FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 december 2019

GroenLinks Amsterdam 'zeer kritisch' op nieuw kraakbeleid

GroenLinks is niet blij met het nieuwe kraak- en ontruimingsbeleid in Amsterdam. Onder meer de namen van krakers worden straks bijgehouden en de politie kan meteen optreden tijdens het begin van een kraakactie. Voor de partij gaat dat veel te ver.

Burgemeester Femke Halsema informeerde de gemeenteraad gisteren over het nieuwe beleid. Volgens haar wordt kraken, dat nu vaak als 'anoniem en risicoloos' gezien wordt, op deze manier minder aantrekkelijk.

GroenLinks vreest echter voor de gevolgen van het beleid. 'Kraken heeft ook een functie om leegstand tegen te gaan', zegt fractievoorzitter Femke Roosma. 'Ik maak me het meest zorgen over het registreren en het onverwachte. Want dat is met name voor mensen zonder papieren heel gevaarlijk. Als ze hun gegevens moeten achterlaten, dan kunnen ze in detentie raken.'

De rechtse oppositiepartijen reageerden vandaag wel enthousiast. 'Fantastisch dat zij deze stap zet', vindt CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma. 'Het is echt een stap de goede kant op. Al jaren zeggen wij, kraken moeten we bestraffen en niet belonen. En dat laatste gebeurde.'

'Ik zou zeggen, eindelijk, Amsterdam gaat zich ook aan de landelijke regelgeving houden', zegt VVD-fractievoorzitter Marianne Poot. 'Dus dat is hartstikke positief. Het is nog niet genoeg wat mij betreft. Want het rare beleid dat er niet ontruimd wordt voor leegstand blijft gewoon.'

Volgend jaar wil GroenLinks er opnieuw met Halsema over spreken. 'De burgemeester is niet van GroenLinks, dus het is logisch dat GroenLinks soms anders denkt over het beleid van de Driehoek (gemeente, politie en justitie, red.)', zegt Roosma. 'Dat is volgens mij ook helemaal niet gek.'

Roosma vroeg Halsema vandaag ook om opheldering over een eerdere uitspraak in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester. Daarin zei ze dat de vreemdelingenpolitie eigenlijk in actie zou moeten komen als illegalen voor problemen zorgen. Toen Het Parool hier over schreef, gaf GroenLinks aan vragen te stellen.

'Er wordt in Amsterdam niet op illegalen gejaagd', reageerde Halsema. 'Laat ik dat nog maar eens stevig herhalen. Daar is geen sprake van en er zal geen sprake van zijn. Dat zal niet gebeuren. Iets anders is het als mensen strafbare feiten plegen.'

Volgens Halsema gebeurt het op dit moment echter zelden dat asielzoekers zonder verblijfsvergunning na het plegen van meerdere strafbare feiten in vreemdelingendetentie worden geplaatst. 'Waardoor Amsterdam bij herhaling te maken heeft met vreemdelingen die criminele feiten plegen. Op dat moment kan er wel sprake zijn van de vreemdelingenpolitie zijn en ik vind dat dat in dat geval ook logisch zou zijn.'

Handbalsters Sportploeg van het Jaar

De handbalvrouwen zijn op het NOC*NSF Sportgala verkozen tot Sportploeg van het Jaar. De andere genomineerden waren Ajax, voetbalvrouwen, roeiers dubbelvier en de teamsprinters baanwielrennen.

Na het winnen van het WK handbal afgelopen zondag was Oranje door de organisatie alsnog toegevoegd aan de lijst met genomineerden. Niet voor niets zo bleek woensdagavond op het Sportgala.

“We zijn heel dankbaar dat de regels een beetje zijn aangepast”, aldus Danick Snelder na de verkiezing. “Bedankt dat we zijn genomineerd en gekozen. Hopelijk kunnen we er in volgend jaar met de Olympische Spelen weer een fantastisch jaar van maken.”

Barcelona en Real Madrid niets wijzer na Clásico

De Clásico tussen Barcelona en Real Madrid heeft woensdagavond geen winnaar opgeleverd. Het inhaalduel in het Camp Nou eindigde doelpuntloos en dat betekent dat de grootmachten samen de dans in LaLiga blijven leiden, met 36 punten uit 17 duels. Frenkie de Jong stond in zijn eerste Clásico negentig minuten binnen de lijnen. Barcelona sluit het kalenderjaar zaterdag af met een thuiswedstrijd tegen Deportivo Alavés en Real Madrid speelt een dag later eveneens voor eigen publiek, tegen Athletic Club.

De eerste helft voldeed zonder meer aan de verwachtingen. Real Madrid was de betere ploeg in de eerste 45 minuten: het team van Zinédine Zidane kreeg onder toeziend oog van dik 93.000 toeschouwers kansen om de score te openen, maar een uitstekende keepende Marc-André ter Stegen én een Gerard Piqué die de defensie van Barcelona overeind hield zorgden ervoor dat Barcelona geen schade opliep. Na iets meer dan een kwartier spelen voorkwam de verdediger in de doelmond dat een kopbal van Casemiro na een hoekschop de 1-0 betekende. Ter Stegen blonk uit met enkele kordate optredens en reddingen.

Het was aan Lionel Messi te danken dat Barcelona voor de pauze uitzicht op een doelpunt had. De wisselwerking tussen de vedette en Jordi Alba zorgde voor enkele hachelijke momenten rondom het doelgebied van Thibaut Courtois, maar Real Madrid bleef met hangen en wurgen overeind. Tweemaal werd van beide kanten om een strafschop gevraagd, maar een vermeende handsbal van Daniel Carvajal en het aan het shirt hangen van Ivan Rakitic bij Raphaël Varane werd door de arbiter noch door de VAR met een penalty bestraft.

In de eerste minuten na de onderbreking maakte Barcelona geen betere indruk en opteerde Ernesto Valverde voor de entree van Arturo Vidal in de plaats van Nélson Semedo, waardoor Sergi Roberto als rechtsback verder ging. Naarmate de tweede helft vorderde ging het spel steeds meer over en weer en met name Federico Valverde maakte het de Catalanen lastig. Op aangeven van de Uruguayaan eindigde een krachtige inzet van Gareth Bale in het zijnet. Twintig minuten voor tijd redde Courtois met moeite op een droog schot van De Jong.

Luttele minuten later eindigde een inzet van Bale weliswaar achter Ter Stegen, maar door buitenspel van Ferland Mendy ging het Madrileense feest niet door. Met Rodrygo en Luka Modric in de ploeg voor Isco en Valverde hoopte Zidane nog op een laat doelpunt, terwijl Antoine Griezmann bij Barcelona plaatsmaakte voor Ansu Fati, maar het scorebord kwam ook in de slotfase niet meer in beweging.

Hassan verkozen tot Sportvrouw van het Jaar

Atlete Sifan Hassan is op het NOC*NSF Sportgala gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. De andere twee genomineerden waren wielrenster Annemiek van Vleuten en shorttrackster Suzanne Schulting.

Hassan won op het WK atletiek in Doha goud op de 1.500 en 10.000 meter en was daarmee de eerste atlete in de geschiedenis. De 26-jarige reageerde via een videoboodschap verheugd op de verkiezing. “Ik ben hartstikke blij. Dit betekent heel veel voor me. Jammer dat ik er niet bij ben, want ik bereid me hier voor op de Olympische Spelen. Ik bedank iedereen die op me heeft gestemd en hoop dat volgend jaar ook fantastisch wordt.”

NFL: Brees nu écht legende, Falcons in laatste seconden tóch langs 49ers

In de NFL is quarterback Drew Brees van de New Orleans Saints nu toch écht een legende. De 40-jarige veteraan leidde zijn Saints tijdens Monday Night Football met 34-7 langs de Indianapolis Colts, maar dat was het grootste punt niet.

In het tweede kwart leverde Brees een pass af bij Tre'Quan Smith in de endzone en daarmee evenaarde Brees de 539 touchdown passes van recordhouder Peyton Manning. Met de volgende pakte hij het record in zijn eentje, maar die werd afgefloten wegens pass interference.

Het kwam er in het derde kwart alsnog van: met zijn twintigste achtereenvolgende pass completition - een record voor Brees - gooide de quarterback zijn 540e touchdown pass en wel naar Josh Hill. Taysom Hill ontving er later ook nog één en zo wonnen de Saints vrij simpel.

Een episch avondje Brees (Bron: YouTube)

De San Francisco 49ers en Atlanta Falcons vochten een felle strijd uit, nadat de score in het tweede kwart werd geopend en opliep naar 10-10. In het vierde kwart ging het los: via een touchdown pass van quarterback Jimmy Garoppolo op Kyle Juszczyk kwamen de 49ers op een 19-10 voorsprong.

Qadree Ollison rende een 1-yard touchdown binnen voor de Falcons, Robbie Gould trapte de 22-17 tussen de palen. De Niners leken te winnen, tot de Falcons in de slotseconden scoorden...maar dat ging niet door: Austin Hooper werd nét op tijd neergehaald door Marcell Harris en de touchdown werd teruggedraaid.

De Falcons kregen echter nog een kans, waarbij quarterback Matt Ryan teamgenoot Julio Jones bereikte. Met de grootste moeite probeerde hij zich de endzone in te drukken, wat niet leek te lukken. Ook deze call werd echter omgedraaid: Jones bleek de lijn wél gepasseerd te zijn, de touchdown was geldig en de Falcons stonden op 22-23, waarna een allerlaatste 49ers-poging nog een fumble return en 22-29 opleverde.

Uitslagen NFL - Week 15
Baltimore Ravens - New York Jets 42-21 (donderdag)
Cincinnati Bengals - New England Patriots 13-34
Detroit Lions - Tampa Bay Buccaneers 17-38
Green Bay Packers - Chicago Bears 21-13
Tennessee Titans - Houston Texans 21-24
Kansas City Chiefs - Denver Broncos 23-3
New York Giants - Miami Dolphins 36-20
Washington Redskins - Philadelphia Eagles 27-37
Carolina Panthers- Seattle Seahawks 24-30
Oakland Raiders - Jacksonville Jaguars 16-20
Arizona Cardinals - Cleveland Browns 38-24
Los Angeles Chargers - Minnesota Vikings 10-39
Dallas Cowboys - Los Angeles Rams 44-21
San Francisco 49ers - Atlanta Falcons 22-29
Pittsburgh Steelers - Buffalo Bills 10-17
New Orleans Saints - Indianapolis Colts 34-7 (maandag)

49ers - Falcons (Bron: YouTube)

KNVB Beker: AZ, Heracles en Willem II door naar volgende ronde

In een opmerkelijke wedstrijd tegen de amateurs van RKSV Groene Ster heeft AZ zich verzekerd van een plek in de achtste finale van de TOTO KNVB Beker. Bij een stand van 0-0, in de tweede helft, ontving Jordy Clasie een directe rode kaart en dreigde een zware wedstrijd. Juist daarna kwam AZ echter tot leven: 3-0. Tegelijkertijd bekerden mede-Eredivisionisten Heracles Almelo en Willem II eveneens door.

AZ - RKSV Groene Ster 3-0
Acht van de elf spelers die zondag een basisplek hadden tegen Ajax (1-0 zege), begonnen opnieuw vanaf de aftrap. Owen Wijndal maakte links achterin plaats voor Thomas Ouwejan, terwijl in de voorhoede Ferdy Druijf en Zakaria Aboukhlal de plekken van Myron Boadu en Calvin Stengs innamen. Zoals verwacht mocht worden, kreeg AZ de nodige kansen. Een uitblinkende doelman Lennart Quaden voorkwam echter treffers van Aboukhlal, Druijf en Oussama Idrissi in de eerste helft, terwijl Druijf ook de paal trof in minuut twintig.

Het bleef voor rust 0-0 en het leek nog een moeilijke avond te kunnen worden voor AZ, toen Jordy Clasie een rode kaart kreeg voor het neerhalen van de doorgebroken Chefrino Eind. Maar met een man minder ging het juist lopen bij AZ en scoorden de Alkmaarders driemaal binnen zeven minuten. Druijf tikte de 1-0 binnen, Jonas Svensson scoorde met een afgeketst schot en Dani de Wit rondde voorbereidend werk van Ouwejan af. De wedstrijd werd nooit meer spanend en zodoende blijft AZ in goede vorm steken.

Heracles Almelo - FC Dordrecht 3-0
Enorme kansen bleken in de openingsfase niet aan Heracles besteed. Cyriel Dessers onderschepte een mislukte pass van Dordrecht en zette Mauro Júnior voor keeper Peter Stoskovic, maar de middenvelder had het vizier niet op scherp staan. Door een knappe redding van Stoskovic op Silvester van der Water bleef het 0-0, maar in de zeventiende minuut vond Dessers de verre hoek en werd het alsnog 1-0. Vijf minuten voor rust werd een tweede treffer van de spits afgekeurd wegens buitenspel, maar kort na de pauze verdubbelde Van de Water de marge alsnog. Hij krulde knap raak in de verre hoek en daarmee leek de wedstrijd gespeeld. Tim Breukers maakte vier minuten voor tijd een einde aan de resterende twijfel: 3-0.

Willem II - Sparta Rotterdam 3-0
Dat Willem II op dit moment blaakt van het zelfvertrouwen, bleek vanavond wel weer. De huidige nummer drie van de Eredivisie begon voor eigen publiek fel aan de wedstrijd en leidde Sparta in slechts 31 minuten naar de slachtbank. Het openingsdoelpunt werd na negentien minuten spelen verzorgd door Vangelis Pavlidis, die na een vrije trap van Ché Nunnely raak schoot in de drukte. Willem II pakte vervolgens razendsnel door met doelpunten van Mike Trésor Ndayishimiye en Nunnely. Ndayishimiye benutte een rebound, terwijl Nunnely koelbloedig afrondde na een fraaie pass van Ndayishimiye. In de tweede helft nam Willem II duidelijk gas terug, waardoor een grotere nederlaag Sparta uiteindelijk bespaard bleef.

Van der Poel verkozen tot Sportman van het Jaar

Mathieu van der Poel is verkozen tot Sportman van het Jaar. De 24-jarige versloeg voetballer Virgil van Dijk en Formule 1-coureur Max Verstappen.

Van der Poel kende dit jaar successen in het veldrijden, wielrennen op de weg en in het mountainbiken. Het multi-talent werd Europees- en wereldkampioen veldrijden. Boekte verschillende zeges op de weg, waaronder de Amstel Gold Race. Op de mountainbike won hij drie wereldbekerwedstrijden en werd hij Europees kampioen.

'Massa melkwegstelsel berekend'

Wat is nou eigenlijk de massa van het melkwegstelsel waar wij dagelijks ons rondje in draaien? Een onderzoeksgroep denkt het antwoord op die vraag beantwoord te hebben. De massa van het melkwegstelsel is net zoveel als die van 890 miljard zonnen. Oftewel vergelijkbaar met 1,800.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 aardse kilo's, uit te spreken als 1,8 septiljoen kilo.

Om het wat figuurlijker te maken: als je zes miljardmiljardmiljard olifanten op de weegschaal zet of een quadrilioen aardes (een miljoen triljoenen), dan zit je aardig in de buurt. Zelfs het zwarte gat, dat in het centrum van ons melkwegstelsel staat, moet nog 135 broertjes met dezelfde massa bij elkaar sprokkelen om eenzelfde massa als het melkwegstelsel te vormen.

Genoeg met de cijfers, hoe hebben ze dat bepaald? "De schijf van ons sterrenstelsel draait, maar niet uniform", legt co-auteur Fabio Iocco, een astrofysicus aan het Imperial College London, uit. "Objecten die op verschillende afstanden van het centrum van het sterrenstelsel staan, bewegen met verschillende snelheden rondom datzelfde centrum."

"De kracht van die draaiende beweging moet worden 'bedwongen' door de zwaartekracht van de melkweg op elk punt in de galactische schijf. Als dat niet gebeurt, zou de melkweg zichzelf vernietigen en zouden sterren en nevels in de intergalactische leegte worden geslingerd", zo legt Iocco uit.

"Als je dit voor verschillende afstanden berekent, van het centrum tot heel ver weg, krijg je een schatting van de massa die in de toenemende afstand zit ingesloten. Je kunt dus niet alleen een totale massa berekenen, maar ook een massaverdeling", aldus Iocco.

Ook de massa van donkere materie werd door de onderzoekers gewogen. In dit geval ontdekten de onderzoekers dat de massa van de donkere materie gelijk is aan ongeveer 830 miljard keer de massa van onze zon, of ongeveer 93 procent van de totale massa van het sterrenstelsel. De data van de onderzoekers zijn nog niet gepubliceerd, maar inmiddels al wel aangeboden aan de arXiv database.

Handbiker Plat Paralympisch Sporter van het Jaar

Handbiker Jetze Plat is op het NOC*NSF Sportgala verkozen tot Paralympisch Sporter van het Jaar.

