FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 december 2019

Darter Van der Voort geveld door oor en knie en rug en neus en hitte en knie

Voor darter Vincent van der Voort is het wereldkampioenschap voorbij. The Dutch Destroyer sneuvelde in de tweede ronde tegen Dave Chisnall, terwijl hij geplaagd werd door zijn rug, zijn knie, zijn andere knie, zijn hoofd, een verkoudheid, een grote lading snot en - zo hoorden we na afloop - de hitte én zijn oor.

Al in de eerste set stond Van der Voort weer hevig te zuchten en te steunen en die set ging dan ook naar Chisnall, net als de tweede. De Nederlander begon set drie zowaar met een twaalfdarter en pakte de set zelfs, maar daarna was het weer klaar: Chisnall opende set vier met een 124-finish en gooide het vervolgens keurig uit.

Voor Ron Meulenkamp is het WK ook afgelopen. Tegen Chris Dobey had hij meer dan genoeg kansen, maar hij weigerde simpelweg om ze af te maken. Hij begon nog goed met een twaalfdarter, maar verloor de set, net als de tweede. Meulenkamp won de set daarna dan weer en pakte op sterke wijze ook de vierde set.

Met een elfdarter wierp de Nederlander zich zelfs naar een 2-0 voorsprong in de beslissende set en op 2-1 begon hij met twee keer 180...maar verloor hij de leg alsnog. Hij liet vervolgens kans na kans na kans liggen om erin te blijven, waarna het voor Dobey genoeg was geweest: de Engelsman maakte het met 4-2 af.

Dave Chisnall - Vincent van der Voort (Bron: PDC)
Dave Chisnall - Vincent van der Voort (Bron: PDC)

Biatleet Doll pakt eerste World Cup-zege

Biatleet Benedikt Doll heeft zijn eerste echte World Cup-zege te pakken. De Duitser won in het Franse Annecy-Le Grand Bornand de sprint, het onderdeel waarop hij in 2017 al wel de wereldtitel pakte.

De meeste van de grote mannen kwamen in het begin van de wedstrijd en Doll was de beste: hij schoot tien keer raak en alleen Johannes Thingnes Bø was sneller op de ski's. De Noor schoot echter twee keer mis, bij de staande schietbeurt vooral omdat hij véél te snel schoot.

Oudere broer Tarjei Bø profiteerde en met foutloos schieten eindigde hij tien seconden achter Doll op de tweede plek. Met Johannes Thingnes op vijftien secnden en Erlend Bjøntegaard daar 0,2 tellen achter leek Noorwegen op 2-3-4-5 te eindigen - Johannes Dale voegde zich er nog bij - maar Quentin Fillon Maillet schonk de Fransen met tien treffers op elf seconden een derde plek.

De Belg Florent Claude werd met één misser keurig 23e, Thierry Langer viel niet echt mee en eindigde met één misser op de 89e plek.

Feyenoord bekert verder na moeizame zege bij Cambuur

Feyenoord heeft het deelnemersveld aan de achtste finales van de TOTO KNVB Beker gecompleteerd. Het team van Dick Advocaat boekte donderdag een zwaarbevochten zege op SC Cambuur, dat in de eerste 45 minuten de paal raakte en het beste van het spel had: 1-2. Na de onderbreking sloeg Feyenoord tweemaal toe, mede dankzij een schitterende openingstreffer van de vandaag jarige Steven Berghuis.

Cambuur speelde een uitstekende eerste helft tegen Feyenoord en baalde zichtbaar dat het scorebord niet in beweging was gekomen. De gebrekkige finesse in de afronding, Kenneth Vermeer én de paal speelden het team van Henk de Jong parten. Na twintig minuten hadden de Friezen al vier schoten tussen de palen, tegenover nul van Feyenoord. Gelegenheidsspits Delano Ladan, Mitchell Paulissen en Issa Kallon vonden Vermeer op hun weg.

Na nog geen half uur spelen beet Feyenoord voor het eerst van zich af: een schot van Nicolai Jörgensen werd door Sonny Stevens gekeerd. Vijf minuten later kwam het team van Advocaat echter heel goed weg toen Erik Schouten na een corner de paal raakte. Cambuur kreeg tot aan de rust nog wat kleine kansjes, maar zonder resultaat. Het was veelzeggend dat Feyenoord dit seizoen in een eerste helft alleen tegen Rangers FC meer doelpogingen moest toestaan dan tegen Cambuur: dertien om twaalf.

Als er een kans voor Cambuur was om Feyenoord voor het eerst in de geschiedenis te kloppen, was het op basis van de eerste helft wel donderdagavond. Na de onderbreking probeerde het team van De Jong dan ook wederom het doel van Vermeer te bestoken, maar opnieuw zonder succes. Pogingen van Paulissen en Kallon waren een prooi voor de doelman en tussendoor schoof Jörgensen de bal naast het doel van Stevens.

Na 67 minuten spelen nam Feyenoord de leiding: Berghuis bracht zijn team met een heerlijke goal in de linkerbovenhoek op voorsprong. De Rotterdamse vreugde was van korte duur, daar Renato Tapia luttele minuten later een overtreding op Ladan in het strafschopgebied beging. Robin Maulun verzilverde de toegekende elfmetertrap: 1-1. Cambuur kwam daarna goed weg toen een knal van Jens Toornstra vanaf een meter of achttien op de onderkant van de lat uiteenspatte. De bal stuiterde precies op de doellijn weer uit het doel van de noorderlingen.

De ontmoeting leek af te stevenen op een verlenging, maar twee minuten voor tijd sloeg Feyenoord opnieuw toe. Luis Sinisterra deed het heel snel en slim op links, Berghuis liet lopen en Marcos Senesi prikte via Doke Schmidt de winnende treffer binnen.

20 jaar en tbs met dwangverpleging voor insulinemoorden

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 23-jarige man veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het toedienen van insuline aan elf bejaarde slachtoffers.

De rechtbank veroordeelt de man voor vier moorden, zeven pogingen tot moord en één keer voor poging tot doodslag. Ten opzichte van één slachtoffer heeft hij zich volgens de rechtbank eerst schuldig gemaakt aan een poging tot moord en twee weken later alsnog aan een voltooide moord. Het gaat in totaal dus om elf slachtoffers. Hiermee heeft hij zich tevens schuldig gemaakt aan het in hulpeloze toestand brengen en laten van hulpbehoevenden, met alle gevolgen van dien. Daarnaast heeft de rechtbank het witwassen van medische documenten, het vervalsen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en drie maal diefstal bewezen verklaard.

Gebeurtenissen
De slachtoffers waren allen dement, (hoog)bejaard en afhankelijk van de zorg van anderen, waaronder de verdachte. De man, die in verschillende zorginstellingen werkzaam was, spoot de slachtoffers – soms meerdere keren – bewust insuline in die ze niet nodig hadden of die veel te hoog gedoseerd was. Iedere keer deed hij dit zonder dat een arts daarvoor opdracht had gegeven, zonder medische noodzaak en zonder hiervan melding te maken in het medisch dossier.

Vertrouwen in zorg beschaamd
De gebeurtenissen veroorzaakten verdriet, boosheid en onrust, bij familie en vrienden van de slachtoffers, bij collega’s in de zorg, maar ook in de samenleving. De rechtbank geeft aan dat mensen erop moeten kunnen vertrouwen dat zorg veilig is. De verdachte heeft dat vertrouwen op grove wijze beschaamd.

Straf en maatregelen
Volgens de rechtbank hoort bij dergelijke feiten een levenslange gevangenisstraf. Die straf wordt echter niet opgelegd, vanwege de psychische afwijkingen die gedragsdeskundigen constateerden. Deze afwijkingen hebben grote invloed gehad op het handelen van de man. De rechtbank acht de man voor alle levensdelicten sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Omdat hij deels wel toerekeningsvatbaar is en gelet op de ernst en hoeveelheid van de strafbare feiten is een gevangenisstraf van 20 jaar opgelegd.

Voor de psychische stoornissen van de man is volgens de rechtbank een langdurige en intensieve behandeling nodig. Naast de gevangenisstraf legt de rechtbank dan ook TBS met dwangverpleging op. Daarnaast legt de rechtbank een beroepsverbod voor de duur van 25 jaar op.

15 jaar en 9 maanden celstraf voor moedermoord

Een 57-man is in hoger beroep veroordeeld tot 15 jaar en 9 maanden celstraf voor de moord op zijn moeder. Zijn 58-jarige vrouw is vrijgesproken. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. In deze zaak werd een echtpaar ervan beschuldigd hun 80-jarige moeder respectievelijk schoonmoeder om het leven te hebben gebracht door toediening van pillen oxycodon (vaak als vervanger voor morfine).

Eerder veroordeelde de rechtbank Amsterdam beide personen tot 10 jaar gevangenisstraf voor doodslag. De eis van het Openbaar Ministerie was 16 jaar voor allebei. Het hof acht nu moord bewezen voor de man en spreekt de vrouw vrij van medeplegen, omdat er volgens het hof onvoldoende bewijs is dat zij een bijdrage heeft geleverd aan het feit. De 16 jaar gevangenisstraf voor de man was ook het uitgangspunt voor het hof. Maar vanwege overschrijding van de redelijke termijn waarbinnen de zaak had moeten worden afgerond is 3 maanden minder opgelegd.

Darter Dekker overleeft op WK, Golvend Galjoen golft door

Op het wereldkampioenschap darts van de PDC heeft Jan Dekker zich met pijn en moeite geplaatst voor de tweede ronde. In de laatste eersterondepartij had Mr Coat het uiterst moeilijk met Ryan Joyce, die vorig jaar nota bene de kwartfinales haalde.

Het was allemaal niet best wat de heren lieten zien. Sterker nog, het was eigenlijk gewoon pijnlijk slecht en we moeten dan ook niet al teveel woorden vuilmaken aan dit potje. Het nieuwste kloontje van Michael van Gerwen won de eerste twee sets, maar gaf het ondanks een 118-finish vervolgens vakkundig uit handen.

Met een 87-finish begon Joyce goed aan set vijf en hij kwam er ook op 2-1, maar de Engelsman wist zich vanaf 83 na drie pijlen op 41 neer te zetten, ook een prestatie. Dekker profiteerde uiteraard niet, maar Joyce gooide drie matchdarts door het putje en de Nederlander gooide 90 uit, alvorens de beslissende leg alsnog te winnen - na nóg een gemiste matchdart van Joyce.

Ryan Joyce - Jan Dekker (Bron: PDC)
Ryan Joyce - Jan Dekker (Bron: PDC)

Justin Pipe had het eerder al veel te moeilijk met de 40-jarige Benjamin Pratnemer, de tweede Sloveen ooit op het WK. Pratnemer won zowaar twee van de eerste drie sets en in het vierde bedrijf kreeg hij matchdarts. Die gingen mis, Pipe won de set en pakte in de beslissende vijfde set met dubbel-9 alsnog de winst.

John Henderson opende zijn toernooi tegen James Richardson en in dat Schots-Engels onderonsje gunde de grote man zijn opponent in set één twee legs. Richardson won in set twee met een 106-finish de eerste leg, maar daarna was hij uiterst matig en het Golvend Galjoen kon de wedstrijd zonder verder legverlies afmaken.

Levende legende Steve Beaton, de man met de mooiste worp op aarde, beantwoordde een 142-finish van Kyle Anderson met een 107-finish voor winst in set één. In het tweede bedrijf gooide Beaton achter elkaar 170 en 133 uit, maar Anderson bleef bij en met 116 pakte hij de set. Set drie werd een eitje voor Beaton, waarna The Bronzed Adonis de wedstrijd met een wat meer lastige vierde set afmaakte.

John Henderson - James Richardson (Bron: PDC)
John Henderson - James Richardson (Bron: PDC)

Beelden bewakingscamera zelfmoordpoging Epstein verdwenen

Beelden van bewakingscamera's die toezicht hielden op de gevangeniscel van Jeffrey Epstein zijn verdwenen, hebben aanklagers toegegeven. Door deze verrassende wending zijn er mogelijk geen beelden meer van de vermoedelijke zelfmoordpoging die Epstein in juli 2019 deed. Begin augustus werd Epstein dood gevonden, na een zogenaamde succesvolle zelfmoordpoging.


Bewakingscamerabeelden vermist (Bron: YouTube)

De celgenoot van Epstein in juli, Nick Tartaglione, een voormalige politieman die beschuldigd werd van viervoudige moord, beweerde Epstein's leven te hebben gered na zijn eerste zelfmoordpoging. Epstein beweerde naar verluidt dat bodybuilder Tartaglione hem aanviel.

Op 25 juli vroegen de advocaten van Tartaglione de beelden op van de desbetreffende bewakingscamera's, in de hoop dat dit het argument zou versterken dat hij een goed karakter heeft.

Woensdag vertelde Jason Swergold, Amerikaanse advocaat, voor de rechtbank in White Plains, New York, dat niemand de beelden van juli kan vinden. Bruce Barket, de advocaat van Tartaglione, zei dat het verdwijnen van de opnames 'zorgelijk' was. "Het is verontrustend", zei hij. "Ik bewaar mijn oordeel totdat ik meer informatie heb gevonden."

Lees ook: de FOK!-nieuwsberichten over de dood van Epstein

Epstein's uiteindelijke dood, iets meer dan veertien dagen later, blijft het onderwerp van veel fascinatie- en samenzweringstheorieën.

De belangrijkste medische onderzoeker van New York City oordeelde dat hij stierf door zelfmoord, maar veel van Epstein's slachtoffers bleven achterdochtig en geloofden dat veel rijke en machtige mensen hem dood wilden.

De eigen advocaten van Epstein zeiden voor de rechtbank dat ze sceptisch waren over het vonnis van zelfmoord en een patholoog, ingehuurd door Epstein's broer Mark, zei dat hij geloofde dat Epstein in zijn cel werd vermoord.

Het stoffelijk overschot van Epstein werd ontdekt toen bewakers hem ontbijt brachten. Hoofdaanklager William Barr zei dat de dood van de pedofiele rijke stinkerd het gevolg was van 'een perfecte storm van fouten'.

