De sportmomenten van 2019 volgens de redactie van FOK!sport

TargaFlorio

Nog enkele uren en dan ligt 2019 weer achter ons. Het afgelopen sportjaar kende weer vele bijzondere momenten. Mooie overwinningen van bijvoorbeeld Mathieu van der Poel en Sifan Hassan, maar ook teleurstellingen zoals de schlemielige uitschakeling van Ajax in de halve finales van de Champions League. De redactie van FOK!sport heeft haar favoriete momenten van 2019 uitgekozen. Namens FOK!sport iedereen alvast de beste wensen voor 2020 gewenst!

Wereldtitel van judoka Van 't End (borisz)
Het sportmoment van 2019 is de wereldtitel judo van Noël van 't End. Voor het eerst sinds 2009 is er weer een Nederlandse judoka die een wereldtitel wist te grijpen. Het was in dezelfde hal waar Anton Gesink in 1964 Olympisch kampioen werd.

Van 't End kwam min of meer uit het niets. De Spelen van 2016 mislukte en hij ging in Frankrijk samenwonen met zijn toenmalige vriendin en viervoudig wereldkampioene Clarisse Agbegnenou. Het was ook een vlucht voor de centralisatie. Alle topjudoka's trainen nu op Papendal en niet meer op vier verschillende steunpunten in het land.

Judoka Van 't End pakt wereldtitel in klasse tot 90 kilo (Bron: Youtube)

De judobond liet hem uiteindelijk geen judofransman worden en het ging uit met zijn vriendin. Vorig jaar verloor hij zijn A-status, waardoor hij geen inkomen meer had. Na een aantal goede gesprekken gaat hij toch op Papendal wonen en trainen. De druk is eraf en onder leiding van zijn nieuwe trainer Jean-Paul Bell begint het te lopen. Hij pakt al medailles op Grand Slams en eind augustus is het dan raak.

In de finale in de beroemde Budokan-hal treft hij de Japanner Shoichiro Mukai. Op 39 seconden voor het einde van de wedstrijd haakt hij zijn linkerbeen achter het linkerbeen van Mukai. De o-soto ko-soto levert een waza-ari op. Hij judoot de partij uit en is kampioen.


Promotie FC Twente naar de Eredivisie (trein2000)
Mijn sportmoment van 2019? Dat is een no-brainer. Het kampioenschap van FC Twente natuurlijk! Na jaren van ellende eindelijk weer eens feest in Enschede. Persoonlijk wist ik dat het goed zat toen Jong PSV de 2-0 maakte tegen Sparta. Net als de rest van het stadion.

Twente viert feest na titel in Keuken Kampioen Divisie

De allermooiste wereldtitel voor Wüst (rubbereend)
Het afgelopen schaatsseizoen was er één met vele emoties voor Ireen Wüst. Naast haar vele trainingen en wedstrijden vertoefde ze ook veel aan het ziekbed van haar beste vriendin, Paulien van Deutekom. In de tijd dat Van Deutekom topschaatser was ontstond een hechte vriendschap tussen beiden en die band is er altijd gebleven.

Begin van dit jaar overleed Buuf zoals Wüst haar liefkozend noemde aan kanker en dat trok een zware wissel op de Brabantse schaatster, maar het gaf haar ook kracht. Op 10 februari bracht Wüst het ultieme eerbetoon aan haar overleden vriendin. In een fenomenale tijd veroverde ze de wereldtitel op de 1.500 meter tijdens het WK Afstanden in Inzell. In tranen vierde ze de wereldtitel met het (schaats)vriendinnenclubje rond Van Deutekom.

De allermooiste wereldtitel voor Wüst (Pro Shots / Erik Pasman)
De allermooiste wereldtitel voor Wüst (Pro Shots / Erik Pasman)

Wüst droeg haar overwinning op de schaatsmijl, Van Deutekoms favoriete afstand, aan haar op. "Dit is echt heel bijzonder. Weet niet waar ik het vandaan haal. Ik wilde zo graag deze winnen, zo graag voor Paulien. Ze heeft me vandaag geholpen denk ik. Deze is echt heel bijzonder. Dit is absoluut de mooiste overwinning uit mijn loopbaan. Ik hou voor altijd van haar", zo verklaarde Wüst voor de camera van de NOS.

Sport is emotie en emotie kan veel losmaken in een sporter, een mooier voorbeeld was er niet dit jaar.

Finale Wimbledon, het jaar van Ajax en Tiger Woods wint na elf jaar weer een Major (H.Vviv)
De meeste sportmomenten hebben een mooie afloop, maar er zijn ook genoeg sportmomenten in 2019 die minder goed afliepen, al zorgen ze tijdens de wedstrijden voor genoeg mooie momenten. Om het jaar goed af te sluiten komt er ook één die goed afliep.

