijn vader profbasketbal speelde en heeft daar blijkbaar wat van opgestoken.

LeBron James eindigde met een voor zijn doen teleurstellende 13 punten, maar ook 13 assists. In de laatste categorie passeerde hij de grens van 9000 assists. Slechts acht NBA-spelers gingen hem voor. Er lijkt nog altijd geen sleet te zitten op James en het is waarschijnlijk dat hij zijn carrière zal beëindigen met een ongekend resumé aan niet te verbeteren statistieken. De meest aansprekende is het meeste aantal gescoorde punten, hierin staat hij nog 5040 achter op Kareem Abdul-Jabbar.

Bij de Lakers, die tot nu toe zwaar op Anthony Davis en LeBron James leunen, maakten zes spelers minstens tien punten. Dwight Howard maakte vijftien punten in een paar heel nuttige minuten vanaf de bank.

Doncic maakte tijdens de wedstrijd een nare val, maar kon weer verder spelen. De Sloveen eindigde met 19 punten.

Highlights Lakers - Mavericks. Bron: NBA GameTime

De New Orleans Pelicans boekten een verrassende overwinning op de Houston Rockets: 127 – 112. Hierbij moet wel vermeld worden dat Russell Westbrook en James Harden ontbraken bij de Rockets. Grote man bij New Orleans werd Lonzo Ball. Het was de vijfde overwinning op rij voor New Orleans.

Lonzo is de oudste van drie broers, die allen door een knotsgekke vader zijn gedrild om profbasketballer te worden. Lonzo werd in 2017 als tweede gekozen in de draft door de Los Angeles Lakers. Ball maakte bij vlagen indruk, maar de Lakers hadden er geen enkel probleem mee om afstand van hem te doen zodat Anthony Davis kon worden gehaald. Sinds deze zomer speelt Ball bij de New Orleans Pelicans waar steeds luider wordt gezegd dat hij een ‘bust’ is, een talent die de belofte niet waar maakt.

Tegen de Rockets was Ball goed voor 27 punten, 10 rebounds en 8 assists. Brandon Ingram, ook door de Lakers geruild voor Davis, scoorde eveneens 27 punten.

Er zijn nog twee broertjes Ball. De middelste, LiAngelo is eigenlijk alleen bekend geworden omdat hij in zijn college-tijd tijdens een reis naar China werd gearresteerd wegens diefstal. Hij is waarschijnlijk de minste basketballer van de drie broertjes. De jongste, LaMelo, is een groter talent. LaMelo is achttien jaar en speelt in de Australische competitie en is één van de spelers die in de aankomende draft waarschijnlijk in de top 10 worden gekozen.

Uitslagen

Toronto Raptors – Oklahoma City Thunder 97 – 98
Memphis Grizzlies – Charlotte Hornets 117 – 104
New Orleans Pelicans – Houston Rockets 127 – 112
Denver Nuggets – Sacramento Kings 120 – 115
Los Angeles Lakers – Dallas Mavericks 108 - 95


Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 29-5
Miami Heat 24-8
Boston Celtics 22-8
Toronto Raptors 22-11
Philadelphia 76ers 23-12
Indiana Pacers 21-12
Brooklyn Nets 16-15
Orlando Magic 14-18
Chicago Bulls 13-20
Charlotte Hornets 13-22
Detroit Pistons 12-21
Cleveland Cavaliers 10-22
Washington Wizards 9-22
New York Knicks 9-24
Atlanta Hawks 6-27

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 26-7
Denver Nuggets 23-9
Los Angeles Clippers 23-11
Houston Rockets 22-11
Dallas Mavericks 21-11
Utah Jazz 20-12
Oklahoma City Thunder 17-15
Portland Trail Blazers 14-19
San Antonio Spurs 13-18
Memphis Grizzlies 13-21
Phoenix Suns 12-20
Sacramento Kings 12-21
Minnesota Timberwolves 11-20
New Orleans Pelicans 11-23
Golden State Warriors 9-25

Beste momenten Trump 2019

Nu het jaar 2019 alweer langzaamaan op zijn einde loopt is het de hoogste tijd om eens terug te blikken naar de leukste momenten van 'God-Emperor' Donald Trump. Gelukkig heeft de erudiete en bescheiden weblogger Mark Dice dit voor ons gedaan dus is het voor zeven-en-een-halve minuut genieten (als je tenminste een Trumper bent).