Invaller Abass schiet Utrecht naar winst tegen FC Groningen in KNVB Beker

FC Utrecht heeft zich donderdagavond ten koste van FC Groningen voor de achtste finales van de TOTO KNVB Beker geplaatst. Het was de zesde keer in tien jaar tijd dat de clubs elkaar troffen in het bekertoernooi. Vier van de vijf voorgaande ontmoetingen werden gewonnen door FC Utrecht en dankzij een doelpunt van invaller Issah Abbas trok het team van John van den Brom in Groningen aan het langste eind: 0-1.

In een doelpuntloze eerste helft had FC Groningen, waar Adrie Poldervaart de geschorste Danny Buijs verving, weliswaar meer balbezit, maar oogde het team van Van den Brom gevaarlijker in de counter. Een spektakelstuk was de ontmoeting voor rust in ieder geval niet, mede omdat er van beide kanten slordig werd gespeeld. Na een minuut of zeven ontsnapte Gyrano Kerk slim aan buitenspel, maar Sergio Padt maakte een belangrijke redding.

Pas bijna een half uur later was er weer een kans: na voorbereidend werk van Mo El Hankouri mikte Kaj Sierhuis naast. Enkele minuten later had een goede aanval van FC Utrecht over verschillende schijven een beter lot verdiend, maar de inzet van Mark van der Maarel ging over doel van Padt. FC Groningen deed na de onderbreking ietwat meer zijn best om gevaarlijker te worden, maar het was juist FC Utrecht dat dicht bij een goal was.

Na nog geen uur spelen kwam Sander van de Streek in kansrijke positie en schoot hij een meter naast. Een minuut later was het Kerk die naliet om te scoren; na balverlies van de slordig spelende Azor Matusiwa werd Padt door Kerk gepasseerd, maar Mike te Wierik kopte de bal uit de doelmond. Na een uur spelen kreeg FC Utrecht een domper te verwerken: na een ongelukkige botsing met Ajdin Hrustic moest Jean-Christophe Bahebeck zich geblesseerd laten vervangen door Abbas.

De ontmoeting kwam meer tot leven en een minuut na een goede knal van Sierhuis richting de bovenhoek, en een dito redding van Paes, nam FC Utrecht de leiding. Abbas tikte op aangeven van Kerk de bal achter Padt: 0-1. In het restant van het duel moest FC Utrecht zich enige tijd verweren tegen een stormloop van de noorderlingen en was Paes de gevierde man. De keeper had goede reddingen op pogingen van El Hankouri en invaller Romano Postema in huis en hield het team van Poldervaart op de been.

Bertens gaat naar de Olympische Spelen en doet daarmee aan de Fed Cup

Kiki Bertens doet volgend jaar mee aan de Olympische Spelen. De Nederlandse toptennisster maakte dat vanmiddag bekend via de Nederlandse tennisbond (KNLTB). Haar deelname betekent dat ze ook in februari deelneemt aan de Fed Cup.

Bertens twijfelde eerder deze maand of ze wel aan de Fed Cup Olympische Spelen moest deelnemen vanwege het drukke schema. Daardoor kwam ze de afgelopen twee jaar niet in actie in de Fed Cup.

"Ik heb alles afgewogen en mijn keus gemaakt om voor Nederland uit te komen in de Fed Cup en de Olympische Spelen", laat Bertens weten in haar reactie.

Naast Bertens doen in februari ook Arantxa Rus, Lesley Pattinama-Kerkhove, Indy de Vroome en dubbelspecialiste Demi Schuurs mee aan de Fed Cup ontmoeting in februari tegen Wit-Rusland.

Viergever: "Complimenten als je deze wedstrijd afgekeken hebt"

PSV kroop woensdag door het oog van de naald in de KNVB Beker en Nick Viergever erkent dat de Brabanders tegen GVVV slecht speelden. PSV maakte onder trainer Mark van Bommel een bijzonder moeizame reeks wedstrijden door en de nederlaag tegen Feyenoord van afgelopen week leidde eerder deze week uiteindelijk tot het ontslag van de oefenmeester. Ernest Faber neemt voorlopig de honneurs waar als interim-trainer en hij zat woensdagavond in het bekerduel met GVVV voor het eerst op de bank.

Een schokeffect bleef echter uit in Veenendaal, aangezien de Eindhovenaren een bijzonder moeizame wedstrijd speelden en zelfs een verlenging nodig hadden om af te kunnen rekenen met de amateurs. Mohamed Ihattaren nam in de 118e minuut van de wedstrijd de verlossende 1-2 voor zijn rekening, nadat Kostas Mitroglou en Soufiane Laghmouchi in de reguliere speeltijd voor de goals hadden gezorgd.

Nick Viergever stak na afloop van de wedstrijd voor de camera van FOX Sports zijn frustratie niet onder stoelen of banken. "Als je deze wedstrijd hebt afgekeken, complimenten. Het was wel spannend, maar als je van voetbal houdt..." was hij duidelijk. "Het was echt bar en boos. Aan de andere kant moet je ook niet verwachten dat je hier met 5-0 had gewonnen, het is gewoon een hele vervelende week geweest."

De verdediger kan het optreden van zijn ploeg niet anders omschrijven dan 'heel, heel, heel slecht': "Het valt gewoon weg, in deze fase gaat het gewoon niet makkelijk. Er gaan heel veel dingen fout en dan moet je gewoon blij zijn als je twee minuten voor tijd de winnende maakt tegen een amateurploeg."

Viergever heeft wel complimenten voor de tegenstander, die het heel spannend wist te maken: "Maar bij ons zat er vandaag helemaal niets in. Dit moeten we heel snel vergeten en ons voor PEC Zwolle nog een keer opladen. Zaterdag nog een keer en dan is het gelukkig winterstop." De huidige nummer vier van de Eredivisie eindigt de eerste seizoenshelft zaterdagavond met een thuiswedstrijd tegen de Blauwvingers.

Trump impeachment: alleen maar méér 'liberal tears'!

In deze verwarrende tijden van 'impeachment' en 'orange man bad' gaat het zelfs mij, een voormalige zeebonk met gezond rechtse ideeën, wel eens duizelen over wat er nou weer allemaal plaatsvindt daar aan die andere kant van 'de grote plas'.

Gelukkig is daar dan altijd de rots in de branding, een misschien wat ongelukkig gekozen benaming voor een ex-zeeman, die me weer bijpraat over hoe het er nou echt aan toegaat daar in de U.S. of A. Degene waarover ik het heb? Mark Dice, een YouTuber die, eenzaam van achter zijn keukentafeltje (als ware hij een FOK!ker) vaak bijna evenveel views scoort als dat de fake-news Main Stream Media bedrijven als CNN en MSNBC met redacties van vele honderden. Met zijn licht opgewondene, misschien ietwat partijdige kijk op de dingen, weet hij de ware situatie te schetsen zodat ook andere, zwaar pro-Democratisch neigende, main street media kranten als 'The Washington (com) Post' en 'The New York Times' vaak van schaamte niet meer weten hoe of ze de situatie nu weer moeten spinnen.

Natuurlijk wordt Mark ook tegengewerkt door linkse 'big tech' (YouTube, Twitter, Google en anderen) waarbij dan met name YouTube er alles aan doet om zijn video's onvindbaar te maken door hun algoritme aan te passen en een zware voorkeur te geven aan 'recommended sources' (de main stream media dus: CNN, MSNBC, TYT). Het is soms zelfs zo erg dat als je zoekt op filmpjes van hem dat je die dan pas, vele pagina's verderop, terugvindt. Tja, YouTube weet wat goed voor je is en hoe je moet denken; 'wrongthink is not allowed'.

Maar goed. Hieronder dus een recent filmpje van Mark aangaande de impeachment van The President of the U.S.A. Donald Trump en de lafhartige acties, al sinds zijn aanstelling begaan, door de Democraten. Mooi is te zien hoe CNN reageert wanneer er uit (hun eigen!) poll blijkt dat de steun voor 'The Donald' nog even groot is als vóór het impeachment! Ook het plots veranderen van de denkbeelden van de Democraten aangaande 'impeachment' (dit diende volgens Jerry Nadler alleen te gebeuren als er een grote meerderheid vóór was, deze uitspraak dateert nog van het impeachment tegen toenmalig president Clinton, niet geheel toevallig een Democraat) is sprekend over hoe ze met de billen samengeknepen zitten. Dit is misschien wel hun laatste kans om een herverkiezing te blokkeren!

Dat de main street media wanhopig beginnen te worden blijkt ook wel uit het feit dat ze weer eens terugvallen op het posten van 'fake news' aangaande de opkomst bij de bijeenkomsten van Trump. Getoond worden beelden van de ingang waar er, door voorschriften van de brandweer, grote ruimtes dienen te worden aangehouden tussen de mensen wachtend op hun beurt om het stadion binnen te gaan. Beelden vanuit het stadion vertonen echter een tot de nok toe gevulde menigte hongerig naar de wijze woorden van The President of the U.S.A. en, hoogstwaarschijnlijk, als er geen wereldwijde crisis toeslaat, de president die America nog 'greater' zal gaan maken tot 2024! Liberal tears have never tasted this good!

Van der Sar slaat terug: "Niet doen alsof Ajax hier de grote boeman is"

Edwin van der Sar heeft gereageerd op de kritiek die AZ-directeur Robert Eenhoorn onlangs had op het beleid van Ajax. Eenhoorn gaf aan dat Ajax klaagt over het gebrek aan weerstand in de Eredivisie, maar wel talenten bij andere clubs weghaalt. "Maar volgens mij is Marc (Overmars, directeur spelerszaken, red.) echt niet zuinig in de compensatie die clubs daarvoor krijgen", reageert Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax.

De oud-doelman vervolgt in gesprek met Voetbal International dat de Amsterdammers natuurlijk ook spelers aan de internationale top verliezen. "Zo werkt het nu eenmaal. Daishawn Redan, Javairo Dilrosun, Donyell Malen en ga zo maar door, ik zie ze het liefst in Ajax 1."

"Maar als Malen vertrekt, vind ik het logisch dat we Myron Boadu op zestienjarige leeftijd proberen te halen."

"Bovendien kunnen wij niet twintig gelijkwaardige spelers in de selectie hebben", vervolgt Van der Sar, die wijst naar het financiële plaatje. "Dat kan financieel niet en die spelers gaan dan niet op de bank zitten. Talenten met potentie het eerste te halen wel."

"En als het herenakkoord ter sprake komt, wordt er steeds gefocust op dat ene zinnetje dat we niet elkaars talenten benaderen."

De bestuurder benadrukt dat er ook een tweede zin bestaat: als het dan toch gebeurt, moet er een goede compensatie tegenover staan. "Dat is wat ik ook in Europa probeer. Een verdubbeling van het bedrag en extra geld bij succes. Maar laten we vooral niet doen alsof Ajax hier de grote boeman is, want clubs als RKC en Willem II profiteren bijvoorbeeld ook van de goede naam van Ajax in de transfer van Frenkie de Jong. En laten we er met z'n allen voor zorgen dat we weer een Frenkie opleiden", aldus Van der Sar.

Wie moet je de schuld geven? Een helder overzicht!

Journalist Jelmer Visser van Metro vond het maar lastig, wie moet je nou de schuld geven tegenwoordig. Voor de reguliere journaalkijkers en deugmensen is het lastig te volgen, maar dat logisch als je alleen maar weg kijkt. Daarom maakte hij een heldere beslisboom:

Collision 2: kickbokser Jaraya gaat slopen

De gepassioneerde kickbokser Mohammed Jaraya staat zaterdag 21 december in het GelreDome tegen Massaro Glunder in de ring. Kickboksorganisatie Glory heeft een heerlijke 'fight card' klaarstaan voor de zaterdagavond. Natuurlijk met de uitsmijter: het titelgevecht tussen Rico Verhoeven en Badr Hari, maar er staan nog meer lekkere partijen op het menu.

Jaraya vs Glunder is er zo eentje. Vooral Jaraya is een heerlijk technische vechter, die met zijn razendsnelle combinaties van stoten en trappen de tegenstander vaak doet duizelen. Verwacht geen saai puntentikspelletje als deze 23-jarige kickbokser uit Den Bosch zijn handschoenen aantrekt. Jaraya staat er om zijn tegenstander naar het canvas te sturen.


'Marokkaanse strijder' Jaraya (Bron: YouTube)

De laatste twee partijen van Jaraya eindigden beide in een deceptie. Een rake klap van tegenstander Stoyan Koprivlenski opende een lelijke scheur boven het oog, waardoor de ringarts adviseerde om de partij te stoppen. Jaraya, die op punten voor stond, verloor hierdoor via een frustrerende technisch knockout. Een gevecht eerder verloor Jaraya van voormalig Glory-kampioen Murthel Groenhart, een partij op een voor Jaraya ongewoon hoog gewicht.

Geen best 'fight record' dus voor The Destroyer, die uiteraard gebrand is op eerherstel na twee opeenvolgende verliespartijen. "De eerste keer verloor ik terecht van Murthel. De tweede keer was de winst al voor mij, dus het was een gelukstreffer", zo legt Jaraya uit voor de camera's van VeronicaTV.

De frustraties over het laatste verlies lijken wegge-ebt. "Je moet het accepteren, er is nu niets meer aan te doen. Naar de sportschool en hard werken. De volgende weer winnen, dan zijn de mensen alles weer vergeten."

Over tegenstander Glunder is Jaraya hard. "Ik kende hem natuurlijk wel van tevoren, maar ik ben niet echt gecharmeerd van zijn stijl. Het is mijn taak dat hij er spijt van krijgt dat ie met mij in de ring staat."

Jaraya is groot bewonderaar van Badr Hari en vocht zijn debuut voor Glory in Ahoy, toen Hari ook op het programma stond. "Als je met Badr op één kaart staat, dat gevoel is gewoon bizar. Dan is het anders dan alle andere wedstrijden."

Zenuwachtig is hij niet, al staan er dertigduizend toeschouwers op de banken. "Ik denk dat het grote podium voor mij gemaakt is. Ik hou ervan. Het geeft me de kick om gas te geven."

Meepraten over Glory of kickboksen in het algemeen? Bezoek hier het FOK! kickboksforum!