De net-niet service van Federer op Wimbledon
We beginnen met de Wimbledon-finale bij de mannen. Nadat Roger Federer op een overtuigende wijze de finale had bereikt op Wimbledon door in de halve finales Rafael Nadal te verslaan moest de toen 37-jarige Zwitser het opnemen tegen Novak Djokovic. Federer verloor de eerste en derde set via een tiebreak, maar de voormalig nummer één knokte zich terug in de wedstrijd. In de vijfde en beslissende set kreeg hij op 8-7 eigen service twee wedstrijdpunten. Federer sloeg zijn service op 40-15 door het midden, terwijl Djokovic koos voor de bal naar de buitenkant. Jammer genoeg voor de Zwitser bleef de bal hangen op de netrand en zou niet veel later zijn servicegame inleveren aan de Serviër. Uiteindelijk werd de finale voor het eerst in de geschiedenis op Wimbledon beslist in een tiebreak, vanwege de nieuwe regel dat na 24 games in de vijfde set een tiebreak gespeeld moest worden. Net zoals als in de eerste en derde set won ook Djokovic de derde en beslissende tiebreak van de wedstrijd.

De spectaculaire finale van Wimbledon 2019 (Bron: Youtube)

Het jaar van Ajax
Lang werd er door de Nederlandse media geschreven dat een Nederlandse club niks te zoeken had in de top van Europa. Zelfs de Nederlandse bond deed daaraan mee door verschillende rapporten te schrijven, maar 2019 heeft laten zien dat een Nederlandse club zich kan meten met de Europese top. Ajax liet prachtige wedstrijden zien in Europa met als hoogtepunt de uitwedstrijd tegen Real Madrid. Na 24 jaar was Ajax weer de baas in het Santiago Bernabéu.

Ajax declasseert Real Madrid (Bron: Youtube)

Woods wint na elf jaar weer eens een Major
In 2019 schreef Tiger Woods opnieuw een stukje sportgeschiedenis. Op Augusta schreef de 43-jarige Amerikaanse golflegende na elf jaar weer eens een majortitel op zijn naam. Nadat hij in 2008 voor het laatst de beste was in een major kreeg Woods te maken met rugproblemen en in 2009 kreeg hij te maken met privéproblemen. Woods keerde regelmatig terug op de golfbaan, maar twee jaar geleden leek het erop dat hij nooit meer zou terugkeren vanwege de rugproblemen.

Golfer Woods wint eerste Major sinds 2008 (Bron: Youtube)

Woods maakte toch weer een succesvolle rentree en juist op Augusta, waar hij zijn eerste majortitel won, won hij in 2019 weer op Augusta. Na afloop van zijn laatste putt omhelsde Woods eerst zijn caddie Joe La Cava, en omhelsde daarna zijn zoon Charlie. Het was dezelfde omhelzing die hij met zijn eigen vader Earl ooit deed, toen hij zijn allereerste Masters won, 21 jaar geleden.

De vechtlust van shorttracker Knegt, Verstappen schenkt Honda eerste zege (Peterselieman)
Eén van de sporthelden van het jaar 2019 voor mij is Sjinkie Knegt. In de voorbereiding op het EK shorttrack in Dordrecht ging het op 10 januari thuis helemaal mis bij het aansteken van de houtkachel. Knegt liep ernstige brandwonden op over een groot deel van zijn lichaam, maar laat zien dat deze tegenslag hem niet klein zal krijgen. Inmiddels traint hij weer volop mee bij de Nederlandse selectie, maar aan wedstrijden komt de Fries voorlopig nog niet toe. Hopelijk keert hij volgend jaar weer op het hoogste niveau terug en laat hij iedereen weer zijn fraaie inhaalacties zien.

Sjinkie Knegt (Bron: Youtube)

Het Formule 1-seizoen 2019 leek voorspelbaar te verlopen, maar na de doodsaaie Grand Prix van Frankrijk werd het seizoen in Oostenrijk plotseling in vuur en vlam gezet. Max Verstappen schonk met zijn Red Bull motorenfabrikant Honda de eerste zege sinds het Japanse merk in 2015 terugkeerde in de sport. Dit zorgde voor veel tranen bij de Japanners die hiermee het harde werken bekroond zagen. Verstappen won vervolgens ook nog in Duitsland en Brazilië, maar Oostenrijk is het hoogtepunt, ook omdat de stewards besloten het stevig racen te niet langer streng aan te pakken. De races die volgden brachten de fans nog vele mooie momenten.

Max Verstappen wordt natgespoten door Honda-directeur Toyoharu Tanabe (Red Bull Content Pool / Getty Images)
Max Verstappen wordt natgespoten door Honda-directeur Toyoharu Tanabe (Red Bull Content Pool / Getty Images)

Wüst wint WK-titel op 1.500 meter (Olga)
Een van mijn favoriete sportmomenten van 2019 is er eentje met een traan en een lach.