Plat won dit jaar voor de vierde keer op een rij het WK para-cycling. Voor volgend jaar heeft hij zijn doelen al gesteld. “Ik wil volgend jaar in Tokio drie gouden medailles halen. We gaan weer doorbouwen”, vertelt Plat vanuit Spanje, waar de 28-jarige momenteel op trainingsstage is.

Haak op Sportgala verkozen tot Coach van het Jaar

Hugo Haak is op het NOS | NOC*NSF Sportgala in Amsterdam verkozen tot Coach van het Jaar. De bondscoach van de baansprinters bleef Ajax-coach Erik ten Hag en Oranje-bondscoach Sarina Wiegman voor.

Haak is pas één jaar actief als bondscoach van de baansprinters. Hij nam het bondscoachschap over van Bill Huck, die in december 2018 bekend maakte te stoppen. Daarvoor was Haak al assistent bondscoach van de baansprinters.

Onder zijn leiding domineerde de baansprinters de teamsprint. In iedere wedstrijd waar ze aan de start kwamen en wonnen met overmacht de Europese en wereldtitel. Ook op de individuele sprintnummers domineerde Nederland met Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli.

Liverpool bereikt WK-finale dankzij zeer laat doelpunt in Doha

Liverpool heeft zich woensdagavond geplaatst voor de finale van het WK voor clubteams. De winnaar van de Champions League won in het Qatarese Doha met 1-2 van het Mexicaanse Monterrey. Het winnende doelpunt van Roberto Firmino viel pas in de blessuretijd. Liverpool staat zaterdag in de finale tegenover het Braziliaanse Flamengo, dat in de andere halve finale afrekende met Al-Hilal uit Saoedi-Arabië.

Er verschenen geen Nederlanders aan de aftrap in het Khalifa International Stadium: Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum ontbraken vanwege respectievelijk ziekte en spierklachten bij Liverpool, terwijl aan de kant van Monterrey Vincent Janssen verstek moest laat gaan vanwege een blessure. Liverpool had de overhand in de openingsfase en nam na elf minuten voetballen verdiend de leiding. Mohamed Salah zette met een zeer fraaie steekpass Naby Keïta alleen voor het Mexicaanse doel, waarna de middenvelder alleen voor doelman Marcelo Barovero geen fout maakte: 0-1.

De voorsprong voor het elftal van manager Jürgen Klopp hield vervolgens echter slechts drie minuten stand. Alisson Becker wist een inzet van Jesús Gallardo maar half te keren, waarna de rebound een prooi was voor Rogelio Funes Mori: 1-1. In het vervolg van de eerste helft kregen beide teams kansen op een tweede doelpunt. Zo werd een schot van James Milner met de voeten gekeerd door Barovero, terwijl namens Monterrey Dorlan Pabón tweemaal Alisson aan het werk zette. Pabón was een van de meest bedrijvige spelers van het veld en was kort na rust opnieuw dicht bij een doelpunt.

De Colombiaanse vleugelaanvaller had vanaf ruim twintig meter een prachtige vrije trap in huis, maar Alisson redde opnieuw. Na ruim een uur dacht Divock Origi Liverpool weer op voorsprong te brengen, maar het doelpunt van de Belgische spits werd afgekeurd vanwege buitenspel. Origi kon net als Xherdan Shaqiri bij Liverpool rekenen op een basisplaats, omdat Sadio Mané en Firmino op de bank begonnen. Beide sterspelers maakten in de laatste twintig minuten alsnog hun opwachting en het was uiteindelijk Firmino die in blessuretijd voor de verlossende 1-2 zorgde. De Braziliaan liep bij de eerste paal een voorzet van Trent Alexander-Arnold binnen en groeide zo uit tot matchwinner.

Telstar onderzoekt antisemitische spreekkoren tijdens wedstrijd tegen Ajax

Tijdens de wedstrijd Telstar-Ajax zou een aantal supporters van Telstar zich schuldig hebben gemaakt aan antisemitische leuzen. De club laat op Twitter weten er alles aan te doen deze mensen van de tribunes te verbannen.

'Ook wij krijgen de signalen door dat er dingen geroepen worden die absoluut niet horen bij alles waar wij als club voor staan', zo valt er te lezen in een tweet van de club. 'Wij zullen er alles aan doen dit voor nu tegen te gaan, maar ook een ieder die zich hieraan schuldig maakt op te sporen en te verbannen.'

Een supporter in het stadion laat aan AT5 weten dat er sisgeluiden te horen waren en er 'Hamas, Hamas, joden aan het gas' werd gezongen. 'Het was één opmerking, in de eerste helft, maar belachelijk. Vier of vijf mensen zeiden dat. De rest was stil of reageerde boos.'

Ajax worstelt zich langs Telstar in KNVB Beker

Ajax is woensdagavond doorgedrongen tot de achtste finales van de TOTO KNVB Beker. Op bezoek bij Telstar won de bekerhouder met 3-4: in de slotfase verkleinde Telstar de marge tot een doelpunt en werd het nog even spannend. Namens Ajax scoorden drie nieuwkomers in de opstelling: Sergiño Dest maakte er twee en Noa Lang en Jurgen Ekkelenkamp kwamen ook tot scoren.

Na opeenvolgende nederlagen tegen Willem II (0-2), Valencia (0-1) en AZ (1-0) besefte Erik ten Hag dat het bekerduel met Telstar serieus genomen moest worden. Hij trad daarom grotendeels aan met vertrouwde namen, al koos de trainer voor vier nieuwe namen ten opzichte van de wedstrijd in Alkmaar van zondag. Joël Veltman, Edson Álvarez, Razvan Marin en Hakim Ziyech keerden niet terug te vinden in de basis. Laatstgenoemde behoorde niet tot de wedstrijdselectie omdat hij niet wedstrijfdit was, wat ook gold voor Nicolás Tagliafico. In plaats van Veltman, Álvarez, Marin en Ziyech speelden Dest, Ryan Gravenberch, Ekkelenkamp en Lang voor Ajax.

Laatstgenoemde eiste een hoodrol op, door Ajax na 24 minuten op voorsprong te schieten. Na een goede loopactie en dito pass van Donny van de Beek was het voor de jongeling een koud kunstje om bij de tweede paal af te ronden. Kort daarna verdubbelde Dest de marge en opnieuw had Van de Beek een belangrijke rol. De middenvelder ging op de achterlijn knap langs zijn tegenstander en vond Dusan Tadic, die op zijn beurt koel bleef en Dest bediende. De rechtsback schoot hard en hoog binnen. De treffer van Dest betekende het 155ste doelpunt van Ajax in 2019. Nooit eerder scoorden de Amsterdammers zo vaak in een kalenderjaar.

Op slag van rust deed Telstar echter iets terug: uitgerekend Frank Korpershoek, trainer van de Onder-12 en Onder-14 bij Ajax, kopte raak uit een corner. Op papier was de spanning terug, maar kort na de pauze werd de marge weer twee. Doelman Sven van der Maaten verkeek zich op een zwabberbal van Dusan Tadic, waarna Ekkelenkamp op de goede plek stond om te profiteren. Niet veel later leek Ajax de wedstrijd definitief te beslissen via een heerlijk doelpunt van opnieuw Dest. De Amerikaans international krulde de bal vanaf de linkerzijde, net buiten het strafschopgebied, op prachtige wijze in de verre kruising.

Telstar wist echter nog terug te komen en opnieuw toonde Ajax zich kwetsbaar bij een corner. Benaissa Benamar stond op de juiste plek om raak te koppen. Ajax creëerde daarna nog amper gevaar en Telstar maakte het Ajax lastig. Zo was Reda Kharchouch met een inzet van dichtbij bijna goed voor de 3-4. Aan de overzijde scoorde Tadic nog bijna op spectaculaire wijze: de aanvoerder zag Van der Maaten ver voor zijn doel staan en schoot vanaf de middenlijn maar net over. Maar het laatste woord was aan Telstar, want twee minuten voor tijd concludeerde de thuisploeg goed voor het Amsterdamse doel en maakte Kharchouch er 3-4 van. Ondanks dat Telstar zocht naar de gelijkmaker, trok Ajax de zege over de streep.

Congres behandelt 'kansloze afzetprocedure' Trump

Woensdag is dan de dag die je wist dat ging komen. De Democratische partij, de huidige oppositie in de Amerikaanse politiek, probeert president Donald Trump af te zetten. Een schijnbaar onmogelijke opgave, niet alleen vanwege de opgegeven redenen, maar vooral ook omdat de Republikeinen als een blok achter hun president staan.


Familieman Trump (Foto: Spencer Platt/Getty Images)

De kans dat The Donald dan ook daadwerkelijk afgezet gaat worden is miniem. Woensdag mag het Huis van Afgevaardigden stemmen en zullen Republikeinen en Democraten tegenover elkaar staan in, ongetwijfeld, verhitte debatten. Hoogstwaarschijnlijk zal de afzetprocedure daar goedgekeurd worden, de meerderheid van 'het Huis' is immers Democraat. Daarna wordt het circus voorgelegd aan de Senaat, gedomineerd door de Republikeinen. Verwacht wordt dat zij niet zullen buigen, eensgezind.

Twee deserteurs bij de Democraten
Dat kan niet van de Democraten gezegd worden. Twee van hun afgevaardigden, Collin Peterson en Jeff Van Drew, stemden eerder al tegen het in gang zetten van de afzetprocedure tegen Trump en doen dat woensdag weer. Veel zal dat, gezien de overgrote meerderheid van de Democraten, tijdens de stemming in het Huis echter niet uitmaken.

Alhoewel tijdens de openbare verhoren er te weinig overtuigend bewijs naar boven is gekomen dat Trump inderdaad financiële en militaire hulp aan Oekraïne achterhield in afwachting van een onderzoek naar de handel en wandel van politiek rivaal Joe Biden, vindt leider Nancy Pelosi toch dat Trump het Huis geen keus liet.

Toch waren na afloop van die verhoren eigenlijk alleen de Democraten nog overtuigd van hun eigen gelijk. Geen Republikein vond het geboden bewijs de moeite om hun leider af te vallen. Vooral het Amerikaanse volk dat geen van beide partijen openlijk steunt was het politieke spel van de Democraten op een gegeven moment ook nog eens flink zat, volgens een poll van Emerson.


De 79-jarige voorzitter van 'het Huis', Nancy Pelosi (Foto: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images)

Velen verwachten dan ook dat een mislukte 'impeachment', grote schade aan de Democratische Partij zal toebrengen. Volgens een poll van, onder andere, de grootste krant van de Verenigde Staten, USA Today, leidt Trump nu al in de race voor het presidentschap in 2020, voor zijn mogelijke politieke rivalen Joe Biden, Bernie Sanders en Elizabeth Warren.

Succesvolle week voor Trump
De stemming van woensdag komt na een prima week voor de regering Trump. Er werd onder andere een handelsverdrag met Mexico en Canada gesloten, de goedkeuring van het oprichten van een Space Force is erdoorheen, een langverwachte handelsovereenkomst met China is gesloten, voor de bouw van de muur aan de grens met Mexico is 1,3 miljard dollar vrijgemaakt en, niet geheel onbelangrijk, HIV-medicatie is binnenkort voor onverzekerde HIV-positieven gratis.

Trump is dan ook lekker met zijn telefoon in de weer. "Geloof je het zelf dat ik vandaag afgezet ga worden?", zo tweette hij schertsend. Ook vroeg hij steun van het publiek. "Bid met mij!", zo luidde zijn boodschap.

Bill Clinton
Naar vele voormalige presidenten zijn al afzetprocedures gestart. Vaak kwam dit onderzoek niet verder dan een stemming in het Huis van Afgevaardigden. Mocht de afzetprocedure van Trump door het Huis worden goedgekeurd, dan is hij de derde president die deze last met zich meedraagt. Andrew Johnson, één van de slechtste presidenten van de Verenigde Staten ooit en Bill Clinton, de sigaardopende Democraat en man van 'Crooked Hillary', gingen The Donald voor, maar beiden werden gered door de Senaat.

En deze laatste zal de huidig president hoogstwaarschijnlijk ook nu weer redden van een dreigende afzetprocedure, iets wat de Democraten ongetwijfeld maar wat goed beseffen, waardoor de afzetprocedure een politiek spel lijkt, voornamelijk gericht op de naderende presidentsverkiezingen.

Hitler dreigt ereburgerschap kwijt te raken

We schrijven 1932: de Oostenrijkse gemeente Reisberg vind het een tof plan om ene Adolf Hitler het ereburgerschap te geven. Waar dat op is gebaseerd kun je je afvragen, want ook in de jaren dertig werd de besnorde schilder nog niet echt gezien als groot kunstenaar en zijn literair broddelwerkje was ook niet echt om over naar huis te schrijven.

Enfin, Reisberg is tegenwoordig onderdeel van de gemeente Wolfsberg en het stadsbestuur weet eigenlijk ook niet waarom de beste man nou nog ereburger zou moeten zijn. Een hoge ambtenaar heeft bevestigd dat vrijdag door de gemeenteraad gestemd zal worden over het intrekken van de status, waarvan men dacht dat het al automatisch gebeurd was: zoals vele getroubleerde artiesten maakte Hitler een einde aan zijn leven en men nam aan dat het ereburgerschap daarmee ook aan een einde gekomen was.

Het Karintische Wolfsberg heeft overigens wel meer bekende mensen voortgebracht: wellicht dat Patrick Friesachter ereburger kan worden voor zijn legendarische prestaties in de Formule 1, bijvoorbeeld. Keeper Heinz Arzberger speelde ooit een interland voor Oostenrijk, ook niet verkeerd, en Eva Wutti won in 2013 de triatlon van Krems an der Donau, ga er maar aan staan.

Tennisster Rus uitgeschakeld in Limoges

Op het WTA Challenger-toernooi van Limoges is Aranxta Rus in de eerste ronde uitgeschakeld. De 29-jarige tennisster verloor in twee sets van Ana Bogdan uit Roemenië: 5-7 en 2-6.

De eerste set ging tot aan 5-5 gelijk op. Rus verloor vervolgens haar servicebeurt, waarna de Roemeense de set naar zich toe trok.

Rus verloor in de tweede set direct haar servicebeurt. Bij 2-4 verloor de Zuid-Hollandse opnieuw op haar service. Bogdan maakte geen fout won de laatste set.

Nieuwe verhaallijn voor Cadence of Hyrule nu beschikbaar

Nintendo kondigt uit het niets een gratis update aan voor Cadence of Hyrule. De update is per direct beschikbaar en voegt een nieuwe verhaallijn toe, waarin we meer leren over de grote slechterik van de game: Octavo.

Officieel heet het verhaal Octavo's Ode. Wat er precies nieuw is in de update is niet duidelijk, want meer weet Nintendo niet te melden. Het is in ieder geval gratis, dus downloaden kan nooit kwaad.

Jeugddetentie en jeugd-tbs voor poging tot doodslag op dorpsgenoot

De rechtbank veroordeelt een 18-jarige man uit Silvolde tot een jeugddetentie van 10 maanden voor  poging tot doodslag. Daarnaast krijgt de man jeugd-tbs opgelegd, ook wel bekend als de PIJ-maatregel.

Op 31 mei 2019 werd een steekpartij gemeld nabij het jongerencentrum de Lichtenberg te Silvolde. Iets eerder kreeg de man op enig moment ruzie met het slachtoffer. De man stak daarop met een mes het slachtoffer in de zijkant van het bovenlichaam en rug. Het slachtoffer liep daarbij verwondingen op.

Noodweer
De man deed een beroep op noodweer. Volgens hem stak hij het slachtoffer, omdat het slachtoffer hem eerst met het mes aanviel. De rechtbank gaat hierin niet mee en wijst het beroep op noodweer af. Dit baseert zij onder andere op dossiergegevens en getuigenverklaringen. Tot slot moet de man het slachtoffer een schadevergoeding van 850 euro betalen.

Man beroofd van enkele tientallen euro's

Dinsdagavond tussen 21.30 en 22.30 uur is een 24-jarige man uit Vlaardingen beroofd van zijn juist gepinde geld. De diefstal vond plaats bij de geldautomaat aan de Laan van Limburg in Roosendaal. De politie is op zoek naar getuigen.

Het slachtoffer had net zijn geld uit de automaat gehaald toen hij met een scherp voorwerp werd bedreigd door een blanke slanke man van een jaar of 30. De man had wat langere (onverzorgde) zwarte haren en droeg een donkere jas met capuchon en een donkerblauwe spijkerbroek. Deze man nam het geld van het slachtoffer met zich mee.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp.

Gevangenisstraf voor voormalige Iraakse rechter

Een 72-jarige inwoner van Utrecht, voorheen rechter in Irak, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 66 maanden. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist.