Fight card Collision 2: Badr vs Rico
Rico Verhoeven vs. Badr Hari
Luis Tavares vs. Stéphane Susperregui
Mohammed Jaraya vs. Massaro Glunder
Zakaria Zouggary vs. Ten Pow

Glory 74:
Alex Pereira vs. Ertugrul Bayrak
Serhii Adamchuk vs Aleksei Ulianov
Michael Duut vs. Ariel Machado
Itay Gershon vs. Li Sanjin

Superfight Series:
Jahfarr Wilnis vs. Antonio Plazibat
Donovan Wisse vs. Cesar Almeida
Cihad Kepenek vs. Nordine Mahieddine
Kevin van Heeckeren vs. Ulric Bokeme
Yi Xu vs. Rebekah Irwin

Evers een maand terug op 538

Een jaartje geleden nam Evers afscheid van Radio 538. Helaas heeft Coen Swijnenberg een burn-out en heeft Sander Lantinga een nieuwe collega nodig. Evers had wel wat tijd. 

Nederland kartrekker Europees PFAS verbod

Er moet een Europees verbod op PFAS komen. Dat voorstel van Nederland krijgt ruimte steun in de Milieuraad in Brussel. Minister van Veldhoven (Milieu) is kartrekker van het zogenoemde restrictievoorstel. Hierdoor wordt PFAS in alle niet-essentiële toepassingen verboden. Een belangrijke stap om de kraan voor het gebruik van deze schadelijke stoffen dicht te draaien.

Van Veldhoven: “Ik vind dat we de kraan voor PFAS moeten dichtdraaien. Het teflon laagje is misschien handig in een pan, tegelijkertijd breken deze stoffen nooit meer af in ons milieu en kunnen ze schadelijk zijn voor onze gezondheid. PFAS komt nog iedere dag aan alle kanten ons land binnen. We kunnen dit niet in ons eentje oplossen en moeten het probleem aan de voorkant in heel Europa aanpakken. Zodat PFAS überhaupt niet meer gebruikt en uitgestoten wordt.”

In 2018 werd bekend dat PFAS verspreid zit in heel het land. PFAS is de verzamelnaam voor zo’n 6000 stoffen die door de mens gemaakt zijn, sommigen daarvan zijn vermoedelijk kankerverwekkend. Duidelijk is dat de stoffen eenmaal in het milieu nooit meer afbreken. Sinds de verspreiding van PFAS in de bodem bekend is, zijn meerdere acties in gang gezet om ons milieu en onze gezondheid te beschermen. Tegelijkertijd werkt het kabinet met man en macht om te zorgen dat bouwers en baggeraars die met PFAS-houdende grond en bagger te maken hebben zo min mogelijk hinder ondervinden. Het PFAS-probleem aan de voorkant aanpakken, met een Europees verbod, is een belangrijke stap om deze problemen in de toekomst te voorkomen.

Bijzonder aan dit restrictievoorstel is dat alle schadelijke PFAS stoffen, zo’n 6000 in totaal, voor het eerst in één keer verboden gaan worden. Dat maakt dit de meest uitgebreide en complexe restrictie die tot nu toe is opgepakt onder de Europese verordening REACH. Deze verordening van de Europese Unie heeft als doel de gezondheid van de mens en het milieu beter te beschermen tegen de risico's die chemische stoffen kunnen opleveren. Het is belangrijk alle 6000 stoffen die onder PFAS vallen in één keer samen te nemen, omdat zo voorkomen wordt dat de ene PFAS door de andere PFAS wordt vervangen. Zo ging de industrie bij het verbod op de stof PFOA in 2008 over op het ‘broertje’ van PFOA: GenX. Ook een schadelijke stof met een net iets andere structuur. Dat waterbedeffect wil het kabinet voorkomen.

Het duurt naar verwachting vijf jaar voor het verbod in werking treedt. Dat komt door de uitgebreide procedure. Een EU-lidstaat of het Europees Chemicaliën Agentschap kunnen de restrictieprocedure starten als ze menen dat een stof een onaanvaardbaar risico voor gezondheid of milieu oplevert. De eerste stap is dat Nederland beschrijft waarom de restrictie nodig is, inclusief risico’s, alternatieven, kosten daarvan, en verwachte voordelen voor milieu en gezondheid dankzij de restrictie. Daarna bepalen wetenschappelijke comités of de voorgestelde restrictie effectief is, of de maatschappelijke kosten opwegen tegen en de baten en de geschiktheid van alternatieven. Vervolgens is de Europese Commissie aan zet. Die schrijft een wijzigingsvoorstel voor de lijst van restricties onder de REACH-richtlijn. De Raad en het Europese Parlement ebben die maanden om bezwaar te maken. Tenslotte treedt de restrictie na een overgangsperiode in werking.

Denemarken, Zweden, Luxemburg, België, Oostenrijk, Italië, Frankrijk hebben inmiddels hun steun uitgesproken. 

Lichaam drenkeling op Noordzee is vermiste migrante

Het op 18 augustus op ruim dertig mijl van de kust van IJmuiden geborgen stoffelijk overschot van een vrouw is geïdentificeerd als dat van Mitra Mehrad, een 31-jarige psychologe uit Iran. Identificatie vond plaats op basis van een match met het DNA van de vader van het slachtoffer in Iran.

Het slachtoffer verdronk op vrijdag 9 augustus voor de kust van het Engelse Kent toen ze met een klein bootje met twintig personen aan boord in zwaar weer raakte. Drie personen, waaronder de Iraanse vrouw raakten te water. Twee van hen konden worden gered maar de vrouw verdween onder water. Aan boord van het bootje bevonden zich allemaal Iraniërs en Afghanen die vanuit Duinkerken de oversteek waagden naar Engeland.

Op 18 augustus meldde de bemanning van een wachtschip bij een windmolenpark op de Noordzee aan de Kustwacht, dat ze het levenloze lichaam van een drenkeling hadden geborgen. De KNRM is vervolgens naar het schip gevaren en heeft het lichaam naar IJmuiden gebracht. De Maritieme Politie van de Landelijke Eenheid stelde vervolgens een onderzoek in naar de identiteit van de drenkeling. De politie vermoedde dat het geborgen lichaam het stoffelijk overschot van de verdwenen Mitra Mehrad was maar 100 procent zekerheid was er niet. Die is er pas bij een volledige match op DNA, vingerafdrukken of gebitsstatus. Met hulp van een Engelse BBC-journalist kwam de Nederlandse politie in contact met een Iraniër in Engeland die de vader van de Mitra Mehrad kende. Via deze weg werd de vader in contact gebracht met de Nederlandse ambassade in Teheran en hij gaf daar eind november zijn wangslijmvlies af voor een DNA-vergelijkingsonderzoek. Onderzoek bij het NFI in Nederland gaf uiteindelijk half december duidelijkheid. Het DNA-materiaal van de vader van Mitra Mehrad in Nederland matchte met het DNA van de Noordzee-drenkeling. De familie van het slachtoffer in Iran is inmiddels op de hoogte gebracht. Het is nog niet duidelijk wat met haar lichaam gaat gebeuren.

Naar aanleiding van het tragische ongeval startten de Engelse en de Franse politie gezamenlijk een onderzoek naar de mensensmokkelaars die de boot geleverd zouden hebben. In oktober zijn in het kader van dit onderzoek al vier verdachten aangehouden. Een man met de Iraanse nationaliteit in Engeland en twee Afghanen en een Nederlander in Frankrijk. Woensdag 18 december veroordeelde een Franse rechter de Nederlander tot drie jaar celstraf en een Afghaanse man tot zes jaar cel voor mensensmokkel.

NBA: Butler leidt 'scrubs' langs oude ploeg

Aan de opmerkelijk sterke seizoenstart van de Miami Heat komt voorlopig nog geen eind. Ook de Phildelphia 76ers, tot nog toe ongeslagen in eigen huis, viel ten prooi aan de stuntploeg uit Florida: 104 – 108. Hiermee kwam een eind aan een reeks van veertien thuiszeges op rij voor de 76ers.

Philadelphia trad op volle sterkte aan tegen Miami. Zowel Joel Embiid, Tobias Harris en Ben Simmons konden starten. Miami beschikt nog altijd maar over een roulatie van acht spelers, waaronder twee rookies en één speler die uit de G-League is gevist.

Philadelphia leidde tot ver in het tweede kwart, maar een 17 – 2 run van Miami bracht de ploeg naar een 46 – 54 voorsprong. Deze voorpsrong hield Miami vast en de ploeg leek op weg naar een zekere zege. In het slotkwart maakte Philadelphia nog een sterke comeback. Met vijf seconden op de klok kreeg Al Horford een kans om de 76ers op voorsprong te brengen, maar zijn driepuntspoging miste.

Na afloop van de wedstrijd werd Jimmy Butler gevraagd hoe het voelt om als team met één sterspeler aan te treden tegen een team met drie sterren. Butler antwoordde: “Is dit een team met één sterspeler? Bedoel je Bam Adebayo?”

Het was geen valse bescheidenheid van Butler. Er wordt wel eens beweerd dat een team de mentaliteit van zijn beste speler aanneemt. En Jimmy Butler is ontegenzeggelijk de beste speler van de Heat. Hij is ook geen makkelijke persoonlijkheid. Op het veld geeft hij alles en hij verwacht, nee eist, van zijn medespelers dat ze dit ook doen. Als je verzaakt heb je aan Jimmy Butler een kwaaie en dan kan hij als een furie tekeergaan.

Legendarisch is een training uit de tijd dat Butler bij de Minnesota Timberwolves speelde. Butler was er ongelukkig en klaagde dat de starters, Karl-Anthony Towns en Andrew Wiggins met name, soft waren. Tijdens een trainingspotje nam hij de ‘scrubs’, bankzitters die zelden speeltijd krijgen, op sleeptouw tegen de starters. Naar verluidt werden de starters afgemaakt door de scrubs, opgezweept door een furieuze Butler.

Niet lang na die training verliet Butler de Timberwolves voor de Philadelphia 76ers. Met deze ploeg haalde hij vorig seizoen de halve finales van de Eastern Conference play-offs. Ook hier is Butler niet prettig weg gegaan al zwijgen de betrokkenen nog over wat er precies is voorgevallen.

In Miami heeft Butler een selectie gevonden die bij hem lijkt te passen. Kendrick Nunn, die geen enkel NBA-team wilde hebben deze zomer, werd topscorer met 26 punten. Bam Adebayo blijft op All-Star niveau spelen en maakte 23 punten. Butler zelf bleef op 14 steken, maar daar zal hij niet rouwig om zijn. De enige stat die telt is de W(in) aan het eind van de wedstrijd.

Philadelphia zakt door de nederlaag van de tweede naar de vijfde plaats in het oosten. Milwaukee staat onbedreigd aan kop, maar daarachter zitten vijf ploegen vlak bij elkaar.

De Minnesota Timberwolves zijn na een sterke start van het seizoen ver afgegleden. Tegen de New Orleans Pelicans verloor Minnesota al de achtste wedstrijd op rij: 99 – 107. Jimmy Butler is niet de enige die kritiek heeft op de wedstrijdinstelling van de Timberwolves. Ook Charles Barkley, oud-speler en tegenwoordig analist, verwijt het gebrek aan overwinning van de ploeg aan een gebrek aan karakter.

New Orleans boekte de eerste overwinning na dertien nederlagen op rij. Brandon Ingram werd met 34 punten topscorer. Namens Minnesota, waar Karl-Anthony Towns ontbrak, maakte Andrew Wiggins 27 punten. Dat klinkt aardig, maar hij miste veertien schoten, leed vier keer balverlies en wist niet één keer een assist aan een teamgenoot te geven.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Charlotte Hornets 100 – 98
Detroit Pistons – Toronto Raptors 99 – 112
Washington Wizards – Chicago Bulls 109 – 110 (OT)
Philadelphia 76ers – Miami Heat 104 – 108
Minnesota Timberwolves – New Orleans Pelicans 99 – 107
Oklahoma City Thunder – Memphis Grizzlies 126 – 122
Dallas Mavericks – Boston Celtics 103 – 109
Denver Nuggets – Orlando Magic 113 – 104
Portland Trail Blazers – Golden State Warriors 122 - 112

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 24-4
Boston Celtics 18-7
Miami Heat 20-8
Toronto Raptors 19-8
Philadelphia 76ers 20-9
Indiana Pacers 19-9
Brooklyn Nets 15-12
Orlando Magic 12-16
Charlotte Hornets 13-18
Detroit Pistons 11-17
Chicago Bulls 11-19
Washington Wizards 8-18
Cleveland Cavaliers 7-21
New York Knicks 7-21
Atlanta Hawks 6-22

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 24-4
Los Angeles Clippers 21-8
Denver Nuggets 18-8
Dallas Mavericks 18-9
Houston Rockets 18-9
Utah Jazz 16-11
Oklahoma City Thunder 13-14
Sacramento Kings 12-15
Portland Trail Blazers 12-16
Phoenix Suns 11-16
Minnesota Timberwolves 10-16
San Antonio Spurs 10-16
Memphis Grizzlies 10-18
New Orleans Pelicans 7-22
Golden State Warriors 5-24

Hoofdofficier over uitzetting Taghi: 'We moeten erop vertrouwen dat ze volgens de regels werken'

De verplaatsing van topcrimineel Ridouan Taghi is volgens de regels verlopen. Dat zegt hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke in een interview met AT5. 'Het enige dat wij hebben gedaan is gereageerd op het verzoek van de Verenigde Arabische Emiraten.'

'We hadden nog geen uitleveringsverzoek gestuurd', vertelt de hoofdofficier. 'Dat lag er nog niet. Voordat we dit konden versturen, kregen we het verzoek van de autoriteiten.' Het ging toen om een uitzetting, die volgens critici een 'verkapte uitlevering' is.

De advocaat van Taghi, Inez Weski, noemt de uitzetting zelfs een 'ontvoering'. 'Ik laat die woorden aan haar', reageert Westerbeke. 'Het is uiteindelijk straks aan de rechter om op de zitting te bepalen hoe we dat moeten inschatten.'

Volgens hem is er goed gekeken naar het verzoek van Dubai om Taghi op te halen. 'We hebben daar een juridische toets op losgelaten. Wij zijn ervan overtuigd dat dit volgens de regels van het juridische spel is gedaan.'

Hij zegt er op te moeten vertrouwen dat ze in de Verenigde Arabische Emiraten werken volgens de regels. 'Het enige dat wij hebben gedaan is gereageerd op hun verzoek. Zij wilden hem uitzetten en ze hebben aan ons gevraagd, vanuit de samenwerking die al gaande was, zijn jullie bereid om hem op te halen? Toen hebben wij meteen ja gezegd.'