Voor de tegenstanders slechts het advies om niet te kijken: we komen al zowat om in juliie 'liberal tears' en ik vrees voor je gezondheid als je deze 'triggerwarning' van mij in de wind slaat. Dus vooral niet kijken!

Toch nog even een soundbite eruit gehaald (omdat ie zo fenomenaal is) op 4:40:

"And your father was never considered smart, he was never considered a good senator, he was only a good vice-president because he understood how to kiss Barack Obama's ass!"

Dit gaat natuurlijk over de (meest waarschijnlijke) Democratische tegenstander van 'The Trumpster' in de aankomende presidentsverkiezingen van 2020 'Creepy Joe' Biden!

Het vooruitzicht om nog eens vijf jaar van deze 'Eindbaas der Eindbazen' mee te mogen maken en daarmee het globale waterpeil te zien stijgen door alle smeltende sneeuwvlokjes en 'liberal tears' doet mij bijna zelf in tranen uitbarsten! Allen een voorspoedig 2020 toegewenst waarbij ik mag hopen dat jullie nog vaak zullen genieten/je zult ergeren (doorhalen wat niet van toepassing is) aan de heerlijke fratsen die deze Gigant der Giganten zal uithalen!

NFL: Play-offs compleet na strijd in laatste wedstrijden

In de NFL is zondagavond de zeventiende en laatste speelweek van het reguliere seizoen gespeeld. Tien van de twaalf plekken in de play-offs waren al vergeven, voor de overige twee ging het tussen vijf teams: de Philadelphia Eagles en Dallas Cowboys streden om één ticket, de Oakland Raiders, Tennessee Titans en Pittsburgh Steelers maakten kans op het andere ticket.

NFC; Eagles vs Cowboys
We richten ons eerst op de NFC, daar was het allemaal behoorlijk overzichtelijk. De Philadelphia Eagles hadden genoeg aan winst bij de New York Giants en als dat niet lukte was een zege van de Washington Redskins op de Dallas Cowboys ook genoeg. De Cowboys moesten zelf winnen én hopen dat de Eagles onderuit gingen in New York, ingewikkelder was het daar verder niet.

De Eagles waren geplaagd door blessures, maar quarterback Carson Wentz was er wel en met een touchdown pass op Josh Perkins over 24 yards hielp hij zijn ploeg naar een 3-10 voorsprong bij rust. In Texas ging het prima voor de Cowboys, die dankzij onder meer twee touchdowns van Ezekiel Elliott - een 13-yard pass van quarterback Dak Prescott en een 33-yard run - op 20-3 kwamen, hoewel een pass van Case Keenum op Steven Sims Jr voor een 20-10 ruststand zorgde.

In het derde kwart namen de Cowboys een grotere leiding met touchdowns van Michael Gallup na passes van Prescott over 4 en 32 yards: 37-16. De ogen moesten dus weer op New York worden gericht, waar Golden Tate een 20-yard pass van Giants-quarterback Daniel Jones promoveerde tot touchdown. Boston Scott rende vanaf 7 yards een Eagles-touchdown binnen, maar een indrukwekkende 68-yard run van Saquon Barkley zorgde voor 17-17 na drie kwarten, het lag nog volledig open.

We kunnen wel verklappen dat de Cowboys niet meer in gevaar kwamen: Prescott leverde nog een 45-yard touchdown pass af bij Gallup en de ploeg won met 47-16. In New York namen de Eagles dankzij een 50-yard field goal van Jake Elliott de leiding en Boston Scott draaide de Cowboys met twee 2-yard rushing touchdowns definitief de nek om: de Eagles wonnen met 17-34 en staan dus in de play-offs, terwijl de Cowboys zich ondanks hun zege op volgend seizoen kunnen richten.

Giants - Eagles (Bron: YouTube)

AFC; Titans vs Steelers vs Raiders
In de AFC waren de scenarios een stuk ingewikkelder, wat met drie teams ook logisch is. Ook wedstrijden van de Jaguars, Chargers, Lions, Bears, Patriots, Vikings en Dolphins konden allemaal van belang zijn, buiten natuurlijk de wedstrijden van de drie ploegen zelf. De Raiders moesten in elk geval winnen en hadden daarnaast nog zeges van vier andere ploegen nodig, maar dat ging al fout: in Denver waren de Broncos met 16-15 te sterk voor Oakland.