De verdachte heeft als rechter in Irak valse arrestatiebevelen laten uitvaardigen tegen zijn toenmalige, in Nederland wonende en werkende, schoonzoon en diens in Irak wonende broer. De reden hiervoor was een familieconflict. De verdachte wilde zijn toenmalige schoonzoon ertoe bewegen in dit conflict toe te geven. De politie in Nederland heeft de toenmalige schoonzoon aangehouden en korte tijd vastgehouden als gevolg van het inmiddels internationaal uitgevaardigde arrestatiebevel. Ook de in Irak wonende broer is korte tijd van zijn vrijheid beperkt geraakt als gevolg van het tegen hem uitgevaardigde arrestatiebevel.

Het Haagse gerechtshof oordeelt dat de verdachte misbruik heeft gemaakt van de hem door zijn ambt gegeven macht. Ook heeft hij het conflict met zijn schoonzoon over de landsgrenzen van Irak heen getild en de Nederlandse overheid onder valse voorwendselen de toenmalige schoonzoon laten aanhouden.

Met zijn handelen heeft de verdachte het vertrouwen dat moet kunnen worden gesteld in rechters, waar ook ter wereld, op grove wijze geschonden. Wanneer van deze macht misbruik wordt gemaakt, schaadt dit de rechtsorde en het vertrouwen dat burgers in rechters moeten kunnen hebben.

Het gerechtshof heeft bij de bepaling van de strafmaat acht geslagen op de ontberingen die de verdachte onder het regime van Saddam Hussein heeft moeten doorstaan in de vorm van martelingen. Hij heeft toen onder zeer erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis gezeten. Het huidig verblijf in de gevangenis valt hem daarom, ook gezien zijn leeftijd en broze gezondheid, zwaarder dan voor andere personen het geval is. Deze persoonlijke omstandigheden nemen niet weg dat de aan rechters te stellen normen gehandhaafd moeten worden.

Motorrijder verongelukt bij verkeersongeval

Op dinsdagavond 17 december vond op de Biddingringweg in Biddinghuizen een ernstig verkeersongeval plaats waarbij een motorrijder betrokken was. De motorrijder is hierbij dodelijk verongelukt.

Rond 18.40 uur reed de motorrijder, een 51-jarige inwoner van Almere, over de Biddingringweg in de richting van Harderwijk. Uit de tegemoetkomende richting naderde een personenauto bestuurd door een 36-jarige inwoonster van Dronten. Op enig moment besloot de bestuurster van de personenauto een voor haar rijdende vrachtauto in te halen waarbij zij op het weggedeelte van de motorrijder terecht kwam.

De motorrijder werd geraakt door de auto. Hierbij raakte hij uit balans, kwam op de andere weghelft terecht, en botste frontaal op een daar rijdende personenauto. Het traumateam kwam ter plaatse en de man werd nog gereanimeerd maar dat mocht niet meer baten.

Het Tactisch Verkeersteam en de forensische opsporing Verkeer doen onderzoek naar het verkeersongeval en verzoekt eventuele getuigen zich te melden. Ook is de politie dringend op zoek naar de bestuurder van de vrachtwagen die werd ingehaald. Men kan zich melden via het telefoonnummer 0900-8844.

Risico's van azijn bij de bestrijding van onkruid en groene aanslag

Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu. In Nederland zijn bestrijdingsmiddelen met azijnzuur te koop die particulieren hiervoor wél mogen gebruiken op verharde delen van de tuin. Deze toegelaten middelen zijn veilig mits de gebruiksaanwijzing wordt opgevolgd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)  heeft de risico’s van particulier gebruik van azijn vergeleken met het gebruik van de toegelaten middelen met azijnzuur.

Op internet staan tips om groene aanslag en onkruid te bestrijden met azijn door te gieten of te sproeien uit een fles, jerrycan of gieter of door te spuiten met een drukspuit. Azijn is te koop in concentraties tot 80 procent azijnzuur. Uit het onderzoek blijkt dat deze concentraties azijnzuur een risico opleveren voor waterorganismen, planten en bodemorganismen zoals regenwormen en insecten die in de grond leven. Spuiten met 6,6% azijnzuur geeft al een risico voor planten naast het bespoten oppervlak.

Er zijn ook risico’s voor de gebruiker zelf bij het gebruik van azijn. De toegelaten middelen met azijnzuur hebben een lagere concentratie (6 procent) en zitten in een gebruiksklare spuitfles. Mensen die zelf met azijn aan de slag gaan, werken mogelijk met hogere concentraties en kunnen bij het spuiten, verdunnen en overgieten in aanraking komen met azijnzuur. Vanaf 10% azijnzuur is er kans op irritatie als azijn op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25% azijnzuur kunnen ernstige brandwonden of oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden

Dit onderzoek gaat niet over het gebruik van keukenazijn als voedingsmiddel of het gebruik van schoonmaakazijn als reinigingsmiddel in huis. Azijn van voedingskwaliteit is veilig voor consumptie en schoonmaakazijn mag als reinigingsmiddel worden gebruikt.

Skiester Brignone houdt Holtmann nét van stunt af, Shiffrin faalt

Alpineskiester Federica Brignone heeft in het Franse Courchevel de derde reuzenslalom van het World Cup-seizoen gewonnen. De Italiaanse moest er flink voor knokken, want de uiterst verrassende Noorse Mina Fürst Holtmann stond na één run nog bovenaan.

Holtmann had in de afgelopen twaalf maanden al vier top-10-plekken gepakt in de World Cup, met de vierde plek in Sölden in oktober als beste resultaat. Dit keer stond ze na één run bovenaan, met drie dames die in haar nek stonden te hijgen: Marta Bassino (+0,10) en Brignone (+0,13) uit Italië en de Slowaakse Petra Vlhova op 0,16 seconden. De top-11 zat binnen een seconde, maar de vaak zo dominante Mikaela Shiffrin zat er niet bij: de Amerikaanse kwam niet verder dan plek negentien.

In run twee steeg Shiffrin twee plekken, maar best was het niet: kijkend naar alle races die ze wél gewoon finishte, was het haar slechtste resultaat op een technische discipline sinds een 24e plek in Zweden in maart 2014. Wendy Holdener passeerde ondertussen Vlhova, waarna Brignone met 0,44 seconden de leiding nam.

Bassino viel terug naar plek zeven, Holtmann leek het te doen...maar eindigde op 0,04 tellen van winnares Brignone, wel genoeg om dolgelukkig te zijn met haar eerste podium. Holdener had al 33 podiumplekken op vooral de slalom, en nog wat parallelwedstrijden en alpinecombinaties, maar heeft nu ook haar eerste te pakken op de reuzenslalom.

Koopkracht omhoog, loonstroken in 2020 iets gunstiger

Nederlandse huishoudens hebben naar verwachting in 2020 in doorsnee iets meer te besteden. Dat komt deels doordat de lonen naar verwachting sterker stijgen dan het gemiddelde prijsniveau, en deels door lastenverlichtingen van het kabinet. De overgang naar het tweeschijvenstelsel in de inkomstenbelasting en de verhoging van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting zorgen voor een hoger nettoloon op het loonstrookje. Mensen die een uitkering krijgen, hebben ook iets meer te besteden doordat hun netto-uitkering stijgt en door een kleine verhoging van de zorgtoeslag. De koopkracht van gepensioneerden neemt ook toe, maar in mindere mate. De AOW-uitkering valt netto hoger uit dankzij indexatie en de verhoging van de algemene heffingskorting, maar de meeste pensioenfondsen kunnen waarschijnlijk niet indexeren. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Loonstrookjes
In het nieuwe jaar ziet de loonstrook er voor veel mensen anders uit. Dat komt doordat er zaken veranderen in de belastingen of premies die worden geheven vanaf januari 2020. Daardoor kunnen ook het nettosalaris of de netto-inkomsten uit een uitkering of pensioenfonds iets veranderen. Uit berekeningen van het ministerie van SZW blijkt dat mensen door de bank genomen dankzij die veranderingen komend jaar meer overhouden in hun portemonnee. Dit is nog los van salarisverhogingen die zij mogelijk krijgen vanuit hun cao.

Werknemers houden meer over van hun brutosalaris doordat de algemene heffingskorting en de arbeidskorting omhoog gaan. Mensen met een modaal inkomen ontvangen daardoor naar verwachting bijna 2% meer inkomen dan in de maand daarvoor. Werkenden met een inkomen boven modaal hebben daarnaast profijt van de overgang naar een tweeschijvenstelsel in de inkomstenbelasting. Het kabinet wil het zo meer lonend maken om aan het werk te gaan of om meer te gaan werken. Met name mensen met een modaal inkomen (ongeveer € 35.000 bruto per jaar) profiteren daarvan.

Mensen die een uitkering vanuit de Participatiewet hebben of die een Anw-uitkering krijgen, gaan er op hun loonstrookje op vooruit doordat hun uitkering per 1 januari 2020 wordt geïndexeerd en doordat de algemene heffingskorting wordt verhoogd. Dat geldt ook voor mensen die rondkomen van alleen een AOW-uitkering. Mensen met een aanvullend pensioen merken dat hun pensioen niet wordt geïndexeerd. Daar staat tegenover dat mensen meer overhouden van hun aanvullend pensioen dankzij wijzigingen in de belastingschijven en door de verhoging van de algemene heffingskorting. Bovendien ontvangen ook zij een hogere AOW-uitkering in het nieuwe jaar.

Koopkracht
Hoeveel mensen daadwerkelijk kunnen aanschaffen, wordt niet alleen bepaald door het nettoloon of de (pensioen)uitkering die zij ontvangen. De toeslagen die zij eventueel ontvangen en het prijsniveau bepalen uiteindelijk mede hoeveel mensen kunnen besteden. Uit ramingen van het CPB die vandaag zijn verschenen, blijkt dat de koopkracht van huishoudens in 2020 in doorsnee met 2,1% stijgt ten opzichte van vorig jaar.

Met name werknemers gaan er naar verwachting in koopkracht op vooruit. Dat komt deels doordat de lonen komend jaar gemiddeld harder stijgen dan de prijzen. Maar werkenden hebben ook baat bij de lastenverlichting die het kabinet vanaf 1 januari 2020 doorvoert in de inkomstenbelasting en de heffingskortingen. Ongeveer 600.000 werkende mensen met kinderen profiteren bovendien van een investering in het kindgebonden budget.

De koopkracht van uitkeringsgerechtigden en van gepensioneerden die van een AOW-uitkering leven, neemt naar verwachting toe. Dat komt doordat hun uitkering wordt geïndexeerd en doordat de zorgtoeslag wordt verhoogd. Mensen die naast hun AOW ook een aanvullend pensioen krijgen, gaan er per saldo op vooruit, maar iets minder dan mensen die alleen AOW ontvangen. Dit heeft ermee te maken dat de meeste pensioenfondsen waarschijnlijk niet kunnen indexeren in 2020.

Het kabinet gebruikt deze cijfers om te monitoren wat het inkomenseffect is van het gevoerde beleid op verschillende groepen. Maar niemand kan natuurlijk precies voorspellen wat een nieuw jaar brengt. Niet alleen kabinetsbeleid, ook de ontwikkeling van de economie heeft impact op deze koopkrachtberekeningen. En als mensen een bonus krijgen, promotie maken, gaan samenwonen of hun baan kwijtraken, heeft dat een veel groter effect op de portemonnee van huishoudens. Die effecten zijn vooraf niet goed in te schatten, en zitten daarom niet in de koopkrachtplaatjes. Deze cijfers zijn dan ook niet geschikt om voorspellingen te doen over iemands persoonlijke financiële situatie.

Tong en Schol in de Noordzee ontwikkelen zich goed

De Europese visserijministers en de Europese Commissie hebben de afgelopen dagen in Brussel een akkoord bereikt over de nieuwe vangstquota voor 2020. Als gevolg van jarenlang zorgvuldig beheer gaat het met veel andere bestanden goed. De commerciële visbestanden tong en schol in de Noordzee, het belangrijkste terrein voor Nederlandse vissers, ontwikkelen zich goed.

Minister Schouten: “De ontwikkeling van een deel van visbestanden in de Noordzee laat zien dat rentmeesterschap op de lange termijn loont. Ik ben blij met de ruimere vangstmogelijkheden voor een groot deel van onze commerciële vloot.”

Vangstmogelijkheden Noordzee
Tong en schol zijn de belangrijkste commerciële soorten voor Nederlandse kotters. De Europese visserijministers zijn voor tong een toename van 39,8% en schol een toename van 17,1% overeengekomen. Dit is een positieve ontwikkeling, die laat zien dat rentmeesterschap op de lange termijn, waar Nederland zich voor inzet, loont. Op advies van wetenschappelijk advies is het quotum voor tarbot en griet dit jaar naar beneden bijgesteld. Op deze manier blijven de bestanden duurzaam bevist. Mede op verzoek van Nederland is deze korting minder zwaar uitgevallen dan oorspronkelijk voorgesteld, rekening houdend met het wetenschappelijk advies.

Met kabeljauw in de Noordzee gaat het minder goed, net als in veel andere wateren. De visserijministers hebben een reductie van 50% voor kabeljauw afgesproken. In de eerste maanden van 2020 worden meerdere gebieden gesloten om paaiende kabeljauw te ontzien. Een speciale werkgroep zal verder werken aan maatregelen, zodat het bestand kan herstellen.

Maatregelen zeebaars
Voor de zeebaars geldt al geruime tijd een forse vangstbeperking voor alle methodes van zeebaarsvisserij (kottervisserij, staand want-visserij en haken-en-lijnen). Haken-en-lijnen krijgen in het komende jaar iets ruimere vangstmogelijkheden, conform Nederlandse inzet. Ook voor de kotters zijn de vangsthoeveelheden verruimd. Nederland heeft daarbij met succes ingezet op meer flexibiliteit voor de trawlers en een uitzondering voor een bepaald type staand wantvisserij (het “GNC” net).

Recreatieve vissers mochten volgens de zogenoemde bag limit in 2019 alleen in de periode april-oktober maximaal 1 zeebaars per dag meenemen. In de andere maanden moest de gevangen zeebaars weer teruggezet. De Europese visserijministers hebben nu afgesproken dat deze bag limit voor recreatievissers op 2 per dag komt te liggen voor de periode 1 maart t/m 30 november 2020. In de overige maanden geldt nog steeds dat alle gevangen zeebaars moet worden teruggezet.

Makreel en Horsmakreel
De basis van de wetenschappelijke adviezen voor makreel en horsmakreel zijn beide herzien. Dat heeft gezorgd voor een andere analyse van deze bestanden. Voor makreel betekent dit een forse toename in vangstmogelijkheden (+41%), voor horsmakreel juist een forse afname (-41%).

Systematiek visquota
De Europese visserijministers en de Europese Commissie beslissen elk jaar in december over de totale vangsthoeveelheden (total allowable catches, TAC’s) voor het komende jaar. De TAC’s zijn gebaseerd op wetenschappelijk advies van onder andere de International Council of the Exploration of the Sea (ICES), het principe van maximale duurzame opbrengst (MSY) en op de meerjarige beheerplannen. De quota voor de Nederlandse visserijsector en voor de individuele vissers worden vervolgens met een vaste verdeelsleutel afgeleid van de totale vangsthoeveelheden.

Staatssecretaris Snel treedt af vanwege toeslagenaffaire

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft zojuist bekend gemaakt dat hij aftreedt. Bij het begin van het debat over de toeslagenaffaire kreeg de bewindsman van D66 het woord en maakte zijn aftreden bekend.

Gisteren werd duidelijk dat alle steun in Tweede Kamer buiten de coalitie was weggevallen nu ook GroenLinks en de SGP geen vertrouwen meer in Snel hadden. Een vertrek leek daarmee aanstaande. De zwartgelakte dossiers die gedupeerden onlangs ontvingen van de belastingdienst was voor de die twee partijen de druppel die de emmer deed overlopen.

Snel zal vanmiddag zijn ontslag aan de koning aanbieden.

Staatssecretaris Snel treedt af vanwege toeslagenaffaire (Pro Shots / Koen Laureij)
Staatssecretaris Snel treedt af vanwege toeslagenaffaire (Pro Shots / Koen Laureij)

Vrijspraak voor doden partner in Thailand

Een 49-jarige man is vandaag door de Haagse rechtbank vrijgesproken. De man werd ervan verdacht dat hij zijn partner opzettelijk met geweld had gedood in Thailand. Volgens de rechtbank is er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs om vast te stellen dat de man het slachtoffer opzettelijk met geweld om het leven heeft gebracht.

Achtergrond
Op 10 oktober 2008 werd in de beerput bij de voormalige woning van verdachte in Thailand het stoffelijk overschot van het slachtoffer gevonden. Op dat moment was zij tussen de 8 en 12 maanden geleden overleden. Er kon geen doodsoorzaak worden vastgesteld.

Onvoldoende bewijs
Er zijn meerdere feiten en omstandigheden die de man zeer verdacht maken. Dat ziet de rechtbank ook in. De rechtbank kan de man echter niet veroordelen enkel op grond van verdachte omstandigheden rond het overlijden van het slachtoffer.

De wet schrijft voor dat voor bewezenverklaring voldoende wettig en overtuigend bewijs nodig is. De rechtbank moet in deze zaak concluderen dat er geen bewijs is waarmee kan worden vastgesteld hoe de vrouw om het leven is gekomen en wat daaraan precies voorafging. Daarom wordt verdachte vrijgesproken.

Jeugd-tbs, celstraffen en bijzondere voorwaarden geëist voor overval op KFC Almere

Tegen een 16-jarige verdachte van de overval op de Kentucky Fried Chicken in Almere heeft de officier van justitie vandaag jeugddetentie en jeugd tbs geëist. Tegen de twee medeverdachten, die gisteren op zitting werden behandeld, eiste hij celstraffen en een groot aantal voorwaarden bedoeld om herhaling te voorkomen.

De overval op de vestiging van de Kentucky Fried Chicken op 28 januari van dit jaar ging gepaard met veel geweld. Ook werd een bedrag van 2700 euro buitgemaakt. Aangezien de drie verdachten die hiervoor worden vervolgd minderjarig zijn, is de zaak achter gesloten deuren behandeld.

Tegen de 16-jarige verdachte uit Almere die vandaag op zitting stond eiste de officier van justitie jeugddetentie voor de duur van negen maanden met aftrek van het voorarrest. Daarnaast eiste de officier de PIJ-maatregel, ook wel jeugd tbs genoemd, onvoorwaardelijk.

Tegen de 16-jarige medeverdachte uit Spijkenisse eiste hij 365 dagen jeugddetentie waarvan 188 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast eiste hij een gedragsbeïnvloedende maatregel voor de duur van één jaar, en zes maanden elektronisch toezicht (enkelband) en ITB (intensieve Trajectbegeleiding). Ook mag hij gedurende twee jaar geen contact hebben met de medeverdachten en met de medewerkers van de KFC die slachtoffer waren van de overval slachtoffers. Ook mag hij die periode niet in de vestiging van de KFC komen.

Tegen de derde verdachte, een jongen van 17 uit Almere, eiste hij 330 dagen jeugddetentie waarvan 153 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Voor hem vroeg de officier een gedragsbeïnvloedende maatregel voor de duur van zes maanden, en ook zes maanden elektronisch toezicht en intensieve trajectbegeleiding. Ook hij mag twee jaar lang geen contact hebben met de medewerkers van de KFC en niet in de betreffende vestiging van de KFC komen.

Tenslotte vroeg de officier twee van de vorderingen van de benadeelde partijen toe te wijzen. De rechtbank doet uitspraak op 14 januari om 13.00 uur in de rechtbank in Lelystad.

'Nieuwe advocaat kroongetuige legt werk alweer neer'

De nieuwe advocaat van kroongetuige Nabil B. heeft zijn werk alweer neergelegd. De advocaat zou de in september vermoorde Derk Wiersum opvolgen, maar ziet daar toch van af omdat hij niet tevreden is over de gang van zaken rondom zijn beveiliging.

Dat meldt De Telegraaf. 'Ik praat nu al weken met overheidsinstanties over de beveiliging van mijn kantoor en van mijzelf. Concreet gebeurt er amper wat', zegt de advocaat, die anoniem wil blijven, tegen de krant.

'Ik wil Nabil B. wél bijstaan. Maar het is toch niet vreemd, gezien het lot van mijn voorganger, dat ik eerst zekerheid wil over de veiligheidsmaatregelenen die de overheid gaat nemen?' Eerder al trok de advocaat die Nabil B. samen met Wiersum bijstond, zich terug.

De getuigenissen van kroongetuige Nabil B. moeten het OM helpen om de maandag opgepakte topcrimineel Ridouan Taghi te laten veroordelen. Het opstappen van de advocaat van B. kan dan ook consequenties hebben voor het Marengo-proces tegen Taghi en diens organisatie.

XL-reisinformatiescherm voor reizigers Rotterdam Centraal

Reizigers kunnen voortaan een XL-reisinformatiescherm raadplegen op station Rotterdam Centraal. In één oogopslag zijn de vertrekkende treinen te zien. Het grote scherm van 9.5 bij 1.80 meter is vandaag onthuld door NS en ProRail. Ook station Den Haag Centraal krijgt een XL-reisinformatiescherm. Station Utrecht Centraal volgt later in 2020.

Het grote digitale scherm toont alle vertrektijden van het komende half uur en reisadviezen bij eventuele verstoringen. “Dit XL-reisinformatiescherm is een lang gekoesterde wens van onze reizigers. We zijn heel blij om vandaag gehoor aan die wens te kunnen geven. Het team van NS en ProRail heeft keihard gewerkt om er voor te zorgen dat het er nu hangt”, vertelt Marjan Rintel, directeur operatie bij NS. Het grote scherm is een aanvulling op de serviceverlening. Marjan Rintel vervolgt: “Een extra houvast voor reizigers, naast de kleinere overzichtsborden op het station en natuurlijk de informatie in de NS-app. Vanwege de omvang dient het meteen als centraal punt in de stationshal.”

Midden in de stationshal
Bij het plaatsen van een mega groot reisinformatiescherm komt veel kijken. “De reisinformatie moet van een afstand goed leesbaar zijn en het is noodzakelijk dat het scherm tegen vocht en kou kan”, vertelt Astrid Bunt, directeur stations bij ProRail. Ook was het zoeken naar een geschikte locatie. Het is belangrijk dat het scherm direct opvalt voor binnenkomende reizigers, zonder dat dit de loop van andere reizigers hindert. Astrid Bunt: “Boven de toegangspoortjes is bijvoorbeeld niet geschikt. Reizigers zijn vaak geneigd naar rechts te kijken, vandaar dat het scherm in Rotterdam aan de centrumzijde van het station hangt.”

XL-reisinformatieschermen op andere stations
Op station Den Haag Centraal zijn NS en ProRail gestart met het plaatsen van een XL-reisinformatiescherm. Naar verwachting is dit scherm vanaf 6 januari beschikbaar voor reizigers. Het scherm komt voor de poortjes aan de centrumzijde van het station. De afmeting van het scherm is 7.0 bij 2.0 meter. Het XL-reisinformatiescherm op station Utrecht Centraal komt volgend jaar, als de vergunning rond is.

XL-infobord op Rotterdam Centraal Station (Foto: FOK!)
XL-infobord op Rotterdam Centraal Station (Foto: FOK!)

Politie treedt op tijdens protestacties

Er wordt opnieuw actie gevoerd tegen het stikstofbeleid van de regering. De acties leiden vooral tot verkeersoverlast, merkt de politie. De politie is in contact met actievoerders die met hun tractoren onderweg zijn naar verschillende locaties. Zij worden gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om (verkeers)veiligheid en dat er tegen (verkeers)overtredingen wordt opgetreden.

De politie laat weten dat ook tijdens de acties van vandaag de veiligheid voorop staat. De politie grijpt in waar nodig om de openbare orde en veiligheid te handhaven. Het optreden van de politie is erop gericht om te de-escaleren en per situatie volgt een inschatting wat te doen. Geweld, vernieling, bedreiging, opruiing en rijden met tractor op snelweg zijn overtredingen en hebben gevolgen.

Een groep actievoerders reed gisteravond onaangekondigd naar het Binnenhof in Den Haag, waar ze later die avond onder politiebegeleiding weer zijn vertrokken. Vanochtend 18 december is het protest vroeg begonnen. Actievoerders verzamelden zich rond 06.00 uur in Alkmaar, Berkel en Rodenrijs, Tilburg, Helmond, Born, Apeldoorn en Assen. 

Meer dan 200 kilometer file om 09:30 uur is uitzonderlijk, meldt Rijkswaterstaat, die evenals de politie oproept om hulpdiensten de ruimte te geven en het veilig te houden. In de middag meldde Rijkswaterstaat dat Nederland deze dag nog niet filevrij is geweest. In de loop van de dag zijn tientallen bekeuringen uitgeschreven en zijn er nog veel meer tractoren van de weg gehaald.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

'Twee Premier League-clubs azen op transfervrije Basacikoglu'

Bilal Basacikoglu gaat mogelijk in Engeland aan de slag. De 24-jarige aanvaller staat in de belangstelling van Hull City (Championship) en Premier League-clubs Norwich City en Leicester City, zo meldt ELF Voetbal woensdag. "Dit zijn mooie clubs, allen met een rijke geschiedenis. Derhalve kan ik de interesse noch bevestigen noch ontkennen", reageert zaakwaarnemer Yalcin Zöhre.

De ex-aanvaller van sc Heerenveen en Feyenoord is momenteel weer transfervrij op te pikken. Basacikoglu liet vorige week zijn contract bij Kayserispor ontbinden 'vanwege ernstige financiële betalingsachterstanden', zo klinkt het. De buitenspeler sloot zich anderhalf jaar geleden nog aan bij de Turkse club, waar hij nog tot medio 2021 vastlag.

"Ik heb alles gedaan voor de club wat ik kon doen, tot het moment dat ik langzaam voelde dat het vertrouwen in mij afnam", schreef Basacikoglu op Instagram. De aanvaller gaf aan dat diverse negatieve gebeurtenissen ten grondslag lagen aan zijn beslissing om Kayserispor te verlaten.

"Gezien de situatie van de club wil ik daar echter niet op ingaan. Ik denk dat dit voor beide partijen het juiste moment is om uit elkaar te gaan."

Basacikoglu maakte voor ongeveer één miljoen euro de overstap van Feyenoord naar Kayserispor en kwam uiteindelijk tot 33 competitieoptredens voor de Turken, waarin hij niet wist te scoren. "Ik heb vrienden voor het leven gemaakt hier. De stad Kayseri zal altijd speciaal voor mij zijn."

"Deze grote club zal de weg omhoog vroeg of laat weer vinden. De stad en de fans verdienen betere dagen. Dank jullie wel en tot ziens."

Nieuwe wet om straffen effectiever uit te voeren treedt in werking

Om ervoor te zorgen dat daders hun straf hebben uitgezeten, de taakstraf is uitgevoerd of de geldboete is betaald, moet de uitvoering van straffen goed zijn georganiseerd. Door straffen sneller en beter uit te voeren worden knelpunten in de praktijk weggenomen. De wet van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) die dat mogelijk maakt, treedt op 1 januari 2020 in werking.

Zo komt het voor dat tussen de uitspraak van de rechter en de uitvoering van de straf te veel tijd zit.

Dekker: ‘De samenleving vertrouwt erop dat een straf op tijd en volledig wordt uitgevoerd. Daarom is effectief straffen belangrijk voor ons rechtssysteem.’

Door bijvoorbeeld veroordeelden sneller op te roepen om hun straf uit te zitten of het toezicht van de reclassering sneller te starten, wordt de termijn korter. Ook kan niet te lang met een reactie worden gewacht als bijvoorbeeld een veroordeelde voorwaardelijk in vrijheid is gesteld, maar zich niet houdt aan de afspraken.

Juist dan komt het aan op goede samenwerking tussen alle partners die betrokken zijn bij de uitvoering van straffen. Daarom moeten bijvoorbeeld de politie, het gevangeniswezen en de reclassering tijdig over alle noodzakelijke informatie beschikken om slagvaardig te kunnen werken. Maar ook gemeenten, slachtoffers en nabestaanden moeten correct worden geïnformeerd over de veroordeelde en de tenuitvoerlegging van zijn straf.

Om de samenwerking in de keten te bevorderen komt de regie over de tenuitvoerlegging van straffen in handen van de minister in plaats van het openbaar ministerie (OM). Zo krijgt de minister meer zicht op de uitvoering. Het OM kan zich dan meer richten op zijn kerntaken, te weten de opsporing en vervolging van strafbare feiten.

In de nieuwe opzet stuurt het OM alle uit te voeren strafrechtelijke beslissingen naar het Administratie- en Informatiecentrum voor de Executieketen (AICE) dat namens de minister de administratieve logistiek verzorgt. Het AICE is onderdeel van het CJIB in Leeuwarden.

Verder is de nieuwe wet een belangrijk onderdeel van de lopende modernisering van het Wetboek van Strafvordering met als doel een nieuw wetboek dat eenvoudigere regels bevat, beter aansluit bij onze digitale samenleving en toegankelijker is voor rechtspraktijk en burger.

Hongaarse voortvluchtige zedendelinquent aangehouden in Rotterdam

De politie heeft dinsdag 17 december in een woning in Rotterdam een 33-jarige voorvluchtige Hongaar aangehouden. De man is in Hongarije veroordeeld voor een zedendelict met een minderjarige en het bezit van kinderporno. Hij moet tien jaar straf uitzitten.

Het Fugitive Active Search Team in Nederland (FastNL) kreeg het verzoek van Fast Hongarije om de man op te sporen en aan te houden. Onder gezag van een officier van justitie van het Landelijk Parket is het onderzoek naar hem gestart. De man wordt overgedragen aan de Hongaarse justitie.

Doelpunt van Groenen in halve finales WK voetbal gekozen tot Sportfragment van 2019

Het doelpunt van Jackie Groenen in de halve finale van het WK voetbal in Frankrijk is door bezoekers van de NOS Sport-website met ruime voorsprong verkozen tot Sportfragment van het Jaar.

Groenen maakte het winnende doelpunt in de verlenging van de halve finale tegen Zweden. Door de treffer bereikte Oranje de finale van het WK. In totaal is er 47.000 keer gestemd, waarvan 53,2 procent gekozen heeft voor het doelpunt van Groenen.

Uitslag verkiezing Sportfragment van het Jaar

  • Doelpunt Jackie Groenen 53,2 %
  • Mathieu van der Poel wint Amstel Gold Race 29,9 %
  • Ajax verliest halve finale Champions League 5,3 %
  • Gele trui voor Mike Teunissen 4,7 %
  • Elfstedenzwemtocht Maarten van der Weijden 2,5 %
  • WK-goud Sifan Hassan 10.000 en 1.500 meter 1,8 %
  • Annemiek van Vleuten soleert naar wereldtitel 1,8 %
  • Suzanne Schulting wereldkampioene shorttrack 0,9 %

Strenger regime voor overlastgevende asielzoekers

Asielzoekers die ernstige overlast veroorzaken worden voortaan ondergebracht in een zogeheten Handhaving en Toezichtslocatie (HTL) in Hoogeveen. Overlastgevers krijgen een strikt gebiedsgebod opgelegd, zolang ze in de HTL verblijven. Hiermee wordt de overlast voor de omwonenden en in de buurt gevestigde winkeliers weggenomen. Daarover zijn afspraken gemaakt tussen de gemeente Hoogeveen en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie), zo meldt zij woensdag aan de Tweede Kamer.

Met de mogelijkheid om overlastgevende asielzoekers over te plaatsen naar de HTL wordt streng opgetreden tegen onaanvaardbaar gedrag van overlastgevende asielzoekers. Ook wordt de veiligheid van bewoners en medewerkers op de reguliere azc’s vergroot, omdat ernstige overlastgevers worden overgeplaatst naar de HTL. In de HTL geldt een strenger regime, gericht op begrenzing.

Tot nog toe werd voor ernstige overlastgevers gewerkt met Extra Begeleiding- en Toezicht Locaties (EBTL), die sinds twee jaar als pilot in Amsterdam en Hoogeveen gevestigd waren. In die pilot is veel kennis en ervaring opgedaan met deze speciale opvangvorm, maar er bleek meer nodig om te zorgen dat er in de gemeente geen sprake was van overlast. Daarom is besloten te stoppen met de EBTL.

Gebiedsgebod
Het gebiedsgebod zal worden aangescherpt. In de praktijk betekent dit dat de bewoners alleen nog maar op het terrein van de HTL verblijven. Aan de bewoners van de HTL zullen op de locatie (winkel)faciliteiten en andere voorzieningen worden aangeboden, zodat er geen noodzaak is het terrein te verlaten. Boa’s zullen het gebiedsgebod handhaven. 

Staatssecretaris Broekers-Knol is de gemeente Hoogeveen erkentelijk voor de medewerking aan de HTL. "Dit is een lastige doelgroep, dus het vergt heel wat van een gemeente om deze te willen opvangen. We hebben goede afspraken gemaakt om overlast te voorkomen." Ook burgemeester Karel Loohuis is tevreden: "Voor onze inwoners is het belangrijk dat zij geen overlast hebben. Ik heb er vertrouwen in dat dit met deze afspraken goed haalbaar is."

Aanpak van overlast
De meeste asielzoekers in Nederland veroorzaken geen problemen. Een relatief kleine groep zorgt echter wel voor overlast, zoals winkeldiefstal, vernieling en bedreiging. Dit is onaanvaardbaar, ook omdat het draagvlak voor het asielsysteem wordt ondermijnd. Daarom wordt er door Rijk, provincies, gemeenten, politie, OM, het COA, de DT&V en de IND gezamenlijk ingezet op het tegengaan van overlast.