Voor het vervoer van Taghi gingen leden van de antiterreureenheid Dienst Speciale Interventies naar Dubai. 'We hebben een vliegtuig hiervoor gehuurd. Dat had onder andere ook te maken met het feit dat het heel snel moest gebeuren en ook vanwege de veiligheidsmaatregelen wilden we dat op een afgeschermde manier laten plaatsvinden.'

Begin 2020 meer duidelijkheid over inwerkingtreding regels wietexperiment

De Eerste Kamer heeft op 12 november 2019 ingestemd met het wetsvoorstel ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’. Daarmee is al een belangrijke stap gezet om het experiment met cannabisteelt voor recreatief gebruik in de gesloten coffeeshopketen mogelijk te maken, zoals in het regeerakkoord is afgesproken.

Maar voor de verdere inrichting van het wietteeltexperiment is ook de vaststelling van ontwerpbesluit en een ministeriële regeling van belang. Het ontwerpbesluit ligt nu nog voor advies bij de Raad van State. Zodra de Raad van State haar advies heeft uitgebracht, kunnen de nodige vervolgstappen in het wetgevingsproces worden gezet. Wanneer duidelijk is dat de wet- en regelgeving voor het experiment in werking kan treden, wordt dat ook op deze website bekend gemaakt. Naar verwachting volgt die informatie begin 2020.

Zodra alle stappen in het wetgevingsproces zijn gezet, kunnen telers die deel willen nemen aan het experiment daarvoor een aanvraag indienen. Het aanvraagformulier wordt zo snel als mogelijk nadat alle stappen in het wetgevingsproces zijn gezet, op deze website beschikbaar gesteld. Ook het tijdvak waarin telers hun aanvraag kunnen indienen wordt op deze website kenbaar gemaakt.

Bij de aanvraag moeten de telers een aantal stukken inleveren, zoals een plattegrond van de (beoogde) teeltlocatie, een financieel plan en een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) van de aanvrager. Ook het VOG aanvraagformulier en een format voor het financiële plan worden op deze website beschikbaar gesteld.

Telers die willen deelnemen aan het experiment kunnen zich wel al voorbereiden. Zo moet de teler bij de aanvraag aangeven op welke locatie hij gaat telen of van plan is te gaan telen. Het is niet noodzakelijk dat de bij het doen van de aanvraag teler al een teeltlocatie vastgelegd heeft. Wel is het belangrijk dat telers die willen deelnemen al in contact treden met de gemeente waar de beoogde teeltlocatie ligt.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Bruins voor Medische Zorg en Sport hebben in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer laten weten dat de streefdatum voor inwerkingtreding van de wet- en regelgeving, 1 januari 2020, niet gehaald wordt. Begin volgend jaar wordt meer duidelijk over de planning van wet- en regelgeving.

3 mannen opgepakt voor gooien vuurwerk naar motoragenten

Op woensdagavond omstreeks 18.00 uur werd in de Hanzetunnel in Amersfoort met zwaar vuurwerk naar motoragenten gegooid. De politie heeft drie verdachten op heterdaad aangehouden. Twee motoragenten moesten naar het ziekenhuis vanwege ernstig oorsuizen.

De twee motoragenten begeleidden een stoet voertuigen in het kader van de protesten van boeren en bouwers die woensdag op diverse plekken in Nederland plaatsvonden. Tijdens het begeleiden van de stoet reden zij door de Hanzetunnel, toen vanuit een busje dat voor de motoragenten reed met zwaar vuurwerk naar de agenten werd gegooid. Dat busje trok een aanhanger met daarop een bord waarop een tekst stond die te maken had met de bouwprotesten. In het busje werd door de politie illegaal vuurwerk aangetroffen. Het vuurwerk is in beslag genomen.

In het busje zaten drie mannen. Zij zijn alle drie aangehouden en ingesloten voor verhoor door de recherche. Het gaat om mannen van 20 jaar uit Voorthuizen 19 en 18 jaar uit Kootwijkerbroek. Gisteravond is bij alle drie de aangehouden verdachten in het belang van het onderzoek een huiszoeking verricht. In de woning van één van hen werd 22 zogenaamde ‘lupo’s’ in beslag genomen. In de bus werd eerder al een doos gevuld met 20 zogenaamde ‘nitraten’ gevonden. Dit vuurwerk is illegaal en veroorzaakt gevaar voor mensen, dieren en wat zich in de omgeving van de explosie bevindt.

Het vuurwerk veroorzaakte in de tunnel een versterkte knal en een luchtverplaatsing. Hierdoor raakten de motoragenten uit balans en ondanks hun gehoorbescherming en motorhelmen, liepen zij ook ernstig oorsuizen op. Daarom moesten de beide motoragenten naar het ziekenhuis om te worden behandeld aan hun letsel. In de komende dagen zal blijken hoe hun gehoor zich herstelt. Ze zijn flink geschrokken van dit geweld en zij hebben aangifte gedaan.

Twee 15-jarigen opgepakt voor doodsteken Hoofddorper (64)

Woensdagavond heeft de politie twee 15-jarige jongens uit Hoofddorp aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het dodelijk steekincident aan de Markenburg in Hoofddorp maandagavond. Een 64-jarige man uit Hoofddorp kwam om het leven toen hij tijdens het pinnen bij een geldautomaat werd aangevallen door twee personen.

Lees ook: Man (64) doodgestoken bij beroving bij pinautomaat

Eerder deze week hield de politie al een 16-jarige jongen uit Hoofddorp aan. Deze verdachte is woensdag heengezonden. Uit onderzoek is gebleken dat er verder geen redenen zijn om deze jongen langer vast te houden. De twee verdachten die nu vast zitten, zitten in beperkingen. Dit houdt in dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat en hun ouders.

Lees ook: 16-jarige opgepakt voor doodsteken 64-jarige Hoofddorper

Minder jongeren naar Halt, zaken die wel binnenkomen steeds zwaarder

Halt, de organisatie die jongeren aanpakt die delicten plegen, heeft haar interne werkwijze de afgelopen twee jaar sterk verbeterd. De Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn positief over de ontwikkelingen bij Halt.

Zo worden de meeste zaken binnen de norm van dertig dagen opgepakt nadat ze zijn binnengekomen. Twee jaar geleden kampte Halt nog met wachtlijsten en haalden veel teams die norm niet. Door strakke sturing en continue aandacht voor de doorlooptijden is dat sterk verbeterd. Het aantal binnenkomende zaken is wel verminderd; van zo’n 16.000 in 2017 naar circa 14.400 in 2018. De zaken die binnenkomen zijn wel steeds zwaarder en vergen meer van de kwaliteiten van medewerkers.

Zorgmelding
Wanneer medewerkers van Halt zorgen hebben over bijvoorbeeld de ontwikkeling of opvoeding van een jeugdige die bij Halt is aangemeld, dan moeten zij een zorgmelding doen. IGJ ziet toe op deze zorgmeldingen.

Werkdruk
Inspectie JenV ziet ook verbetering als het gaat om de werkdruk. Halt geeft aan dat de capaciteit nu op orde is al blijven vacatures in sommige regio’s lang openstaan. Elkaar aanspreken blijft nog wel een aandachtspunt. Dat kan leiden tot fricties wat het werk niet ten goede komt.

Uitvoering
Halt wil in 2020 de uitvoering van de straffen aanpassen. De Inspectie JenV gaat naar verwachting eind volgend jaar onderzoeken of de uitvoering van de nieuwe Halt-straffen kwalitatief op orde is.

Bekend openingsnummer voor Dragon Ball Z: kakarot

Met het nummer ‘Cha-La Head-Cha-La’ komt dit nummer nostalgisch terug in de nieuwste trailer van de aankomende Dragon Ball Z: Kakarot. Net als in de originele anime serie, hoor je dit liedje tijdens de opening cinematic van de game.

Dragon Ball Z: Kakarot neemt spelers mee naar hun favoriete Dragon Ball Z-verhaallijnen, laat ze hun vrienden ontmoeten, vechten tegen hun vijanden, en onthult enkele langlopende mysteries in de meest uitgebreide en nauwkeurige vertelling van het leven van Goku (de Saiyan bekend als Kakarot).

Dragon Ball Z: Kakarot verschijnt op 17 januari 2020 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Van de Pas ontsnapt op WK darts, nét geen negendarter Kurz

Darter Benito van de Pas is op het wereldkampioenschap darts van de PDC door het sleutelgat gekropen waar hij tijdens zijn worp doorheen lijkt te kijken. Tegen Gabriel Clemens kreeg de Tilburger meerdere matchdarts tegen, maar dankzij het Duitse falen pakte hij toch nog de winst.

Doordat Clemens 40 met zes pijlen niet uit wist te gooien kon Van de Pas de eerste set pakken, waarna de Duitser set twee met 3-0 won. Van de Pas won de moeizame derde set dan weer, maar gaf set vier met een paar puddingbeurten uit handen. In de beslissende set kwam Clemens op 2-0, maar met een 13-darter hielp Van de Pas zich naar 2-2. Clemens mocht vervolgens aanleggen voor 107, maar miste dubbel-16, waarna Van de Pas 69 finishte voor de wedstrijd.

Ritchie Edhouse wist James Wade twee keer tot 2-2 te dwingen, maar daar bleef het ook bij en The Machine won zonder geweldig te spelen met 3-0. Josh Payne had dan weer weinig moeite met Diogo Portela. De Braziliaan speelde in set één dramatisch, kwam in het tweede bedrijf dichter bij zijn kunnen, maar kon het Payne uiteindelijk niet echt moeilijk maken. De jonge Duitser Nico Kurz miste een negendarter op dubbel-12, maar schoof de ervaren James Wilson overtuigend op zij: de Engelsman speelde belabberd en won bij God's gratie nog één set.

Gabriel Clemens - Benito van de Pas (Bron: PDC)
Gabriel Clemens - Benito van de Pas (Bron: PDC)

In de middag had Stephen Bunting het verschrikkelijk moeilijk met José Justicia, die hem tot ver in de verlenging dreef. Bunting kreeg de Spanjaard in de vijfde set met onder meer een bullseye-finish éindelijk op de knieeën bij 5-4, toen hij met Justicia op tops 64 uitgooide. Harry Ward kwam eerder met 2-0 achter tegen Madars Razma, maar knikkerde de eerste Let ooit op het WK alsnog uit het toernooi. Seigo Asada stuurde een dramatische Mickey Mansell met 3-0 naar huis, Ron Meulenkamp klopte Ben Robb - die wél 170 uitgooide - eveneens met 3-0.

Dingen die je beter niet kunt doen volgens de politie

Er zijn sommige dingen die je maar beter niet kunt doen. Eén daarvan is je middelvinger opsteken naar de politie terwijl je onder invloed op een bromfiets rijdt. Op donderdagmorgen, kort na middernacht zag de politie een bromfiets rijden op de Gedempte Oude Gracht in Haarlem met daarop twee personen. In het voorbijgaan stak de bestuurder zijn middelvinger op naar de politiemensen. Dit was reden om de politieauto te keren en achter de bromfiets aan te gaan. Toen de bromfietser vanaf de Korte Margarethastraat de Lange Margarethastraat in wilde rijden verloor hij bijna de macht over het stuur en kwam tot stilstand. De bestuurder, een 19-jarige man uit Nieuw-Vennep, verklaarde net van een feestje te komen en aangeschoten te zijn.

'Kankerlijers'
De man moest een ademtest afleggen. Hieruit bleek dat hij inderdaad alcohol had gebruikt. Omdat ook het vermoeden van drugsgebruik bestond, moest de man ook een speekseltest afleggen. Dit lukte echter niet omdat de man zich recalcitrant begon te gedragen. Toen hij formeel werd aangehouden en mee moest naar het politiebureau, begon hij de politiemensen uit te schelden voor kankerlijers, kankerpolitie en andere ‘k’woorden. Hij probeerde de agenten te slaan en spuugde naar hen. De man werd in de boeien geslagen en kreeg een spuugmasker op. Toen hij in de politieauto werd gezet, schopte hij tegen een portierraam, dat hierdoor verbrijzelde.

Van de verdachte is bloed afgenomen. Dit bloedmonster zal worden onderzocht op de aanwezigheid van alcohol en/of drugs. Het rijbewijs van de verdachte is ingevorderd.

Ministerie van EZK maakt Nederlandse internetsnelheden op adresniveau inzichtelijk

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) maakt voor het eerst de beschikbare snelheden van vast internet per adres voor iedereen inzichtelijk. In bijna driehonderd gemeenten is inmiddels nagenoeg overal internet van tenminste 100 Megabit per seconde (Mbps) beschikbaar voor consumenten en bedrijven. Dat staat in de voortgangsrapportage van het Actieplan Digitale Connectiviteit die staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Snel internet, overal beschikbaar, voor iedereen: vast en mobiel. Het kabinet heeft vorig jaar als doel gesteld dat in 2023 snel vast breedbandinternet (tenminste 100 Mbps) in Nederland de norm is. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat dit inmiddels voor 97% van de Nederlanders geldt en dit de komende jaren toeneemt met alle uitrolplannen van marktpartijen. Het kabinet ambieert dat een grote meerderheid in 2023 een nog eens tien keer zo snelle verbinding van 1 Gigabit per seconde heeft.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Consumenten en bedrijven willen altijd en overal verbonden zijn met snel internet. Nederland heeft nu een digitale infrastructuur van wereldklasse, maar we moeten dus significant investeren om aan die enorme toegenomen vraag naar data te voldoen. Dat is van belang voor onze maatschappij en toekomstige banen en inkomsten. Om dat te bereiken, creëert het kabinet daarom de benodigde randvoorwaarden voor innovaties en de diensten die daarin voorzien.”

Kaart beschikbaar via overalsnelinternet.nl
De beschikbare vaste internetsnelheden (glasvezel-, kabel- en koperverbindingen) zijn zowel op landelijk en gemeentelijk niveau als per individueel adres te bekijken en de kaart geeft daarmee inzicht in hoeveel procent al snel breedbandinternet heeft. Bekijk de kaart op www.overalsnelinternet.nl

De voortgangsrapportage van het Actieplan Digitale Connectiviteit gaat ook in op de ontwikkelingen qua mobiele communicatie. Zo is begin deze maand de consultatie gestart voor de veiling van frequenties voor snelle mobiele communicatie zoals 5G. Deze zogenoemde conceptregelgeving bevat zowel de voorgestelde opzet als de minimum opbrengst (0,9 miljard euro) van de landelijke veiling in het voorjaar van 2020. Na de veiling blijven minimaal drie partijen diensten aanbieden aan Nederlandse consumenten en bedrijven.

