FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 november 2019

Directeur Foundation: 'Johan Cruijff nooit structureel betaald'

De Cruyff Foundation stapt naar de rechter vanwege een bewering van Auke Kok in diens nieuwe biografie over Johan Cruijff. Kok schrijft namelijk dat Cruijff 'zichzelf niet vergat' en jaarlijks zelf een miljoen euro ontving van de stichting. De Foundation ontkent dat er überhaupt ooit grote bedragen aan Cruijff zijn overgemaakt. 'Misschien een keer een taxi, verder niets', zegt directeur Niels Meijer tegen AT5.

Meijer laat aan AT5 weten dat Cruijff zelfs helemaal niet op een loonlijst van de stichting stond. 'Voor nul euro. Er is praktisch nooit iets aan Cruijff betaald. Misschien weleens een taxi. Die betaalde hij vaak ook zelf. Maar er is nooit een maandelijks of jaarlijks bedrag uitbetaald. We hebben dergelijke bedragen nooit uitgekeerd.'

Meijer begrijpt ook niet hoe Kok bij het bedrag komt dat hij noemt. Meijer zegt dat Cruijff weliswaar geld ontving voor commerciële activiteiten, maar dat dit dus los moet worden gezien van de Foundation, die als doel heeft om een mogelijkheid te bieden aan alle kinderen om te sporten.

Geen wederhoor
Woensdagavond was Kok te gast in De Wereld draait door. In die uitzending vroeg Matthijs van Nieuwkerk Kok naar de bewuste passage. 'Het blijft raar te lezen dat iemand die best vermogend is (..) een miljoen per jaar laat uitbetalen omdat je vindt dat dat wel terecht is', zei Van Nieuwkerk erover.

'Ik heb het uit drie bronnen onafhankelijk van elkaar die daar zeer dicht op zaten en die Cruijff alle drie een warm hart toedragen', vertelde Kok. Toen Van Nieuwkerk Kok vroeg of hij wederhoor had gepleegd bij de stichting, antwoordde hij ontkennend. 'Nee, van tevoren heb ik ze benaderd en ze wilden niet meewerken. En ik was hier zeker van.' Auke Kok was vanavond niet bereikbaar voor commentaar.

Wat de Foundation in het kort geding eist wil Meijer nog niet zeggen.

Onderzoekers pleiten voor coffeeshopverbod voor toeristen in Amsterdam

De onderzoekers Pieter Tops en Jan Tromp, die eerder dit jaar het rapport 'De achterkant van Amsterdam' opstelden, pleitten vanmiddag in de Stopera nogmaals voor een opvallende maatregel. Zij vinden dat een verbod op het verkopen van drugs in coffeeshops aan buitenlandse toeristen moet worden overwogen.

Dat zei Tromp zojuist in de gemeenteraad van Amsterdam, meldt De Telegraaf. De twee vinden dat Amsterdam al eerder met deze maatregel, die in Maastricht reeds is ingevoerd, had moeten beginnen. De regel houdt in dat alleen mensen die in Nederland wonen en meerderjarig zijn.

Tops en Tromp vroegen de raad en burgemeester Halsema vanmiddag om dit systeem alsnog in te voeren. Tromp zei dat de maatregel in Maastricht in het begin weliswaar zorgde voor meer straathandel, maar dat dat vrij snel onder controle was doordat men erop voorbereid was.

De twee menen dan ook dat als zo'n systeem ook hier wordt ingevoerd, de voorbereiding goed moet zijn. Dat houdt volgens ze onderzoekers in dat Amsterdam naar buiten toe moet uitdragen dat het niet meer de stad is die toeristen hoeven te bezoeken om drugs te gebruiken.

Rapport
Dat de onderzoekers pleiten voor de maatregel is niet nieuw. In hun spraakmakende rapport De Achterkant van Amsterdam benoemen ze dit ook. 'Het verdient verdient aanbeveling nog eens goed te kijken naar het ingezetenencriterium waar Amsterdam zeven jaar geleden niet aan wilde. Het kan een bijdrage zijn aan beteugeling van de urban jungle in de binnenstad', is in het rapport te lezen.

"Handhaving is cruciaal. Bovendien moet aan invoering van het ingezetenencriterium zeker in de Amsterdamse situatie een intensieve, op buitenlandse toeristen gerichte voorlichtingscampagne vooraf gaan", pleiten de twee ook in het rapport al voor een goede voorbereiding in het geval van de maatregel.

Oranje Onder-17 loopt WK-finale mis na strafschoppen

Oranje Onder-17 is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van het WK in Brazilië. Na negentig minuten spelen stond er een 1-1 stand op het scorebord, waarna Mexico na het nemen van strafschoppen aan het langste eind trok. Een misser van Youri Regeer, in de reguliere speeltijd nog doelpuntenmaker, werd Nederland uiteindelijk fataal werd. De Mexicanen treffen Frankrijk of Brazilië in de eindstrijd.

Bondscoach Van der Veen wijzigde zijn elftal op drie plekken na de kwartfinale tegen Paraguay (4-1 zege). Ki-Jana Hoever was geschorst, Kenneth Taylor was ziek en Soulyman Allouch moest zijn basisplek weer afstaan aan de van een schorsing teruggekeerde Mohamed Taabouni. Steven van der Sloot en Melayro Bogarde stonden daardoor aan de aftrap. Na twintig minuten spelen was de eerste goede mogelijkheid voor Mexico, maar doelman Calvin Raatsie had een antwoord op de inzet van Santiago Muñoz.

Na een halfuur spelen leek Naci Ünüvar tot scoren te komen, maar zijn treffer werd geannuleerd. De Ajacied kopte de bal uit de handen van de Mexicaanse doelman Eduardo García, zo luidde de conclusie van scheidsrechter Guillermo Guerrero. Op slag van rust liet Jayden Braaf een levensgrote kans liggen om Oranje op voorsprong te zetten. Taabouni legde de bal uitstekend terug op de aanvaller van Manchester City, maar zijn schot belandde aan de verkeerde kant van de paal. Tien minuten na rust liet Oranje zich andermaal gevaarlijk zien voor het doel van Mexico.

Youri Regeer dook vrij op bij de tweede paal, maar schoot hoog over. De middenvelder van Ajax was kort daarna opnieuw heel dicht bij de openingstreffer, nadat hij vanuit een hoekschop van Ian Maatsen de lat raakte. Oranje werd gaandeweg de tweede helft steeds sterker en kreeg mogelijkheden via Maatsen, Sontje Hansen en Braaf. Met nog een kwartier op de klok kwam Nederland op een verdiende voorsprong. Bogarde hield de bal binnen, passeerde zijn directe tegenstander en leverde de bal af voor het doel, waar Regeer de bal via Josue Martínez tegen de touwen werkte.

Lang kon Oranje niet genieten van de voorsprong, want enkele minuten later was het alweer gelijk. De ingevallen Efrain Álvarez krulde een vrije trap op uiterst fraaie wijze achter Raatsie. De doelman had kort daarna wel een antwoord op een gevaarlijke kopbal en hield Oranje daarmee op de been. Nadat schoten van Braaf en Bryan González allebei niet de winnende treffer brachten, moesten strafschoppen direct na negentig minuten voetballen de beslissing brengen. Álvarez begon de strafschoppenserie met een gemiste panenka, waarna Taabouni, Braaf en Joel Gomez ook faalden. Een misser van Regeer werd Oranje uiteindelijk fataal, waardoor Mexico zich plaatst voor de finale.

Van Gerwen drukt turbo in en staat in kwartfinales Grand Slam of Darts

Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Grand Slam of Darts. De wereldkampioen kwam wel op achterstand, maar kon dat weer goedmaken. Het werd 10-7. In de kwartfinales wacht Adrian Lewis. 

Op 2-1 kwam Van Gerwen een break voor, maar moest deze voorsprong ook weer direct inleveren doordat White 143 uitgooide. De Engelsman nam zelfs een voorsprong door een leg later 110 te finishen met 110. De break voor White bleef staan, waardoor hij halverwege met 6-4 voor stond. 

Na de tweede pauze mist White vijf dubbels om zijn voorsprong te behouden. Van Gerwen stapte in en maakte er 6-6 van. Het werd 7-7 en met twee elfdarters versnelde de wereldkampioen naar 9-7. White kreeg nog een kansje op 9-8, maar verzuimde. Van Gerwen maakte het via dubbel tien af en staat in kwartfinales van de Grand Slam of Darts. 

Lewis heeft zichzelf donderdagavond verzekerd van een plekje bij de laatste acht. De Engelsman versloeg zijn landgenoot James Wade, met 10-9. Lange tijd gingen de twee gelijk op, maar rond de tweede pauze pakte Wade een voorsprong. Hij kwam op een 6-4 voorsprong en hielt dat vast. Uiteindelijk stond het later zelfs 9-6 voor Wade, maar hij vergat de knock-out uit te delen. Lewis knokte zich knap terug en maakte de achterstand ongedaan. Bij een stand van 9-9 werd er een beslissende leg gespeeld, waarna Lewis won met een 110-finish.

Gerwyn Price is ook kwartfinalist. De nummer vijf van de wereld versloeg Darren Webster, met forse cijfers. Het werd 10-1. Webster had eigenlijk niets in te brengen. Dat had enerzijds te maken met de gemiddelden van beide heren: 98.75 voor Price en 90.56 voor Webster. Anderzijds was Price scherp op de dubbels, met 66,67% raak. Webster kreeg in totaal drie kansen op een leg en pakte er maar één.

Gary Anderson wint met 10-8 van Robert Thornton en is de laatste kwartfinalist. Hij treft Price. 

Speel Jurassic World Evolution: Return to Jurassic Park in het eggie

Voordat de grote XO19 stream begon, liet Microsoft de trailer van Jurassic World Evolution: Return to Jurassic Park zien. De game waarbij je terug gaat naar de hitfilm uit 1993.

De game is vooral een sandbox game, waarbij je eigen park mag nabouwen. Ze zal geholpen worden door de oude cast van de film en vooral de dinosauriers tegenkomen die je kent van de film. De game is vanaf 10 december te spelen op Xbox One en pc.

Verwijderbare vreemdelingen aangehouden op A32

De politie heeft woensdag  op een parkeerplaats langs de A32, net ten zuiden van Leeuwarden, twee mannen van 29 en 31 jaar oud met de Jemenitische nationaliteit aangehouden. Beide mannen verblijven momenteel in Nederland maar staan als verwijderbare vreemdelingen gesignaleerd.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen omstreeks 14.00 uur een auto op de A32 rijden waarvan één van de drie inzittenden duidelijk de gordel niet op de voorgeschreven wijze gebruikte. Bovendien bleek uit de politiesystemen dat de eigenaar van de auto niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. De agenten besloten de auto ter controle een stopteken te geven.

Bij de controle verklaarde de bestuurder dat hij geen rijbewijs bij zich had. Hij overhandigde wel een ander document waaruit bleek dat hij 20 jaar oud was en in Steenwijkerwold woonde. Hij was ook de eigenaar van de auto. Uit navraag bij het rijbewijzenregister bleek echter dat de man niet over een rijbewijs beschikte. Hiervoor werd hem proces-verbaal opgemaakt. Hij moest zijn auto laten staan.

De twee andere inzittenden konden de agenten alleen een Nederlands vreemdelingendocument overhandigen. Ze waren 29 en 31 jaar oud en hadden de Jemenitische nationaliteit. Bij navraag bleek dat beide documenten niet meer geldig waren en dat ze allebei verwijderbaar vreemdeling waren. De mannen werden aangehouden een overgedragen aan de Afdeling Vreemdelingen, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie.

Eerste gameplay Age of Empires IV getoond

EINDELIJK! We hebben gameplay van Age of Empires IV. Ik verklap alvast als groot fan van de franchise dat ik na het zien van gameplay nog veel meer uitkijk naar de terugkeer van de klassieke RTS-serie.