De Raiders hadden een 16-3 achterstand zo goed als ingehaald na een 3-yard touchdown pass van quarterback Derek Carr op Hunter Renfrow (16-15), maar de 2-point conversion faalde in de laatste seconden en daarmee was de wedstrijd voorbij, net als het seizoen van de Raiders.

De Titans en de Steelers waren dus nog over, waarbij tussen alle scenarios één uiterst simpele zat: als de Titans van de Houston Texans wonnen kregen zij het ticket en lagen de Steelers eruit. De Steelers mochten eventueel verliezen, maar moesten dan wel hopen op winst van de Texans én van de Indianapolis Colts tegen de Jacksonville Jaguars.

In Houston bracht Duke Johnson de Texans op voorsprong, maar een 51-yard touchdown pass van Titans-quarterback Ryan Tannehill op AJ Brown trok de stand gelijk. Tannehill bracht MyCole Pruitt in het tweede kwart in stelling en Derrick Henry rende in het derde kwart ook een touchdown binnen: 7-21 voor de Titans.

De thuisploeg deed dankzij AJ McCarron wat terug, maar in het vierde kwart velde running back Henry het definitieve oordeel: met een 1-yard run zorgde hij voor 14-28 en met drie minuten te gaan bracht hij de eindstand met een 53-yard run op 14-35. De Steelers, die overigens vrij kansloos verloren bij de Baltimore Ravens, liggen er dus uit en de Titans pakken het laatste play-offplekje.

Texans - Titans (Bron: YouTube)

Play-offs
Op 4 en 5 januari gaan de play-offs van start met de vier Wild Card Games, twee in de AFC en daarna twee in de NFC. Op 11 en 12 januari volgen dan de vier wedstrijden in de Divisional play-offs, met de vier Wild Card-winnaars en de twee topteams uit beide divisies - de Green Bay Packers en San Francisco 49ers in de NFC en de Kansas City Chiefs en Baltimore Ravens in de AFC. Op 19 januari volgen de twee Conference Championship Games, op 2 februari staat de Super Bowl op het schema in Miami.

Schema play-offs
4 januari, 22.35 uur (NL); Houston Texans - Buffalo Bills, AFC Wild Card Game
4 januari, 02.15 uur (NL); New England Patriots - Tennessee Titans, AFC Wild Card Game
5 januari, 19.05 uur (NL); New Orleans Saints - Minnesota Vikings, NFC Wild Card Game
5 januari, 22.40 uur (NL); Philadelphia Eagles - Seattle Seahawks, NFC Wild Card Game

49ers - Seahawks, met als inzet de NFC West-titel (Bron: YouTube)

'Zoet laat belangstelling links liggen en gaat voor kans bij PSV'

Jeroen Zoet stond in de afgelopen periode in de belangstelling van enkele clubs, zo weet het Eindhovens Dagblad maandagochtend te melden. De 28-jarige doelman verkiest echter een langer verblijf in Eindhoven, ondanks zijn status van reservekeeper. Zoet wil de komende tijd de strijd aangaan met Lars Unnerstall, die sinds november onder de lat staat bij PSV. Interim-trainer Ernest Faber wil echter dat beide doelmannen zich laten zien tijdens het trainingskamp in Qatar.

De PSV-selectie reist zaterdag af richting het Midden-Oosten om zich voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. De formatie van Faber verblijft van 4 tot en met 12 januari in Qatar en speelt in die week twee vriendschappelijke wedstrijden. Op 9 januari staat een oefenduel met Club Brugge op het programma, terwijl 11 januari Eupen de opponent is van PSV.

Faber is volgens het Eindhovens Dagblad van plan om naast Zoet en Unnerstall ook Robbin Ruiter speeltijd te geven. Normaal gesproken wordt daarna besloten welke sluitpost aan de tweede seizoenshelft begint.

Zoet was jarenlang de onbetwiste nummer een bij PSV, maar vorige maand kwam daar verandering in. Toenmalig trainer Mark van Bommel besloot hem te passeren na een reeks mindere wedstrijden. Sindsdien krijgt Unnerstall het vertrouwen, iets dat onder Faber nog niet is veranderd.

"Lars heeft het goed gedaan. En Jeroen heeft gewoon te veel fouten gemaakt, simpel", zei Van Bommel voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen Willem II op 10 november.