Alcomobilist bedreigt ambulancepersoneel en agenten

Een dronken man is woensdagmiddag aangehouden voor onder andere het bedreigen van ambulancepersoneel. Omstanders schoten te hulp. Om 17.50 uur kwam er een melding van een ongeval aan de Lage Mierdseweg, de N269, in Esbeek binnen bij het Operationeel Centrum. De bestuurder zou gewond zijn en er werd direct een ambulance heen gestuurd. Omstanders belden naar de politie omdat de bestuurder trachtte met zijn zwaar beschadigde auto weg te rijden. De auto zou twee lekke banden hebben.

De omstanders hadden de sleutel van de auto afgepakt zodat wegrijden niet meer lukte. Toen de ambulance ter plaatse was wilden ze de man hulp bieden. De man bleek echter zodanig onder invloed van drank en/of drugs dat hij niet voor rede vatbaar was. Ook wilde hij weglopen. Hij bedreigde het personeel en wilde ze aanvallen. Door tussenkomst van de omstanders lukte dat laatste niet. De ambulance ging, in afwachting van de politie, weg van de plaats van het incident in het belang van hun eigen veiligheid.

De agenten die korte tijd later arriveerden wilden, nadat ze het verhaal van het ambulancepersoneel hadden gehoord, de verdachte aanspreken. Zijn eerste woorden in hun richting waren bedreigingen en beledigingen. Daar waren ze snel klaar mee, hij werd direct in de boeien geslagen en aangehouden. Omdat hij probeerde de agenten onder te spugen werd zijn trui over zijn hoofd getrokken.

Tijdens de rit werden er allerlei verwensingen in hun richting geuit. De verdachte, een 40-jarige vreemdeling zonder bekende woonplaats in Nederland, werd aan het bureau ingesloten. Na een blaastest bleek dat hij vier keer teveel alcohol op had (884 Ugl). De man zal donderdag verhoord worden. Bedreiging van hulpverleners, belediging en rijden onder invloed zijn onder andere de zaken die hem ten laste worden gelegd.

Rotterdamse haven op slot tijdens grote anti-ondermijningsactie

Om de haven verkeersveiliger te maken en alle ondermijnende activiteiten te verbannen is woensdagmiddag- en avond een grote controle in de Waalhaven-Oostzijde in Rotterdam gehouden. Agenten van de Zeehavenpolitie, de Douane, de Belastingdienst, Rijksdienst voor het wegverkeer en de gemeente Rotterdam waren als gezamenlijke overheid aanwezig. De resultaten liepen uiteen, van in beslag genomen auto’s tot het betalen van nog openstaande boetes en het afpakken van messen en voertuigen.

Regelmatig worden in de haven controles gehouden. De focus van alle acties is om alle ondermijnende activiteiten te signaleren/op te sporen en aan te pakken. De overheid werkt nauw samen met de private sector om de haven geen plek meer te laten zijn voor criminele activiteiten. Tijdens de controle is dan ook veel informatie over voertuigen en personen verzameld, om zo het beeld over de omstandigheden in de haven completer te maken.

ANPR
Tijdens de inzet heeft de politie dus gericht naar het verkeer gekeken, zowel naar wagens als personen. Hierbij is vanaf vaste en mobiele locaties gecontroleerd waarbij regelmatig ook ANPR gebruikt wordt. Het Automatic NumberPlate Recognition systeem scant met behulp van een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. Dat leverde onder meer voor ruim 20.000 euro aan achterstallige belastingen op die ter plaatse werden betaald. Van de mensen die niet konden betalen is beslag gelegd op vier voertuigen.

Bij de controles zijn zes xtc-tabletten gevonden en er werd afstand gedaan van twee messen. Er zijn 35 proces-verbalen opgesteld voor diverse verkeerszaken, waaronder rijden onder invloed, rijden zonder geldig rijbewijs en bellen in de auto tijdens het rijden. Een voertuig was voor ruim 940 kilo te zwaar overbeladen. Er zijn meerdere proces-verbalen opgemaakt voor het overtreden van de rij-en rusttijdenregeling voor vrachtvervoer.

Afbeelding: Zeehavenpolitie
Afbeelding: Zeehavenpolitie

Beslag in onderzoek Eris blijkt 'goudmijn': Bijna 10 miljoen chatberichten aangetroffen

Uit in beslag genomen gegevensdragers in onderzoek Eris komt nog altijd een enorme hoeveelheid informatie. 'Een ware goudmijn', noemde de officier van justitie het op zitting. Het Openbaar Ministerie heeft vanmorgen de rechtbank om tijd gevraagd om alles te kunnen onderzoeken.

In het Eris-proces staan met name kopstukken en leden van motorclub Caloh Wagoh terecht. Zij worden verdacht van het uitzetten, voorbereiden en plegen van meerdere liquidaties. Een van de clubleden verklaart als kroongetuige over heftige en ontwrichtende (levens)delicten en over een criminele organisatie. Opdrachten werden door de president van Caloh Wagoh uitgezet bij verschillende moordcommando's binnen zijn motorclub.

Inmiddels heeft het onderzoek naar de motorclub veel nieuw bewijs opgeleverd. Sinds de eerste aanhoudingen op 21 november 2018 zijn meer dan 900 gegevensdragers in beslag genomen. Denk hierbij aan computers, laptops, telefoons en harde schijven. Hieruit komt nog iedere dag nieuwe informatie.

Chatberichten
Het Openbaar Ministerie heeft in de rechtbank aangegeven dat de eerdere verwachting, om nu klaar te zijn met het onderzoek, te optimistisch is gebleken. Er is simpelweg te veel. Bijna 10 miljoen chatberichten zijn er aangetroffen, naast ruim 100.000 e-mails, een kleine 200.000 filmpjes en 200.000 documenten.

Een sterk vertragende factor is dat veel van de chatberichten zijn vastgelegd op foto. Het is geen platte tekst die met software kan worden geanalyseerd. Het zijn plaatjes die met hand stuk voor stuk moeten worden bekeken en uitgewerkt. Hier werken doorlopend tientallen politiemensen aan.

Foto's van slachtoffers
Uit de berichten en foto's komt nieuwe en belastende informatie in lopende onderzoeken. Ook is onlangs nog een liquidatie-onderzoek opnieuw opgepakt naar aanleiding van informatie uit het beslag in Eris. Maar het OM kan ook niet anders dan concluderen dat sommige mensen nog steeds gevaar lopen, wat leidt tot acute veiligheidsissues die aandacht vragen.

Op de gegevensdragers zijn 10,6 miljoen foto's aangetroffen. Daar zitten onder meer de foto's tussen van chatberichten, maar ook foto's van slachtoffers in het Eris-proces. Schutters en spotters werden voorzien van foto's van een slachtoffer of bijvoorbeeld de auto van het slachtoffer. Dit maakt dat elke aangetroffen foto handmatig nauwkeurig moet worden beoordeeld. De ernst van de feiten maakt dat het OM dit niet omwille van tijd kan laten liggen. 'Het is zeker niet denkbeeldig dat foto's van personen worden aangetroffen die nog in leven zijn en die nog gered kunnen worden', zei de officier van justitie op zitting. 'Die foto's zijn relevant om mensen te kunnen waarschuwen.'

Planning
Het Openbaar Ministerie houdt nu rekening met een planning waarin het dossier half 2020 kan worden afgeleverd, zodat na de zomer de verdediging kan aangeven wat zij nog onderzocht willen zien.

Een volgende pro-formazitting is op 19 en 20 februari.

Jules Deelder (75) overleden

Jules Deelder, ook wel bekend als de Nachtburgemeester van Rotterdam, is vandaag op 75-jarige leeftijd overleden. Deelder werd op 24 november 1944 geboren in de wijk Overschie in Rotterdam. Na de HBS studeerde Jules enkele jaren voor de MO-akte Nederlands. Op zijn elfde schreef hij zijn eerste gedicht met de titel "Hoort, men werpt een atoombom".

Hij werd ontdekt door de schrijver en dichter Simon Vinkenoog, door Deelder steevast aangeduid als "ene Simon V. te A.", die hem uitnodigde als deelnemer aan een poëzie-manifestatie in het Amsterdamse theater Carré in 1966. Drie jaar later verscheen zijn debuutbundel Gloria Satoria (1969).

In 1968 en 1969 maakte Deelder deel uit van de Rotterdamse popgroep Popera, die verder bestond uit Rob en Roselie Peters, en componist Peter Snoei. Popera, opvolger van 'Schlagergezelschap De Hyacinth', maakte Engelstalige popmuziek die geïnspireerd was op operamuziek.  In 1977 verscheen hij voor het eerst op de televisie, in de VPRO-documentaire 'Stadslicht' over Rotterdam. In 1983 was hij 'tafelgenoot' van Moniek Toebosch in 'Taal'; het vierde deel van het door haar gepresenteerde VPRO-televisieprogramma 'Aanvallen Van Uitersten', live uitgezonden vanuit het theater Carré in het kader van het Holland Festival.

In 1995 en 1996 had hij op de late vrijdagavond een eigen wekelijkse talkshow bij Veronica, met gasten uit binnen- en buitenland. Daar ontving hij in 1996 ook Herman Brood ter gelegenheid van diens 50e verjaardag.

In januari 2017 had Deelder een nogal spraakmakend optreden in de talkshow Jinek. Hij was te gast om te praten over het door hem geschreven Poëziegeschenk voor de Poëzieweek 2017, Rotterdamse kost, maar hij dreef gastvrouw Eva Jinek regelmatig tot wanhoop door gedurende de gehele uitzending dwars door alle andere gasten heen te blijven praten.

Snelle nerfs doorgevoerd in Hearthstone

Iets meer dan een week na de lancering van de nieuwste uitbreiding, Descent of Dragons, heeft Blizzard de eerste nerfs doorgevoerd. Dit is voornamelijk als reactie op Galakrond Shaman, wat al snel een overdreven sterk archetype bleek.

Het is dan ook niet gek dat drie van de vier nerfs Shaman als doelwit hebben. Corrupt Elementalist gaat zes mana kosten (was vijf) en Mogu Fleshshaper gaat negen mana kosten (was zeven). Sludge Sluper heeft voortaan nog maar één attack (was twee). Neutrale kaart Faceless corruptor heeft voortaan nog maar vier attack (was vijf).

Ook Battlegrounds krijgt wat wijzigingen, de voornaamste is het verwijderen van Nightmare Amalgam uit de pool van minions. Alle wijzigingen kun je rustig hier nalezen. De patch gaat vanavond live.

Descent of Dragons Hearthstone

Rotterdamse bepaling over 'Straatintimidatie' niet rechtsgeldig

De bepaling in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Rotterdam die zogenoemde Straatintimidatie strafbaar stelt, is in zijn geheel in strijd met de vrijheid van meningsuiting zoals bepaald in de Grondwet. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Op het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting kan alleen door de Tweede en Eerste Kamer gezamenlijk een beperking worden aangebracht. Verder vindt het hof dat de tekst van de Rotterdamse bepaling onvoldoende duidelijk maakt welk gedrag ‘voorzienbaar’ strafbaar is. Dat is nodig volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens.

De zaak betreft een ‘proefproces’. Het gaat over het door verdachte op twee verschillende dagen, in Rotterdam, lastigvallen van vrouwen door hen ongevraagd/ongewenst (seksueel getint) aan te spreken al dan niet samen met het geven van ‘kushanden’.

Het gerechtshof heeft de verdachte voor één van de feiten in zijn geheel en voor het andere feit voor een deel vrijgesproken, omdat uit het proces-verbaal van de politie niet blijkt dat de vrouwen zijn ‘lastiggevallen’ zoals in de APV Rotterdam en de toelichting daarop staat beschreven. Het hof acht wel bewezen dat de verdachte op 6 juli 2018 een drietal vrouwen heeft ‘lastiggevallen’ door hen met seksueel getinte opmerkingen aan te spreken en kusgebaren naar hen te maken. Maar de verdachte wordt ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat hetgeen hij heeft gedaan niet berust op een rechtsgeldige strafbepaling.

Het gerechtshof komt daarmee tot een ander oordeel dan de kantonrechter die de zaak in eerste aanleg heeft berecht. De kantonrechter had de verdachte eerder ontslagen van alle rechtsvervolging voor wat de verdachte tegen diverse vrouwen had gezegd, omdat dat in strijd is met de grondwet (te weten, de vrijheid van meningsuiting) en hem in elke van de twee zaken voor het geven van kushanden veroordeeld tot een geldboete van telkens € 100,- voorwaardelijk. Het hof maakt juist geen onderscheid tussen het verbaal (met taal) of fysiek (met gedragingen/gebaren/geluiden) openbaren van gedachten of gevoelens en oordeelt dat beiden onder de vrijheid van meningsuiting vallen.

De gemeente Rotterdam heeft met de strafbaarstelling van straatintimidatie klaarblijkelijk beoogd de verruwing in (seksueel getint) taalgebruik en van (seksueel getinte) omgangsvormen in de openbare ruimte te bestrijden. Het gerechtshof respecteert de wens van de gemeente Rotterdam deze verruwing tegen te gaan. Kernvraag in dit proefproces was of het de gemeentelijke wetgever is toegestaan om – op de wijze zoals in de APV van Rotterdam is gebeurd – dergelijk gedrag (taalgebruik en gedragingen) strafbaar te stellen of dat alleen de wetgever in formele zin (de Tweede en Eerste Kamer) daartoe bevoegd is, omdat daarmee mogelijk een inbreuk wordt gemaakt op de vrijheid van meningsuiting. De conclusie van het hof is dat alleen de wetgever in formele zin daartoe bevoegd is.

Belasting ontwijken moeilijker voor multinationals

Voor multinationals wordt het moeilijker om te profiteren van belastingvoordelen van Europese regels door uitspraken van het Europese Hof van Justitie. Wereldwijd kan het profijt van het omsluizen van hun inkomen via brievenbusfirma’s wel met 20 procent dalen. Wanneer ook niet EU-lidstaten meedoen wordt het effect groter.Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Planbureau (CPB): ‘Limitation of holding structures for intra-EU dividends: A blow to tax avoidance?’