Na twee jaar radiostilte sinds de aankondiging is er eindelijk nieuws over de nieuwe Age of Empires-game, in ontwikkeling bij Company of Heroes-makers Relic Entertainment. We zien veel bekende elementen in de trailer en wat opvalt is dat de ontwikkelaar trouw lijkt te zijn gebleven aan de roots van de games. Bekijk de beelden hieronder.

Nieuws over xCloud

Tijdens de XO19 werd er natuurlijk ook even gepraat over xCloud. De preview is al begonnen in Amerika en gaat vanaf februari ook lopen in onder andere Europa. Microsoft maakten ook bekend wie er allemaal aan dit project mee doet en dat zijn er best wel wat.

EA gaat er behoorlijk op in zetten. Zo maakten ze ook bekend dat vanaf vandaag Madden 20 te spelen is via xCloud. Maar ze dropten nog een grotere bom. Alle games die je via Xbox Game Pass kan spelen, kan je straks vanaf streamen via xCloud.

Tell Me Why is de nieuwe titel van Dontnod

De makers van Life is Strange, Dontnod, komt met een nieuwe game met de naam Tell Me Why. Dat hebben ze zojuist bekendgemaakt tijdens de XO19 die in London wordt gehouden.

De game gaat over de relatie tussen een broer en zus. Tenminste, die schijn wordt opgehouden. Het verhaal brengt je terug naar een huis in de heuvels waar van alles gebeurd is. In ze zomer van 2020 zullen alle episodes gereleased zijn, dus we hebben weer iets om naar uit te kijken!

Jong Oranje boekt eenvoudige zege tegen Jong Gibraltar

Jong Oranje heeft op bezoek bij Jong Gibraltar geen fout gemaakt. De Nederlandse beloften wonnen in het Gibraltar Stadium met 0-6, door doelpunten van Cody Gakpo (tweemaal), Dani de Wit (driemaal) en Daishawn Redan. De formatie van bondscoach Erwin van de Looi is zodoende nog foutloos in de kwalificatiecyclus voor het EK van 2021 in Hongarije en Slovenië, met twaalf punten uit vier wedstrijden.

De ploeg van Van de Looi begon de EK-kwalificatiecyclus met overwinningen op Jong Cyprus (5-1), Jong Portugal (4-2) en Jong Noorwegen (0-4). De keuzeheer moest de nodige wijzigingen doorvoeren ten opzichte van de vorige interlandperiode, omdat Calvin Stengs en Myron Boadu zich mochten melden bij het grote Oranje en Kaj Sierhuis ziek was. Daardoor waren er in de voorste linie basisplaatsen voor Gakpo en Javairo Dilrosun, terwijl Ferdi Kadioglu op het middenveld de voorkeur kreeg boven Ludovit Reis.

Zoals verwacht was het vanaf de eerste minuut eenrichtingsverkeer richting het doel van Gibraltar. Na een kwartier spelen brak Gakpo namens Jong Oranje de ban. De bal bleef na een voorzet van Owen Wijndal aanvankelijk nog hangen, maar in tweede instantie werkte de aanvaller van PSV het leer overtuigend tegen de touwen. Nadat Wijndal nog een mogelijkheid had laten liggen, kwam Jong Oranje na 38 minuten spelen op 0-2. Een afgemeten vrije trap van Kadioglu bereikte De Wit, die met het hoofd de marge wist te verdubbelen.

Na een slordig begin van de tweede helft, tekende Gakpo na ruim een uur spelen voor de derde treffer van de avond. Het ging vervolgens snel, want ook De Wit tekende enkele minuten later voor zijn tweede doelpunt van het duel. De middenvelder van AZ maakte een kwartier voor tijd zijn hattrick compleet. De ingevallen Redan bepaalde kort voor tijd de eindstand op 0-6. Voor Jong Oranje wacht deze interlandperiode nog een vriendschappelijk duel met Jong Engeland. De EK-kwalificatie wordt in maart 2020 hervat met een thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland.

Frankrijk is Kop-van-Jut van islamitisch terrorisme

Frankrijk is de Europese lidstaat die het meest wordt getroffen door radicaal islamitisch terrorisme, volgens een studie die aantoont dat meer dan de helft van de terreuraanslagen in de Europese Unie in het land van stokbrood en wijn plaatsvond.


Verdriet na een aanslag door moslims (Foto: Antoine Antoniol/Getty Images)

De studie, door de Stichting voor politieke innovatie (Fondapol), onderzocht radicale islamitische terreuraanslagen van 1979 tot eind augustus 2019 en vermeldt dat Frankrijk in die periode het slachtoffer was van 71 aanvallen die resulteerde in 317 doden.

Tussen 1979 en 2012 kreeg het land slechts 29 aanslagen en 45 doden te verwerken, maar in het tijdperk van de Islamitische Staat namen de aantallen  sterk toe tot 42 aanslagen, met 272 doden in slechts zes jaar.

Ruim 54 procent van de aanslagen die de Islamitische Staat opeiste, vond plaats in Frankrijk, waarbij soldaten en politieagenten de meest voorkomende doelwitten waren. De Franse hoofdstad Parijs en de omliggende no-go buitenwijken van Seine-Saint-Denis hebben het meeste te verduren gehad, inclusief regio's die problemen met islamitische radicalisering hebben.

Wereldwijd effect
De studie onderzocht ook het wereldwijde effect van islamistisch terrorisme en merkte op dat er vanaf 1979 tot 2019 wereldwijd 33.769 islamitische terreuraanslagen waren met 167.096 dodelijke slachtoffers. De overgrote meerderheid van de aanvallen, ruim 89 procent, vond plaats in moslimlanden en bijna 90 procent werd uitgevoerd door soennitische moslims.

De Islamitische Staat is de dodelijkste van alle radicale terreurgroepen in de periode, met in totaal ongeveer 50.000 doden.

Verijdelde aanslagen
Frankrijk heeft de afgelopen jaren ook veel aanslagen verijdeld, met alleen al in de eerste maanden van 2019 vijf. 

In een bijzonder gruwelijk complot beraamden twee islamitische militanten een plot om kleuters te gijzelen, de politie te lokken om vervolgens zowel de politie als de jonge kinderen te vermoorden. De daders werden in Parijs gearresteerd voordat ze het complot konden uitvoeren.

Frans minister van justitie Nicole Belloubet heeft plannen gemaakt om een anti-terrorisme eenheid (PNAT) op te starten, aangezien de komende drie jaar ongeveer tweehondervijftig veroordeelde terroristen uit de gevangenis ontslagen zullen worden.

Berrettini neemt afscheid van ATP Masters met winst

Op de ATP Masters is het groepsduel tussen Matteo Berrettini en Dominic Thiem gewonnen door de Italiaan. Berrettini won in twee sets met 7-6 en 6-3.

Door zeges op Roger Federer en Novak Djokovic was Thiem vooraf al zeker van het bereiken van de halve finales. Zijn Italiaanse tegenstander was na twee verliespartijen reeds uitgeschakeld.

In de eerste set viel de beslissing via een tiebreak. Berrettini nam in de tweede set een voorsprong. Bij 5-3 benutte hij een matchpoint. Door de winst is de 23-jarige tennisser de eerste Italiaan die een wedstrijd wint op de ATP Masters.

Federer en Djokovic spelen donderdagavond voor het tweede ticket in de halve finales.

Kijk vanaf 21:00 mee naar de onthullingen op Inside Xbox

Over enkele ogenblikken gaat het evenement Inside Xbox van start, ook wel X019 genaamd. Volgens Microsoft de 'grootste Inside Xbox' ooit, al is dat iets wat volgens mij ieder jaar wel wordt gezegd. Desalniettemin zijn de verwachtingen hoog, met hopelijk nieuwe titels van studios die Microsoft recent overnam, en wellicht een eerste blik op Age of Empires 4.

Vanaf 21:00 is de show live te volgen via Mixer, YouTube, Twitch en wat dies meer zij. Verwacht worden onder andere nieuwe games van Obsidian Entertainment en Rare, twee studios onder de vleugel van Microsoft. Ongetwijfeld krijgen we ook veel te horen over Microsofts gamingclouddienst Project xCloud. Verder worden er vast weer een boel games aan de Game Pass toegevoegd en hopen we uiteraard op een paar mooie verrassingen.

Dit jaar wordt Inside Xbox gehost in de Copper Arena in Londen. Alle opbrengsten van gekochte tickets gaan naar SpecialEffect, een goed doel dat zich inzet voor aangepaste gaming apparatuur voor minder validen.

Luiten in top dertig na eerste dag Nedbank Golf Challenge

Joost Luiten is de Nedbank Golf Challenge in Sun City begonnen met een ronde van 72 slagen, het baangemiddelde (par). De Nederlander staat daarmee bij het toernooi dat deel uitmaakt van de Europese Tour op de gedeelde 29ste plaats.

Op de eerste negen van de Gary Player Country Club hield Joost Luiten knap de kaart schoon. Wel maakte de nummer 29 van de Race to Dubai twee birdies op holes twee en acht. Terwijl de wind verder aantrok in Sun City noteerde Luiten nog drie pars waarna hij op 14, de langste hole van de baan, dan ook de eerste bogey moest incasseren. In het restant van de ronde leek het erop dat de Bleiswijker op die score van -1 bleef staan, tot daar op 18 een nieuwe bogey was. 

De Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen gaat na de eerste dag aan de leiding in eigen land met 63 slagen, negen slagen onder par. Thomas Detry uit België volgt op drie slagen afstand. De Italiaan Guido Migliozzi is derde met 67 slagen.

13 jarige Goiia vermist in Den Haag

Goiia Aresini is gisteren na school naar huis gefietst met een vriendin. Ze vertrokken van het St. Maartenscollege in Voorburg, hebben elkaar gedag gezegd op de Laakkade in Den Haag en zijn hierna allebei een andere kant opgefietst. Hierna is er niets meer vernomen van Goiia.

Signalement:
- Meisje van 13 jaar oud, donkerblond lang haar, meestal los.
- knalroze Adidas schooltas
- zwarte skinny jeans
- zwart strak shirt
- lichtroze korte gewatteerde jas
- (mat) zwarte omafiets met een rek voorop

Heb je informatie? Bel 0800-6070

De 13 jarige Goiia Aresini
De 13 jarige Goiia Aresini

Handhavingsverzoeken Sinterklaasintocht zonder zitting afgewezen

De voorzieningenrechter heeft 2 verzoeken om voorlopige voorziening over een handhavingsverzoek zonder zitting afgewezen. Dit handhavingsverzoek heeft betrekking op de landelijke Sinterklaasintocht in Apeldoorn.

Een man uit Amsterdam verzocht de burgemeester van Apeldoorn om handhavend op te treden tegen de roetveegpiet bij de landelijke Sinterklaasintocht in die stad. Volgens de man zouden er onder meer bij dit evenement geen roetveegpieten maar Zwarte Pieten moeten deelnemen.

Eerst is een verzoek om voorlopige voorziening ingediend tegen het niet tijdig nemen van de beslissing op het handhavingsverzoek. Dat verzoek is zonder zitting afgewezen, omdat de burgemeester op 13 november 2019 alsnog een beslissing heeft genomen op het handhavingsverzoek.

In die beslissing heeft de burgemeester het handhavingsverzoek afgewezen, omdat de man geen belanghebbende is. De man bestrijdt dit in een brief van 13 november 2019 en betoogt dat het begrip ‘belanghebbende’ ruimer moet worden uitgelegd. Deze brief is aangemerkt als een nieuw verzoek om voorlopige voorziening.

Volgens de voorzieningenrechter kan - net als in de uitspraak van 7 november 2019 - betwijfeld worden of de man wel belanghebbende is bij het handhavingsverzoek. Verder stelt de voorzieningenrechter vast dat de man uitgaat van een ruimer belanghebbende begrip. Het gaat ook nu weer om een principiële rechtsvraag. Een voorlopige voorziening hangende bezwaar leent zich niet voor het beantwoorden van deze principiële rechtsvraag. Daarom is het tweede verzoek ook zonder zitting afgewezen.