Zoet begon het duel in Tilburg nog als reservespeler, maar zat tijdens de tweede helft in de spelersbus. Het zorgde voor nogal wat ophef op de sociale media en bij analisten, met Van Bommel die al snel met excuses kwam richting de doelman. Laatstgenoemde is inmiddels vertrokken bij PSV, waardoor er kansen lijken te liggen voor Zoet wat betreft een rentree in de hoofdmacht.

Faber heeft daarnaast oog voor de linksbackpositie, nu Toni Lato naar Osasuna is vertrokken. Volgens het Eindhovens Dagblad krijgen Justin de Haas en Tijn Daverveld de kans om zichzelf te bewijzen tijdens het trainingskamp in Qatar. Daverveld speelt al een jaar in Jong PSV en zat net voor de winterstop al een keer bij de selectie van PSV.

De negentienjarige verdediger kreeg echter geen speeltijd in het duel met PEC Zwolle. Hij ging afgelopen zomer al mee op trainingskamp in Verbier, maar was er wegens blessureleed daarna enkele maanden uit. Daarnaast is de verwachting dat aanvaller Noni Madueke op korte termijn aansluit bij het eerste elftal van PSV.

Nishikori moet Australian Open missen na operatie aan elleboog

De Japanse toptennisser Kei Nishikori heeft zich afgemeld voor de Australian Open. Hij is niet voldoende hersteld van een elleboogoperatie die hij in oktober heeft ondergaan.

"Het was geen makkelijk besluit, want Australië is een van mijn favoriete plaatsen om te spelen", aldus de voormalig nummer vier van de wereld. Nishikori moet in 2018 de Grand Slam in Melbourne ook al missen door ene blessure. Hij speelde in september zijn laatste partij tijdens de US Open. 

De 30-jarige Nishikori zal ook de ATP Cup laten schieten. Het nieuwe landentoernooi begint over enkele dagen. Eerder gaf tweevoudig Wimbledonwinnnaar Andy Murray al te kennen niet mee te doen aan de Australian Open. De vijfvoudig finalist heeft een bekkenblessure.

Miljoenenboetes voor KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone om onjuiste info

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beboet KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone voor de onjuiste en onvolledige informatie over hun aanbod op hun websites voor consumenten. De verkoop van telefoonabonnementen gebeurt onder meer via de website. Consumenten moeten daar juiste en volledige informatie vinden over het aanbod. Dan kunnen consumenten goed vergelijken en kiezen wat voor hen het beste abonnement is. Vier telecomaanbieders voldeden niet aan deze verplichting. Hiervoor legt de ACM de volgende boetes op: KPN mag 3.473.500 euro ophoesten, Tele2 2.715.000 euro, T-Mobile 3.907.000 euro en tot slot mag Vodafone 3.120.500 euro lappen. 

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid ACM: “De website is een belangrijk kanaal waarmee telecomaanbieders communiceren met consumenten. Daarom is het zo belangrijk dat consumenten daar juist en volledig worden geïnformeerd over het aanbod. Zodat zij een goed besluit kunnen nemen en met vertrouwen online hun aankopen kunnen doen. Onjuiste of onvolledige informatie kan bovendien leiden tot oneerlijke concurrentie.”

Duidelijke informatie belangrijk
De ACM ontving via haar consumentenloket ACM ConsuWijzer meldingen over onverwachte kosten en hoge rekeningen van telecomaanbieders. Tevens bleek uit eerdere onderzoeken van de ACM onder consumenten (Consumentenonderzoek Telecommarkt) dat zij duidelijke informatie over prijzen in de telecomsector belangrijk vinden. Omdat de prijs en de kenmerken van het abonnement de belangrijkste factoren zijn waarop consumenten hun aankoopbeslissing baseren, hecht de ACM er veel belang aan dat de informatie klopt.

De wet stelt hiervoor algemene regels. Over hoe deze regels toegepast moeten worden op de telecomsector heeft de ACM een document met uitgangspunten opgesteld dat met de vier telecomaanbieders is besproken. De ACM heeft tevens aangekondigd de websites van de telecomaanbieders te gaan controleren. Vervolgens stelde de ACM enkele maanden later vast dat de telecomaanbieders nog steeds in de fout gingen.