Het rapport analyseert recente uitspraken van het Europese Hof van Justitie over de belastingvoordelen bij brievenbusmaatschappijen in de EU. Voor die belastingvoordelen werd een beroep gedaan op Europese richtlijnen. Volgens de uitspraken kan het belastingvoordeel worden geweigerd wanneer de uiteindelijk gerechtigde van de betalingen zich buiten de EU bevindt.

De uitspraken van het Europese Hof vallen samen met het beleid van de OESO en de EU om belastingontwijking te bestrijden, concludeert het CPB. Dit is van groot belang, omdat veel landen nu nationale instrumenten hebben om direct het misbruik van verdragsrecht aan te pakken en de verdragsvoordelen te weigeren. Dit kan het einde zijn van bepaalde eigendomsstructuren van multinationals met als enige doel een lagere belastingafdracht.

Het CPB concludeert dat de gerechtelijke uitspraken de mogelijkheden voor multinationals aanzienlijk beperken om hun belastingdruk te verminderen. Het wereldwijd gemiddelde belastingvoordeel hiervan neemt af. Dit daalt met 1,1 procentpunt van 5,6% naar 4,5%. Dit is het geval wanneer de EU-lidstaten niet meer gebruikt kunnen worden voor het omsluizen van de stromen.

Wanneer ook de andere landen van de OESO en van het Inclusive Framework (inclusief samenwerkende niet-OESO landen) ter bestrijding van belastingontwijking meedoen, wordt het effect nog groter.

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2020

Per 1 januari 2020 worden de Participatiewet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ), Algemene Ouderdomswet (AOW), Algemene Nabestaandenwet (Anw), Wet werk en arbeidsondersteuning Jonggehandicapten (Wajong), Werkloosheidswet (WW), Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA), Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), Ziektewet (ZW) en Toeslagenwet (TW) aangepast.

Dit komt doordat deze uitkeringen gekoppeld zijn aan het wettelijk minimumloon. Het minimumloon stijgt van € 1.635,60 naar € 1.653,60 bruto per maand. Tevens worden de minimumjeugdlonen per 1 januari 2020 herzien. Ook wordt de maximale transitievergoeding bij ontslag aangepast. Wil je weten hoe hoog je uitkering in 2020 wordt? Dan kun je hier het overzicht de bedragen per 1 januari 2020 downloaden!

Onderzoek leidt naar vangst duizenden kilo's illegaal vuurwerk

De politie Noord-Nederland heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar diverse aanbieders van professioneel vuurwerk op het internet. De politie kreeg zicht op meerdere verdachten en grote hoeveelheden illegaal vuurwerk. De verdachten verkochten het vuurwerk en zij hadden het ook bij hen thuis opgeslagen.

Op 26 november werden twee mannen van 20 en 37 jaar, beiden uit Slochteren, aangehouden. In hun woningen werd ongeveer 300 kilo professioneel vuurwerk, vuurwapens, munitie, knalpatronen en pepperspray aangetroffen. Dit alles werd in beslag genomen, samen met digitale gegevensdragers zoals telefoons en computers. Naar aanleiding van verkregen informatie over de leverancier werd een 29-jarige man in zijn woonplaats in Enschede aangehouden door de politie Oost-Nederland. Deze leverancier had in totaal 2.000 kilo professioneel vuurwerk in zijn bezit. Een vierde verdachte, een 25-jarige man uit Terschelling, werd een dag later aangehouden. Hij had vijf kilo illegaal vuurwerk in zijn bezit.

Verder onderzoek op de in beslag genomen digitale gegevensdragers leidde er toe dat nog elf adressen werden bezocht als mogelijke afnemers van illegaal vuurwerk. Bij zoekingen in woningen vonden agenten in Hoogezand-Sappemeer, Haren, Kolham, Schildwolde en Leeuwarden nog eens in totaal 90 kilo professioneel vuurwerk. Bovendien werden ook een luchtbuks en een enkel- en een dubbelloops geweer aangetroffen. De vier verdachten zijn inmiddels in vrijheid gesteld. De politie maakt tegen hen proces-verbaal op.

3FM 2019 Serious Request: Mensenhandel zichtbaar maken

Met 3FM Serious Request: The Lifeline komen 3FM en het Rode Kruis in actie voor slachtoffers van mensenhandel. Slachtoffers zijn onderworpen aan arbeidsuitbuiting, seksuele uitbuiting, criminele uitbuiting of gedwongen orgaanverwijdering. De wereldwijd 25 miljoen slachtoffers hebben te maken met dwang, geweld en misleiding. Van 18 tot en met 24 december lopen de 3FM-dj’s van Goes naar Groningen om aandacht voor slachtoffers te vragen en geld in te zamelen. Onderweg stoppen zij op zgn. chequepoints waar events en optredens zijn. De opbrengst gaat naar psychologische hulp voor de slachtoffers en voorlichting met als doel mensenhandel te voorkomen en te herkennen. De actie van 3FM en het Rode Kruis leveren een belangrijke bijdrage aan de bewustwording en het bespreekbaar maken van dit maatschappelijke probleem.

Programma Samen tegen mensenhandel
Het tegengaan van mensenhandel kan alleen als samen wordt gewerkt aan de preventie, opsporing en het bieden van hulp aan slachtoffers. Binnen de Rijksoverheid wordt mensenhandel aangepakt met het programma Samen tegen Mensenhandel. Hierin maken de vier ministeries Justitie en Veiligheid, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid Welzijn en Sport, gemeenten, het Openbaar Ministerie, de politie, de zorg, scholen, maatschappelijke organisaties en vele anderen een vuist tegen mensenhandel. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid is verantwoordelijk voor de coördinatie van dit programma.

Signalen herkennen
Het voorkomen van mensenhandel en het herkennen van signalen zijn belangrijk in de strijd tegen mensenhandel. Op de wegwijzer mensenhandel lees je meer over het herkennen van signalen en wat jij kunt doen als je vermoed dat iemand in jouw omgeving wordt uitgebuit. Hier vind je ook informatie over organisaties die iedere dag opnieuw inzetten voor het opsporen van mensenhandel en het bieden van hulp van slachtoffers. Op deze site vind je ook verhalen van Nederlandse slachtoffers van uitbuiting.

Ridouan Taghi in Nederland

Ridouan Taghi is vanmorgen in Nederland geland. Hij is gisteren Dubai uitgezet en werd begeleid door de Nederlandse politie, om veiligheidsredenen met een gecharterd vliegtuig, overgevlogen naar Nederland, volgens het OM.

Taghi is Dubai uitgezet als ongewenste vreemdeling en zal voorlopig worden gehuisvest in de EBI in Vught, volgens de Telegraaf. De meest gezochte crimineel van Nederland werd 3 dagen geleden aangehouden. Daarna werd hij dus, mede om veiligheidsredenen, met een gecharterd vliegtuig overgevlogen naar Nederland.

Op wintersport? Haal de sneeuwkettingen maar tevoorschijn!

Leg de sneeuwkettingen maar vast klaar en houd rekening met lange files. Het belooft dit weekend namelijk erg slecht weer te worden bij aankomst in de Alpen. In Frankrijk is het vrijdagavond bar en boos met flinke sneeuwval en een plens regen beneden 1400 meter. Wie naar Oostenrijk rijdt krijgt zaterdagochtend met sneeuw te maken. In de middag wordt het van het westen uit droog.

Wintersporters die vrijdag naar Frankrijk vertrekken treffen het niet op het laatste stukje in de Alpen. Een groot deel van de reis rijdt het goed door, maar bij aankomst in de bergen slaat het weer om. In de laaggelegen dalen regent het stevig, maar tijdens de klim naar de eindbestemming gaat de regen over in sneeuw. De kans op file op de bergweggetjes is groot en sneeuwkettingen zijn met dit weer hard nodig.

Zaterdag overdag is kans op een paar sneeuwbuien in de Franse Alpen. Het is dan prima weer om aan te komen en van de verse sneeuw te genieten. Zaterdagavond volgt een nieuw neerslaggebied en kan het wederom stevig sneeuwen. Zondag blijft het sneeuwen en is het geen pretje om op de piste te zijn.

In de Oostenrijkse Alpen ook slecht weer?
Wie vrijdagavond in Oostenrijk arriveert heeft geluk. De avond verloopt namelijk droog. Oostenrijk krijgt juist in de nacht en zaterdagochtend met sneeuw te maken. ’s Middags wordt het vanuit het westen op een paar sneeuwbuien na droog. Ook op de rit door Duitsland is het prima weer en hoef je niet te vrezen voor sneeuw of regen.

Zondag overdag zijn er boven 1200 meter hoogte perioden met sneeuwval. De meeste sneeuw valt in de middag en avond. Daarbij waait het bovendien stevig en is kans op zware windstoten. Dat vergroot de kans op lawines.

Het weer in de eerste week van de kerstvakantie
Na zondag neemt de wisselvalligheid in de Franse Alpen af. Er zijn droge dagen met zonnige perioden en af en toe valt wat neerslag. Het is dan ook heerlijk weer om op de piste te staan. Ook in Italië is het meestal droog. Wel wordt het in de Franse en Italiaanse Alpen zacht. De vorstgrens stijgt naar 2000-2500 meter. De lagere pistes krijgen dan ook te maken met flinke dooi. Tijdens Kerst is het in La Plagne 4 en Les Deux-Alpes 6 graden.

Ook in Oostenrijk en Zwitserland is het zacht, maar liggen de temperaturen een paar graden lager dan in het westen en zuiden van de Alpen. Bovendien is de kans op neerslag groter.

De huidige sneeuwcondities
Afgelopen dagen was het uitzonderlijk zacht in de Alpen en daardoor is de sneeuw in de lagere gebieden flink aangetast. In Oostenrijkse wintersportgebieden als Saalbach-Hinterglemm-Leogang en Salzburger Sportwelt (Ski Amadé) ligt alleen nog sneeuw op de pistes en hoogste toppen. De rest van het landschap is bruin. Gelukkig valt komende dagen hogerop verse sneeuw, maar in de lage delen blijft het behelpen.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Overheden kunnen elkaar makkelijker tippen over criminele praktijken

Gemeenten, provincies en het Rijk kunnen elkaar straks beter en eerder informeren wanneer het gevaar groot is dat een vergunning, overheidsopdracht of vastgoedtransactie wordt misbruikt voor criminele activiteiten. Daarbij gaat het niet alleen om degene met wie de overheid ‘zaken’ doet, maar ook om zijn zakelijke relaties. Als het een crimineel netwerk te heet onder de voeten wordt in de ene gemeente en het de ondermijnende activiteiten in een andere plaats wil voortzetten, moeten overheden daarover informatie kunnen delen en moeten (bijvoorbeeld) burgemeesters elkaar kunnen waarschuwen.

Dit is de kern van een wetsvoorstel van de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (voor Rechtsbescherming) dat vandaag via het internet in consultatie is gegaan. Met een verdere uitbreiding van de Wet Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) willen zij criminelen de pas afsnijden, die op slinkse manieren misbruik willen maken van de dienstverlening van de overheid en zo het openbaar bestuur ondermijnen. Als sprake is van een (ernstig) gevaar kan bijvoorbeeld een vergunning worden geweigerd of ingetrokken.

Soms schuiven criminelen katvangers naar voren om een aanvraag in te dienen, of werken ze met schijnconstructies om bestuursorganen te misleiden. Ook komt het voor dat iemand in gemeente X geen vergunning krijgt vanwege (ernstig) gevaar voor misbruik van de dienstverlening door de overheid, maar wél in gemeente Y, omdat men daar niet op de hoogte was van de risico’s. Malafide personen proberen vaak bij allerlei gemeenten vergunningen aan te vragen en blijven het telkens opnieuw proberen, totdat zij een gemeente hebben gevonden die de Wet Bibob niet toepast, of een verkeerde risico-inschatting maakt.

Om deze praktijken aan te pakken, wordt het eenvoudiger om informatie te delen. Zo is het voorstel dat gemeenten straks bij het Landelijk Bureau Bibob (LBB) ook kunnen navragen of in het Bibob-onderzoek van andere bestuursorganen een (ernstig) gevaar is vastgesteld. Nu kan alleen informatie worden opgevraagd over adviezen die het LBB zelf heeft uitgebracht. Nieuw is verder dat resultaten van onderzoeken die vijf jaar oud zijn mogen worden gedeeld. Nu is dat nog twee jaar. Ook kan de Belastingdienst informatie delen over boetes die zijn uitgedeeld, omdat opzettelijk onjuiste gegevens zijn verstrekt aan de fiscus.

Verder kunnen overheden - en bijvoorbeeld burgemeesters - elkaar een tip geven, als zij over waardevolle informatie beschikken die aanleiding kan zijn voor Bibob-onderzoek. Het gaat erom een waarschuwend geluid te laten horen, zodra er een sterk vermoeden bestaat dat criminelen betrokken zijn bij een onderneming en deze een vergunning (dan wel een andere beschikking) bij een ander bestuursorgaan hebben (aangevraagd). Overheden mogen straks onder bepaalde voorwaarden informatie uit een Bibob-dossier met elkaar delen. Die gegevens kunnen worden gebruikt als indicatie ‘dat er iets aan de hand is’ en kunnen aanleiding vormen om vervolgens zelf onderzoek te doen.

Met deze uitbreidingen krijgt het bestuur betere mogelijkheden om zijn integriteit te beschermen tegen het ongewild faciliteren van criminele activiteiten. De wijzigingen maken deel uit van de actie-agenda van het kabinet om ondermijning aan te pakken.

De ministers werken ook aan een wetsvoorstel dat gezamenlijke gegevensverwerking door verschillende overheidsdiensten en eventuele private partners vergemakkelijkt. Daarnaast komt er een protocol dat voorschrijft wat verschillende diensten en afdelingen binnen een gemeente aan informatie mogen delen bij de aanpak van ondermijning.

Europees Parlement hekelt 'LHBTI -vrije zones' in Polen.

De leden van het Europees Parlement willen dat de Commissie alle openbare discriminatie tegen LHBTI's veroordeelt, met inbegrip van de zogenaamde "LHBTI-vrije zones" in Polen. In een resolutie die woensdag met 463 stemmen voor, 107 tegen en 105 onthoudingen is aangenomen, uiten de leden van het Europees Parlement hun ernstige bezorgdheid over de toenemende agressie tegen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transseksuelen en interseksuelen (LHBTI's) door overheden, overheidsfunctionarissen, nationale en lokale overheden en politici in de EU. Recente voorbeelden zijn homofobe uitlatingen tijdens een referendumcampagne in Roemenië en haatzaaiende uitlatingen over LHBTI tijdens verkiezingscampagnes in Estland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Hongarije en Polen.