Koeman wint met Oman in WK-kwalificatie, Van Marwijk onderuit met Emiraten

Erwin Koeman heeft donderdag met Oman een eenvoudige overwinning geboekt in de strijd om een ticket voor het WK van 2022 in Qatar. Het sultanaat versloeg Bangladesh met 4-1. Eerder op de dag verloor Bert van Marwijk met de Verenigde Arabische Emiraten bij Vietnam: 0-1.

Mohsen Johar opende kort na rust de score voor Oman tegen Bangladesh, waarna Rabia Al Mandhar en invaller Arshad Al Alawi de voorsprong verder uitbreidden. Biplu Ahmed deed vervolgens wat terug namens de Bengalen en Amran Al Hidi bepaalde in blessuretijd de eindstand in Masqat. Koeman bezet met Oman de tweede plaats in groep E met negen punten uit vier wedstrijden. Qatar is met tien punten koploper in deze poule, maar is als gastland van het komende WK al verzekerd van een ticket. Het land doet wel mee aan de kwalificatie, omdat dit toernooi ook de kwalificatie voor de Azië Cup is. 

De Emiraten van Van Marwijk gingen door een treffer van Nguyen Tien Linh voor rust onderuit. De VAE stond op dat moment net met tien man door een directe rode kaart voor Khalifa Al Hammadi. Bij Vietnam speelde Doàn Van Hau. De twintigjarige verdediger wordt dit seizoen door sc Heerenveen gehuurd van Hanoi FC, maar is nog niet in actie gekomen voor zijn huidige werkgever.

De Verenigde Arabische Emiraten staan door de verliespartij tegen Vietnam na vijf van de tien speeldagen met zes punten nog altijd op de derde plaats in groep G, achter Vietnam (tien punten) en Thailand (zeven punten). Maleisië op plek vier heeft ook zes punten. 

De Aziatische WK-kwalificatie bevindt zich momenteel halverwege in de tweede ronde, die bestaat uit acht poules van vijf landen. Alle groepswinnaars én de vier beste nummers twee plaatsen zich voor de finaleronde in de Aziatische zone. Syrië, Australië en Japan hebben tot nu toe alle duels gewonnen. 

# Thuis Uit Uitslag
A Malidiven Filipijnen 1-2
A Syrië China 2-1
B Jordanië Australië 0-1
B Kuwait Taiwan 9-0
C Hong Kong Bahrain 0-0
C Irak Iran 2-1
D Uzbekistan Saudi Arabië 2-3
D Yemen Palestina 1-0
E Afghanistan India 1-1
E Oman Bangladesh 4-1
F Kyrgizië Japan 0-2
F Myanmar Tajikistan 4-3
G Vietnam VAE 1-0
G Maleisië Thailan 2-1
H Libanon Zuid-Korea 0-0
H Turkmenistan Noord-Korea 3-1

De standen in de groepen zijn hier terug te vinden. 

Johan Cruyff Foundation onderneemt juridische stappen tegen Auke Kok

De Johan Cruyff Foundation heeft donderdag een krachtig statement naar buiten gebracht. Daarin worden de beweringen van journalist Auke Kok van tafel geveegd. De auteur van een nieuwe biografie over Johan Cruijff zei woensdag bij De Wereld Draait Door dat de legendarische nummer veertien zichzelf jaarlijks een miljoen euro uitkeerde vanuit de Foundation. "De Johan Cruyff Foundation is geschokt door deze uitspraak, welke zij omschrijft als volstrekte onzin", zo klinkt het. Inmiddels heeft de foundation aangekondigd een kort geding aan te spannen tegen Kok.

Op Twitter gaf Carole Thate, General Manager World of Johan Cruyff, woensdagavond al aan dat er niets klopt van de beweringen van Kok: "Erg laag en vals om te beweren dat Johan jaarlijks één miljoen door de Foundation zou zijn betaald."

"Altijd zorgvuldige scheiding tussen Johans privé/commerciële activiteiten en fondsen bestemd voor de Foundation. Zoals steeds in verantwoording aan accountants en CBF gedeeld."

"De Cruyff Foundation heeft nimmer dergelijke betalingen gedaan aan Johan Cruijff. Er is altijd een strikte scheiding geweest tussen de financiën van de Cruyff Foundation en de privé activiteiten van Johan."

"De Cruyff Foundation is altijd transparant over de inkomsten en de uitgaven. Alle fondsen van de Cruyff Foundation worden te allen tijde ingezet voor de missie om kinderen in beweging te brengen", zo luidt het statement van de Foundation.

Kok bevestigde dat hij geen navraag had gedaan bij de Johan Cruyff Foundation, omdat de stichting eerder al had aangegeven geen medewerking te willen verlenen bij de biografie. "Ik heb het van drie bronnen, onafhankelijk van elkaar."

"Al die bronnen dragen Cruijff overigens ook een warm hart toe", reageerde de journalist in het televisieprogramma. De Foundation laat het er niet bij zitten: "Jaarlijks wordt het door de externe accountant goedgekeurde jaarverslag gepubliceerd, welke openbaar toegankelijk is."

"Als Auke Kok de moeite had genomen om contact op te nemen met de Cruyff Foundation, had hij de over de juiste feiten kunnen beschikken. Daarnaast wordt er verantwoording afgelegd aan het CBF, Toezichthouder Goede Doelen. De Cruyff Foundation overweegt juridische stappen."

Drie jongens gebruiken taser bij poging om airpods te stelen van 16-jarige

Drie minderjarige jongens zijn gistermiddag aangehouden op verdenking van poging tot straatroof in Amsterdam Buitenveldert. Ze zouden een 16-jarige jongen hebben bedreigd met een taser, in de hoop zijn airpods te kunnen stelen.

Het 16-jarige slachtoffer fietste in de Noordhollandstraat, toen de jongens hem dwongen om te stoppen. Een van de jongens pakte een taser - in de vorm van een lamp - en eiste de oordopjes op. Toch lukte het hem niet om de airpods te bemachtigen. De drie jongens besloten daarom te vluchten. Even later wist de politie dankzij een tip van een getuige drie verdachten aan te houden bij een supermarkt. Een van hen bleek ook nog een mes bij zich te hebben.

In beslag genomen
Beide wapens zijn in beslag genomen. Daarnaast zijn de verdachten naar het politiebureau gebracht, in afwachting van nader onderzoek.

Pinguïn-homokoppel broedt op ei

Het broedseizoen is volop aan de gang in het verblijf van de zwartvoetpinguïns in DierenPark Amersfoort. “Onder de broedende koppeltjes is ook een homokoppel”, vertelt dierverzorger Marc Belt. “De mannetjes broeden op een ei dat zij op een onbewaakt moment hebben overgenomen van een heterokoppel.”

“Het homokoppeltje zorgt goed voor het ei, de mannetjes broeden allebei om en om”, vertelt de dierverzorger. “Homoseksualiteit komt vaker voor bij pinguïns, opmerkelijk is wel dat dit stel nu ook een ei heeft weten te bemachtigen.” Het pinguïnkoppel dat het ei eerder heeft voortgebracht, heeft in de tussentijd een nieuw ei gelegd en is in een nest verderop ook druk aan het broeden.

In DierenPark Amersfoort is het eerste pinguïnkuiken al gespot door de verzorgers en er worden binnenkort dus nog meer kuikens verwacht. “Onder die nieuwe kuikens hopen wij natuurlijk ook eentje van het homokoppel te verwelkomen, we wachten het af”, aldus Marc Belt.

Rapper Waka Flocka Flame boycot Nederland vanwege Zwarte Piet

Postief puntje aan de Zwarte Pietendiscussie: rapper Waka Flocka Flame komt nooitneverniet naar Nederland zolang Zwarte Piet bestaat. 


Fakk Zwarte Piet!! (Foto: Tim Mosenfelder/Getty Images)

"Ik kan dit niet geloven omdat jullie mij altijd zoveel liefde geven", aldus  ‘Flocka’ op Instagram. Hij wil niets meer met Nederland te maken hebben "tot jullie je excuses aanbieden en deze klotefeestdag afschaffen".

De Amerikaanse 'Woke Flakka Wikie' wil dus het hele Sinterklaasfeest afschaffen, we zien hier een toekomstig lid van Kick Out Zwarte Piet.

Hieronder wat teksten van onze donkere rapper, de ontelbare nigga's er maar even uitgefilterd (racisme), missen we wat in Nederland??

"We on the way"
W-A-K-A Flocka Flame all day
W-A-K-A Flocka Flame all day
W-A-K-A Flocka Flame all day
I sell yay, I sell coke, I sell crack, I sell meth
I sell yay, I sell coke, I sell crack, I sell meth

"Ballin Out"
Na I'm ballin out!
Na I'm ballin out!
Na I'm ballin out!
Na I'm ballin out!
Na I'm ballin out!
Na I'm ballin out!
Fuck waka flocka flame, call me waka flocka flex!
Na I'm ballin out!
Na I'm ballin out!
Na I'm ballin out!
Na I'm ballin out!
Na I'm ballin out!
Na I'm ballin out!
Fuck waka flocka flame, call me waka flocka flex!

"U A Lame"
I'm a fuck her; not gon lick her;
I'm a beat her back out...
You gon cake; you gon lay; you gon let yo guard down...
I'm a fuck her; not gon lick her;
I'm a beat her back out...
You gon cake; you gon lay; you gon let yo guard... 

Saai 'dagje Trump afzetten'

Velen hadden er naaruit gekeken, de eerste openbare verhoren in het kader van de afzetprocedure van Amerikaans president Donald Trump. De oppositie was al weken bezig met het onder ede verhoren van getuigen en af en toe sijpelde er wat sappigs uit de gesloten verhoorkamers.


George Kent (l) en Bill Taylor nemen de eed af (Foto: Chip Somodevilla/Getty Images) 

Trump wordt onderzocht, vanwege een telefoongesprek met de Oekraïense president. Volgens de Democraten wilde Trump een onderzoek starten naar zijn mogelijk toekomstig politieke tegenstander, Joe Biden, in ruil voor financiële hulp aan het land. Het welbekende quid pro quo: voor wat hoort wat. Door dit te doen zou Trump, volgens de Democraten, impliciet aan Oekraïne vragen om zich te mengen in de komende Amerikaanse verkiezingen.

De zoon van Biden werkte bij een grote energieleverancier die verdacht werd van corruptie. Vader en toenmalig Amerikaans vice-president Joe Biden zorgde er volgens geruchten voor dat de openbaar aanklager die dat onderzoek zou leiden gemakshalve werd ontslagen.

Dag 1!
Woensdag was dan de dag die je wist dat zou komen. Waarnemend-ambassadeur in Oekraïne Bill Taylor en George Kent, een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, werden aan de tand gevoeld, maar tot overtuigend bewijs kwam het allemaal nog niet echt.

Taylor verklaarde dat hij van een assistent, die een telefoongesprek tussen Trump en EU-ambassadeur Gordon Sonland opgevangen had, gehoord dat Trump meer aandacht aan Joe Biden en zijn zoon besteedde, dan aan het beleid tussen de VS en Oekraïne. Dit gesprek zou een dag na het beroemde telefoontje van Trump met de president van Oekraïne hebben plaatsgevonden.

Kent vond dat vice-president Biden niets verkeerd had gedaan, maar hij vond ook dat Oekraïne zich niet had bemoeid met het beïnvloeden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Kent beschuldigde de Russen hiervan.

Volgens beide heren was de persoonlijke advocaat van Trump, Rudy Giulliani, puur en alleen in Oekraïne om 'politieke stront' te verzamelen en geenzins de belangen van de VS te behartigen.

Een andere assistent van Taylor, David Holmes, zal vrijdag gehoord worden. Hij zal het verhaal van Taylor over het vermeende telfoongesprek ondersteunen. Ook de toenmalige ambassadeur Marie Yovanovitch zal dan onder het vergrootglas komen te liggen. EU-ambassadeur Sonland zal volgende week gehoord worden.