Daarom legt de ACM nu boetes op voor de volgende overtredingen: Het niet duidelijk vermelden van eenmalige kosten bij de aanbieding van een abonnement, waardoor het aanbod goedkoper lijkt dan het in werkelijkheid is (KPN, Tele2, T-Mobile, Vodafone); Het vermelden dat databundels voor gebruik ‘onbeperkt’ waren, terwijl dat niet zo was binnen de EU (Tele2, T-Mobile); Bel- en sms-bundels als ‘onbeperkt’ aanbieden, terwijl er een maximum van 3000 belminuten/sms gold (KPN); Een abonnement in combinatie met een toestel aanbieden tegen een prijs die alleen gold voor consumenten die al internetklant waren bij Ziggo. Als je dat niet was, kostte het abonnement 5 euro meer (Vodafone).

Nieuwe boeteregels
Met ingang van 1 juli 2016 is het boetemaximum van de boetes die de ACM kan opleggen verhoogd naar 900.000 euro of, als dat meer is, 1% van de omzet van de overtreder. In deze zaak heeft de ACM voor het eerst omzetgerelateerde boetes opgelegd voor overtredingen van de consumentenregels. Om deze reden vallen de boetes fors hoger uit dan de boetes die de ACM in het verleden voor vergelijkbare overtredingen heeft opgelegd.

Politie onderzoekt verschillende vuurwerkaanslagen

De politie heeft het er maar druk mee. Afgelopen nacht zijn er op zeker drie plaatsen vuurwerkaanslagen gepleegd op woonhuizen. In Roosendaal was het raak in de Stoopstraat. De bewoners hoorden rond 23:00 uur een gigantische knal in de hal. Er is veel schade aan de woning en hal. Zo is de voordeur vernield, zitten er scheuren en gaten in het plafond en muur en is een kastdeur in de hal eruit geklapt. De politie heeft de zaak in onderzoek. 

Ook in Sluiskil werd er een aanslag gepleegd: in de Isabellastraat heeft men rond 01:00 uur vermoederlijk zwaar vuurwerk  door een gat in een met spaanplaat afgesloten raam naar binnen gegooid. Een stuk van het kozijn is door de klap stuk geblazen en in de woonkamer lagen hout- en glasscherven. Er is materiele schade, maar er raakte niemand gewond. Ook hier onderzoekt de politie de zaak. 

Tot slot werd in Deventer aan de Hungerstraat rond 03:40 uur een brievenbus opgeblazen met vuurwerk. Frappant in dit geval is dat het gezin twee dagen eerder ook al slachtoffer was van een vuurwerkaanslag. Bij deze laatste aanslag was de explosie zo hevig dat de klep van de brievenbus op het dak van de overbuurman belandde. De politie onderzoekt waarom het Turkse gezin nu al twee keer het doelwit was van een vuurwerkaanslag. 

Ziekenhuismedewerkers akkoord met nieuwe CAO

De leden van de FNV, werkzaam in de ziekenhuizen, hebben ingestemd met het onderhandelaarsakkoord dat 14 december is bereikt voor de 200.000 medewerkers die vallen onder de cao Ziekenhuizen.

Met een ruime meerderheid van 88% stemden de FNV-leden voor 8% structurele loonstijging, een eenmalige uitkering van €1.200,-, verhoging van toeslagen en afspraken over een betere werk-privébalans. Door de instemming van de FNV-leden, de grootste vakbond aan de onderhandelingstafel, en al eerder de instemming door werkgeversorganisatie NVZ, is de nieuwe cao nu een feit.

Duidelijk 'ja'
Elise Merlijn, bestuurder FNV: ‘Wij vonden het belangrijk dat de ziekenhuismedewerkers die maandenlang actie hebben gevoerd voor deze cao, zich kunnen vinden in het eindresultaat. Zij hebben zich nu met een luid en duidelijk ‘ja’ uitgesproken voor dit akkoord. Vol vertrouwen zet ik namens de FNV straks mijn handtekening en zijn de nieuwe afspraken een feit. Ik sluit daarnaast mijn ogen niet voor de mensen die niet positief zijn. Deze reacties nemen wij mee naar volgende onderhandelingen. Want dit mooie resultaat is een begin, maar we zijn er nog niet.’

Indrukwekkende strijdlust
De landelijk cao-onderhandelaar van FNV is onder de indruk van de strijdlust die ziekenhuismedewerkers hebben getoond tijdens de maandenlange acties, de estafettestakingen en de eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit.