Polen moet anti-LHBTI resoluties herroepen
De leden van het Europees Parlement veroordelen met name de sinds begin 2019 door tientallen gemeenten, provincies en regio's in het zuidoosten van Polen ingestelde gebieden ,,die vrij zijn van de LHBTI-ideologie'''. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van dit najaar riepen tientallen gemeenten, provincies en provincies in het zuidoosten van het land deze zones uit. Hiervoor werden symbolische resoluties ingezet die de wet- en regelgeving op geen enkele manier veranderen of beïnvloeden, maar die bijdragen aan het stigmatiseren en uitsluiten van LHBTI's, aldus de leden van het EP. De lokale overheden zeggen dat ze niet meewerken aan het bevorderen van tolerantie jegens LHBTI’s en geen financiële steun verlenen aan NGO's die de gelijke rechten promoten. Het Europees Parlement wil dat de Poolse autoriteiten deze acties veroordelen en alle resoluties herroepen die de LGBTI-rechten aanvallen.

Daarnaast vragen de EP-leden aan de Commissie op streng te controleren hoe EU-financiering wordt gebruikt en belanghebbenden eraan te herinneren dat dergelijke fondsen niet mogen worden ingezet voor discriminerende doeleinden.

Scholen moeten de rechten van alle kinderen beschermen.
Het Parlement reageert met afschuw op de anti-LHBTI acties die van overheidswege gericht zijn tegen onderwijsinstellingen en scholen in sommige EU-lidstaten. De EP-leden benadrukken dat de fundamentele rechten van alle kinderen versterkt en beschermd dienen te worden door onderwijsinstellingen. Zij willen dat de Commissie en de lidstaten concrete maatregelen nemen om een einde te maken aan discriminatie, misbruik, pesten of isolatie van LHBTI's op school.

Tot slot benadrukken de leden van het Europees Parlement dat, hoewel er in de meeste lidstaten wettelijke maatregelen tegen discriminatie bestaan, deze niet voldoende worden nageleefd waardoor LHBTI's kwetsbaar zijn voor haatdelicten, haatdragende taal en discriminatie. De EP-leden herinneren eraan dat de EU-richtlijn inzake non-discriminatie, die nu al 11 jaar door een aantal EU-lidstaten wordt geblokkeerd, deze leemte in de bescherming van LHBTI’s zou helpen opvullen.

Trump 'impeached' als derde Amerikaanse president

Als derde Amerikaanse president in de geschiedenis heeft Donald Trump een impeachment aan zijn broek gekregen. Zoals verwacht heeft het Huis van Afgevaardigden in beide zaken ingestemd met het aanklagen van Trump, waardoor zijn lot nu in handen van de Senaat ligt. Andrew Johnson (1868) en Bill Clinton (1998) gingen Trump voor, hoewel beiden uiteindelijk niet af werden gezet - Johnson trad zelf af, Clinton werd vrijgesproken.

Eerste aanklacht
De eerste aanklacht beschuldigt Trump ervan dat hij zijn macht als president heeft misbruikt voor eigen gewin. Zoals uit talloze getuigenissen onder ede, waaronder van de voornaamste Republikeinse getuige Gordon Sondland, is gebleken zette hij de Oekraïnse president Volodimir Zelenski onder druk: de Oekraïners moesten een onderzoek naar Trump's concurrent Joe Biden starten om onder meer een bezoek aan het Witte Huis en militaire steun te kunnen krijgen. "Als dit geen afzetting waard is, is níks een afzetting waard", zo liet een gerespecteerd professor op het gebied van de grondwet al in duidelijke taal weten. In totaal stemden 230 afgevaardigden vóór de aanklacht, 197 Republikeinen stemden tegen.

Tweede aanklacht
Ten tweede werd Trump ten laste gelegd dat hij het onderzoek van het Huis van Afgevaardigden naar zijn machtsmisbruik tegenwerkte. Zo nam hij het niet zo nauw met regels tegen het intimideren van getuigen, iets wat hij nog wel eens op de presidentiële Twitter deed, en heeft hij het medewerkers nota bene verboden om ondanks dagvaardingen te komen getuigen. Overigens had Trump zelf uiteraard ook onder ede mogen getuigen, maar dat weigerde hij uit eigen keuze, waarna er vanuit Republikeinse kant vooral een klaagzang kwam over het niet hebben van een kans om zijn kant van het verhaal te vertellen. Deze tweede aanklacht werd door 229 afgevaardigden gesteund, tegenover 198 die het er niet mee eens waren.

Het was het einde van een lange dag in het Huis, waarin nauwelijks iets nieuws naar voren kwam: de Democraten maakten wederom duidelijk waarom Trump afgezet zou moeten worden, de Republikeinen kwamen wederom niet verder dan tegen het proces aanschoppen - van inhoudelijke argumenten was ook dit keer geen sprake.

Het hele proces verhuist nu naar de Senaat, waar juist de Republikeinen een meerderheid hebben - de verwachting is dan ook dat van daadwerkelijke afzetting geen sprake zal zijn, ongeacht de hoeveelheid bewijs. De heren en dames politici gaan nu eerst even gezellig de kerstdagen vieren, op 6 januari kunnen we weer verder en dat proces kan ook nog wel enige weken in beslag nemen.

Werkloosheid vrijwel onveranderd

Het aantal mensen met betaald werk nam in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 12.000 per maand toe en bedroeg in november 9,0 miljoen personen. Het aantal werklozen steeg in de afgelopen drie maanden licht met gemiddeld 1.000 per maand naar 324.000 in november. Net als in oktober was 3,5 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos. Zij hadden geen betaald werk en gaven aan recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar te zijn. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. UWV registreerde eind november 228.000 lopende WW-uitkeringen.

4,1 miljoen mensen hadden in november 2019 om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,7 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 4.000 per maand afgenomen.

Werkloosheidsindicator
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt vaak gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator worden mensen van 15 tot 75 jaar zonder betaald werk die hier recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn met ‘werkloos’ aangeduid. In
november waren er 324.000 werklozen. Hiermee was 3,5 procent van de beroepsbevolking werkloos.

UWV: WW daalt in november naar 228.000 uitkeringen
UWV registreerde 228.000 lopende WW-uitkeringen eind november 2019. Dat is 2,5 procent minder dan vorige maand. Vergeleken met een jaar eerder ligt het aantal WW-uitkeringen 14,6 procent lager. In alle sectoren ligt het aantal WW-uitkeringen in november 2019 lager dan een jaar eerder. Het bank- en verzekeringswezen heeft in deze periode de grootste afname (-29 procent), gevolgd door de bouw (-25 procent) en de landbouw, groenvoorziening en visserij (-24 procent).

UWV: Flinke afname langdurige uitkeringen
Steeds minder mensen ontvangen twee jaar of langer een WW-uitkering. In november 2019 had 6 procent van de lopende WW-uitkeringen een verstreken duur van twee jaar of langer. Een jaar eerder ging het nog om 12 procent. Deze daling hangt samen met wetswijzigingen in de opbouw van WW-rechten en de maximale duur van de WW-uitkering.

Werkloosheid daalt alleen nog onder 45-plussers
Het werkloosheidspercentage is sinds september onveranderd. Wel zijn er verschillen per leeftijdsgroep. Bij 45-plussers daalt de werkloosheid nog. In november ging het om 2,5 procent van de 45-plussers. Onder jongeren stijgt de werkloosheid alweer enige tijd: in april van 2019 was 6,2 procent van de jonge beroepsbevolking werkloos. In november was dat toegenomen tot 7,3 procent. Ook de werkloosheid onder 25- tot 45-jarigen steeg in die periode: van 2,6 naar 3,0 procent.

Qua omvang zijn de drie genoemde leeftijdsgroepen werklozen vergelijkbaar. In november ging het om 102.000 45-plussers, 112.000 25- tot 45-jarigen en 110.000 jongeren tot 25 jaar.

Onbenut arbeidspotentieel
Het CBS publiceert maandelijks over de omvang van de werkzame beroepsbevolking en de niet-werkzame bevolking, waarbij de laatste groep wordt uitgesplitst naar de werkloze beroepsbevolking en de niet-beroepsbevolking (allemaal volgens ILO-definitie).

Met de werkloze beroepsbevolking wordt echter niet het totale onbenut arbeidspotentieel beschreven. Behalve werklozen behoren hiertoe nog andere groepen. Het gaat ook om mensen die óf recent gezocht hebben naar werk óf direct beschikbaar zijn voor werk. Deze mensen worden gerekend tot het onbenut arbeidspotentieel, maar vallen buiten de werkloosheidsdefinitie. Ook deeltijders die meer uren willen werken en hiervoor direct beschikbaar zijn, behoren tot het onbenut arbeidspotentieel.

FOK! Wat een weer: zacht en winderig

Vandaag is het droog en is er op wat sluierbewolking na veel ruimte voor de zon. In de loop van de middag neemt in het westen de bewolking toe en tegen de avond kan daar lichte regen vallen. Het wordt zeer zacht met maxima die uiteenlopen van 11°C op de Wadden tot lokaal 15°C in Limburg. De zuidoostenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in de avond mogelijk krachtig, 6 Bft.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn er in het oosten opklaringen. In het westen is er meer bewolking aanwezig en langs de westkust kan lichte regen vallen. Ook de nacht verloopt erg zacht met minima van 7°C in het noordoosten tot 11°C in het zuidwesten. De zuidoostenwind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig.

Vrijdag overdag raakt het overal bewolkt en van het zuidwesten uit volgt er af en toe regen. In het loop van de middag trekt de regen naar het noordoosten weg. Er volgen dan ook enkele opklaringen maar een bui blijft mogelijk. Het wordt opnieuw zacht met maxima rond 13°C. De wind komt eerst uit het zuidoosten neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer naar vrij krachtig tot krachtig. In de middag draait de wind naar zuid tot zuidwest en kan dan in de kustgebieden toenemen naar hard, 7 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Deze foto is gemaakt bij Bommenede, een voormalig eiland in Zeeland, nu onderdeel van Schouwen Duiveland (Foto: Scherpschutter)
Deze foto is gemaakt bij Bommenede, een voormalig eiland in Zeeland, nu onderdeel van Schouwen Duiveland (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Concerten trekken meer publiek dan ooit

Klassieke concerten en popconcerten op de Nederlandse professionele podia trokken in 2018 bijna 9,7 miljoen bezoeken. Dat is bijna 6 procent meer dan een jaar eerder. Nooit eerder werden concerten zo goed bezocht. Popconcerten trokken 80 procent van al het concertbezoek. Verder is ook het aantal musicalvoorstellingen toegenomen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe jaarcijfers.

De Nederlandse professionele podia trokken 19 miljoen (+ 3 procent) bezoeken in 2018. In totaal werden 53.700 voorstellingen en concerten gegeven. Dit is 2 procent meer dan een jaar eerder, maar nog altijd 8 procent minder dan in het recordjaar 2008.

Belangstelling concerten groter dan overig aanbod bij elkaar
Klassieke muziek en popmuziek vormden in 2018 van alle genres op de professionele podia de belangrijkste. Zo werden er ruim 20 duizend concerten uitgevoerd, 38 procent van de totale programmering.

In 2018 was het concertbezoek (bijna 9,7 miljoen) voor het eerst groter dan het aantal bezoeken aan alle overige genres bij elkaar (bijna 9,4 miljoen).

Popmuziek veruit de grootste trekker podiumbezoek
Het leeuwendeel van het concertbezoek bestond in 2018 uit bezoeken aan een popconcert. In totaal werden 15.500 popconcerten gegeven die samen 7,7 miljoen keer bezocht werden. Vergeleken met een jaar eerder trokken popconcerten bijna 6 procent meer publiek.

Het aantal bezoeken aan de 4.800 klassieke concerten nam met 5 procent toe tot ruim 1,9 miljoen.

Stijging aanbod musicals
In 2018 werden bijna 3,8 duizend musicalvoorstellingen geprogrammeerd, ruim 500 (16 procent) meer dan een jaar eerder. Het musicalbezoek steeg met 158.000 bezoeken (+7 procent) minder hard mee. Het gemiddelde aantal bezoekers per musicalvoorstelling daalde daarmee iets, van 735 tot 674.

Minder dans- en toneelvoorstellingen
Van bijna alle podiumkunstdisciplines nam in 2018 het aantal voorstellingen én het aantal bezoeken toe. Bij toneel en dans nam het aantal voorstellingen met ruim 4 procent af. In 10 jaar tijd is het aanbod aan toneelvoorstellingen met 35 procent afgenomen, van 16,9 duizend voorstellingen (2008) tot 10,9 duizend (2018). Bij alle podiumkunstdisciplines steeg het aantal bezoeken, behalve bij dans. Daar was het bezoekcijfer in 2018 juist met 3 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder.

De belangstelling voor toneel liep eveneens terug in deze periode. Het genre trok in 2008 nog 2,2 miljoen bezoeken, tegen 1,9 miljoen in 2018. Overigens is er qua bezoek wel een lichte stijging te zien ten opzichte van 2017 (24.000). Dit maakte dat een gemiddelde toneelvoorstelling in 2018 10 bezoekers meer trok dan in 2017 en zelfs 39 meer dan in 2008.

Een vijfde van alle voorstellingen en concerten is in Amsterdam
Met een hoge concentratie voorstellingen en bezoeken vormt Amsterdam het zwaartepunt in de professionele podiumkunsten. Bijna één op de vijf voorstellingen in Nederland wordt in de hoofdstad gehouden. In 2018 vonden er 10,3 duizend voorstellingen plaats in Amsterdam. De Amsterdamse voorstellingen trokken in 2018 ruim 5,6 miljoen bezoeken, bijna 30 procent van het landelijke totaal. Van alle popconcertbezoeken vond 39 procent hier plaats. De hoofdstad heeft enkele grote evenementenhallen, die in 2018 samen een kwart van alle landelijke popconcertbezoeken trokken.

En dan nu even tijd voor muziek! 