Schaatsster Ireen Wüst heeft zo'n beetje alles al gewonnen wat er te winnen valt. Toch noemt ze de in februari gewonnen wereldtitel op de 1.500 meter haar mooiste medaille uit haar indrukwekkende loopbaan.

Het jaar 2019 is een paar dagen oud als oud-schaatsster Paulien van Deutekom na een ziekbed van een half jaar op 37-jarige leeftijd overlijdt. Van Deutekom was een van de beste vriendinnen van Wüst. Anderhalve maand later was het WK afstanden in Inzell met op de laatste dag de 1.500 meter voor vrouwen. In een vrijwel perfecte race pakte Wüst in 1.52,81 voor de vierde maal de wereldtitel op de schaatsmijl. Na afloop zei ze dat deze gouden plak voor Paulien was. De combinatie van de race, de tranen, het verhaal en de middelvinger richting kanker, is voor mij een van mijn favoriete sportmomenten van afgelopen jaar. Overigens gaf Wüst de gouden medaille later aan het dochtertje van Van Deutekom.

Emotionele WK-titel voor Wüst (Bron: Youtube)

Kogelstoten op het WK en 400 meter horden in Diamond League-finale (heywoodu)
De WK-finale in het kogelstoten
In 1990 zette Randy Barnes het wereldrecord op 23,12 meter en dat werd heel lang niet echt bedreigd. In Doha was dat anders: het record ging er niet aan, maar uiterst spannend was het wel en dat gold ook voor de strijd om goud.

Kleine verschillen bij het kogelstoten op WK in Doha (Bron: Youtube)

Tomas Walsh opende met 22,90 meter, niemand kwam in de buurt. Tot de vierde ronde: Joe Kovacs knalde de kogel naar 22,91 meter en zijn Amerikaanse landgenoot evenaarde de Nieuw-Zeelander Walsh met 22,90 meter. Daar bleef het bij en dus werden alle medailles op één centimeter beslist, waarmee de heren allemaal in de top-6 op de eeuwige ranglijst staan.

Bizarre 400m horden
Overigens voegen we er stiekem nog een momentje aan toe: de 400 meter horden tijdens de Diamond League-finale in Zürich, waar Karsten Warholm met een bizarre 46,92 seconden het onaantastbaar geachtte wereldrecord uit 1992 (46,78) benaderde, terwijl Rai Benjamin met 46,96 ook historisch snel was in dezelfde race.

Warholm benadert wereldrecord op 400 meter horden (Bron: Youtube)

Van der Poel zet wielerwereld op z'n kop, Nederland wint Motocross des Nations (TargaFlorio)
Bij het sportjaar 2019 moet ik direct denken aan Mathieu van der Poel. Na een succesvol seizoen in het veldrijden ging het 24-jarige multi-talent direct door naar successen op de weg met als hoogtepunt de overwinning in de Amstel Gold Race. Een indrukwekkende zege waar over tien jaar nog steeds over gepraat wordt. Daarna beleefde Van der Poel met drie zeges in de wereldbeker, een tweede plaats in het eindklassement en een Europese titel zijn definitieve doorbraak in het mountainbiken.

Mathieu van der Poel wint Amstel Gold Race (Pro Shots / George Deswijzen)
Mathieu van der Poel wint Amstel Gold Race (Pro Shots / George Deswijzen)

In het afgelopen jaar werd ook in een andere sport op twee wielen Nederlandse sportgeschiedenis geschreven. Voor het eerst sinds de eerste editie van 1947 won Nederland de Motocross des Nations, oftewel het onofficiële wereldkampioenschap voor landenteams.

Eerst even terug naar de editie van 2018. In het Amerikaanse Buchanan had het Nederlandse team met Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff en Calvin Vlaanderen de titel voor het grijpen echter laatstgenoemde raakte geblesseerd en Nederland moest genoegen nemen met de tweede plaats.

Voor Nederlandse motorcrossfans begon 2019 slecht. Door een blessure stond Herlings maanden aan de kant en kon daardoor prolongatie van de WK-titel vergeten. In de tweede helft van het seizoen maakte echter een andere Nederlander goede sier: Coldenhoff won de GP's van Italië en Zweden en in het eindklassement werd de 28-jarige Brabander derde. Met winst van de laatste twee GP's van het seizoen was de zon inmiddels ook weer gaan schijnen voor Herlings.

Het seizoen werd afgesloten met de Motocross des Nations in eigen land. Op het tot motorcrosscircuit omgebouwde TT Circuit in Assen gingen 34 landen met elkaar de strijd aan. Nederland behoorde vooraf opnieuw tot de grote kanshebbers. Met twee zeges, een tweede plaats en twee top tien plaatsen maakte Nederland de favorietenrol volledig waar en won met overmacht de titel.

Nederland wint Motocross des Nations (Bron: Youtube)