Judoka's richting Olympische Spelen: hoe staat men ervoor?

Boris (borisz)

Het jaar zit erop. Voor de judoka's was het een belangrijk jaar, want er moesten punten gesprokkeld worden voor plaatsing voor de Olympische Spelen. Ieder land mag per gewichtsklasse één judoka afvaardigen. In Nederland levert dat traditioneel altijd een hoop gedoe op. In de zwaardere gewichtsklassen hebben zijn er vaak twee kanshebbers. Hoe staat men ervoor?

Dames

Er zijn momenteel vijf Nederlandse dames rechtstreeks geplaatst en Sanne Verhagen mag via een continentale plek. Wat er direct uitspringt is natuurlijk de strijd tussen Sanne van Dijke en Kim Polling. Van Dijke had een groot gat geslagen, toen Polling nog moest revalideren van een rugblessure. Polling sloeg echter terug met vier zeges, waaronder op de Masters. Het toernooi met de 36 beste judoka’s van het jaar. Alle onderlinge ontmoetingen zijn gewonnen door Polling. Omdat beide judoka’s via de ranking zijn geplaatst, is het uiteindelijk aan de Judobond (JBN) om een keuze te maken wie er naar Tokio mag.

Na de Grand Slam in Parijs begin februari zal de Judobond al een eerste selectie maken, ondanks dat de kwalificatie nog tot eind mei doorloopt. Met de geschiedenis in het achterhoofd zal JBN in de klasse tot 70 kilogram in principe Polling afvaardigen.

Er waren bij de dames nog twee andere mogelijke clashes. In de klasse tot 63 kilogram moest Sanne Vermeer afhaken na het afscheuren van haar hamstring. Juul Franssen zal strijden om de medailles. In de klasse tot 78 kilogram lijkt sportief te zijn gewonnen door Guusje Steenhuis. Marhinde Verkerk heeft nog een kans, maar dan zal ze wel op de komende toernooien wat moeten presteren.

Heren

Bij de heren ging het vooraf om één clash en dat was bij de zwaargewichten. Roy Meyer tegenover Henk Grol. Meyer pakte dit jaar brons op het EK en won de Grand Slam van Abu Dhabi. Grol won brons op de Masters en het EK. Het lijkt dat de strijd wel gestreden is.

Wereldkampioen Noel van ’t End staat nu derde op de Olympische ranking. Michael Korrel, Frank de Wit en Tornike Tsjakadoea lijken ook hun koffers alvast te kunnen pakken.

Hoe nu verder?

De kwalificatie loopt tot 30 mei 2020. De beste achttien judoka's, geschoond voor één judoka per land, plaatsen zich voor de Spelen. Er zijn nog vier Grand Slams, een EK  en de Masters waar veel punten te verzamelen zijn. JBN zal echter na de Grand Slam van Parijs (8-9 februari) een eerste selectie maken. De definitieve selectie zal op begin juni rond zijn.