Ustiugov en Johaug pakken Tour de Ski-leiding terug

In het Italiaanse Toblach is dinsdag de derde etappe van de Tour de ski afgewerkt. Het ging daarbij om vijftien (mannen) en tien (vrouwen) kilometer in vrije stijl, dit keer met individuele start.

Mannen
Bij de mannen domineerden de Russen behoorlijk en het was Sergey Ustiugov, de winnaar van 2017, die de zege pakte. Hij had maar liefst 23 seconden minder nodig dan zijn verrassende landgenoot Ivan Yakimushkin, terwijl Alexander Bolshunov - een van de favorieten voor de eindwinst - op 29 seconden het podium completeerde.

Ustiugov won de eerste etappe in Lenzerheide al en pakte met zijn tweede etappezege de leiding terug van de Noor Johannes Høsflot Klæbo, die het op 1:11 minuten moest doen met een zeventiende plek. Ustiugov heeft in het klassement 27 seconden voorsprong op Bolshunov en 37 seconden op Klæbo, de laatste die binnen de minuut staat.

Vrouwen
Bij de vrouwen werd het een prachtig duel tussen regerend Tour de Ski-kampioene Ingvild Flugstad Østberg en haar Noorse landgenote en topfavoriete Therese Johaug. Zeven kilometer lang had Johaug een paar seconden voorsprong, maar na acht kilometer was Østberg welgeteld 0,1 seconde sneller. Johaug maakte perfect gebruik van landgenot Tiril Udnes Weng en passeerde Østberg's tijd in de laatste meters alsnog: ze won met 0,7 seconden voorsprong, terwijl de Zweedse Ebba Andersson op elf seconden derde werd.

In het klassement is Johaug, de winnares van etappe één, weer voorbij gegaan aan de Russische Natalia Nepryaeva. Die werd op 26 seconden zesde en staat nu op 21 seconden op plek twee in het klassement. Heidi Weng heeft één seconde achterstand meer, Østberg volgt op nog een seconde op de vierde plek.

Woensdag volgt de vierde etappe, een achtervolging in klassieke stijl.