Merlijn: ‘Medewerkers hebben de afgelopen maanden laten zien dat ziekenhuiswerkgevers niet meer om hen heen kunnen. Ziekenhuizen trokken niet zomaar hun portemonnee, voor elke procentpunt is door medewerkers en vakbonden zwaar gestreden. En die strijdlust zullen wij behouden, om tijdens de cao-looptijd tot verbeteringsvoorstellen te komen voor een volgende cao. De arbeidsomstandigheden en loonontwikkeling van ziekenhuismedewerkers moeten namelijk veel hoger op de agenda komen bij de ziekenhuiswerkgevers. Niet alleen tijdens cao-onderhandelingen, maar áltijd. En dat is niet alleen voor hen, maar voor iedereen in Nederland belangrijk. Anders loopt de zorg leeg en is Nederland veel verder van huis.’

Belangrijkste afspraken uit het akkoord
In het akkoord is een structurele loonsverhoging van totaal 8% afgesproken over de looptijd van 27 maanden. Ook is er een hogere onregelmatigheidstoeslag (ORT) afgesproken die uitkomt op een extra structurele loonsverhoging van zo’n 2,5%. Verder krijgen alle ziekenhuismedewerkers een eenmalige bruto uitkering van €1.200,- (naar rato dienstverband) over 2019 in januari. Ook zijn er hogere salarissen afgesproken voor leerlingen en stagiairs.

Voor de privé-werkbalans zijn diverse afspraken gemaakt: de hersteltijd na een bereikbaarheidsdienst in de nacht is verruimd van 6 uur naar 8 uur en de toeslag op extra werken krijgen medewerkers als de dienst binnen 72 uur na aanvraag is. Dit was 24 uur.

Ook de eerder voorgestelde verslechteringen van de ziekenhuiswerkgevers zijn van tafel. De werkgeversbijdrage aan de ziekenkostenverzekering blijft intact voor huidige deelnemers en bij ziekte wordt het loon aangevuld tot 100%, in plaats van de eerder voorgestelde 90%.

Eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit
Er vallen 200.000 medewerkers onder de cao Ziekenhuizen. De cao Ziekenhuizen liep af op 31 maart 2019. Sinds begin deze zomer waren er acties en zondagsdiensten – de ‘stakingsvariant in de ziekenhuizen’ – in de Nederlandse ziekenhuizen, met als hoogtepunt de eerste landelijke ziekenhuisstaking op 20 november. Hier legden ca 150.000 medewerkers op 119 locaties 24 uur lang niet-spoedeisende werkzaamheden neer.

Fortnite-speler Royalistiq opnieuw in actie voor Rode Kruis

Fortnite-speler Roy Beszelsen, beter bekend als Royalistiq, komt in december opnieuw in actie voor het Rode Kruis. Op 30 december organiseert hij ‘Royalistiq Live 3.0’ in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Op het podium worden 100 gameplekken ingericht waar de YouTuber samen met 99 andere BN’ers, influencers en fans live Fortnite gaat spelen. Het evenement vindt plaats van 13.00 tot 16.30 uur. Op het YouTube-kanaal van Royalistiq kunnen fans meekijken met het evenement via een livestream.

Royalistiq organiseerde in 2018 ook een live fortnite-evenement met het Rode Kruis. Royalistiq: “Vorig jaar speelde ik alleen op het podium en dat was al onwijs tof. Dit jaar wilde ik er meer mensen bij betrekken. Bij grote acties zie je bijvoorbeeld dat BN’ers meedoen aan een belpanel, maar weinig mensen van onze leeftijd bellen nog. Dus vroegen we BN’ers en influencers of ze een middagje met ons wilde komen gamen voor het goede doel.”

YouTubers als Don de Jong, Quin de Zeeuw en Mees Dix spelen mee op 30 december. Ook Rode Kruis-ambassadeur Kaj der Ree, rapper Lange Frans en presentator Klaas van Kruistum komen een aantal uur mee-gamen. “Het is onwijs gaaf om te zien dat al deze mensen zich samen met mij willen inzetten om het werk van het Rode Kruis onder de aandacht te brengen. Het Rode Kruis helpt mensen over de hele wereld. Ik wil mijn volgers laten zien dat iedereen iets kan doen voor een ander, hoe klein ook. Ieder gebaar telt,” zegt Royalistiq.