De Trump-familie was terecht niet onder de indruk van dag één. "Saai!", tweette zoon Eric Trump jr. De president zelf ging niet eens kijken, zo verklaarde de grote baas zelf. En misschien ook wel terecht.

Agent die Harm (34) doodreed vrijgesproken

De agent die werd vervolgd voor het doodrijden van de 34-jarig Harm Wimmenhove in 2016, is vrijgesproken. Volgens de rechtbank valt hem de inschattingsfout, waardoor Harm werd aangereden, niet in strafrechtelijke zin te verwijten. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen de agent een geldboete en een voorwaardelijke rijontzegging geëist.

Harm kwam kort na middernacht op 14 september 2016 terug van een vaartochtje met vrienden. Hij stapte op de fiets en reed richting huis. Ondertussen spoedde een agent zich richting een melding van een inbraak op het Damrak in Amsterdam.

De politieman had duidelijk haast en reed daarom 85 kilometer per uur zonder sirenes en verlichting. Zijn busje botste bij de Nassaukade vervolgens op de fiets van Harm. De klap werd de 34-jarige Amsterdammer uiteindelijk fataal. De agent verklaarde eerder op zitting: 'Het ging allemaal heel plotseling, het kwam uit het niets'.

Inschattingsfout
De rechtbank oordeelt dat het voor de agent noodzakelijk was om snel ter plaatste te komen en dat de snelheid die hij daarbij reed binnen de marge valt die hiervoor is gesteld. Wel vindt de rechtbank dat de agent bij de oversteekplaats voor fietsers zijn snelheid had moeten minderen: 'Verdachte heeft op dit punt van zijn rit een inschattingsfout gemaakt.'

Die inschattingsfout valt de agent volgens de rechtbank echter niet aan te rekenen, omdat hij niet wist dat er daar een oversteekplaats was. Ook was de oversteekplaats destijds slecht aangeduid en stond er tussen de rijbaan en het fietspad een grote boom en waren er auto's geparkeerd. Verder is uit het onderzoek gebleken dat Harm geen licht op zijn fiets had waardoor hij niet goed zichtbaar was voor de agent.

Familie teleurgesteld
De familie zegt tegen AT5 teleurgesteld te zijn in het vonnis. 'Het valt mij heel erg tegen', aldus Roel Wimmenhove, Harms vader. 'De agent reed volgens de wet wellicht niet te hard, maar hij had wel voorzichtiger moeten rijden. De melding waar hij op af ging had niet de allerhoogste prioriteit. Op zo'n moment hoef je niet zo hard te rijden.' Dat ook de geëiste boete vervalt, valt hen zwaar: 'Dat had in ieder geval nog iets uitgemaakt. Nu treft de agent geen enkele blaam.'

Tot 5 jaar cel voor handel in grondstoffen voor versnijdingsmiddelen

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in een aantal zaken die betrekking hebben op de import en doorlevering van grondstoffen voor versnijdingsmiddelen ten behoeve van de handel in cocaïne en heroïne.

In dit strafrechtelijk onderzoek werden door het Openbaar Ministerie zowel degenen die stoffen als paracetamol, cafeïne en fenacetine legaal inkochten en vervolgens door leverden om te worden gebruikt als versnijdingsmiddel, als degenen die de versnijdingsmiddelen daadwerkelijk produceerden vervolgd.

De rechtbank heeft bewezen geacht dat verdachten voorbereidingshandelingen pleegden ten aanzien van het bewerken van harddrugs met het doel om het volume van de aan gebruikers/verslaafden te leveren harddrugs te vergroten en de drugswinsten voor leveranciers te verhogen.

Bevordering handel in harddrugs
Daarmee hebben zij de handel in harddrugs bevorderd, zonder zich te bekommeren om de nadelige effecten op de gezondheid, die sommige van de gebruikte versnijdingsmiddelen – ook tijdens het productieproces daarvan – met zich brengen en ook niet om het feit dat de handel in verdovende middelen veel gerelateerde vermogens- en andere criminaliteit tot gevolg heeft.

Kennelijk hebben de veroordeelden slechts oog gehad voor hun eigen financieel gewin. Een aantal van de verdachten werd tevens veroordeeld voor het lidmaatschap van een organisatie die het plegen van dit soort misdrijven tot doel had.

14 veroordelingen
De rechtbank heeft het gezien het nauwe verband met en de bevordering van de handel in harddrugs gerechtvaardigd geacht om bij de bepaling van de hoogte van de straf in dit soort zaken aansluiting te zoeken bij de straffen die voor veel voorkomende (hard)drugscriminaliteit plegen te worden opgelegd.

Wel heeft de rechtbank in een aantal van de zaken de op te leggen straffen enigszins verminderd in verband met de overschrijding van de redelijke termijn van berechting.

In twee zaken werd de verdachte vrijgesproken. Ook door de politierechter werd een aantal uitspraken gedaan in zaken die met dit onderzoek verband houden. De politierechter sprak één verdachte vrij. Eén zaak is gisteren aangehouden. Daarin moest nog nader onderzoek gedaan worden door de politie.

In totaal zijn er 14 verdachten veroordeeld tot straffen die variëren van enkele maanden tot 5 jaar cel.

Verboden vuurwerk en drugs in garageboxen, 3 arrestaties

Woensdagmiddag zijn in een garagebox aan de Julianastraat in Oost-Souburg drie jongemannen aangehouden. De politie trof verdovende middelen, verboden vuurwerk, een wapen en gestolen scooteronderdelen aan.

De politie stelde een controle in omdat bekend was dat jongeren in een aantal garageboxen sleutelen aan brom- en snorfietsen. In een garagebox werden drie jongemannen aangetroffen. Ze hadden verdovende middelen in de box, waarop ze werden aangehouden. Het gaat om een 18-jarige inwoner uit Vlissingen en twee jongens (beiden 17 jaar) uit Oost-Souburg. Ze zijn voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Ze zitten nog vast.

In beslag genomen
Daarna werd door de politie een uitgebreider onderzoek ingesteld in verschillende garageboxen. Hierbij werden in beslag genomen: ruim vijftig gram hasj en hennep en zwaar vuurwerk, namelijk bijna vijfhonderd nitraten en ruim honderd Cobra's. Verder trof de politie enkele gestolen onderdelen van scooters aan. Tot slot werd een stroomstootwapen in beslag genomen.

Gevaarlijk
De politie heeft de gemeente en andere partijen geïnformeerd. Hierdoor kan er middels diverse wetgeving worden opgetreden. De gemeente is woensdag reeds ter plaatse geweest vanwege de gevaarlijke situatie, die werd aangetroffen, zoals losse elektriciteitsdraden.

Politie houdt vier jongeren aan na steekpartij Rotterdam

De politie hield dinsdag vier jongeren in de leeftijd van 16 tot 20 jaar aan. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de steekpartij van donderdag 17 oktober in bus 70 in Rotterdam Charlois.

Op die bewuste avond vonden op de Slinge, Asterlo en Schere diverse vechtpartijen plaats. Daarbij werd ook gestoken. Op de Diepenhorst werd een jongen met een steekwond aangetroffen. Later meldde een andere jongen zichzelf met een steekwond bij een ziekenhuis.

Door grondig speurwerk kwam de politie tot vier aanhoudingen. De verdachten werden in hun woningen in Hoogvliet en Rotterdam-Zuid, onder toeziend oog van hun ouders, aangehouden. De vier worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

In Charlois en IJsselmonde zijn twee jeugdgroepen actief, die de confrontatie met elkaar aangaan. Daarbij schuwen ze geweld niet. Het zijn allemaal jongens in de leeftijd van ongeveer 13 tot en met 20 jaar. De groepen zijn goed in beeld bij gemeente en politie.

JIT doet nieuwe getuigenoproep MH17

Het Joint Investigation Team (JIT) doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Het JIT zoekt informatie over de opdrachtgevers in de bestuurlijke en militaire hiërarchie, die het mogelijk hebben gemaakt dat MH17 in Oost-Oekraïne kon worden neergeschoten door de BUK-TELAR.

Contacten met de Russische Federatie
Uit de vorige getuigenoproep van juni 2019 kwam al naar voren dat de top van de zogenaamde 'Volksrepubliek Donetsk' (DPR) contact onderhield met Russische overheidsdienaren over militaire steun in Oost Oekraïne. Uit nader onderzoek, waaronder getuigenverhoren van voormalig DPR-leden, kan worden afgeleid dat de Russische invloed verder ging dan het leveren van militaire steun alleen. Dit kan ook blijken uit opgenomen gesprekken die DPR-leiders voerden met hoge functionarissen van de Russische overheid.

Het JIT, waarin Australië, België, Maleisië. Oekraïne en Nederland sinds 2014 samenwerken, maakt nu een reeks gesprekken openbaar op de website www.jitmh17.com en stelt er vragen over.

Er worden ook details bekend gemaakt over de beveiligde communicatiemiddelen waarmee DPR-strijders en Russische functionarissen communiceerden. De telefoonnummers komen uit dezelfde reeks en lijken verstrekt te zijn door de Russische veiligheidsdienst FSB. Er was destijds dagelijks contact tussen deze nummers over bestuurlijke, financiële en militaire zaken in de DPR. Het JIT wil weten welke personen deze nummers gebruikten.

Rechtszaak
Op 19 juni 2019 maakte het JIT bekend dat vier verdachten - Girkin, Dubinskiy, Pulatov en Kharchenko - vervolgd gaan worden voor het neerschieten van vlucht MH17. Het Openbaar Ministerie verdenkt de vier van nauwe samenwerking om de BUK-TELAR te verkrijgen en in stelling te brengen op de afvuurlocatie met als doel een vliegtuig neer te schieten. Ze worden vervolgd voor het doen verongelukken van vlucht MH17, met de dood van de 298 inzittenden tot gevolg, en de moord op die inzittenden. Over deze beschuldigingen zal de rechter een oordeel moeten vellen. Het proces begint op 9 maart 2020 om 10.00 uur op het Justitieel Complex Schiphol.

Vervolg onderzoek
Het JIT liet in juni 2019 weten dat het onderzoek verder gaat en zich blijft richten op de bemanning van de BUK-TELAR en andere betrokkenen bij de inzet van dit wapen.

De aanwijzingen voor nauwe banden van de leiding van de DPR met Russische overheidsdienaren roepen vragen op over hun betrokkenheid bij de inzet van de BUK-TELAR, waarmee op 17 juli 2014 vlucht MH17 is neergehaald. Die BUK-TELAR, zo heeft het JIT eerder geconcludeerd, was immers afkomstig van de 53ste Anti Aircraft Missile Brigade, een eenheid van de Russische krijgsmacht uit Koersk in de Russische Federatie. Het JIT zoekt getuigen die meer kunnen verklaren over wie de opdracht gaf voor de inzet van deze BUK-TELAR.

Man valt aan, want geen rietje

Het is ook altijd wat met mensen uit Florida, dit keer de 41-jarige Daniel Taylor. Meneer wilde wat te kanen halen bij de McDonald's in St-Petersburg, maar voor zijn drankje had hij een rietje nodig...en dat was er niet!

Taylor werd woest, hij wist niks af van een nieuwe wet: sinds 1 januari moeten mensen specifiek om een rietje vragen. Allemaal geen probleem natuurlijk, dan vraag je even om een rietje, maar onze dorstige vriend schreeuwde dat de wet niet bestond en probeerde de cassière over de toonbank te trekken - wat hem een klap op z'n muil opleverde.

De man vertrok, maar kwam niet veel later terug om de lokale manager ook nog even de huid vol te schelden. Nadat hij een derde medewerker in de maag trapte ging hij er definitief vandoor, alvorens even later opgepakt te worden.

