NBA: Historische comeback Toronto

PippenScottie

De Toronto Raptors hebben in de NBA voor een opmerkelijke comeback gezorgd. Tegen de Dallas Mavericks stonden de Canadezen laat in het derde kwart dertig punten achter. Kyle Lowry zette met de wisselspelers een ongekende comeback in en wist een 110 – 107 overwinning binnen te slepen.

Bij de Toronto Raptors waart een blessurespook rond. Vorige week verloor de ploeg Marc Gasol, Pascal Siakam en Norman Powell met blessures. Van Powell en Siakam is nog niet bekend wanneer zij weer terug kunnen keren. Vanwege deze blessures was het aan Serge Ibaka, OG Anunoby en Patrick McCaw om te starten en de verantwoordelijk te nemen die bij die rol hoort.

Laat in het derde kwart wisselde Raptors-coach Nick Nurse zijn starters in voor de bankspelers en begon de comeback. Een 55 – 85 werd in acht minuten omgezet in een 95 – 95 stand. Op dit moment had Nurse de starters terug kunnen brengen, maar de line-up van Lowry, Rondae Hollis-Jefferson, Chris Boucher, Terence Davis en Malcolm Miller voldeed prima. Ze mochten blijven staan en wisten de overwinning binnen te slepen.

Het was een knappe beslissing van de coach. Het goede spel van de bank werd beloond. En voor Anunoby, Ibaka en McCaw was het een signaal: we hebben jullie hard nodig in deze periode, we verwachten meer van jullie. Zo niet, dan staan er genoeg spelers te trappelen om je plek als starter over te nemen.

Kyle Lowry was de grote aanjager van de comback. De point guard maakte twintig punten in het vierde kwart. Hij eindigde met 32 punten en 10 assists. Het is in de geschiedenis van de NBA maar twee keer voorgekomen dat een ploeg een grotere achterstand ongedaan wist te maken. In 1996 stond de Utah Jazz ooit met 34 - 70 achter tegen de Denver Nuggets. Onder leiding van Karl Malone wist Utah destijds nog met 107 - 103 te winnen.

De Los Angeles Lakers gingen in eigen huis hard onderuit tegen de Denver Nuggets: 104 - 128. LeBron James ontbrak bij de koploper in het westen. Wat velen al vermoedden, dat de selectie van de Lakers zonder James en/of Anthoy Davis vrij dun is, bleek waar tegen de Nuggets.

De Denver Nuggets zijn wat dat betreft een tegenhanger van de Lakers. De ploeg heeft geen ster van het niveau Davis of James (al is Nikola Jokic een All Star), maar wel een selectie van acht tot tien spelers die allemaal in elke willekeurige wedstrijd een grote bijdrage kunnen leveren.

Bij de Nuggets haalden zes spelers de dubbele cijfers, aangevoerd door Paul Millsap die 21 punten maakte. Bij de Lakers kwam Anthony Davis tot 32 punten, maar verder haalde alleen Kyle Kuzma de dubbele cijfers. De wedstrijd moet Davis flashbacks hebben gegeven aan zijn New Orleans-tijd waar hij vaak de enige sterspeler was, zijn team op sleeptouw moest nemen en veel verloor.

De Milwaukee Bucks wonnen zonder problemen van de Indiana Pacers: 117 – 89. Voor guard Malcolm Brogdon was dit een terugkeer bij zijn oude ploeg. Brogdon wilde niet vertrekken bij Milwaukee, maar de Pacers boden hem een contract dat hij niet kon weigeren. En dat Milwaukee niet kon betalen.

Brogdon, één van de beste schutters in de NBA, had zijn vizier niet op scherp staan. Hij miste veel, al zou dat de Pacers niet hebben geholpen tegen de koploper in de NBA die zonder problemen won. Voor Milwaukee was het de 21e zege in de laatste 22 wedstrijden.

Na een moeizame seizoenstart lijkt de Oklahoma City Thunder behoorlijk op stoom te zijn gekomen. Tegen de Los Angeles Clippers werd met 118 – 112 gewonnen. Het was de negende overwinning in de laatste twaalf wedstrijden voor de Thunder. Het management van de Thunder staat nog altijd open voor elk aantrekkelijk bod op vrijwel elke speler die ze onder contract hebben, maar de fans kunnen wel genieten van wat er op het veld gebeurt.

De jonge guard Shai Gilgeous-Alexander werd met 32 punten topscorer bij de Thunder. Dennis Schröder was goed voor 28 punten.

Bij de Clippers ontbrak Kawhi Leonard. Van de negen wedstrijden die Leonard dit jaar ontbrak verloor de ploeg uit Los Angeles er zes. Paul George speelde voor het eerst als Clipper tegen zijn oude ploeg. George werd hartelijk onthaald, maar wist op het veld niet te imponeren.

Jayson Tatum haalde een nieuwe career high in punten namens de Boston Celtics. De Charlotte Hornets werden eenvoudig opzij geschoven: 119 – 93, Tatum maakte 39 punten.

Uitslagen

Toronto Raptors – Dallas Mavericks 110 – 107
Boston Celtics – Charlotte Hornets 119 – 93
Milwaukee Bucks – Indiana Pacers 117 - 89
Oklahoma City Thunder – Los Angeles Clippers 118 – 112
Los Angeles Lakers – Denver Nuggets 104 - 128


Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 27-4
Boston Celtics 20-7
Miami Heat 21-8
Toronto Raptors 21-8
Indiana Pacers 20-10
Philadelphia 76ers 21-10
Brooklyn Nets 16-13
Orlando Magic 12-17
Charlotte Hornets 13-20
Chicago Bulls 12-19
Detroit Pistons 11-19
Washington Wizards 8-20
Cleveland Cavaliers 8-21
New York Knicks 7-23
Atlanta Hawks 6-24

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 24-6
Denver Nuggets 20-8
Houston Rockets 20-9
Los Angeles Clippers 22-10
Dallas Mavericks 19-10
Utah Jazz 18-11
Oklahoma City Thunder 15-14
Portland Trail Blazers 14-16
Sacramento Kings 12-17
San Antonio Spurs 11-17
Phoenix Suns 11-18
Memphis Grizzlies 11-19
Minnesota Timberwolves 10-18
New Orleans Pelicans 7-23
Golden State Warriors 6-24