Naast het live gamen vinden er ook verschillende activiteiten plaats in het AFAS Circustheater. Zo organiseert het Rode Kruis de ‘Break the Silence Disco’, een silent disco waar jongeren via een koptelefoon kunnen luisteren naar de verhalen en muziek van jonge migranten. Op het ‘Rode Bankje’ kunnen ze via een VR-beleving door de ogen kijken van Syrische vluchtelingen. Een EHBO-instructeur zal ter plaatse een aantal EHBO-demonstraties geven.

Onder de naam Royalistiq plaatst Roy Beszelsen vanaf 2015 dagelijks video’s op YouTube, waarin hij zijn game-kunsten vertoont. Hij heeft inmiddels bijna 750.000 abonnees en maandelijks ruim 280 miljoen weergaven.

87 miljoen voor Nederlandse klimaatoplossingen in transport

Minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) trekt 34,5 miljoen euro uit voor transportprojecten die goed zijn voor klimaat en luchtkwaliteit. Met deze subsidie komen Nederlandse transportinnovaties die nog niet op de markt zijn, maar wel zeer kansrijk zijn, versneld van de grond.

Ook de betrokken bedrijven (47 miljoen euro) en de EU (5,9 miljoen) dragen bij. De totale investering komt daarmee op ruim 87 miljoen euro, verdeeld over 43 projecten in heel Nederland. Het gaat vooral om machines en voertuigen die draaien op waterstof of op batterijen, en om laadinfrastructuur. Nog in 2020 worden de eerste projecten gerealiseerd.

Goed voor klimaat én bedrijfsleven
Verantwoordelijk minister Stientje Van Veldhoven: “Minder CO2 en stikstof, én kansen voor bedrijven. De innovatie van nu is het exportproduct van morgen. Het is mooi om te zien wat voor mooie projecten met deze subsidie worden ontwikkeld. Deze innovaties zijn interessant voor Nederland, maar ook andere landen worstelen met luchtkwaliteit en het schoner maken van bouw en verkeer”.

Zware bouwvoertuigen zonder uitlaatgassen in de stad
Een van de projecten is van transportbedrijf Vlot Logistics uit Rotterdam, gespecialiseerd in zeer zwaar en groot transport. Dat bouwt met de subsidie een zware kraanwagen en oplegger om stenen te vervoeren. Eigenaar Rokus Vlot: “Voor deze voertuigen met een gewicht tot maximaal 50 ton, waarmee we overal tussen de huizen rijden, is geen duurzaam alternatief op de markt. Iedereen zegt dat het niet kan om dit soort voertuigen uitstootvrij te maken. Veel te duur en ingewikkeld. Maar we staan in de startblokken en gaan het gewoon doen”.

Bijzonder aan het project is dat er ook mobiele snelladers bij zitten. Daarmee kunnen de kraan- en stenenwagens hun batterij opladen tijdens het laden en lossen, waardoor ze ondanks hun gewicht een grote actieradius hebben. De eerste omgebouwde wagens die dus zowel tijdens het werk als tijdens het rijden geen uitlaatgassen uitstoten, komen in 2020 op de weg.

Veegwagentjes op waterstof in de winkelstraat
Een ander project wordt door Holthausen uit Hoogezand uitgevoerd. Dit bedrijf bouwt emissieloze veegwagens, kleine- voor in winkelcentra en grotere voor straatreiniging. Afnemers kunnen kiezen tussen waterstof of batterij-elektrisch. Bijzonder is dat er ook een variant is met een kleine kunstoftank met waterstof erin die je makkelijk omwisselt voor een volle als hij leeg is. Ze hoeven dus niet te tanken. Deze veegwagens zijn daarmee niet alleen schoon en stil, maar hebben ook een laag gewicht en zijn onbeperkt inzetbaar. Begin 2021 vegen de eerste exemplaren straten schoon in Rotterdam en Groningen. Dit soort machines met verwisselbare waterstoftank is nu nog nergens verkrijgbaar.

Projecten van bedrijven in Nederland
Met de 87 miljoen euro gaan 43 projecten van start. De helft daarvan gaat batterij-elektrische innovaties, iets minder dan de helft om waterstofinnovaties en een klein deel naar toepassing van hernieuwbare biobrandstof. Schepen op waterstof, uitstootvrije bouwmachines, schone boodschappenbezorgwagens, diverse soorten bussen en swapbare accu’s voor pizzabezorgscooters; het zijn enkele voorbeelden van de 43 projecten. Ook wordt van het geld nieuwe laadinfrastructuur gerealiseerd. Bijvoorbeeld zeven nieuwe waterstoftankstations, in Roosendaal, Utrecht, Nieuwegein, Amsterdam, Dordrecht, Barneveld en Den Helder.