Update 13.00 uur
Dit verhaal is al bijna een jaar oud, zo blijkt. Onze nederige excuses hiervoor, maar om het goed te maken een klein extraatje: "Ik was een dronken gek", aldus Taylor in een interview in mei, waarin hij zegt zich het voorval nauwelijks meer te herinneren. Hij zat uiteindelijk bijna twee maanden in de cel.

NBA: Houston Rockets winnen in intense wedstrijd van LA Clippers

Het reguliere NBA seizoen duurt lang. In vijf maanden vliegen de dertig NBA teams kriskras de Verenigde Staten door en spelen ze 82 wedstrijden. Het is onontkoombaar dat een deel van deze wedstrijd min of meer op de automatische piloot worden gespeeld en dat de echte intensiteit wordt bewaard voor de play-offs. Af en toe wordt er tijdens het reguliere seizoen echter een wedstrijd gespeeld waarbij de gemoederen zo verhit raken dat het lijkt alsof het al mei is en de ploegen aan een cruciale play-off wedstrijd bezig zijn. Afgelopen nacht speelden de Houston Rockets zo’n wedstrijd tegen de Los Angeles Clippers.

Vooraf werd er al reikhalzend uitgekeken naar deze wedstrijd. De twee ploegen vormen samen met de Los Angeles Lakers de topfavorieten in het westen. Ook zou er sprake zijn van een botsende filosofie over hoe het spel gespeeld wordt. De Rockets, met James Harden en Russell Westbrook, hechten minder waarde aan verdediging. Zij gaan ervan uit dat ze altijd meer kunnen scoren dan de tegenstander. Eerder dit seizoen versloegen ze de Wizards al eens met 159-158. De Clippers gaan uit van het credo ‘defense wins championships’. Met Kawhi Leonard hebben ze de beste verdediger van zijn generatie op het veld en ook Patrick Beverley staat bekend als uitstekend verdediger.

Houston begon sterk aan de wedstrijd en leidde na het eerste kwart met 31-15. In het vervolg wisten de Clippers steeds dichterbij te komen. Met nog twee minuten op de klok stond Houston 90-88 voor en sloeg de vlam in de pan. Beverley maakte op Harden zijn zesde fout en moest het veld verlaten. Harden maakte de beide vrije worpen, zag Lou Williams missen en pakte de rebound. Hij dribbelde de bal over de middellijn, hield ruim voor de driepuntslijn plots stil en schoot feilloos van afstand raak: 95-88. Harden, normaal een flegmatieke speler, spande zijn spierden en brulde extatisch naar fans en medespelers. Beverley, op de reservebank, uitte kritiek op de scheidsrechters, kreeg een technische fout en mocht de kleedkamers opzoeken. Clippers-coach Doc Rivers ontaardde hierop in woede, kreeg twee technische fouten en mocht ook inrukken. Dit gebeurde onder het oog van zijn zoon Austin Rivers, die bij Houston speelt en bij de wedstrijdleiding opzichtig pleitte om zijn vader een technische fout te geven.

Na het oponthoud mocht Houston voor elke technische fout een vrije worp nemen. Harden raakte ze alle drie en met 98-88 was de wedstrijd wel beslist. Houston won uiteindelijk met 102-93. James Harden is andermaal bezig aan een bijzonder sterk seizoen. Hij eindigde met 47 punten en tilde zijn seizoensgemiddelde naar 38,2 punten per wedstrijd. Zelfs Michael Jordan kwam nooit aan deze cijfers, die sinds Wilt Chamberlain in het seizoen 1962/1963 niet meer zijn gezien.

Na de wedstrijd had Russell Westbrook nog wat woorden over voor Patrick Beverley. De twee hebben een historie die terug gaat naar 2013. In dat jaar kwam Westbrook hard met Beverley in botsing tijdens een play-off wedstrijd, wat een gescheurde meniscus opleverde en voor Westbrook het eind betekende van het seizoen. Westbrook meldde na de wedstrijd aan de pers dat Beverley een zwaar overgewaardeerde speler is, die maar wat rond loopt in de verdediging en niet in staat bleek om Harden te stoppen.

De ploegen treffen elkaar nog vier maal in het reguliere seizoen en zeer waarschijnlijk ook nog in de play-offs. De Clippers zullen dan hopelijk ook kunnen beschikken over Paul George. De forward, ook een begenadigd verdediger, maakt later deze week waarschijnlijk zijn debuut voor de Clippers.

De andere favoriet in het oosten, de Los Angeles Lakers, had geen kind in de beste ploeg van de afgelopen jaren, de Golden State Warriors. De Warriors zagen deze zomer Kevin Durant en Andre Iguodala vertrekken en missen Klay Thomposon en Steph Curry langdurig door blessures.  LeBron James leidde de Lakers, die Anthony Davis een avondje rust gaven, met 23 punten en 12 assists naar een eenvoudige 120-94 overwinning.

In het oosten boekte Boston de negende overwinning op rij. Ten opzichte van vorig seizoen is de belangrijkste wijziging dat point guard Kyrie Irving is ingewisseld voor Kemba Walker. Hoewel Irving waarschijnlijk de betere speler is, ligt Walker beter in de groep en de eerste resultaten zijn er naar. Alle Boston starters haalden de dubbele cijfers tegen de Washington Wizards, aangevoerd door 25 punten van Walker. Jayson Tatum haalde na een volledige off-night zijn normale niveau en kwam tot 23 punten.

Bij Washington, dat op weg lijkt om weer een verloren seizoen te spelen, wist Bradley Beal de score nog een redelijk aanzien te geven. Hij kwam tot 44 punten maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg met 140-133 verloor.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Memphis Grizzlies 117 – 119
Orlando Magic – Philadelphia 76ers 112 – 97
Boston Celtics – Washington Wizards 140 – 133
Houston Rockets – Los Angeles Clippers 102 – 93
Minnesota Timberwolves – San Antonio Spurs 129 – 114
Los Angeles Lakers – Golden State Warriors 120 – 94
Portland Trail Blazers – Toronto Raptors 106 - 114

Stand Eastern Conference

Boston Celtics 9-1
Toronto Raptors 8-3
Milwaukee Bucks 7-3
Miami Heat 7-3
Philadelphia 76ers 7-4
Indiana Pacers 7-4
Cleveland Cavaliers 4-6
Brooklyn Nets 4-6
Atlanta Hawks 4-6
Charlotte Hornets 4-7
Orlando Magic 4-7
Chicago Bulls 4-7
Detroit Pistons 4-8
Washington Wizards 2-7
New York Knicks 2-9

Stand Western Conference


Los Angeles Lakers 9-2
Utah Jazz 8-3
Houston Rockets 8-3
Denver Nuggets 7-3
Los Angeles Clippers 7-4
Minnesota Timberwolves 7-4
Phoenix Suns 6-4
Dallas Mavericks 6-4
San Antonio Spurs 5-6
Sacramento Kings 4-6
Oklahoma City Thunder 4-7
Memphis Grizzlies 4-7
Portland Trail Blazers 4-8
New Orleans Pelicans 2-8
Golden State Warriors 2-10 

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 46

Het is de week van de streamingdiensten, en dat lekt door naar de bioscoop. Je kunt al sinds vorige week al The Report zien, een Amazon Prime Video-film die zijn debuut maakt in de bioscoop, en deze week, dezelfde week waarin Disney+ officieel is gelanceerd, gaat de Netflix-film The Irishman, de nieuwe van Martin Scorsese, in première.

Je hoeft voor deze films natuurlijk niet naar de bioscoop; The Irishman en The Report zijn respectievelijk vanaf 27 en 29 november te zien op de streamingdiensten, maar het is natuurlijk wel leuker in de bioscoop. Maar als je die tijd (en dat geld) liever in iets anders steekt, check dan ook de andere nieuwe releases van deze week nog even. Met maar liefst tien nieuwe releases (en geen van allen zijn remakes of vervolgfilms!) is er voldoende te kiezen.

The Irishman

The Irishman is de nieuwste film van Academy Award-winnaar Martin Scorsese (The Wolf of Wallstreet, Goodfellas). De film centreert zich rondom één van de grootste onopgeloste zaken uit de 20e eeuw van de Amerikaanse geschiedenis: de verdwijning van Jimmy Hoffa.

Le Mans ‘66

Academy Award-winnaars Matt Damon en Christian Bale schitteren in Le Mans ‘66, gebaseerd op het merkwaardige waargebeurde verhaal van Ford tegen Ferarri. De visionaire Amerikaanse auto ontwerper Carroll Shelby (Damon) en de onverschrokken Britse coureur Ken Miles (Bale) gaan samen het gevecht aan tegen een bedrijfsfusie, de wetten van de natuur en hun eigen persoonlijke demonen om een revolutionaire raceauto voor de Ford Motor Company te bouwen en het op te nemen tegen de dominante raceauto's van Enzo Ferrari in op de ‘24 uur van Le Mans’ in Frankrijk in 1966.

Judy

Renée Zellweger is de legendarische Judy Garland. Nadat haar carrière in Amerika op een laag pitje is komen te staan, reist Judy in 1968 af naar Londen voor een reeks uitverkochte theatershows. Hiermee hoopt ze genoeg geld te verdienen om een stabiel leven te kunnen creëren voor haar kinderen die in Amerika zijn achtergebleven. Judy leeft al sinds dat ze een kindster was op medicijnen en drank. Er zijn mensen die van haar proberen te profiteren wanneer zij in de war is en juist simpelweg gelukkig wil zijn met haar gezin en haar eigen keuzes wil maken. Ondersteund door de bekende liedjes, waaronder ‘Somewhere Over the Rainbow’, vertolkt Renée op indrukwekkende wijze de rol van deze grootsheid en laat zien hoe fragiel en kwetsbaar Judy Garland heeft geleefd.

Sorry We Missed You

Sorry We Missed You is de nieuwe film van tweevoudig Gouden Palm winnaar Ken Loach (I, Daniel Blake). De film vertelt een eerlijk en ontroerend verhaal, over een gezin dat zich staande probeert te houden in het hedendaagse Engeland.

Brittany Runs a Marathon

De 27-jarige Brittany Forgler (Jillian Bell) is een grappige, sympathieke New Yorker die meer feest dan slaapt. Maar na een bezoek aan de dokter krijgt Brittany een reeks diagnoses; verhoogde hartslag, hoge bloeddruk … de lijst gaat maar door. Er zit niks anders op dan een gezonder leven te gaan leiden. Brittany geeft hardlopen een kans en al snel heeft ze de smaak te pakken. Ze heeft eindelijk een doel gekregen in haar leven, maar is dit wel het juiste pad?

Western Stars

Met Western Stars, het eerste studioalbum van Springsteen in vijf jaar, slaat de legendarische singer-songwriter een nieuwe weg in, waarbij hij echter zijn roots niet vergeet. De documentaire behandelt de thema's liefde en verlies, eenzaamheid, familie en de onverbiddelijk voortschrijdende tijd. De film roept het beeld op van het Amerikaanse Westen - zowel het mythische Westen als de harde werkelijkheid - en vertelt met archiefbeelden, muziek en Springsteen’s persoonlijke bespiegelingen het verhaal van Western Stars.

An Ocean Story

Vervuiling, overbevissing en klimaatverandering; de leefbaarheid van onze oceanen staat onder grote druk - moeten wij vrezen voor haar voortbestaan? Sander Van Weert, filmmaker, Nanne van Hoytema, mariene bioloog en Thomas van Thiel, oprichter van By the Ocean We Unite, gaan in deze inspirerende, maar confronterende documentaire naar de World Ocean Summit 2018 in Mexico. Zij spraken met politieke wereldleiders, klimaat- en oceaan wetenschappers en topmensen uit het bedrijfsleven. Ook bezochten zij lokale initiatieven en helden die zich inzetten voor het voortbestaan van de mangroven, stranden en koralen. Wie neemt de verantwoordelijkheid? Duik mee in de blauwe wereld op zoek naar uitdagingen, oplossingen en hoop!

