Hitler dreigt ereburgerschap kwijt te raken

We schrijven 1932: de Oostenrijkse gemeente Reisberg vind het een tof plan om ene Adolf Hitler het ereburgerschap te geven. Waar dat op is gebaseerd kun je je afvragen, want ook in de jaren dertig werd de besnorde schilder nog niet echt gezien als groot kunstenaar en zijn literair broddelwerkje was ook niet echt om over naar huis te schrijven.

Enfin, Reisberg is tegenwoordig onderdeel van de gemeente Wolfsberg en het stadsbestuur weet eigenlijk ook niet waarom de beste man nou nog ereburger zou moeten zijn. Een hoge ambtenaar heeft bevestigd dat vrijdag door de gemeenteraad gestemd zal worden over het intrekken van de status, waarvan men dacht dat het al automatisch gebeurd was: zoals vele getroubleerde artiesten maakte Hitler een einde aan zijn leven en men nam aan dat het ereburgerschap daarmee ook aan een einde gekomen was.

Het Karintische Wolfsberg heeft overigens wel meer bekende mensen voortgebracht: wellicht dat Patrick Friesachter ereburger kan worden voor zijn legendarische prestaties in de Formule 1, bijvoorbeeld. Keeper Heinz Arzberger speelde ooit een interland voor Oostenrijk, ook niet verkeerd, en Eva Wutti won in 2013 de triatlon van Krems an der Donau, ga er maar aan staan.