2017: Tankstations, betonmixers en vrachtwagens
In 2017 is een eerdere subsidieronde geweest. Die leverde 33 projecten op, met een totale investering van 76 miljoen euro. Met dat geld zijn onder andere de eerste waterstoftankstations gerealiseerd, is een elektrische betonmixer ontwikkeld, rijden schone vrachtwagens rond die supermarkten bevoorraden en is een systeem ontwikkeld waarmee pakketbezorging in Rotterdam uitstootvrij plaatsvindt.

Klimaatakkoord in uitvoering
Het kabinet wil de CO2-uitstoot in 2030 gehalveerd hebben ten opzichte van 1990. Het transport is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de CO2-uitstoot. In het klimaatakkoord staan tal van afspraken om deze uitstoot terug te dringen. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar biedt ook kansen voor Nederlandse bedrijven.

Wildplasser blijkt 177 xtc-pillen op zak te hebben

Een man die dit weekend een grote hoeveelheid drugs op zak had, zal vermoedelijk spijt hebben van wildplassen achter het Centraal Station in Amsterdam. Een agent in burger betrapte hem namelijk. Hij vroeg zijn collega's de wildplasser te controleren. De man bleek nog veertien dagen celstraf open te hebben staan, die hij direct moest uitzitten.

Op het politiebureau werd hij gefouilleerd. Agenten vonden onder meer 177 xtc-pillen en drie wikkels cocaïne. 'Wildplassen maakt meer kapot dan je lief is', schrijft de politie op Facebook. De man zit vast, welke straf hij voor het bezit van de drugs krijgt is nog onduidelijk.

FOK! Wat een weer: Droog en zonnig!

Het is droog en de aanwezige wolkenvelden zullen geleidelijk gaan verdwijnen waarna het overal breed opklaart. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C in het zuidoosten tot 3°C vlak aan zee. Lokaal kan het glad worden. De zuidelijke wind is zwak tot matig, langs de kust soms vrij krachtig, 5 Bft.

Overdag is het droog en schijnt de zon. Aan het einde van de middag kan er in de noordwestelijke helft plaatselijk laaghangende bewolking en nevel ontstaan. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het noordoosten tot 8°C in het noordwesten en in Zuid-Limburg. De zuidwestenwind is matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig, 6 Bft.

In de nacht naar dinsdag wordt het op steeds meer plaatsen nevelig en vooral in het midden en zuiden kan ook mist ontstaan. Daarnaast beweegt er van het noorden uit bewolking over het land en af toe kan er lokaal wat lichte regen of motregen vallen. Later in de nacht klaart het van het noorden uit weer op en in opklaringen kunnen dan ook in het noorden enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van iets onder nul landinwaarts in langdurige opklaringen tot +6°C langs de kust. Landinwaarts kan het lokaal glad worden. De wind blijft boven land op de meeste plaatsen zuidwest en zwak tot matig. In het noordwesten en uiterste noorden draait de wind naar noordwest en kan in het Waddengebied vrij krachtig worden.

Dinsdagochtend komt er met name in het midden en mogelijk ook het noorden (dichte) mist voor. In het zuiden is het waarschijnlijk nevelig met laaghangende bewolking. De mist kan in het midden mogelijk hardnekkig zijn en de hele dag blijven hangen, in het noorden klaart het geleidelijk op en gaat de zon schijnen. Op Oudejaarsavond kan de (dichte) mist zich weer uitbreiden, met name naar het noorden van het land. Na de jaarwisseling kan er mede als gevolg van vuurwerk mogelijk zeer dichte mist ontstaan. De kans daarop lijkt voorlopig het grootst in de noordoostelijke helft van het land. De maximumtemperatuur loopt uiteen van +3°C in hardnekkige mist tot +8°C in het noordelijk kustgebied. De wind is overwegend zwak en veranderlijk, in het zuiden zwak en zuidoostelijk. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Sneeuw 2017 (Foto: Stephan5)
Ruim 2 jaar geleden sneeuwde het hier in Haarlem voor het laatst echt serieus. Dit zit er niet in komende tijd.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.