Langlaufer Chanavat sprint naar eerste zege, Noren en Zweden winnen teamsprint

In het Sloveense Planica is de laatste World Cup langlaufen gehouden voor de Tour de Ski op 28 december van start gaat. Op de eerste dag stond een individuele sprint in de vrije stijl op het programma, een dag later gevolgd door de teamsprint.

Sprint
In de zeikende regen werd de sprint gehouden en dat was een treurig aangezicht: veel groen, alles was drijfnat en het leek niet op winter. Dat mocht de Zweedse pret bij de dames in elk geval niet drukken, want Jonna Sundling sprintte naar de winst door haar nog niet in topvorm zijnde landgenote Stina Nilsson te kloppen.

Linn Svahn, de jonge Zweedse die een week eerder haar eerste zege boekte, schoffelde zichzelf op het stuk naar de finish onderuit. De Amerikaanse Julia Kern pakte verrassend de derde plek, voor landgenote Sophie Caldwell, die Kern's podium gewoon mee kwam vieren. Thuisfavoriete Anamarija Lampic werd vijfde.

Bij de mannen ging de winst na zeven podiumplekken eindelijk voor het eerst naar de Fransman Lucas Chanavat, die in de finale uiterst indrukwekkend afrekende met de Italiaanse specialit Federico Pellegrino. Dankzij Erik Valnes stond er nog wel een Noor op het podium, voor landgenoot Sindre Skar, de Fransman Richard Jouve en Håvard Taugbøl.

Zweeds 1-2'tje (Bron: YouTube)

Teamsprint
Het werd een Zweeds feestje bij de vrouwen, waar Sundling en Nilsson - de nummers één en twee van de individuele sprint - team Zweden I vormden. Maja Dahlqvist en Svahn van Zweden II vormden de voornaamste concurrentie en Svahn nam in de slotsprint wraak door Sundling te kloppen.

Zwitserland werd nipt en knap derde: Laurien van der Graaff en Nadine Fähndrich versloegen Maiken Caspersen Falla en Ane Appelkvist Stenseth uit Noorwegen.

Bij de mannen werd het juist een geheel Noors feestje. Skar en Valnes vormden het eerste team en bleken te sterk voor Noorwegen II met Gjøran Tefre en Taugbøl. Ristomatti Hakola en Joni Mäki uit Finland werden nog knap derde, doordat Mäki in de laatste meters nog voorbij Chanavat sprintte.

De Noren winnen de teamsprint (Bron: YouTube)