Zo zijn er ketenmariniers aangesteld, die zich zowel landelijk als regionaal inzetten om overlast terug te dringen. Ook stelt de staatssecretaris 1 miljoen euro beschikbaar om gemeenten te helpen om overlast tegen te gaan. Daarnaast wordt met de Top X-aanpak gewerkt, waardoor de zwaarste groep overlastgevers door middel van een landelijke lijst goed in beeld is en intensief kan worden aangepakt. Ook wordt voortaan eerder bekeken of vreemdelingenbewaring mogelijk is in het geval van een vertrekplicht.

Lokaal wordt door gemeenten en politie gewerkt met het opleggen van gebiedsverboden en het invoeren van een meldplicht. Bij crimineel gedrag is uiteraard het strafrecht van toepassing waarbij indien mogelijk snelrecht wordt toegepast. 

NBA: Ook LA Lakers onderuit

Een dag nadat de Milwaukee Bucks verrassend het onderspit delfden tegen de Dallas Mavericks, gingen ook de Los Angeles Lakers onderuit. De koploper in het westen verloor in Indiana met 105 – 102 van de Pacers.

Los Angeles trad aan zonder Anthony Davis. De officiele lezing is dat hij last heeft van zijn enkel. Dat de Lakers donderdag moeten aantreden tegen de Milwaukee Bucks en geen risico wilden nemen zal ook een rol hebben gespeeld in het besluit om hun starter aan de kant te houden. Ook Kyle Kuzma werd met een pijnlijke enkel aan de kant gehouden.

Over de Lakers wordt gezegd dat ze een bijzonder sterk duo hebben, maar dat daarna de kwaliteit van de selectie sterk achteruit holt. Tegen de Pacers was het gemis van Anthony Davis duidelijk te merken. Dwight Howard kreeg veel speelminuten, maar Domantas Sabonis heerste namens Indiana onder de borden.

In de slotminuut had Los Angeles een aantal kansen om op voorsprong te komen, maar Alex Caruso, LeBron James en Rajon Rondo misten allen cruciale driepunters.

Domantas Sabonis, de zoon van de Litouwse legende Arvydas, eindigde met 26 punten en 10 rebounds. De Pacers hebben meestal een gebalanceerde aanval, zonder ogenschijnlijke uitblinkers. Vijf andere spelers van Indiana haalden ook de dubbele cijfers. Malcolm Brogdon zorgde in de slotfase voor het gros van de productie van de Pacers.

Namens de Lakers kwam Dight Howard tot twintig punten, net zoveel als LeBron James. Howard maakte alle tien zijn schoten van het veld, altijd dicht bij de basket, maar miste alle drie zijn vrije worpen. Als team schoten de Lakers 8 op 17 vrije worpen en dat is op dit niveau onacceptabel.

De New York Knicks boekten een verrassend ruime overwinning. Tegen de Atlanta Hawks won de roemruchte ploeg met 143 – 120. Het was het grootste aantal punten dat de Knicks sinds 1980 in één wedstrijd wisten te scoren.

Drie jonkies lieten namens New York hun potentie zien. RJ Barret maakte 27 punten, Mitchell Robinson noteerde 22 punten en 13 rebounds en Kevin Knox deed met 17 punten ook een stevige duit in het zakje. Veel reden tot juichen hebben New York-fans al jaren niet meer, maar dit was een aardige avond. De ploeg heeft nu drie van de laatste vier wedstrijden gewonnen. Het vertek van coach Fizdale lijkt zowaar vruchten af te werpen.

Bij Atlanta was Trae Young goed voor 42 punten en 8 assists. Zoals zo vaak bleken dit vooral ‘empty stats’. Bij een ruime nederlaag hebben deze cijfers weinig waarde. Vince Carter speelde zijn laatste wedstrijd in Madison Square Garden en werd getrakteerd op een staande ovatie. Carter speelde zijn eerste wedstrijd in de Garden voordat Knicks-rookie RJ Barrett was geboren.

Phoenix en Sacramento zagen allebei een cruciale speler terugkeren in de selectie. Bij Phoenix keerde DeAndre Ayton terug. De center was 25 wedstrijden geschorst wegens gebruik van een verboden vochtafdrijvend middel. Zijn terugkeer mocht niet baten voor de Suns. Tegen de Clippers was de ploeg met 120 – 99 kansloos. Ayton kwam tot 18 punten en 12 rebounds.

Sacramento zag De’Aaron Fox terugkeren. De guard miste 17 wedstrijden met een enkelblessure. Dat Fox hier niet meer door gehinderd wordt bleekop het veld. Fox trapte in een schijnbeweging van Devonte’ Graham, ging de lucht in en sprong over Graham heen. Met acrobatiek alleen win je echter geen wedstrijden. Charlotte won met 110 – 102.

Fox liet mooie cijfers zien. Vanaf de bank maakte hij 19 punten en hij deelde 8 assists uit. Eerder deze week keerde ook Marvin Bagley terug bij de Kings. Zowel Phoenix als Sacramento hebben nu een vrijwel fitte selectie. Er zijn geen excuses meer, ze zullen nu moeten laten zien dat ze goed genoeg zijn voor een play-off plaats.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Sacramento Kings 110 – 102
Indiana Pacers – Los Angeles Lakers 105 – 102
New York Knicks – Atlanta Hawks 143 – 120
New Orleans Pelicans – Brooklyn Nets 101 – 108 (OT)
Utah Jazz – Orlando Magic 109 – 102
Los Angeles Clippers – Phoenix Suns 120 - 99

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 24-4
Philadelphia 76ers 20-8
Boston Celtics 17-7
Miami Heat 19-8
Toronto Raptors 18-8
Indiana Pacers 19-9
Brooklyn Nets 15-12
Orlando Magic 12-15
Charlotte Hornets 13-17
Detroit Pistons 11-16
Chicago Bulls 10-19
Washington Wizards 8-17
New York Knicks 7-21
Cleveland Cavaliers 6-21
Atlanta Hawks 6-22

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 24-4
Los Angeles Clippers 21-8
Dallas Mavericks 17-8
Denver Nuggets 17-8
Houston Rockets 18-9
Utah Jazz 16-11
Oklahoma City Thunder 12-14
Sacramento Kings 12-15
Phoenix Suns 11-16
Portland Trail Blazers 11-16
Minnesota Timberwolves 10-15
San Antonio Spurs 10-16
Memphis Grizzlies 10-17
New Orleans Pelicans 6-22
Golden State Warriors 5-23

'Feyenoord begint in januari al met grondige renovatie van de selectie'

Dick Advocaat staat inmiddels bijna twee maanden aan het roer bij Feyenoord. Voetbal International schrijft dat de 72-jarige oefenmeester in januari in samenspraak met de nieuwe technisch directeur Frank Arnesen aan een grote schoonmaak gaat beginnen in Rotterdam-Zuid. Het valt volgens het weekblad tegelijkertijd niet uit te sluiten dat Advocaat ook volgend seizoen nog aan het roer staat in De Kuip.

Arnesen gaat in principe op zoek naar een nieuwe trainer, maar het kan ook zijn dat Advocaat aanblijft bij Feyenoord. De Kleine Generaal gaat nu in ieder geval de technisch directeur adviseren en wil ingrijpen in zijn spelersgroep. Er wordt gesteld dat Advocaat afscheid wil nemen van 'de spelers die het niveau op zijn trainingen naar beneden halen', desnoods met een 'beetje dwang' om lucht te scheppen in het salarisbudget. Dat betekent dat er in de komende transferwindow verschillende overbodige spelers mogen vertrekken bij de Rotterdammers.

Jan-Arie van der Heijden mocht afgelopen zomer aanvankelijk al vertrekken, maar moest toch blijven door blessures en de late komst van Marcos Senesi. Indien zich nu een club voor de 31-jarige verdediger melden, is het aannemelijk dat Feyenoord bereid is mee te werken aan een transfer.

Renato Tapia heeft nog een halfjaar contract, terwijl Advocaat tegelijkertijd niet overtuigd lijkt van Yassin Ayoub. Liam Kelly komt zeker niet in de plannen voor en mag vertrekken.

Naoufal Bannis, Marouan Azarkan en Wouter Burger staan op de nominatie om verhuurd te worden, terwijl ook de rol van Sam Larsson en Luciano Narsingh binnen de selectie verre van onomstreden is. Met de ruimte die vrijkomt in de selectie en het transferbudget wil Advocaat in ieder geval een scorende middenvelder en een spits binnenhalen.

De eerste taak van Arnesen is om in januari aan de slag te gaan met de selectie, daarna gaat hij pas aan het werk met de jeugdopleiding en de scouting.

De taak van Arnesen zou zo veelomvattend zijn, dat het niet valt uit te sluiten dat Feyenoord naast hem nog een technisch manager aanstelt. Het staat vast dat de nieuwe technisch directeur zijn transfer mede op basis van data gaat doen.

Voetbal International benadrukt dat Feyenoord zeker niet alleen op basis van data zijn transfers gaat doen, zoals het 'Moneyball-principe' voorschrijft. 'Juist het fysiek scouten van spelers, in alle leeftijdscategorieën, wordt belangrijker dan ooit', schrijft het weekblad.

Soooooowwwwwwwwwwww

De users van het Eurovisie Songfestival-forum op ons eigen FOK! verkeren al sinds de overwinning van Duncan Laurence in opperste staat van opwinding. Met het liedjesfestijn in eigen land kunnen we bijna stellen dat voor sommigen een droom uitkomt en terecht natuurlijk.

Om alle fans uit heel Europa alvast te laten wennen aan gaststad Rotterdam zijn onze vrienden van het Songfestival-forum met een cursus begonnen. Niemand minder dan Franklin Brown, ja die van eerste keer, zal de Europeanen voorbereiden op hun komst naar Rotterdam met typisch Rotterdamse zinnen.

Na 'ja toch, niet dan', 'da's gers' en 'tebbie' is het vandaag tijd voor deel vier:

Borussia Dortmund en RB Leipzig geven heerlijke voetbalshow weg

De ontmoeting tussen Borussia Dortmund en RB Leipzig heeft dinsdagavond geen winnaar opgeleverd. Het duel in het Signal Iduna Park eindigde in 3-3 en dat betekent een einde aan de reeks van zes opeenvolgende Bundesliga-zeges van het team van Julian Nagelsmann.

Koploper RB Leipzig handhaaft zodoende de voorsprong van vier punten op die Borussen en wacht af wat Borussia Mönchengladbach woensdag doet in eigen huis tegen SC Paderborn. De nummer twee heeft drie punten minder én een minder doelsaldo.

In een intensieve eerste helft met een hoog tempo vond de actie vooral tussen de twee strafschopgebieden plaats en had Mats Hummels na een kwartier met een kopbal na een corner de eerste kans.

Acht minuten later zette Julian Weigl de verdiende 1-0 op het scorebord. Na iets meer dan een half uur spelen liet Yussuf Poulsen een dot van een kans liggen, hij schoot over, en dat bleek een dure misser. Twee minuten later zorgde Julian Brandt met een schitterende actie voor de 2-0.

In de extra tijd kwam zowel Timo Werner als Poulsen niet voorbij Roman Bürki. Na de pauze gooide Borussia Dortmund de voorsprong weg. Werner profiteerde vlak na rust tot twee keer toe van defensief geschutter bij de bezoekers.

Bürki miste de bal volledig toen hij ver uit zijn doel kwam en daarna was het nota bene Brandt die Werner in stelling bracht met een foute terugspeelpass. Zo stond het na 53 minuten opeens 2-2.

Jadon Sancho zette Dortmund twee minuten later echter weer op voorsprong. Marco Reus legde de bal terug op de Engelsman, die zag hoe Peter Gulacsi zijn schot vanaf een meter of negen niet kon keren: 3-2.

Leipzig slaagde er voor de zevende competitiewedstrijd op rij in om drie keer te scoren en deed dat in de 78e minuut: de voor Poulsen in het veld gekomen Patrik Schick deed wat Nordi Mukiele oog in oog met Bürki niet kon doen. In het restant van het duel slaagde RB Leipzig erin om Dortmund van zich af te houden.

Overige uitslagen Bundesliga dinsdag
Werder Bremen - FSV Mainz 05 0-5
Borussia Dortmund - RB Leipzig 3-3
FC Augsburg - Fortuna Düsseldorf 3-0
Union Berlin - 1899 Hoffenheim 0-2

Luigi's Mansion 3 krijgt multiplayer-DLC

Binnenkort vliegen er namelijk een heleboel nieuwe spoken, games en gadgets als downloadbare content naar Luigi’s Mansion 3 op de Nintendo Switch. Met het vooruitzicht op twee nieuwe uitbreidingen in 2020, kunnen spelers zich alvast voorbereiden om opnieuw op spokenjacht te gaan.

Het Luigi’s Mansion 3 Multiplayer DLC-pakket 1 verschijnt op 30 april 2020. De DLC omvat onder andere drie nieuwe minigames voor de Luigi tegen Gooigi-multiplayerstand. Hij levert ook drie nieuwe kostuums voor Luigi met bijpassende verdiepingsthema’s en nieuwe spoken voor de coöperatieve Tumulttorenstand. Spelers die de DLC aanschaffen, ontvangen als speciale bonus de in-game polterpuplamp genaamd Zaklamp type P. Deze kunnen spelers zowel in de verhaalstand als in de Tumulttoren gebruiken.

Luigi’s Mansion 3 Multiplayer DLC-pakket 2 verschijnt op 31 juli 2020 met aanvullende content en mogelijkheden voor zowel de Luigi tegen Gooigi-stand als de Tumulttorenstand. Inclusief drie nieuwe minigames voor Luigi tegen Gooigi en drie nieuwe Tumulttorenkostuums met bijpassende verdiepingsthema’s en spoken.

Het Luigi’s Mansion 3 Multiplayerpakket, dat bestaat uit zowel DLC-pakket 1 als DLC-pakket 2, is vanaf nu in de voorverkoop voor € 9,99 verkrijgbaar in de Nintendo eShop op de Nintendo Switch.

Luigi's Mansion 3

Bezoek aan ouders voelt vaak als een verplichting

Voor twintig procent van de Nederlanders voelt een bezoek aan ouders als een verplichting. Dit blijkt uit onderzoek van Vertellis onder 1.070 Nederlanders met ten minste één ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Daarnaast heeft 26 procent van de ondervraagden weleens langer dan een maand geen contact gehad met vader en/of moeder vanwege een ruzie.

Opvallend is dat hoe ouder de kinderen worden hoe meer weerstand zo’n bezoekje oproept. Slechts een op de tien Nederlanders jonger dan dertig is weleens verplicht op visite gegaan bij zijn/haar ouder(s). Onder Nederlandse veertigers en vijftigers is dit ruim een kwart (27 procent). “Dit is jammer want bij mensen op leeftijd wordt de wereld vaak een stuk kleiner doordat de sociale contacten afnemen en ze te maken krijgen met gebreken”, vertelt Bart Kloosterhuis, medeoprichter van Vertellis. “Juist deze groep kijkt dan ook erg uit naar een bezoekje van de kinderen.”

In gesprek
Wanneer kinderen wel langsgaan bij hun ouders, wordt er lang niet altijd vrijuit gepraat, blijkt uit het onderzoek. Zo bespreekt maar liefst 75 procent van de Nederlanders niet alles met zijn of haar ouders. Opvallend is dat vrouwen tussen de 50 en 59 jaar het minst delen met hun ouders. Maar liefst 89 procent van hen geeft aan niet alles te bespreken. Kloosterhuis: ”Dit is een gemiste kans want het voeren van echte gesprekken over onderwerpen die wellicht gevoelig liggen kan de onderlinge band enorm versterken. Dat is altijd waardevol maar helemaal als mensen op leeftijd zijn, het kan enorm opluchten als bepaalde zaken na jaren afgesloten kunnen worden en een plek kunnen krijgen.”

Het onderzoek laat een duidelijke mentaliteitsverandering bij de nieuwe generatie zien. Zo zegt veertig procent van de vrouwelijke twintigers alles te bespreken met vader of moeder. Onder mannen in dezelfde leeftijdscategorie is dit 35 procent. Kloosterhuis: “Ik hoop van harte dat deze jongeren alles blijven delen met hun ouders zodat er voldoende vertrouwen is om ook als het even wat minder gaat het gesprek aan te gaan.”

Opvoeding
Dat een groot gedeelte van de ondervraagden een bezoek aan de ouders ziet als een moetje of weleens een langere periode geen contact heeft gehad, kan liggen aan de opvoeding. Bijna een kwart van de Nederlanders zegt dat de manier waarop hij/zij is opgevoed hen ervan weerhouden heeft om meer te bereiken in het leven dan ze hadden gewild. Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) voedt, of is van plan, om (eventueel toekomstige) kinderen bewust anders op te voeden. Kloosterhuis: “Opvoeden is natuurlijk een bijzonder veeleisende taak. Ouders zullen altijd fouten maken en ouders en kinderen kunnen ervaringen anders interpreteren waardoor er misverstanden ontstaan.”

