Politie treedt op tijdens protestacties

Er wordt opnieuw actie gevoerd tegen het stikstofbeleid van de regering. De acties leiden vooral tot verkeersoverlast, merkt de politie. De politie is in contact met actievoerders die met hun tractoren onderweg zijn naar verschillende locaties. Zij worden gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om (verkeers)veiligheid en dat er tegen (verkeers)overtredingen wordt opgetreden.

De politie laat weten dat ook tijdens de acties van vandaag de veiligheid voorop staat. De politie grijpt in waar nodig om de openbare orde en veiligheid te handhaven. Het optreden van de politie is erop gericht om te de-escaleren en per situatie volgt een inschatting wat te doen. Geweld, vernieling, bedreiging, opruiing en rijden met tractor op snelweg zijn overtredingen en hebben gevolgen.

Een groep actievoerders reed gisteravond onaangekondigd naar het Binnenhof in Den Haag, waar ze later die avond onder politiebegeleiding weer zijn vertrokken. Vanochtend 18 december is het protest vroeg begonnen. Actievoerders verzamelden zich rond 06.00 uur in Alkmaar, Berkel en Rodenrijs, Tilburg, Helmond, Born, Apeldoorn en Assen. 

Meer dan 200 kilometer file om 09:30 uur is uitzonderlijk, meldt Rijkswaterstaat, die evenals de politie oproept om hulpdiensten de ruimte te geven en het veilig te houden. In de middag meldde Rijkswaterstaat dat Nederland deze dag nog niet filevrij is geweest. In de loop van de dag zijn tientallen bekeuringen uitgeschreven en zijn er nog veel meer tractoren van de weg gehaald.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie