Schansspringers Stoch en Kobayashi met zege naar Vierschansentournee

In het Zwitserse Engelberg hebben de heren schansspringers de generale repetitie voor de Vierschansentournee achter de kiezen. Er stonden twee wedstrijden op het programma, zonder een van de rijzende sterren van dit seizoen: de jonge Noor Thomas Aasen Markeng bleek een week eerder bij zijn val zo ongeveer alles in zijn knie afgescheurd te hebben en ligt er een jaar uit.

Kamil Stoch won in 2017/18 als tweede man ooit de Vierschansentournee door alle vier wedstrijden te winnen en de Pool gaat lekker de editie van dit jaar in. Hij won de eerste wedstrijd door de Oostenrijker Stefan Kraft in de tweede ronde nét van het lijf te houden. Karl Geiger behield zijn derde plek in de finaleronde, maar stond wel op flinke achterstand van de dominante Stoch en Kraft.

Een dag later was het de beurt aan Ryoyu Kobayashi, die vorig jaar - als derde man ooit - de Tournee won met vier zeges. De Japanner stond na één ronde op de zevende plek, maar een dijk van een tweede sprong katapulteerde hem naar de overwinning. Peter Prevc verdedigde zijn tweede plek met verve, achter de Sloveen ging plek drie naar een van de verrassingen van de winter: de Oostenrijker Jan Hörl, zijn eerste World Cup-podium.

Kraft stond na één ronde vierde, maar ging na de landing in de finaleronde onderuit en werd achttiende, gelukkig wel zonder kleerscheuren. De Vierschansentournee gaat zoals gewoonlijk op 28 december van start in Oberstdorf.