Invloed ouders
Ondanks kritiek op de opvoeding blijkt dat ouders, toch nog veel invloed hebben op hun kinderen. Zo zegt 69 procent van de Nederlanders de mening van hun vader en/of moeder belangrijk te vinden. Ruim een kwart (27 procent) zegt zich zelfs te laten leiden door de mening van ouders bij het nemen van belangrijke beslissingen. Kloosterhuis: “Je hoort weleens de opmerking dat ouders altijd gelijk hebben. Een paar uitzonderingen daargelaten is dat vaak ook zo. Je vader en/of moeder hebben (vaak) het beste met je voor, kennen je door en door en hebben meer levenservaring.”

Thuiswerken gebruikelijker in steden

Thuiswerken is het meest gebruikelijk in de Randstad en in andere stedelijke gebieden, waar de verkeersdrukte het grootst is. In Groot-Amsterdam werkte 45 procent van de werkzame beroepsbevolking (soms) thuis in 2018. Er zijn echter ook regio’s, zoals ‘Overig Groningen’, waar andere factoren dan lange reistijd samengaan met een relatief hoog percentage thuiswerkers. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS in de publicatie De regionale economie 2018.

Het aantal mensen met betaald werk die (soms) thuiswerken is toegenomen van 2,8 miljoen in 2013 naar 3,3 miljoen in 2018. Dat is 37 procent van de werkzame beroepsbevolking. Incidentele thuiswerkers vormen hiervan de grootste groep (2 miljoen). Met ruim 45 procent was het aandeel thuiswerkers het grootst in de regio’s Gooi en Vechtstreek, Utrecht en Groot-Amsterdam. Het laagst was dit in Zuidoost-Drenthe en Oost-Groningen, waar iets meer dan een kwart van de werkenden gewoonlijk of incidenteel thuiswerkt.

Kortste reisduur naar het werk in Haarlem, langste in Den Haag
In 2017 bedroeg de reisduur van woon- naar werkadres gemiddeld 28 minuten. In regio’s in de Randstad gaat een lange gemiddelde reisduur vaak samen met relatief veel thuiswerkers, zoals in de Agglomeratie ’s-Gravenhage, waar de reisduur met gemiddeld 36 minuten het langst is. Ook Groot-Amsterdam (34 minuten) en Delft en Westland (34 minuten) kennen veel thuiswerkers. Uitzondering is de Agglomeratie Haarlem, waar de gemiddelde reisduur en -afstand naar het werk het kortst is van alle regio’s. Ook de verkeerintensiteit is er aanmerkelijk lager dan elders in de Randstad. Toch werken ook in de omgeving van Haarlem relatief veel mensen thuis (42 procent).

Ook in sommige regio’s met minder verkeersdrukte veel thuiswerkers
In Zuidwest-Drenthe werkt, hoewel het hier minder druk is op de weg, 37 procent van de werkenden thuis. In Zuidwest-Drenthe gaat dit samen met een relatief grote afstand tot het werk. Gezien de geringe verkeersdrukte wordt er ook in Zeeuws-Vlaanderen en Delfzijl en Omgeving relatief veel thuisgewerkt in 2018.

In regio’s in Limburg, Groningen, Zeeland en Friesland is de reisduur naar het werk doorgaans korter en de verkeerdrukte minder groot. In veel van deze gebieden gaat dit samen met relatief weinig thuiswerkers. Ook hier zijn er echter uitzonderingen. De regio Overig Groningen, waar de stad Groningen toe behoort, kent bijvoorbeeld relatief veel thuiswerkers (38 procent).

Bijna twee derde van de thuiswerkers is hoogopgeleid
Naast de reisduur en drukte op de weg, gaan regionale verschillen in thuiswerk ook samen met verschillen in onderwijsniveau. Van de thuiswerkers was 65 procent hoogopgeleid in 2018, van de niet-thuiswerkers was dit 24 procent. Hoogopgeleiden zijn oververtegenwoordigd in de Randstad en in stedelijke gebieden daarbuiten. Zo was in de Agglomeratie Haarlem de helft van de werkzame beroepsbevolking hoogopgeleid. Buiten de Randstad kent ook Overig Groningen met 42 procent relatief veel hoogopgeleiden.

Vijf bedrijfstakken met meer dan 60 procent thuiswerkers
De ene bedrijfstak, zoals de financiële dienstverlening, met bijvoorbeeld banken, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen, leent zich beter voor thuiswerk dan de andere, zoals de horeca. Er zijn vijf bedrijfstakken met meer dan 60 procent thuiswerkers. Dit zijn informatie en communicatie, onderwijs, financiële dienstverlening, specialistische zakelijke diensten, en energievoorziening. In de vijf bedrijfstakken met de meeste thuiswerkers is meer dan een kwart van de werkgelegenheid in de regio’s Amsterdam, Delft en Westland en Utrecht geconcentreerd.

Van Nieuwenhuizen: Nederland voorbereiden op drogere zomers

In het eindrapport van de beleidstafel droogte staan 46 aanbevelingen om bij een neerslagtekort en lage rivierstanden toch genoeg zoetwater te hebben voor ons drinkwater, de landbouw en natuur.

De extreem droge zomer van 2018 en de droogte die dit jaar voortduurde in Oost- en Zuid-Nederland heeft ons waterbeheer op de proef gesteld. Bij de ruimtelijke inrichting van Nederland moeten we meer rekening gaan houden met de beschikbaarheid van zoetwater. Ook moeten waterbeheerders zich beter voorbereiden op drogere zomers. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de beleidstafel droogte die minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vorig jaar instelde. In het eindrapport staan nu 46 aanbevelingen om bij een neerslagtekort en lage rivierstanden toch genoeg zoetwater te hebben voor ons drinkwater, de landbouw en natuur.

‘Met deze adviezen, €150 miljoen uit het Deltafonds en een forse bijdrage van de waterbeheerders, kiezen we voor een stevige aanpak om ons watersysteem bestand te maken tegen de drogere zomers,’ aldus Van Nieuwenhuizen. ‘We gaan samen met alle partijen inzetten op het vasthouden van water in regenachtige tijden, zodat we hiervan kunnen profiteren in tijden van droogte. Dat de waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies, gemeenten en Rijkswaterstaat dit goed in de vingers hebben, lieten ze afgelopen anderhalf jaar al zien. Ze hebben keihard gewerkt waardoor Nederland goed door de droge zomers is gekomen.’

‘Het rapport geeft ook een handvat voor een andere aanpak van ons waterbeheer. Moeten we bijvoorbeeld zoveel grondwater blijven oppompen in hooggelegen gebieden waar droge zomers al leiden tot een daling van dat grondwater? Ook kunnen bedrijven die veel water gebruiken hun restwater opnieuw gebruiken, zoals een Brabantse bierbrouwer die nu al aan omliggende boerenbedrijven water levert dat uit de Brouwerij komt.’

Oplossingen
De aanbevelingen van de beleidstafel volgen op de maatregelen die sinds de zomer van vorig jaar zijn genomen. Zo houden waterschappen bijvoorbeeld het waterpeil van sloten op een hoger peil om het grondwater aan te vullen. Rijkswaterstaat zorgt dat het waterpeil van het IJsselmeer op zijn hoogst is bij de start van de zomer, zodat een grotere zoetwaterbuffer ontstaat. Voor de scheepvaart die veel last ondervond van de lage waterstand wordt gewerkt aan het wegnemen van knelpunten. Zo is de start gemaakt met het zoeken naar oplossingen voor de harde bodemlaag in de Waal bij Nijmegen wat bij laagwater letterlijk een drempel is voor binnenvaartschepen.

Lange termijn
De klimaatscenario’s van het KNMI laten zien dat we mogelijk vaker met drogere zomers en minder aanvoer van rivierwater te maken zullen krijgen. Vooral voor de hooggelegen delen in Nederland zijn structurele oplossingen op lange termijn nodig, omdat in deze regio’s geen water vanuit de rivieren aangevoerd kan worden. Op advies van de Beleidstafel Droogte gaan provincies en gemeenten meer rekening houden met de beschikbaarheid van water bij ruimtelijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld bij de vestiging van een bedrijf dat veel water gebruikt. Daarnaast kan het voorkomen dat bij een extreem droge zomers overheden en waterbedrijven een vrijwillig beroep doen op alle watergebruikers om zuinig om te gaan met drinkwater.

47 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen na anonieme tip

Dankzij een meld misdaad anoniem melding werd gisterenmiddag 47 kilo illegaal vuurwerk in een woning in Geldrop in beslag genomen. In de woning aan de Kruisboog troffen agenten op zolder diverse dozen met o.a. cobra’s aan.

De politie stelde een onderzoek in na het binnen krijgen van een anonieme tip. Na verhoor zal er een dossier tegen de bewoner worden opgemaakt en opgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Al het vuurwerk werd in beslag genomen en zal worden vernietigd.

Noodbevelen Rotterdam rond bezoek Turkse minister terecht gegeven

De burgemeester van Rotterdam mocht twee noodbevelen geven rond het tot onrust leidende bezoek van de Turkse minister voor Familiezaken aan het Turkse consulaat in het centrum van Rotterdam in maart 2017. Het is begrijpelijk dat de burgemeester vreesde voor ernstige wanordelijkheden.

Hij mocht dan ook een tijdelijk gebiedsverbod instellen rond het consulaat en mensen bevelen te vertrekken uit het centrum van de stad. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag.

De zaak was aangespannen door enkele Turkse Nederlanders die naar het consulaat in Rotterdam wilden komen en het niet eens zijn met het ingrijpen van de burgemeester. De rechtbank Rotterdam stelde hen in december 2018 al in het ongelijk.

Onrust bij bezoek Turkse minister
In de nasleep van de mislukte coup in Turkije in juli 2016 waren spanningen ontstaan in de Turkse gemeenschap in Nederland en in Rotterdam. Die spanningen liepen op in de aanloop naar een referendum over een omstreden wijziging van de Turkse grondwet. Turkse bewindslieden bezochten buiten Turkije wonende Turken (die mochten stemmen voor dat referendum) als campagne voor de grondwetswijziging. Die voorgenomen bezoeken leidden tot een diplomatieke aanvaring tussen de Nederlandse en de Turkse regering, nadat Turkse ministers toegang tot Nederland was geweigerd en de minister voor Familiezaken onverwacht het consulaat in Rotterdam wilde bezoeken.

Noodbevelen…
De burgemeester van Rotterdam vreesde confrontaties tussen voor- en tegenstanders van de Turkse regering rond het consulaat, dat in het centrum van Rotterdam ligt aan een drukke weg. Hij hield rekening met een oncontroleerbare mensenmassa op een locatie waar geen plaats is voor een grote hoeveelheid mensen. Daarom vaardigde hij twee noodbevelen uit. Die hielden in dat personen zich moesten verwijderen uit het gebied rond het consulaat en dat iedereen die deel zou kunnen nemen aan wanordelijkheden in de omgeving van het centrum, daar moest vertrekken.

…waren in orde
De Turkse Nederlanders die deze juridische procedure zijn begonnen, hebben verschillende bezwaren aangevoerd tegen de noodbevelen. Zo zouden de noodbevelen niet goed bekend zijn gemaakt en zou de burgemeester de risico’s hebben overschat. Geen van de bezwaren slagen. De burgemeester heeft de noodbevelen goed bekend laten maken en kon op basis van de informatie die hij had inderdaad vrezen voor ernstige wanordelijkheden. Het ging hier om een uitzonderlijke situatie. Daarom stelt de Afdeling bestuursrechtspraak de burgemeester in het gelijk.

Fricties Van Bommel bij PSV onthuld: "Hij wilde hem dol- en dolgraag hebben"

Het Eindhovens Dagblad licht woensdag enkele twistpunten uit tussen PSV en Mark van Bommel, die maandag werd ontslagen. De trainer moest daags na de 3-1 nederlaag tegen Feyenoord zijn spullen pakken vanwege de tegenvallende resultaten. Achter de schermen zou de oefenmeester meerdere keren van mening hebben verschild met onder anderen technisch manager John de Jong.

Zo wilde Van Bommel erg graag Steven Berghuis bij PSV hebben. De directie van PSV vond een kleine vijftien miljoen euro 'begrijpelijkerwijs erg veel geld' voor de aanvaller van Feyenoord, aldus de krant. "Na een contract van vier jaar zou zijn restwaarde beperkt kunnen zijn en daarmee waren de afschrijvingskosten per seizoen onverantwoord hoog. Van Bommel wilde Berghuis dol- en dolgraag aan de selectie van PSV toevoegen, omdat hij hem beschouwde als dé speler die PSV nog miste."

De situatie rond Berghuis is volgens het dagblad een van de twistpunten in de afgelopen maanden bij PSV. Ook over de komst van Toni Lato is inmiddels ook meer duidelijk. "Van Bommel wilde hem op basis van beelden van Valencia direct al niet hebben, zo beweert een ingewijde uit zijn omgeving. Hij zou zijn eventuele komst meteen afgekeurd hebben en mordicus tegen de entree van Lato zijn geweest."

"Een andere PSV'er heeft onlangs aangegeven dat Van Bommel in de zomer juist drie keer met Lato heeft gebeld om hem over te halen om naar PSV te komen, omdat Lato zou hebben getwijfeld over een komst naar Eindhoven. Wie de waarheid spreekt?" zo vraagt de krant zich af.

"Ergens is kennelijk sprake van list of bedrog en in zo'n klimaat is natuurlijk niet makkelijk meer te werken. PSV had geen goede linksback en Toni Lato zelf werd uiteindelijk ook de dupe, want hij begrijpt er volgens betrokkenen helemaal niets van waarom hij maandenlang is genegeerd."

'Zlatan Ibrahimovic verrast en is heel dicht bij rentree in de Premier League'

Zlatan Ibrahimovic lijkt zijn loopbaan niet in de Italiaanse Serie A, maar in de Engelse Premier League te gaan vervolgen. De doorgaans goed ingevoerde Italiaanse journalist Tancredi Palmeri, werkzaam voor beIN Sports en CNN, weet te melden dat de 38-jarige spits op het punt staat om zijn toekomst aan Everton te verbinden. In navolging van Palmeri maken ook Rai Sport en Sky Italia melding van de concrete Engelse belangstelling voor Ibrahimovic.

Het is de bedoeling dat Ibrahimovic in het kielzog van Carlo Ancelotti arriveert op Goodison Park, waar Marcel Brands werkzaam is als director of football. De Italiaanse oefenmeester werd onlangs de laan uitgestuurd bij Napoli en lijkt nu op weg naar Everton, waar hij de definitieve opvolger van de ontslagen Marco Silva moet worden.

Verschillende Italiaanse en Engelse media weten te melden dat Ancelotti zeer spoedig al gepresenteerd zou moeten worden bij the Toffees.

Ibrahimovic en Everton zijn er overigens nog niet uit, want het aanbod van de club is nog niet helemaal naar de zin van de Zweedse spits. Het contract dat nu in Engeland klaarligt, komt wel meer in de buurt bij zijn eisen dan het aanbod van AC Milan.

I Rossoneri leken wekenlang de gedoodverfde favoriet om Ibrahimovic binnen te halen, maar wilden hem alleen een jaarcontract geven en om die reden is hij weggelopen van de onderhandelingstafel.

Met de stap naar Everton zouden ook Napoli en Bologna achter het net vissen, al was Ancelotti nog trainer tijdens de berichten over de vermeende belangstelling vanuit Napels.

In Italië wordt overigens ook niet uitgesloten dat de zogenaamd concrete interesse van Everton een truc van zaakwaarnemer Mino Raiola is. Op deze manier zou de belangenbehartiger alles uit de onderhandelingen met AC Milan kunnen halen, al hadden i Rossoneri hem dolgraag afgelopen week tijdens het 120-jarig bestaan willen presenteren.

Situatie in Afghanistan is zorgelijk, maar niet zo slecht dat elke Afghaan asiel moet krijgen

De algemene veiligheidssituatie in Afghanistan is zorgelijk. Die is op onderdelen zelfs slechter geworden dan anderhalf jaar geleden. Maar de situatie is niet in alle provincies van het land even ernstig en het geweld is niet overal van dezelfde aard. Hoe zorgelijk de situatie in Afghanistan ook is: niet elke Afghaan heeft alleen om die reden al recht op asiel. Dat kan anders zijn bij bedreigde minderheden.

Dat staat in twee uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (18 december 2019). Het zijn uitspraken over hoger beroepen van Afghanen die in Nederland om asiel vroegen. Eén van hen is een Hazara, een bedreigde minderheidsgroep.

Gevaar voor iedereen?
De Afghanen deden in deze procedure een beroep op artikel 15c van de Europese Kwalificatierichtlijn. Dat artikel bepaalt dat een burger van een land recht heeft op asiel, als de situatie in dat land zo onveilig is dat die burger alleen al door daar te zijn ernstige risico’s loopt. Als zich zo’n 15c-situatie in een land voordoet, dan hebben alle burgers die dat land ontvluchten in principe recht op asiel. Dus ook als zij bijvoorbeeld niet tot een kwetsbare etnische of religieuze minderheid behoren, of politiek actief zijn.