Ring of Dreams

Ring of Dreams van Willem Baptist geeft een ontroerend en bij vlagen komisch kijkje achter de schermen van showworstelen in Nederland, waar jongens en meiden vechten voor hun dromen, en proberen te ontsnappen aan hun dagelijks leven.

The Best of Dorien B

Dorien heeft alles om gelukkig te zijn: een succesvolle man, twee schattige kinderen en een dierenartsenpraktijk vol kleine huisdieren. Maar wanneer ze haar ouders betrapt op jarenlang overspel en haar man wel erg close blijkt te zijn met een collega, begint ze te twijfelen. Een telefoontje met slecht nieuws is de druppel. Ze voelt zich verloren, kan bij niemand terecht. Dorien evalueert haar leven, is dit het dan? The Best of Dorien B. is een dramatische komedie over een vrouw die zichzelf tussen alle gekte door herontdekt.

Bekijk de trailer op Vimeo.

Thunderdome Never Dies

Stap in de wereld van Thunderdome. De film vertelt het verhaal over het iconische verleden, de comeback in 2017 én de toekomst van het legendarische feest. Verhalen van de oprichters Duncan Stutterheim, Irfan van Ewijk (van ID&T) en Sander Groet (Mysteryland) of dj’s als The Prophet, DJ Promo, DJ Dano, Da Mouth of Madness en Gizmo zorgen voor een exclusieve blik binnen Thunderdome. Laat je meeslepen in het diepe verleden van de gabbers door de vette beelden van de vroegere feesten. Lukt het Thunderdome om zichzelf opnieuw uit te vinden met een nieuwe generatie ravers? Ga op een trip down memory lane met Thunderdome Never Dies en kijk uit naar de toekomst met de pioniers van toen en de nieuwe gezichten van nu.

Niet alle titels draaien in alle bioscopen, dus check vooral ook de kleinere theaters voor de speeltijden.

RIVM-onderzoek bevestigt: er zat te veel NDMA in ranitidine

Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat in vrijwel alle maagzuurremmers met ranitidine die op de Nederlandse markt waren, een te hoge concentratie N-nitrosodimethylamine (NDMA) heeft gezeten. De registratiehouders hadden eerder al in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vrijwel alle ranitidine teruggeroepen.

Uit wereldwijd onderzoek bleek in september dat er te hoge concentraties van de mogelijk kankerverwekkende stof NDMA in bepaalde partijen van de maagzuurremmer ranitidine was aangetroffen. Het was op dat moment nog niet duidelijk of dat ook voor ranitidine in Nederland gold. De inspectie gaf de registratiehouders en grondstofleveranciers van ranitidine twee weken de tijd om dat uit te zoeken. Daarna mocht alleen ranitidine die bewezen niet meer dan de vastgestelde limiet NDMA bevat op de markt blijven.

De inspectie heeft de Nederlandse leveranciers van ranitidine gevraagd om monsters van hun producten in te sturen naar het RIVM, om ze te onderzoeken. Er zijn meer dan zestig monsters geanalyseerd van de grondstof, tabletten, injectievloeistof en drank door een internationaal erkende en door het RIVM gecontroleerde analysemethode.

Slechts enkele producten schoon
Uit het onderzoek van RIVM blijkt dat slechts enkele geneesmiddelen met ranitidine minder dan de toegestane hoeveelheid NDMA bevatte. Het gaat onder meer om een product van een doorleverende bereidingsapotheek. De grondstof die dit bedrijf in gebruik heeft, was elders al getest op de aanwezigheid van NDMA, nog voor de deadline van de inspectie. Dit product werd dan ook uitgezonderd van de terugroepactie. De inspectie is aan regels gebonden en mag de naam van dit bedrijf niet bekendmaken. Patiënten zijn via hun apotheker geïnformeerd als zij van dit bedrijf ranitidine hebben gekregen.

Hoofdinspecteur Marina Eckenhausen: “Deze resultaten voelen voor ons dubbel. Enerzijds is het goed om te weten dat de marktactie terecht was. Anderzijds is het natuurlijk slecht nieuws dat er daadwerkelijk te veel van deze mogelijk kankerverwekkende stof in ranitidine heeft gezeten.” Het risico op kanker door gebruik van ranitidine is heel klein, zeker bij incidenteel gebruik. “Natuurlijk is het voor patiënten moeilijk te begrijpen dat dit kon gebeuren. Toch wijst ook deze casus weer uit dat het wereldwijde meldingensysteem doet wat het moet doen: er is aan de andere kant van de wereld een probleem gevonden, waar wij snel over zijn geïnformeerd en snel actie op hebben genomen."

Man zwaargewond bij schietincident; verdachte opgepakt

Bij een schietincident, woensdagavond in een woning aan de Willem de Zwijgerweg in Best, raakte een 53-jarige man uit Best zwaar gewond. Hij werd afgevoerd naar een ziekenhuis en is inmiddels buiten levensgevaar. De bewoner van de woning is aangehouden en zit vast.

Politie en ambulance werden rond kwart over elf gealarmeerd over het schietincident en spoedden zich naar het betreffende appartementencomplex. Ze troffen het slachtoffer zwaar gewond aan en hij werd met spoed overgebracht naar een ziekenhuis. De aangetroffen situatie en de omstandigheden in de woning waren voldoende aanleiding om de bewoner aan te houden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het schietincident.

Een woordvoerder van de politie: "We namen een vuurwapen in beslag waarvan we onderzoeken of dit bij het incident gebruikt is. De aangehouden bewoner wordt uitgebreid gehoord en we doen verder onderzoek naar de achtergrond. Daarvoor gaan we in elk geval de betreffende woning doorzoeken en houden we een buurtonderzoek."

Verdachte aangehouden in onderzoek dood Kelvin Maynard

In het onderzoek naar de dood van de 32-jarige Kelvin Maynard heeft de recherche op 14 november november een verdachte aangehouden. Kelvin Maynard overleed op 18 september 2019 na een schietincident aan de Langbroekdreef in Amsterdam-Zuidoost. Hij werd die avond rond 20.30 uur onder vuur genomen en overleed, ondanks reanimatie van hulpdiensten, ter plaatse.

Sindsdien is de recherche bezig met een zeer uitgebreid onderzoek. Zowel op forensisch, technisch als financieel gebied wordt aan het onderzoek gewerkt. Dankzij dit onderzoek is op 14 november november een verdachte aangehouden. De verdachte is overgebracht naar een politiebureau voor verhoor.

Ibrahimovic bevestigt afscheid: "Gaan jullie nu maar weer honkbal kijken"

Zlatan Ibrahimovic heeft zijn laatste wedstrijd in de Major League Soccer gespeeld. De 38-jarige spits neemt op Twitter op geheel eigen wijze afscheid van LA Galaxy, de club waarvoor hij twee seizoenen heeft gespeeld. "Ik kwam, ik zag, ik overwon", schrijft Ibrahimovic.

De Zweed beschikt bij LA Galaxy over een in december aflopend contract, dat hij dus niet gaat verlengen. "Bedankt LA Galaxy, dankzij jullie kreeg ik het gevoel weer te leven. Aan de Galaxy-fans: jullie wilden Zlatan en ik heb jullie Zlatan gegeven. Graag gedaan. Het verhaal gaat nu verder. Gaan jullie maar weer honkbal kijken", aldus Ibrahimovic.

Het afgelopen seizoen maakte Ibrahimovic 31 doelpunten in even zoveel wedstrijden in de Noord-Amerikaanse competitie. In zijn eerste jaargang bleef de teller steken op 23 treffers in 34 optredens.

De laatste maanden gingen er al geruchten over een vertrek van Ibrahimovic, die in verband wordt gebracht met zijn oude club AC Milan en met Bologna. Op Instagram hintte Ibrahimovic juist naar een terugkeer naar Spanje.

"Hola España ! Guess what? I'm coming back", zei Ibrahimovic in de Instagram-video. Het is onduidelijk wat hij precies bedoelde met zijn terugkeer naar Spanje, waar hij tussen 2009 en 2011 bij Barcelona onder contract stond. Diverse media houden rekening met een commerciële stunt van de 38-jarige spits. Omdat de spits schrijft dat 'het verhaal verdergaat' lijkt het er niet op dat hij zijn carrière gaat beëindigen.

'Ajax ziet opvolger van Onana uitblinken in de Ligue 1'

Predrag Rajkovic staat in belangstelling van Ajax, zo weet het Franse Mercato te melden. De 24-jarige doelman van Stade Reims kwam afgelopen zomer over van Maccabi Tel Aviv en heeft tot op heden slechts zes goals hoeven incasseren in dertien duels in de Ligue 1. Mogelijk wordt Rajkovic de opvolger van André Onana, die aan veel grootmachten wordt gelinkt.

Rajkovic, twaalfvoudig Servisch international, maakt indruk bij de huidige nummer acht van de Franse competitie. De aankoop van vijf miljoen euro heeft naar verluidt de aandacht van meerdere clubs getrokken. Naast Ajax heeft ook FC Porto de sluitpost op het verlanglijstje staan. Saillant detail is dat Dusan Tadic momenteel dezelfde zaakwaarnemer heeft als Rajkovic.

Een vertrek van Onana aanstaande zomer behoort zeker tot de mogelijkheden. Afgelopen transferperiode hebben diverse Europese topclubs zich reeds gemeld voor de international van Kameroen, maar toen kwam het niet tot een overstap. Onlangs meldde De Telegraaf dat Paris Saint-Germain, Tottenham Hotspur en Manchester United concreet zouden zijn inzake Onana.

Rajkovic, die nog tot de zomer van 2023 vastligt bij Stade Reims, liet in oktober in een interview met L'Équipe nog weten dat hij niet de ambitie heeft om de Franse club snel weer te verlaten.

"Een vertrek komende zomer? Ik heb eerder gezegd dat ik hier twee of drie jaar wil spelen. Ik houd me vast aan dat idee, dit is een mooie club", aldus de doelman.

Visser rondt bezoek aan VS af met kranslegging op Arlington

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie is bijgepraat over de laatste ontwikkelingen binnen het F-35-programma. Ze trapte haar bezoek aan de VS af met een bezoek aan vliegtuigbouwer Lockheed Martin in het Texaanse Fort Worth. De 3-daagse reis werd voortgezet in Washington D.C. met bezoeken aan onder andere het Pentagon, het Joint Program Office (JPO) en de Amerikaanse militaire begraafplaats Arlington.

Visser werd in Texas ook geïnformeerd over het verloop van het opleidingstraject van F-35-vliegers op Luke Air Force Base (Arizona). In Washington D.C sprak ze onder anderen met Under Secretary of Defense Ellen Lord, de hoogste baas van het JPO generaal Eric Fick en in de VS gestationeerde Nederlandse militairen. Ook bezocht Visser het herdenkingsmonumentvoor de 125 medewerkers die omkwamen op 9/11 toen Americans Airlines-vlucht 77 zich in het Pentagon boorde.

Op de Nederlandse ambassade in de Amerikaanse hoofdstad sprak ze met vertegenwoordigers uit het Amerikaanse en Nederlandse bedrijfsleven. Dat gebeurde tijdens de ‘Defense Industry Day’. Visser benadrukte er de sterke band tussen beide landen: “Net als onze krijgsmachten, werken onze bedrijven zij aan zij. Weinig mensen weten dat Nederland een van de grootste leveranciers van defensiematerieel aan de Verenigde Staten is”, zei de staatssecretaris, doelend op onder meer delen voor militaire voertuigen, command & controlsystemen en radar. Andersom investeren we tussen 2018 en 2022 alleen al bijna 6 miljard dollar in de Amerikaanse defensie-industrie.” Denk bijvoorbeeld aan investeringen in bemande en onbemande vliegtuigen en in helikopters.