Luchthavens beleefden drukste zomer ooit

Ruim 23 miljoen passagiers vlogen in het derde kwartaal van 2019 via Amsterdam Airport Schiphol en de andere vier nationale luchthavens. Dat is ruim 1 procent meer dan een jaar eerder én het hoogste aantal luchtpassagiers per kwartaal ooit gemeten. Alle vliegvelden, behalve Groningen Airport Eelde, beleefden dit jaar de drukste zomer ooit. Dat blijkt uit de kwartaalmonitor Luchtvaart van het CBS.

Iets meer dan 20 miljoen passagiers reisden in het derde kwartaal via Amsterdam Schiphol. De groei bleef beperkt met 0,2 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2018. Sinds het tweede kwartaal van 2018 vlakt deze groei af omdat het aantal vliegbewegingen, zoals vastgelegd in het Aldersakkoord, maximaal 500.000 per jaar mag zijn. Het aantal vliegbewegingen nam met 1 procent af in het derde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder.

De drukste dag op Amsterdam Schiphol was maandag 5 augustus, toen 235 duizend passagiers van en naar Schiphol vlogen. Op vrijdag 13 september waren er 1 526 vluchten in het handelsverkeer van en naar Schiphol; dit waren de meeste vluchten op één dag in het derde kwartaal. Het minste aantal vluchten in deze periode, 1 126, vond op woensdag 24 juli plaats, toen Amsterdam Schiphol geconfronteerd werd met brandstofproblemen.

Grote verscheidenheid in bestemmingen in de zomerperiode
In de maanden juli, augustus en september vloog 87 procent van alle passagiers op Schiphol, 9 procent op Eindhoven en de overige 4 procent reisden via Rotterdam, Maastricht en Groningen. Naast de vaste vliegverbindingen die elke luchthaven heeft, zijn het vooral de vluchten van en naar de vakantiebestemmingen die in deze zomerperiode de boventoon voeren. Daarbij is er een grote verscheidenheid bij de nationale vliegvelden.

De drie meest gevlogen bestemmingen van en naar Amsterdam Schiphol waren in het derde kwartaal van 2019 gelijk aan 2018, weliswaar met een lichte daling van het aantal passagiers op elk van deze drie bestemmingen in 2019. De meeste passagiers vanaf Eindhoven vlogen van en naar London Stansted, ruim 90 duizend. Dit is een stijging van 50 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2018.

Hoewel er vanuit Rotterdam, in vergelijking met het derde kwartaal van 2018, bijna 4 procent minder passagiers van en naar Faro vlogen, was deze bestemming met ruim 52 duizend passagiers het populairst. Antalya in Turkije was zowel in het derde kwartaal van 2018 als van 2019 de bestemming waarop de meeste reizigers vanuit Maastricht Aachen Airport reisden.

Meer dan 2 miljoen passagiers op luchthaven Eindhoven
Luchthaven Eindhoven vervoerde in het afgelopen kwartaal meer dan 2 miljoen reizigers, een record, en bijna 8 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Groningen Airport Eelde had voor het derde kwartaal op rij minder reizigers.

Het aantal vervoerde passagiers op Maastricht Aachen Airport in het derde kwartaal van 2019 was 50 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2018 en kwam daarmee uit op bijna 205 duizend, relatief de grootste toename van alle vijf Nederlandse luchthavens. Dit is het zesde achtereenvolgende kwartaal dat deze luchthaven relatief het meeste groeit. Het aandeel via luchthaven Maastricht vervoerde passagiers bedraagt echter slechts 1 procent van het totaal in Nederland.

Van 41.000 naar 8,5 miljoen auto's in bijna een eeuw tijd

Het aantal personenauto’s is in bijna een eeuw tijd toegenomen met een ruime factor 200, van 41.000 (1927) tot 8,5 miljoen (2019). Dit hangt onder meer samen met de groei van de bevolking, inkomens, en het woon-werkverkeer. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse.

Voor de totstandkoming van deze historische reeks is het Onderzoek lange tijdreeks motorvoertuigen uitgevoerd. Beschikbare databronnen zijn bijeengebracht, ontbrekende data zijn bijgeschat. Breuken in de tijdreeks die in de loop van de tijd zijn ontstaan door bijvoorbeeld wijziging van bronnen, veranderingen van definities, wijzigingen in samenstelling van voertuigcategorieën en verlegging van de peildatum, zijn gerepareerd.

Forse groei autopark in de jaren zestig
Bij de eerste uitgave van de statistiek motorvoertuigen in 1927 werden 41.000 personenauto’s geregistreerd, in 1939 waren dat er al 98.000. De Tweede Wereldoorlog onderbrak de groei, maar al in 1949 was de grens van 100.000 personenauto’s bereikt. In 1965 waren er al 1 miljoen, vier jaar later 2 miljoen. In 2019 staat de teller op 8,5 miljoen personenauto’s.

Veel meer forensen
Een stimulans voor de naoorlogse vraag naar auto’s was de ontwikkeling van het forensisme, het woon-werkverkeer. De omvang van de forensenstromen blijkt uit de volkstellingsgegevens. Het aantal buiten de woongemeente werkzame personen nam toe van 544.000 (1947) naar 1,1 miljoen (1960) tot 1,6 miljoen (1971): een verdrievoudiging. De woningnood was een factor, maar ook de spreiding van industrievestigingen en de afnemende agrarische werkgelegenheid droegen bij aan de forensenstroom.

Toen tegen het einde van de jaren zestig de woningnood in de kleinere gemeenten oploste en tegelijkertijd de woonmilieus in de grote gemeenten achteruitgingen, gingen steeds meer mensen buiten de stad wonen. De woon-werkstromen zijn sindsdien flink gegroeid. In 1947 werkte 15 procent van de beroepsbevolking buiten de woongemeente, in 1960 was dat 27 procent en in 1971 34 procent. In 2017 was het aandeel forensen onder werknemers toegenomen tot 63 procent.

Verlangen naar vrijheid
De auto maakte het bovendien mogelijk om tegemoet te komen aan het verlangen naar vrijheid, en de toegenomen vrije tijd. Mensen trokken er met de auto op uit. Al in de jaren vijftig ontstonden de files, die aanvankelijk een vrijetijdsverschijnsel waren: opstoppingen op de wegen in de weekenden, tijdens hoogtijdagen met Pasen en Pinksteren en in de zomervakanties. De auto was een begerenswaardig product waarvoor het bestedingspatroon graag werd aangepast.

Bijna 1 auto per 2 inwoners
De relatieve groei van de het autopark is zeker zo indrukwekkend. Het voor bevolkingsgroei gecorrigeerde aantal auto’s groeide van 12 personenauto’s per duizend inwoners in 1950, naar 41 auto’s per duizend inwoners in 1960, 153 in 1970 en 300 in 1981. In 2000 was de autodichtheid al 400 per duizend inwoners. Begin 2019 stond de teller op 494, dat is bijna 1 personenauto op elke 2 inwoners.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Heldenrol voor jonge Nederlander Zirkzee bij Bayern; Borussia Mönchengladbach wint

Joshua Zirkzee heeft woensdagavond in zijn debuut in de Bundesliga een belangrijke rol bij Bayern München vervuld. De Nederlander, die afgelopen week al zijn eerste minuten in de Champions League maakte, zorgde vlak na zijn invalbeurt in de slotfase van het uitduel met SC Freiburg voor de 1-2 en had daarmee een belangrijk aandeel in de 1-3 zege. De titelverdediger is nu op een derde plaats in de Bundesliga terug te vinden. Borussia Mönchengladbach won tegelijkertijd van SC Paderborn 07 en komt daarmee op gelijke hoogte met koploper RB Leipzig, dat dinsdagavond punten verspeelde bij Borussia Dortmund.

SC Freiburg - Bayern München 1-3
In een aardige eerste helft lieten de teams van Christian Streich en Hansi Flick zowel defensief als offensief hun kwaliteiten zien. In het eerste half uur maakte Bayern de dienst uit en verscheen na een kwartier spelen de 0-1 op het scorebord: na een goede loopactie van Alphonse Davies op links rondde Robert Lewandowski in het zestienmetergebied af. In het laatste kwartier voor rust liet Bayern het tempo wat zakken en had Freiburg enkele goede counterkansen. Een niet onverdiende gelijkmaker bleef echter uit.

Na nog geen uur spelen nivelleerde Freiburg de tussenstand: na goed voorbereidend werk van Janik Haberer en de enkele minuten eerder ingevallen Changhoon Kwon tekende de vrijstaande Vincenzo Grifo bij de tweede paal voor de 1-1. De krachtmeting leek, net als tweemaal vorig seizoen, in 1-1 te eindigen, maar in de extra tijd sloeg Bayern tweemaal toe. De enkele minuten eerder voor Philippe Coutinho ingevallen Zirkzee kreeg de bal van Serge Gnabry, na een vrije trap van Lewandowski, en schoot Mark Flekken door de benen: 1-2. Daarna was Gnabry nog het eindstation van een counter, op aangeven van Thiago Alcantara: 1-3.

Borussia Mönchengladbach - SC Paderborn 07 2-0
De ploegen van Marco Rose en Steffen Baumgart waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd. Paderborn was in de counter gevaarlijk en kreeg via Kai Pröger een goede kans. De eerste grote kans voor de thuisploeg was op slag van rust voor Lars Stindl en ogenblikken later stuitte Mattias Ginter op Leopold Zingerle. Borussia Mönchengladbach trok het duel na rust naar zich toe en had zelfs maar elf seconden nodig om aan de leiding te gaan. Via Patrick Herrmann en Stindl kwam de bal terecht bij Alassane Pléa, die vanaf een meter of veertien raak schoot: 1-0. Na nog geen uur spelen verzilverde Stindl een strafschop en dat was ook meteen de eindstand: 2-0.

Absolute afgang blijft PSV bespaard door goal van Ihattaren in verlenging

PSV heeft zich woensdagavond met pijn en moeite geplaatst voor de achtste finales van de TOTO KNVB Beker. De geplaagde Eindhovense formatie had op Sportpark Panhuis een verlenging nodig om zich te ontdoen van tweede-divisionist GVVV. Nadat beide teams in de reguliere speeltijd één keer tot scoren waren gekomen, maakte het elftal van interim-trainer Ernest Faber in de verlenging alsnog het verschil: 1-2. Mohamed Ihattaren behoedde PSV in de 117de minuut voor een absolute afgang.

PSV was op drie posities gewijzigd ten opzichte van de met 3-1 verloren competitiewedstrijd van afgelopen weekend tegen Feyenoord. Gastón Pereiro en Kostas Mitroglou speelden voor de geblesseerden Érick Gutiérrez en Donyell Malen, terwijl Cody Gakpo kon rekenen op een basisplaats omdat Steven Bergwijn rust kreeg. PSV had in de eerste helft als verwacht het overwicht op Sportpark Panhuis en was na zeven minuten voetballen voor het eerst dicht bij een doelpunt: een inzet van Mohamed Ihattaren belandde op de paal.

Namens GVVV was Robin Mulder gevaarlijk geweest in de openingsfase, maar verder had PSV maar weinig te duchten van de tweede-divisionist. De verdiende openingstreffer voor de Eindhovenaren kwam er uiteindelijk vier minuten voor rust. Gakpo trok de bal na een individuele actie vanaf de achterlijn terug naar Mitroglou, die vervolgens vanaf een meter of vijftien beheerst binnen schoof: 0-1. PSV had zijn voorsprong via Gakpo nog in de eerste helft kunnen verdubbelen, maar de buitenspeler faalde oog in oog met doelman Johan Jansen.

Kort na de onderbreking kreeg GVVV plots een reuzenkans op de gelijkmaker. Berry Powel stak Mulder fraai weg achter de laatste linie van PSV, maar die stuitte vervolgens van dichtbij op Lars Unnerstall. Kort erna was GVVV opnieuw gevaarlijk: Philip Ties schoot uit kansrijke positie hoog over. De thuisploeg bleef leuk meevoetballen en dacht in de 64ste minuut eindelijk langszij te komen. De Leeuw scoorde na een fraai lobje van Powell, maar het doelpunt werd uiteindelijk afgekeurd vanwege buitenspel.

Vlak daarvoor had Ibrahim Afellay bij PSV zijn rentree gemaakt als vervanger van Ritsu Doan. De routinier moest het aanvalsspel van de Eindhovenaren van nieuw elan gaan voorzien, maar PSV oogde ongeïnspireerd en hield GVVV zo lang in de wedstrijd. De thuisploeg bleef op zijn beurt geloven in een stunt en realiseerde zes minuten voor tijd daadwerkelijk het onmogelijk geachte: na een assist van Mulder tekende de uitblinkende Soufiane Laghmouchi met een krachtig schot in de verre hoek voor de gelijkmaker. In het restant van de reguliere speeltijd hield GVVV stand, waardoor er een verlenging kwam.

Daarin bleef PSV aanmodderen, waardoor Faber zich na acht minuten spelen alsnog genoodzaakt voelde om Bergwijn binnen de lijnen te brengen. GVVV toonde zich echter niet onder de indruk van de rentree van de Oranje-international en kreeg de beste kans in de eerste helft van de verlenging: Jeremy de Graaf schoot op de vuisten van Unnerstall. GVVV leek daarna een strafschoppenserie uit het vuur te kunnen trekken, maar drie minuten voor tijd bepaalde Ihattaren toch nog anders. Het toptalent werd in de zestien vrijgespeeld door Bergwijn en schoot uit een lastige hoek uiteindelijk overtuigend raak.

FOK!Kerstprijsvraag: 19 december

In Rage 2 speel je in een tijd waarin de aarde aan het herstellen is van een groot ongeluk. De wereld begint weer te leven, facties bestaan, maar de mensheid is zelf nog niet hersteld. Jij speelt iemand met superpowers. Als je genoeg vijanden dood, dan vult een meter zich. Eenmaal vol, dan kun je Overdrive starten. Je beweegt sneller, je ziet vijanden beter en je health wordt ook nog eens aangevuld. Hiermee word je dus bijna onoverwinnelijk en schiet je de hordes aan vijanden nog makkelijker af.

Vandaag geven we een Rage pakket weg met daarin een tshirt (small), een autootje, een steelcase (geen spel!) en een boomerang! Daarvoor moet je wel de volgende vraag beantwoorden.

Volgens Noppie2000 is Rage 2 mengelmoes van Mad Max, Borderlands en DOOM. Uit welke haalt het spel de humor en design?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.