Provincies en bevolkingsgroepen in Afghanistan verschillen van elkaar
Het aantal burgerslachtoffers en ontheemden in Afghanistan is zorgwekkend. Maar de veiligheidssituatie is niet in alle provincies van Afghanistan even ernstig en het geweld is niet overal hetzelfde of even wijdverbreid. Ook is er in Afghanistan op veel plekken nog altijd een basale veiligheidsstructuur aanwezig. Daarom is er in Afghanistan geen 15c-situatie, waarin elke Afghaan alleen al door in Afghanistan te zijn ernstige risico’s loopt en om die reden recht heeft op asiel. De Afdeling bestuursrechtspraak baseert zich bij dit oordeel op 28 documenten over de situatie in Afghanistan, waaronder rapporten van internationale organisaties als de Verenigde Naties. Zij bevestigt hiermee de uitspraak van de rechtbank Den Haag, die in juni van dit jaar tot hetzelfde oordeel kwam. Dit oordeel sluit niet uit dat individuele Afghanen wel asiel in Nederland kunnen krijgen, bijvoorbeeld als zij zelf concrete risico’s lopen door hun maatschappelijke positie. Leden van bedreigde etnische of religieuze minderheidsgroeperingen kunnen om die reden recht hebben op asiel.

Hazara lopen gevaar
De Afdeling bestuursrechtspraak heeft vandaag ook een uitspraak gedaan over de Hazara, een etnische minderheid in Afghanistan. Zij worden in grote delen van Afghanistan gediscrimineerd en hebben te maken met aanvallen en aanslagen. Ook voor Hazara is de veiligheidssituatie niet zodanig dat elke Hazara uit Afghanistan zonder meer recht heeft op asiel. Maar de situatie in Afghanistan is voor Hazara wel zo onveilig geworden dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid opnieuw moet bezien en duidelijk moet maken hoe zij daarmee bij individuele Hazara rekening houdt.

16-jarige opgepakt voor doodsteken 64-jarige Hoofddorper

De politie heeft dinsdagavond een 16-jarige jongen uit Hoofddorp aangehouden voor het dodelijke steekincident in Hoofddorp. Maandagavond kwam een 64-jarige Hoofddorper om het leven toen hij werd belaagd tijdens het pinnen.

Lees ook: Man (64) doodgestoken bij beroving bij pinautomaat

De politie is nog op zoek naar de tweede verdachte die betrokken was bij het geweldsincident. Getuigen en / of mensen met informatie kunnen bellen met 0900-8844 of contact op nemen met 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

Darter De Zwaan met pijn en moeite langs Barney-killer Young

Darter Jeffrey de Zwaan heeft zich met grote moeite geplaatst voor de laatste 32 op het wereldkampioenschap darts van de PDC. In het Londense Alexandra Palace rekende de Nederlander af met de Amerikaan Darin Young, die eerder de carrière van Raymond van Barneveld tot een abrupt einde bracht.

Het begin was af en toe best aardig: De Zwaan gooide de tweede leg al in elf darts uit, maar verloor de set wel. Met drie keurige legs herstelde hij zich, maar Young won de derde set, die pas in de slotfase een wat beter niveau kende. De Amerikaan kwam in set vier op 2-0, maar met Young op tops gooide De Zwaan 10 via dubbel-1 met zijn laatste pijl uit.

Hij draaide de set om en zorgde voor een 2-2 stand, wat luid werd toegejuicht door de ongeveer zes nog aanwezige fans: vooral lui die zo godvergeten dronken waren dat ze niet door hadden dat de laatste metro naar het centrum al lang vertrokken was, waarbij ze af en toe wat willekeurige kreten riepen. In die uiterst treurige ambiance maakte De Zwaan het dan af met 3-1 in de laatste set en dus is The Black Cobra alsnog door.

Jeffrey de Zwaan - Darin Young (Bron: PDC)
Jeffrey de Zwaan - Darin Young (Bron: PDC)

Kabinet en Landbouw Collectief maken afspraken

Het kabinet en het Landbouw Collectief hebben afspraken gemaakt om gezamenlijk de stikstofproblematiek aan te pakken. Om de stikstofneerslag in Nederland omlaag te brengen en te werken aan een gezonde toekomst voor de boer in Nederland.

Een gedeeld uitgangspunt van het Landbouw Collectief en het kabinet is dat er geen generieke inkrimping van de veestapel komt en geen gedwongen sanering. Het kabinet gaat in gesprek met het Landbouw Collectief over een investeringspakket voor de landbouw waarbij boeren die door willen gaan op een duurzame manier kunnen doorgaan en boeren die willen stoppen op een vrijwillige basis geholpen worden.

De landbouwsector heeft al veel gedaan aan het terugdringen van schadelijke emissies, maar een verdere reductie van de stikstofneerslag is nodig. Het kabinet en het Landbouw Collectief vinden elkaar in een pakket aan maatregelen zoals het aanpassen van het eiwitgehalte van het veevoer, koeien meer in de wei en technische maatregelen bij het uitrijden van mest. Het kabinet deelt het standpunt van het Collectief dat boeren ook financieel in staat moet worden gesteld deze maatregelen te nemen.

Ook heeft het kabinet aangegeven dat bedrijven en activiteiten die onder het PAS een vrijstelling van de Natura2000 vergunningsplicht hadden, gelegaliseerd worden. Dit geldt voor activiteiten waarvan de uitstoot de toenmalige grenswaarde van maximaal 1 mol/hectare per jaar niet overschreed.

Om de stikstofproblematiek op te lossen zijn alle partijen nodig. Het kabinet en het Landbouw Collectief hebben uitgesproken met elkaar in gesprek te blijven en verdere maatregelen uit te werken.

Proef met sluiten toegangspoortjes station Zaandam

Op station Zaandam vindt van donderdag 19 tot en met 21 december een proef plaats met het sluiten van de toegangspoortjes gedurende de dag. Reizigers worden hierover via omroepberichten en social media geïnformeerd en NS zet ter plekke extra medewerkers in om reizigers te helpen en vragen te beantwoorden.

Irma Winkenius, Regiodirecteur NS: "Bij NS staan reizigers altijd voorop. We merken dat ook zij steeds beter de voordelen zien van het sluiten van poortjes. Het is niet alleen een effectief middel om niet te vergeten in- of uit te checken, maar verhoogt het gevoel van veiligheid op onze stations en in onze treinen. Waar poortjes gesloten zijn, zijn minder zwartrijders. En die zijn nog altijd de belangrijkste aanleiding voor agressie in de trein."

Sinds 2014 heeft NS op 76 stations poortjes gesloten. Op stations met gesloten poortjes geeft 89 procent van de reizigers aan zich veilig te voelen. Op stations zonder poortjes is dit 79 procent. Ondertussen passeert ruim 90 procent van de reizigers een poortje tijdens hun reis. Op station Zaandam zijn vanwege de verbouwing onlangs pas toegangspoortjes in de stationshal geplaatst. Als deze proef goed verloopt, volgt in de komende maanden definitieve sluiting van de poortjes.

Warcraft III: Reforged een maand uitgesteld

Blizzard laat weten dat Warcraft III: Reforged is uitgesteld tot 29 januari 2020. De pc-game zou eerst eind 2019 uitkomen.

"Hoewel we hard hebben gewerkt om Reforged voor het einde van het jaar in jullie handen te krijgen, vonden we dat we wat extra ontwikkelingstijd nodig hadden om de laatste puntjes op de i te zetten toen we de eindstreep naderden,", zei Blizzard Entertainment in een nieuwsbericht. "Zoals altijd is ons doel om de hoge kwaliteitsnormen te respecteren waaraan jullie ons houden."

Warcraft III: Reforged is beschikbaar voor preorder in de Blizzard Shop. De standaard versie kost $29,99 en de "Spoils of War" editie kost $39,99.

Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek

Maar liefst 48 procent van de werkende Nederlanders ziet op tegen een aankomend functioneringsgesprek. Vrouwen (53 procent) hebben hier vaker last van dan mannen (42 procent). Dit blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Inhuren.com onder 1.253 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. 23 procent van de ondervraagden zegt in de weken voor een evaluatiegesprek zelfs minder productief te zijn.

December is traditioneel de maand waarin veel werkenden hun eindejaarsgesprek hebben. Uit het onderzoek blijkt dat dit vooral voor hoogopgeleiden stressvolle dagen zijn. Zo ziet 52 procent van hen op tegen zijn of haar functionerings- of evaluatiegesprek. Bij 26 procent heeft dit zelfs negatieve gevolgen voor zijn of haar productiviteit in de periode voorafgaand aan het gesprek. “Het doel van functionerings- en evaluatiegesprekken zoals het eindejaarsgesprek is om werknemers (nog) beter hun werk te laten doen”, zegt Wouter Meens van Inhuren.com. “Als werknemer is het belangrijk om het niet teveel als kritiek te beschouwen, maar juist als handvatten te zien om beter te worden. Ga dus echt met de terugkoppeling aan de slag, deze wordt namelijk gegeven om je beter te maken.”

Extra motivatie
Ondanks dat de helft van de ondervraagden opziet tegen een evaluatie- of functioneringsgesprek, zegt vijftig procent na afloop ervan gemotiveerder te zijn dan daarvoor. Opvallend is hierbij het verschil tussen mannen (46 procent) en vrouwen (54 procent). Meens: “Het lijkt erop dat vrouwen over het algemeen vaker positieve effecten ervaren van een evaluatie- of functioneringsgesprek. Kijken we naar de verschillende leeftijdscategorieën dan steken jongeren tot dertig jaar er met kop en schouders bovenuit; 68 procent. Omdat zij nog veel moeten leren, kan het zo zijn dat ze meer openstaan voor feedback van anderen en hierdoor beoordelingen en evaluaties meer op waarde schatten”. Uit het onderzoek blijkt dat twee op de drie jongeren graag vaker feedback zouden ontvangen over hun functioneren op het werk, tegenover slechts 55 procent van de rest van de ondervraagden.

Eenrichtingsverkeer
Een groot gedeelte van de respondenten zou niet alleen vaker, maar ook graag betere feedback ontvangen. Zo stelt 54 procent van hen weleens verrast te zijn door verbeterpunten en op- en/of aanmerkingen die tijdens een functionerings- of evaluatiegesprek naar voren komen. Daarnaast ervaart maar liefst 36 procent van de werkenden het functioneringsgesprek als eenrichtingsverkeer, waarin zij alleen maar kunnen reageren. Meens: “Voor veel werknemers is het eindejaarsgesprek het enige moment waarop ze het over hun salaris kunnen hebben. Dan is het extra kwalijk en frustrerend wanneer je niets anders kunt doen dan reageren en jezelf verdedigen. Je kunt dit voorkomen door voorafgaand aan het gesprek om een agenda of outline te vragen”. Een groot gedeelte van de werkenden heeft echter het gevoel door de verkeerde persoon te worden beoordeeld. Zo stelt maar liefst 63 procent van hen dat collega’s elkaar beter kunnen beoordelen dan een leidinggevende.

Groei valt terug, onderuitputting houdt aan

De Nederlandse economische groei valt terug door een afzwakking van de mondiale groei en in mindere mate door de stikstof- en PFAS-problematiek. De werkloosheid bereikt haar laagste punt in 2019, maar blijft volgend jaar nog steeds uitzonderlijk laag. Door de krapte op de arbeidsmarkt loopt de contractloonstijging op. De inflatie stijgt volgend jaar minder hard doordat het effect van de verhoging van de indirecte belastingen van vorig jaar wegvalt.

Het overschot op de begroting wordt kleiner door expansief beleid en zwakkere groei, maar de daling wordt gedempt door aanzienlijke onderuitputting. Het Amerikaanse handelsbeleid en de Brexit blijven dit en volgend jaar de belangrijkste risico’s voor de Nederlandse economie. Een binnenlands risico is de stikstof- en PFAS-problematiek.

Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in de zojuist gepubliceerde decemberraming. Laura van Geest, directeur CPB: “De economie gaat naar een lager toerental, maar vergeleken met de eurozone doet Nederland het nog steeds goed. De stikstof en PFAS-problematiek heeft zeker gevolgen voor de geraakte sectoren, maar voor Nederland als geheel is het effect op korte termijn beperkt.”

De koopkracht ontwikkelt zich volgend jaar positief door de stijging van de reële lonen en lastenverlichtingen. In doorsnee neemt de koopkracht volgend jaar met 2,1% toe. Als gevolg van de aangekondigde vrijstellingsregeling voor fondsen met een dekkingsgraad van minimaal 90%, wordt voor de meeste pensioenfondsen het doorvoeren van kortingen en premieverhogingen uitgesteld tot 2021. De koopkrachtstijging van gepensioneerden komt volgend jaar op 1,0% uit. Hoewel gepensioneerden voordeel hebben van de lastenverlichtingen, krijgen ze nauwelijks indexatie over hun aanvullende pensioen.

Het begrotingsoverschot loopt volgend jaar terug door expansief beleid en zwakkere groei. Tegelijkertijd is de begroting dit en volgend jaar minder expansief dan beoogd. Vanwege een krappe arbeidsmarkt, de stikstof- en PFAS-problematiek en in het licht van de informatie in de Najaarsnota, is in deze raming 4 miljard euro onderuitputting voorzien voor dit jaar en 3 miljard euro voor volgend jaar.

Plattelandsgemeenten zetten in op deelauto's

De twintig grootste plattelandsgemeenten gaan volop inzetten op de deelauto. Zij spreken dat vandaag af met minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen). Autodelen biedt niet alleen in de steden een uitkomst voor schonere lucht en meer ruimte voor groen, maar is ook in dunner bevolkt gebied een goede oplossing. De deelauto verbetert de bereikbaarheid van mensen die geen eigen auto hebben, en is een mooie aanvulling op het openbaar vervoer.

De twintig plattelandsgemeenten zetten vandaag samen met 10 andere partijen hun handtekening onder afspraken die moeten resulteren in 100.000 deelauto’s in 2021, met minimaal 700.000 gebruikers.

Minister Van Veldhoven: “Je denkt bij autodelen misschien snel aan de stad. Maar het is juist ook een oplossing voor regio’s waar afstanden langer zijn. Steeds meer mensen delen auto’s, en dat vind ik een goed zaak. Voor het klimaat en onze schone lucht, maar ook als uitkomst voor mensen die geen eigen auto hebben of voor wie het OV maar deels een oplossing is.” Wethouder Theo Meskers (gemeente Hollands Kroon, VVD, tevens bestuurder van de vereniging voor plattelandsgemeenten), is een van de wethouders die vandaag tekent. “Bereikbaarheid en leefbaarheid zijn belangrijke opgaves op het platteland. Ik denk dat autodelen in combinatie met bijvoorbeeld de trein, bus en elektrische fiets echt een oplossing op maat kan bieden. We werken als plattelandsgemeenten samen om te kijken hoe autodelen ons verder kan helpen. In de gemeente Hollands Kroon komen in de 2020 de eerste mobipunten. Hier kunnen reizigers overstappen van bijvoorbeeld de bus naar een elektrische fiets of deelauto”.

Steeds meer autodelers
Het kabinet streeft naar meer deelautogebruik. Een auto staat in Nederland gemiddeld 23 uur van de 24 uur stil. Zonde van de ruimte. Autodelen verlaagt de parkeerdruk. Ook heeft autodelen voordelen voor het klimaat en de luchtkwaliteit; autodelers stoten gemiddeld 8-13% minder CO2 uit, en ook minder fijnstof en stikstof.

Het CROW heeft onlangs becijferd dat het aantal deelauto’s ook in 2019 weer is gegroeid. Zij zien daarnaast dat het aantal gebruikers van deelauto’s snel toeneemt, van 400.000 in 2018 naar 515.000 in 2019. Goed nieuws; het heeft immers weinig zin om deelauto’s te hebben als die niet worden gebruikt.

Gebruikers van deelauto’s geven aan dat kostenbesparing voor hen vaak een argument is. Deelauto’s komen vaak in de plaats van een eigen tweede auto. Autodelers besparen zich de aanschafkosten en vaste lasten. Door de lagere kosten wordt ook de overstap naar elektrisch rijden makkelijker. Bijkomend voordeel is dat autodelers in de stad zelf geen parkeervergunning hoeven aan te schaffen.

Green deal en city deal autodelen
De twintig plattelandsgemeenten sluiten samen met de gemeente Eindhoven, de regio Zuid-Limburg, vervoerregio Amsterdam en enkele brancheverenigingen aan bij bestaande afspraken, die zijn vastgelegd in het klimaatakkoord. De green deal autodelen 2.0 werd vorig jaar getekend door 40 gemeenten, provincies, autoverhuur- en leasebedrijven, deelauto-aanbieders, stichting Natuur en Milieu en de Rijksoverheid. De city deal autodelen kent na vandaag 20 deelnemers, en heeft specifiek als doel om elektrisch autodelen te bevorderen.