Krans bij graf onbekende soldaat
Voor haar vertrek naar Nederland legde Visser een krans op de Amerikaanse militaire begraafplaats Arlington. Ze maakte ook de indrukwekkende wisseling van de wacht mee bij ‘The Tomb of the Unknown Soldier’. Hier rust een onbekende soldaat die omkwam tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn lichaam werd in september 1921 samen met dat van 3 andere onbekende Amerikaanse soldaten opgegraven in Frankrijk. Een gewonde veteraan uit diezelfde oorlog, sergeant Edward F. Youngster, werd uitverkoren om uit de 4 identieke kisten, bijeen gebracht op het stadhuis van Chalons-sur-Marne, de onbekende soldaat aan te wijzen. Die werd uiteindelijk 3 jaar na afloop van de oorlog, op 11 november 1921, bijgezet in de tombe. Dat gebeurde destijds onder het toeziend oog van president Harding en duizenden toeschouwers. De tombe wordt sinds 1937 dag en nacht bewaakt.

23 mensen voor de rechter om dreigen op Facebook tijdens intocht Sinterklaas 2018

Het strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke strafbare uitlatingen die tijdens de intocht van Sinterklaas in Amstelveen op 17 november vorig jaar op Facebook zijn gedaan, is afgerond. Het OM heeft een selectie gemaakt van de meeste ernstige en grove strafbare uitlatingen waarbij wordt gedreigd, opgeruid of gediscrimineerd. Binnenkort zullen 23 verdachten een dagvaarding ontvangen.

Gedurende de Sinterklaasintocht op 17 november 2018 in Amstelveen is via Facebook een livestream uitgezonden waarop demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet en de verdere situatie op het Stadsplein van Amstelveen te zien zijn. Zonder dat de beelden daar aanleiding toe gaven, zijn onder de beelden veel negatieve reacties geplaatst gericht aan de groep demonstranten en aan de persoon die het filmpje maakte en op haar Facebookpagina plaatste, namelijk journaliste, programmamaker en presentatrice Clarice Gargard.

Gargard heeft naar aanleiding van deze reacties aangifte gedaan, waarna de politie en het OM zijn overgegaan tot onderzoek. Na onderzoek is het OM van oordeel dat veel reacties bestaan uit schelden, bedreigen en opruien.

Vrijheid van meningsuiting is een groot en belangrijk recht. Uitlatingen gedaan binnen het maatschappelijk debat worden in hoge mate beschermd door dit recht. Echter, deze bescherming houdt op indien sprake is van het plaatsen van puur racistische, bedreigende en opruiende uitlatingen.

Het OM treedt op als de grenzen van strafbaarheid zijn overschreden. Daarbij wordt meegenomen dat bepaalde uitlatingen rechtstreeks aan Gargard gericht waren en zij werkzaam is als journaliste. Journalisten vervullen een belangrijke rol in onze rechtsstaat en moeten hun werk kunnen doen zonder dat zij te maken krijgen met agressie, dreiging en geweld. Een ander belangrijk aspect in deze zaak is dat de uitlatingen zijn gedaan via social media. De bestrijding van strafbare feiten op social media staat bij het OM hoog op de agenda vanwege de intensiteit en het volume waarmee de feiten worden gepleegd.

NHL: Blackhawks winnen eindelijk van Golden Knights

De ijshockeyers van de Chicago Blackhawks hebben in de NHL eindelijk hun eerste zege op de Las Vegas Golden Knights te pakken. De ploeg uit Vegas is nog maar aan het derde seizoen bezig, maar won tot nu toe wel alle zeven eerdere ontmoetingen met Chicago.

In de eigen T-Mobile Arena kwamen de Golden Knights al weer snel op voorsprong: William Carrier en William Karlsson waren trefzeker. Zestien seconden na de 2-0 tekende Patrick Kane echter voor 2-1 en in de tweede periode sloegen de Blackhawks pas echt toe.

In een tijdsbestek van 45 seconden draaiden Calvin de Haan en Erik Gustaffson de score om naar 2-3, waarna Kirby Dach en Dylan Strome in de derde periode voor 2-5 zorgden. Nate Schmidt deed nog iets terug, maar de eerste zege van Chicago op Vegas was een feit.

Uitslagen NHL woensdag
New Jersey Devils - Ottawa Senators 2-4
New York Islanders - Toronto Maple Leafs 5-4
Philadelphia Flyers - Washington Capitals 1-2 SO
Calgary Flames - Dallas Stars 1-3
Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks 3-5

Golden Knights - Blackhawks (Bron: YouTube)

Esigbond waarschuwt voor illegale THC- en CBC-olie in e-sigaretten

Naar aanleiding van een mogelijk slachtoffer in België na het dampen van een CBD-olie, roept de branchevereniging voor e-sigaretverkopers Esigbond op om geen THC- of CBD-olie te mengen met e-sigaretten. De Nederlandse overheid hanteert strikte regels als het gaat om e-vloeistoffen en het toevoegen van THC- en CBD oliën is dan ook niet toegestaan. Dat verklaart ook waarom hier problemen zoals in die VS zijn waargenomen uitgebleven.

In de Verenigde Staten hebben de gezondheidsdiensten (CDC) deze week bevestigd dat het vapen van THC-olie in combinatie met vitamine E-acetaat, waarmee THC-olie wordt aangelengd, de oorzaak is van de longproblemen. Deze producten zijn in de VS illegaal gekocht en daarom raadt de CDC aan om alleen e-sigaretten te gebruiken die in de winkel te koop zijn. 

Ook de Esigbond roept nadrukkelijk op om alleen e-sigaretten en dampwaren in de daarvoor bedoelde winkels te kopen. Tegelijkertijd blijft de bond streng optreden tegen malafide verkopers die toch illegale vloeistoffen voor e-sigaretten op de markt te brengen. De verkoop van illegale e-vloeistoffen in Nederland is redelijk beperkt.

Emil ’t Hart, voorzitter Esigbond: ‘We weten nog niet wat de exacte oorzaak is van het incident in België, maar we raden consumenten standaard aan om een e-sigaret en toebehoren te kopen in de daarvoor bedoelde winkels. Het is belangrijk om te weten dat er in Nederland streng toezicht is op de e-sigarettenbranche. Daarom zijn e-sigaretten in Nederland veilig te gebruiken als een veel minder schadelijk alternatief voor traditioneel roken. De huidige polemiek over de e-sigaret heeft er helaas wel toe geleid dat veel mensen blijven roken, omdat ze denken dat een e-sigaret net zo schadelijk is. Daarnaast vallen gebruikers van e-sigaretten weer terug op de gewone sigaret. Volgens een grote meerderheid van gezondheidswetenschappers is dat zeer kwalijk, omdat de reguliere e-sigaret juist een goed wapen is in de strijd tegen het roken.’

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Wright verslaat Cross op Grand Slam of Darts

Peter Wright heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Grand Slam of Darts. De Schot was in de achtste finales veel te sterk voor oud-wereldkampioen Rob Cross, die met matig spel slechts drie legs wist te winnen: 10-3.

In de kwartfinales neemt Wright het op tegen Dave Chisnall, die oud-wereldtopper Rod Harrington's zoon Ryan versloeg. Harrington junior speelde zeker niet slecht, maar Chisnall was op dreef, raakte bijna de helft van zijn dubbels en maakte het met 10-3 af.

De kraker van de dag ging tussen Glen Durrant, al drie jaar op rij de BDO-kampioen, en de Duitser Gabriel Clemens, die in de groepsfase grote indruk maakte. De heren speelden sterk en finishten vooral erg goed, waarbij Clemens een 7-4 voorsprong pakte. Durrant vocht zich echter terug naar 7-7 en maakte het op 9-9 af met dubbel 16.

Durrant speelt in de kwartfinales tegen Michael Smith, die een vroege achterstand tegen Daryl Gurney in rap tempo omdraaide en na een paar fraaie legs alsnog de winst pakte: 10-7.

Neergeschoten vrouw Alkmaar overleden

De 48-jarige vrouw die gisteren door de politie werd neergeschoten in Alkmaar, is aan haar verwondingen overleden. Dat meldt het Openbaar Ministerie op Twitter. Het rijksrechercheonderzoek staat onder leiding van het OM Noord-Holland. 

Lees ook: Politie schiet persoon neer in Alkmaar Noord

De vrouw werd neergeschoten in de Priemstraat, vlakbij een basisschool. Ze liep met een mes en een hamer over straat en weigerde aanwijzingen van de agenten op te volgen. Volgens buurtbewoners zorgde de vrouw, Karla, al jarenlang voor problemen. 

Getuigenoproep: Wie schoot Seif Ahmed dood?

Dinsdagmiddag 1 oktober 2019 wordt op een parkeerplaats bij tuinpark Nieuw Vredelust aan de Buitensingel in Amsterdam-Duivendrecht in een auto een zwaargewonde man aangetroffen. Toegesnelde hulpdiensten proberen de man nog te reanimeren, maar hij overlijdt ter plaatse aan zijn verwonding. De politie start direct een uitgebreid onderzoek naar de dood van de man. In eerste instantie houdt de recherche rekening met alle scenario’s, waaronder het scenario zelfdoding. Gedurende het onderzoek wordt dat scenario echter steeds minder waarschijnlijk. De recherche houdt er op dit moment sterk rekening mee dat in deze zaak sprake is van een misdrijf en spreekt daarom graag met mensen die meer informatie hebben.

Rond 17.15 uur die dinsdag komt de melding binnen dat iemand een bewegingsloze man in een auto ziet zitten op de parkeerplaats. De melder krijgt geen contact met de man en maakt zich ernstig zorgen. Verschillende hulpdiensten snellen zich direct naar de locatie en treffen daar de man aan. Hij is zwaargewond en moet meteen gereanimeerd worden. Hulp mag echter niet meer baten en het slachtoffer overlijdt ter plekke.

Op de achterbank van de auto zit een jong kindje. Dit peutertje is gelukkig ongedeerd. Al snel blijkt het om een kind van het slachtoffer te gaan en hulpverleners dragen dit kindje op een later moment over aan de moeder.

Verdachte omstandigheden
De omstandigheden waarin het slachtoffer wordt aangetroffen zijn verdacht en de politie begint gelijk aan een uitgebreid (sporen)onderzoek. Het slachtoffer blijkt te zijn overleden aan een schotverwonding. Aan het begin van het onderzoek houdt de recherche alle scenario’s rond de dood van het slachtoffer open, ook de mogelijkheid dat het slachtoffer zichzelf om het leven heeft gebracht. Maar naar mate het onderzoek vordert, wordt dit scenario minder waarschijnlijk en menen politie en justitie dat hier toch mogelijk sprake is van een misdrijf. Deze rechercheurs komen daarom graag in contact met mensen die meer weten over (het motief achter) het schietincident en/of het slachtoffer.

Slachtoffer
Het slachtoffer is de 34-jarige Seif Ahmed. Seif kwam uit Egypte, maar woonde en werkte de afgelopen jaren in Amsterdam. Seif was vooral actief als kapper in Amsterdam-West. Hij was geen bekende van politie en justitie.

In de uitzending van Opsporing Verzocht van 19 november wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze zaak en de meest recente onderzoeksinformatie gedeeld. De uitzending is om 20.35 uur te zien NPO1.

De politie vraagt mensen met infomatie contact op te nemen via de gratis opsporingslijn 0800-6070 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

De 34-jarige Seif Ahmed (Afbeelding: Politie)
De 34-jarige Seif Ahmed (Afbeelding: Politie)

Nederlanse basketbalteams doen goede zaken in Europa

De drie Nederlandse basketbalteams die dit seizoen actief zijn in de FIBA Europe Cup hebben woensdagavond allemaal prima zaken gedaan. ZZ Leiden, het Groningse Donar en de Zwolse Landstede Hammers boekten allemaal een zege.

Leiden nam het thuis op tegen het Portugese Benfica, dat in de drie eerdere wedstrijden nog ongeslagen was. De thuisploeg had de touwtjes het grootste deel van de wedstrijd prima in handen en dankzij onder meer 24 punten van Tayler Persons won Leiden met 84-68. De ploeg staat nu op de tweede plek, de top-2 gaat naar de volgende ronde.