In het pakket aan autodeelafspraken staan veel manieren om het autodelen te stimuleren. Zo belonen gemeenten autodelers door ze te laten kiezen wat ze met de vrijgekomen parkeerplekken willen doen, bijvoorbeeld meer groen of een speeltuintje. Autodeelbedrijven werken samen voor betere kennisdeling. Parkeren voor elektrische deelauto’s is op veel plekken gratis. En mensen die net hun rijbewijs halen kunnen autodelen gratis proberen. Daarnaast worden steeds meer auto’s gemaakt met opties die autodelen mogelijk maken, zoals open/sleutelloos verhuren.

Hier vind je een overzicht van de plattelandsgemeenten die meedoen. 

Minister: cultureel erfgoed actiever beschermen

Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) gaat Nederlands erfgoed beter beschermen. Daarmee wil ze voorkomen dat belangwekkend cultureel erfgoed in particulier bezit uit Nederland verdwijnt. Dat schrijft zij aan de Tweede Kamer in reactie op het rapport Van terughoudend naar betrokken, van de commissie-Pechtold. Deze commissie is eerder dit jaar gevraagd om de huidige regels tegen het licht te houden nadat de minister constateerde dat het beleid tekortschoot.

Volgens de commissie is de wettelijke bescherming van cultuurgoederen op papier goed geregeld, maar kan de praktijk beter. De commissie doet daartoe een aantal aanbevelingen. Van Engelshoven: ‘De commissie-Pechtold is het met me eens dat ons erfgoed een actievere koers nodig heeft. Bovendien onderstreept het advies dat dit mogelijk is binnen de huidige regelgeving.’

Actiever erfgoedbeleid
Het huidige beleid voor particulier bezit wordt door de commissie-Pechtold omschreven als ‘terughoudend’. De minister wil naar een meer actief en betrokken erfgoedbeleid zodat de Collectie Nederland dynamisch blijft. Daarvoor stelt ze nieuwe, minder terughoudende beleidsregels op. ‘De Collectie Nederland is nooit af’, benadrukt Van Engelshoven. ‘Wat we voor Nederland bewaren, moet met de tijd meegaan. Ik wil voorkomen dat belangrijke stukken naar het buitenland verdwijnen. Daarom is het beschermen van erfgoed, ook in particulier bezit, van het grootste belang.’

Onafhankelijke commissie
De Raad voor Cultuur gaat een vaste, onafhankelijke commissie instellen. Die brengt allereerst in kaart welke hiaten er nog in de Collectie Nederland zitten. Daarna onderzoekt deze commissie of er goederen in particulier bezit zijn die deze leemtes kunnen opvullen. Tot slot adviseert de commissie of dit particulier bezit bescherming verdient. Het wordt dan opgenomen in het zogeheten ‘Register van beschermde Cultuurgoederen’. Dat is het geval als het ‘onvervangbaar en onmisbaar’ is. Totdat die commissie is ingesteld, zal Van Engelshoven zich van geval tot geval laten adviseren door een tijdelijke commissie over eventuele aanwijzing van beschermde cultuurgoederen. De minister kan ook onafhankelijk advies inwinnen bij het verstrekken van uitvoervergunningen bij de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed.

De commissie-Pechtold adviseert verder om een model te ontwikkelen om de (internationale) marktwaarde van een cultuurgoed of verzameling te bepalen, voor het geval deze aan de Staat te koop worden aangeboden. Deze aanbeveling neemt de minister over.

Communicatie
De commissie-Pechtold stelt in haar advies dat een betere communicatie met eigenaren van belangwekkend erfgoed wenselijk is. De commissie adviseert de banden met particuliere eigenaren te verstevigen en te onderzoeken of en hoe de overheid eigenaren van beschermde goederen tegemoet kan komen. Er worden nu gesprekken georganiseerd tussen particuliere bezitters en de minister, onder meer om hun wensen in kaart te brengen. Maar ook om te onderzoeken wat hen kan helpen; bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud, restauratie en verzekeringen.

Ook gaat Van Engelshoven via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) zorgen dat regelingen uit de Erfgoedwet zo nodig verhelderd worden.

OM in hoger beroep tegen uitspraak in zaak Bekir E.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in de zaak tegen de 32-jarige Bekir E. die afgelopen vrijdag is veroordeeld voor de dood van de 16-jarige Hümeyra. De rechtbank veroordeelde de verdachte vorige week tot een gevangenisstraf van 14 jaar met TBS voor doodslag.

Lees ook: Bekir E. krijgt 14 jaar en tbs voor doodslag op 16-jarige Hümeyra

Moord
Het OM heeft besloten in hoger beroep te gaan tegen het vonnis omdat zij het niet eens is met de veroordeling van verdachte voor doodslag, in plaats van moord. Volgens de rechtbank is niet gebleken dat er sprake is van een vooropgezet plan van de verdachte om Hümeyra om het leven te brengen. Het Openbaar Ministerie denkt daar echter anders over en vindt dat er voldoende bewijs is voor voorbedachte raad. In de visie van het OM is er dus wel sprake van moord. Dit blijkt onder andere uit het feit dat verdachte het slachtoffer regelmatig doodsbedreigingen heeft gestuurd en uit zijn gedrag op die bewuste 18 december 2018.

Daarnaast hebben diverse getuigen verklaard dat de verdachte ’s ochtends al langs de school van het slachtoffer heeft gereden en daar heeft geïnformeerd hoe laat de school uit zou zijn. Ook had de verdachte een vuurwapen bij zich en is hij het slachtoffer achterna gerend toen zij wegrende. De officier zei daarover in november op zitting: “Verdachte heeft op de bewuste dag uitvoering gegeven aan hetgeen hij al eerder had bedacht en vele malen had aangekondigd, namelijk dat hij Hümeyra om het leven zou brengen.”

Ook met de gevangenisstraf die aan verdachte is opgelegd is het OM het niet eens. Omdat de rechtbank van mening is dat er sprake is van doodslag in plaats van moord, is de opgelegde gevangenisstraf flink lager dan de twintig jaar die de officier op zitting heeft geëist.

Shockschade
In haar vonnis heeft de rechtbank het deel van de schadevordering dat ziet op de immateriële schade van de nabestaande van Hümeyra niet ontvankelijk verklaard. De rechtbank oordeelde dat onvoldoende is vast komen te staan dat de psychische klachten van de nabestaanden enkel en alleen zijn ontstaan door het overlijden van Hümeyra. Het Openbaar Ministerie vindt dat de rechtbank hier ongelijk in heeft.

Woningoverval blijkt rippen hennepkwekerij

De politie kreeg vanmorgen rond 02:35 uur de melding van een woningoverval aan de Botenlaan in Eindhoven. In de woning bleek een hennepkwekerij te zitten. De politie gaat op dit moment uit van een ripdeal.

Agenten waren snel na de melding ter plaatste. Ze troffen bij de woning een man aan. Gelukkig bleek hij ongedeerd gebleven. In de woning bleek een in werking zijnde hennepkwekerij te zitten. Volgens getuigen zouden drie, mogelijke gewapende, personen weggereden zijn in een auto. Ze zouden dozen bij zich hebben. In verband met het ruimen van de kwekerij moest de elektriciteit in de straat deels uitgeschakeld worden.

'Jumbo en Albert Heijn verkopen kwartelleed'

Supermarkten Jumbo en Albert Heijn verkopen deze kerst kwartel zonder dierenwelzijnskeurmerk. Kwartels leven vaak onder afschuwelijke omstandigheden. Voor de kleine vogel bestaat geen wetgeving die hen beschermt, waardoor vaak veel te veel dieren in een stal worden gezet. Overbezetting leidt tot stress en verwondingen. “Zelfs kwartel met een keurmerk leeft met 62 soortgenoten per vierkante meter. Kies voor een vriendelijke kerst en eet geen kwartel,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Kwartels zijn schrikachtige vogels, die zich van nature graag verstoppen in de velden of het struikgewas. Kwartels die gehouden worden voor hun vlees leven meestal in kale stallen zonder beschutting, vergelijkbaar met de stallen waarin plofkippen leven. Ze worden na zo’n 35 dagen geslacht. In die tijd groeien ze van tien gram naar zo’n 250 gram.

Vogelvrij
Het grootste probleem in de kwartelhouderij is het gebrek aan regelgeving. Er is in Europa bijvoorbeeld geen wettelijke bovengrens aan het aantal kwartels dat per vierkante meter mag worden gehouden. Veel kwartels die gehouden worden voor hun vlees leven hierdoor in overvolle stallen. Bij een kwartel mét keurmerk plaatst men 62 kwartels per vierkante meter. “Een kwartel met mazzel krijgt een ansichtkaart aan ruimte,” zegt Hilhorst.

Label rouge
Dat keurmerk is het Franse ‘Label Rouge’, dat onder meer naar dierenwelzijn kijkt. Zij stellen 62 kwartels per vierkante meter als bovengrens. In de Label Rouge-stallen is er daglicht en hebben de kwartels – vanaf uiterlijk 30 dagen – een uitloop naar buiten. Ook leven ze iets langer dan de industrie-kwartel: ten minste 42 dagen.

Nederland
Bekende ‘kwartellanden’ in Europa zijn Frankrijk, Spanje en Italië. In Nederland staan kwartels niet op de lijst van ‘productiedieren’. Hierdoor zijn kwartelboerderijen verboden. Hoewel het mogelijk is om daarvoor een ontheffing te krijgen, is in Nederland nog nooit een vergunning afgegeven. De enige boer die zo’n ontheffing aanvroeg, werd geweigerd omdat het dierenwelzijn te slecht was. In maart 2018 ontmaskerde Wakker Dier samen met de Keuringsdienst van Waarde fraude met kwarteleieren: Veluwse scharreleieren bleken afkomstig van een Franse legbatterij.

FOK! Wat een weer: aardig weer

Goeiedag!

Gisteren was het een fraaie dag met een erg nat en winderig einde. Intussen is het weer aan het opklaren.

Vandaag moeten we de zon dan wel overal even te zien krijgen. Niet voor lang, want in het westen betrekt het in de middag alweer. Tegen de avond volgt er dan opnieuw enige regen. Het wordt hierbij rond de 8 graden.

Op donderdag en vrijdag liggen de maxima nog wat hoger. Het weerbeeld kenmerkt zich door veel bewolking en af en toe regen.

Weinig bijzonders dus de dagen voor kerst. 

Fijne avond!  

Meer weer op FOK!

De Rijn (Foto: Charged)
De prachtige Nederrijn in Arnhem. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Politie Amsterdam treedt voortaan direct op tijdens kraakactie

De gemeente Amsterdam, politie en justitie hebben het kraakbeleid aangepast. Hierdoor moeten gekraakte panden sneller worden ontruimd en moet kraken minder aantrekkelijk worden.

Dat laat burgemeester Halsema vandaag weten in een brief aan de gemeenteraad. Krakers werden de afgelopen jaren zelden aangehouden, waardoor het kraken volgens Halsema op dit moment als 'risicoloos en anoniem' wordt gezien. Dat zou door het nieuwe beleid anders moeten worden.

De politie moet straks ook meteen in actie komen als krakers op heterdaad worden betrapt. 'Voorheen werd in beginsel niet opgetreden in geval van heterdaad, maar eerst de feitelijke situatie uitgezocht (...). Het gehanteerde uitgangspunt ten aanzien van heterdaad wordt daarom als volgt gewijzigd: Bij heterdaad wordt direct opgetreden, tenzij het risico op escalatie reëel is', schrijft Halsema. Wel blijft het zo dat er niet ontruimd wordt als een pand leeg staat.

Krakers spannen nu vaak een kort geding aan tegen een komende ontruiming. Dat lijken ze vooral te doen om tijd te winnen, want een kort geding wordt regelmatig door de krakers later weer ingetrokken. Daarom worden kort gedingprocedures vanaf nu eerder ingepland. Dat moet binnen twee tot drie weken gebeuren, in plaats van de huidige zes tot acht weken.

Ook worden de namen van krakers genoteerd. Om dit makkelijker te maken worden ontruimingen niet altijd vooraf aangekondigd. 'Daardoor kan de identiteit van krakers worden vastgesteld en krijgen politie en OM vaker zicht op recidiverende dan wel schade en/of overlast veroorzakende krakers', schrijft Halsema in de brief.

Tijdens een uitzending van het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester in augustus zei Halsema al dat er werd overwogen om het kraakbeleid te veranderen. Dat zei ze naar aanleiding van de kraak van een pand in Westpoort, waarbij de ondernemer door krakers van asielactiegroep We Are Here werd weggestuurd. 'Dit kan niet de bedoeling zijn', vond Halsema.

In de brief van vandaag schrijft de burgemeester ook over We Are Here. Volgens Halsema zijn er de afgelopen zomer relatief veel panden gekraakt door de groep en lijkt er sprake van 'verruwing' te zijn. 'Waar voorheen vooral langer leegstaande panden werden gekraakt, gaat het steeds vaker om panden die in gebruik of onveilig blijken te zijn omdat er anno 2019 nu eenmaal steeds minder sprake is van leegstand.'

Het nieuwe beleid is nu al van kracht. Mogelijk komt het morgen wel kort ter sprake in de gemeenteraadsvergadering, want GroenLinks heeft aangegeven opheldering te willen over de uitspraken van Halsema over We Are Here.

In tien jaar tijd ruim 11 procent minder winkels

Het aantal winkelvestigingen is in het afgelopen decennium met ruim 11 procent gedaald. Er zijn vooral minder winkels in dvd’s en cd’s, fotocamera’s en baby- en kinderkleding dan in 2010. Tegelijkertijd vervijfvoudigde het aantal webwinkels. Dat meldt het CBS in de publicatie de regionale economie 2018.

Op 1 januari 2019 telde Nederland bijna 86 duizend fysieke winkelvestigingen. In 2010 waren dat er nog ruim 97 duizend. Het zijn non-food winkels die zijn verdwenen, van de 78 duizend vestigingen in 2010 waren er begin 2019 nog 67 duizend over (-15 procent). Het aantal supermarkten nam in deze periode toe, het aantal voedingsspeciaalzaken (zoals bakkers, slagers en de groenteboer) is min of meer gelijk aan 2010.

De afname van het aantal fysieke winkels valt samen met de verdere groei van het online winkelen. Het aandeel Nederlanders dat online aankopen (e-shoppen) doet, is verder gestegen. In 2019 kocht 79 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder iets via internet, in 2012 was dat 64 procent. Het aantal webwinkels is verdrievoudigd in de periode 2010-2019. Bedrijven hebben steeds vaker een webshop en behalen steeds meer omzet uit de online verkoop. Dit geldt niet alleen voor bedrijven in de detailhandel. Ook de groothandel en industrie kunnen via internet hun producten direct aan de consument verkopen en doen dit ook steeds vaker. Het aantal webshops is in de periode 2010-2019 verdrievoudigd tot 40 duizend.

Fortuna Sittard ronde door in bekertoernooi na ruime zege tegen PEC Zwolle

Fortuna Sittard heeft zich dinsdagavond ten koste van PEC Zwolle geplaatst voor de volgende ronde van de TOTO KNVB Beker. De Limburgers waren in eigen huis te sterk voor het bezoek uit Overijssel, dat in de tweede helft twee doelpunten om de oren kreeg. PEC Zwolle kon het tij in de tweede helft niet keren, waardoor Fortuna met 3-0 won.

Fortuna Sittard was de betere partij en dat viel na negentig minuten ook af te lezen van het scorebord. De thuisploeg kwam na ruim een kwartier spelen op voorsprong.

Na een slim overstapje van Amadou Ciss kon Bassala Sambou alleen richting het vijandelijke doel snellen, waarna de aanvaller zijn zenuwen in bedwang hield en de score opende: 1-0.

PEC Zwolle had ongeveer net zoveel balbezit als Fortuna, maar laatstgenoemde club wist de beste kansen te creeeren. Vlak voor rust wist de ploeg uit Sittard de marge te verdubbelen.

Na goed voorbereidend werk van Mark Diemers kon Rasmus Karjalainen doelman Michael Zetterer pijnigen met de tweede treffer van Fortuna: 2-0.

De thuisploeg was nog niet klaar met scoren, want diep in de tweede helft viel ook nog de 3-0. Daryl Lachman werkte het leer in eigen doel na een vrije trap van Diemers en zorgde voor een nog grotere malaise bij de bezoekers.

Fortuna kwam na de 3-0 niet meer in de problemen en mocht na negentig minuten spelen juichen vanwege het bereiken van de volgende ronde.

FOK!Kerstprijsvraag: 18 december

Xbox Game Pass is een abonnementsservice van Microsoft voor gebruik met de Xbox One-console en Windows 10. Beschreven als "Netflix voor videogames", geeft de Xbox Game Pass gebruikers toegang tot een catalogus met games van een reeks uitgevers voor een enkele maandelijkse Abonnements prijs.

Vandaag geven we een 3 keer een Xbox Game Pass weg. Daarvoor moet je wel de volgende vraag beantwoorden.

Welk dino spel zat er in Xbox Gold voor December?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.