De Landstede Hammers ontvingen Cypriotisch kampioen Keravnos en dat was wat lastiger dan de opgave van Leiden. In het derde kwart namen de Zwollenaren een mogelijk beslissende voorsprong, maar ze moesten in de slotfase flink knokken om het vast te houden. Dat lukte wel: 78-72, onder meer dankzij 20 punten van Jordan Johnson, waardoor ook de Hammers nu op de tweede plek staan.

Donar had twee van de eerste drie wedstrijden verloren en ging op bezoek in België, bij de Phoenix Brussels. Dat werd een mooie, spannende strijd, waarin een ijzersterk vierde kwart de Groningers de 70-72 zege opleverde. Matt Williams tekende voor 20 punten en 7 rebounds en met de tweede zege staat Donar nu op de derde plek in de groep.

Circuiteigenaar Zandvoort: "We zitten op schema"

Vergunningen en het circuit van Zandvoort zijn een combinatie die regelmatig in het nieuws is. Menno de Jong, samen met prins Bernhard eigenaar van de baan in de duinen, is vol vertrouwen over de werkzaamheden aan het circuit die volgens hem volgens planning verlopen.

"We zitten op schema", zo vertelde De Jong aan Nieuwsuur. De circuitbaas was in Londen om met Sean Bratches, de commerciële topman en onderhandelaar van de Formule 1, te overleggen. Ook Bratches heeft zijn vertrouwen uitgesproken in de circuitdirectie.

"De vergunningen zijn wel rond. Die zijn verstrekt. Daarmee kunnen we gewoon aan de slag. Er zijn mensen die daar een andere mening over hebben. Nou, daar hebben we een uitstekend systeem voor, die kunnen daarover in beroep gaan. En dat proces loopt nu. Maar de kans dat het niet doorgaat, die sluit ik eigenlijk wel uit", aldus De Jong.

Circuit eigenaar Zandvoort: "We zitten op schema" (Pro Shots / Thomas Bakker)
Circuit eigenaar Zandvoort: "We zitten op schema" (Pro Shots / Thomas Bakker)

Weigeren van pedoclub bij Canal Parade was geen discriminatie

Pride Amsterdam heeft niet gediscrimineerd door pedoclub 'Kinderbevrijdingsfront' te weigeren bij de Pride 2019. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. De pedoclub diende een klacht in nadat de organisatie achter de Pride in maart mee te laten doen aan de Canal Parade. Het 'Kinderbevrijdingsfront' wilde op een boot staan of een plek ergens in de stad krijgen, schrijft Het Parool.

Nadat de pedoclub meermaals duidelijk was gemaakt niet welkom te zijn. besloot het om flyers met het woord '#pedopride' uit te delen tijdens de Amsterdam Pride Walk. De flyers werden in het Vondelpark door de politie in beslag genomen. De club wilde tijdens de Canal Parade opnieuw gaan flyeren, maar zag daar van af na overleg met de politie en burgemeester Femke Halsema.

De pedofielen stapten uiteindelijk naar het College voor de Rechten van de Mens om hun gelijk te halen, maar zonder succes. In de uitspraak staat dat mensen met een pedofiele geaardheid geen bescherming genieten op grond van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb).

De pedoclub meldt op Twitter verdere juridische stappen te overwegen. Ook wil het komend jaar 'zich nog meer laten zien', 'ook tijdens Pride Amsterdam 2020'.

Lange celstraffen voor verdachten 'vergismoord' Tanja Gurskaja

De rechter in Maastricht heeft woensdag de drie mannen die betrokken zouden zijn bij de moord op de Venlose Tanja Gurskaja celstraffen opgelegd tussen de 14 en 24 jaar. Hoofdverdachte John B. kreeg 24 jaar opgelegd, medeverdachten Janis V. en Dennis W. kregen 20 en 14 jaar. Die laatste is tevens kroongetuige in deze zaak.

De dood van de 39-jarige Tanja Gurskaja wordt ook wel de ‘vergismoord’ genoemd. Zij werd op 25 oktober 2012 doodgeschoten voor haar woning in Venlo, terwijl de kogels bedoeld waren voor haar partner. Hij had een conflict met John B. vanwege drugs. De rechter acht bewezen dat B. hoofdverantwoordelijk is voor de moord. Hij zou V. en W. opdracht hebben gegeven om Tanja’s man te liquideren.

Dennis W. is kroongetuige in deze zaak. In de loop van het onderzoek is hij gaan verklaren over de moord. Hij heeft verklaard dat John B. degene was die de opdracht gaf. Janis V. zou de schutter zijn en hijzelf zou alles geregeld hebben om de opdracht uit te voeren. In ruil voor zijn verklaring, kreeg W. een lagere straf dan medeverdachte V.

De straf die de rechter John B. heeft opgelegd, is lager dan de strafeis van de officier van justitie. Justitie vond een celstraf van 28 jaar gepast. Ook de straf van Janis V. viel lager uit. Tegen hem was 22 jaar geëist.

Rijbewijs 75-plusser tijdelijk met maximaal één jaar verlengd

De tijdelijke verlenging van de geldigheid van het rijbewijs voor 75-plussers met maximaal één jaar, gaat per 1 december 2019 in. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De ministerraad stemde eerder al in met een aanpassing van het Reglement Rijbewijzen. Het wachten was nog op advies van de Raad van State, die is positief over de verlenging zo meldt de minister in haar brief. Door de regeling kunnen 75-plussers blijven rijden tot het moment dat het CBR een besluit heeft genomen over hun rijgeschiktheid.

Er geldt een aantal voorwaarden voor deze Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Zo moet een 75-plusser om in aanmerking te komen voor de regeling de gezondheidsverklaring bij het CBR hebben ingediend vóórdat het rijbewijs verlopen is. Dankzij deze administratieve regeling mag de groep 75-plussers tot maximaal één jaar na verlopen van het rijbewijs doorrijden. Deze automobilisten behouden hun huidige document met daarop de verlopen datum, maar in het Rijbewijsregister zet de RDW een code bij het rijbewijs waaraan af te lezen is dat zij onder de nieuwe tijdelijke regeling vallen. Deze bestuurders mogen dan niet in het buitenland rijden omdat hun rijbewijs daar niet geldig is. In totaal komen er per 1 december direct ruim 86.000 ouderen die hun gezondheidsverklaring hebben ingediend in aanmerking voor de regeling.

In het belang van de verkeersveiligheid geldt de regeling niet voor mensen waarvan het rijbewijs korter dan vijf jaar geldig is vanwege een medische achtergrond. Ook 75-plussers waarvan het rijbewijs is ingevorderd, ingehouden of geschorst, vallen niet in de regeling. Door deze regeling ontstaat er bij het CBR tijdelijk ruimte om met prioriteit aan de slag te gaan met de groep mensen die zich vanwege een medische aandoening tussentijds meldt bij het CBR. Ook komt er meer ruimte vrij voor het beoordelen van de rijgeschiktheid van examenkandidaten. Het CBR en de RDW hebben de afgelopen maanden hun systemen klaar gemaakt voor de praktische uitvoering van de tijdelijke regeling.

OM eist 3,5 jaar voor vervoeren van 22 kilo cocaïne

Dankzij een paar oplettende politieagenten zijn tijdens een reguliere verkeerscontrole, in een verborgen ruimte in de auto van de verdachte, pakketten met in totaal 22 kilo cocaïne in beslag genomen. De officier van justitie van het Landelijk Parket eiste woensdag voor de Rechtbank Rotterdam 3,5 jaar gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest tegen de 22-jarige man uit Roosendaal.

Verborgen ruimte
Bij de reguliere verkeerscontrole op 19 juni 2019 op de A13 ter hoogte van Delft vroeg de politie de man uit Roosendaal of hij drugs bij zich had. De man antwoordde bevestigend dat hij wat hennep bij zich had en overhandigde de agenten een gripzakje hennep. Hierna besloten zij de auto te doorzoeken. In de tas waar de man het zakje uithaalde, troffen de agenten een ronde magneet aan, die vaker wordt gebruikt om verborgen ruimtes te openen. Uiteindelijk wordt zo’n verborgen ruimte ook gevonden met daarin 19 pakketten, die in totaal 22 kilo cocaïne blijken te bevatten. De aangetroffen cocaïne is in beslag genomen en heeft een straatwaarde van 572.000 euro.

Gecrypte mobieltjes
De inzittende van de auto, die op zijn naam staat, wordt aangehouden. Twee mobiele telefoons die hij bij zich draagt, worden in beslag genomen. Bij doorzoeking van zijn woning legt de politie beslag op nog eens vier mobieltjes die in zijn slaapkamer worden aangetroffen. Met vijf van deze zes telefoontoestellen blijkt gecrypt te (kunnen) worden gecommuniceerd. De officier van justitie zei tijdens de zitting: “Het is bekend dat deze gecrypte telefoons vooral in het criminele circuit worden gebruikt. Dat past dus helemaal bij feit dat verdachte zich bezighoudt met vervoeren van drugs.”

“Verdachte verklaart van niets te weten, maar dat is ongeloofwaardig en vindt geen enkele steun in de andere onderzoeksbevindingen”, stelt de officier van justitie in haar requisitoir. Uitgangspunt is dat iemand verantwoordelijk is voor wat zich in zijn bagage, auto of woning bevindt. “Verdachte moet geweten hebben wat er in de ruimte zat. Er is sprake van het opzettelijk vervoeren van cocaïne.”

Excessief geweld
Cocaïne is een harddrug die voor de gezondheid zeer schadelijk is en voor (grote) problemen zorgt in de samenleving. Gebruikers plegen strafbare feiten, in het bijzonder vermogensdelicten, om in hun cocaïnebehoefte te voorzien. Tussen rivaliserende drugsbendes vindt veel geweld plaats. In Nederland zijn de laatste jaren vele liquidaties gepleegd die in verband kunnen worden gebracht met de internationaal georganiseerde drugshandel. Cocaïne leidt ook tot geweld in het uitgaansleven. In combinatie met alcohol ontstaan explosieve situaties, niet zelden uitmondend in excessief geweld.

De officier van justitie: “De verdachte heeft een actieve en substantiële bijdrage willen leveren aan het in stand houden van deze vormen van criminaliteit. Het heeft niet aan hem gelegen dat de drugs zijn onderschept. Voorts heeft verdachte geen inzicht willen bieden in de redenen die hem ertoe hebben gebracht het bewezenverklaarde te plegen. Dat betekent dat er ook geen omstandigheden zijn die in het voordeel van verdachte werken. Hij is niet eerder veroordeeld. Daar houd ik wel rekening mee.”

Volgens de richtlijn van het OM voor vervoeren van 20-50 kilo harddrugs is een gevangenisstraf van 3,5 jaar het uitgangspunt voor zogenoemde first offenders. De rechtbank doet op woensdag 27 november uitspraak.

Schäuble: 'Zonder Europese eenwording zou er geen Duitse eenheid zijn'

EP-president David Sassoli en voorzitter van de Duitse Bondsdag Wolfgang Schäuble herdachten woensdag de val van de Berlijnse muur op 9 november 1989. De Voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, bracht hulde aan de moedige Europese burgers "die op vreedzame wijze, zonder enige vorm van geweld, enkel en alleen door de kracht van hun eigen wil, in staat waren het juk te overwinnen waaraan zij decennialang waren onderworpen".

Hij waarschuwde echter dat "de Europese democratie en de waarden en beginselen waarop zij is gebaseerd, helaas niet onaantastbaar zijn. Het vereist inzet en vastberadenheid van ons allen om deze te verdedigen.". (....) "Als getuige van die buitengewone dagen in Berlijn kan ik niet anders dan met grote bezorgdheid kijken naar de terugkeer, in Europa, van geesten waarvan wij dachten dat ze dood en begraven waren onder het gewicht van de geschiedenis", voegde hij eraan toe. Sassoli verwees naar de heropleving van het antisemitisme en stond stil bij de aanslagen en de slachtoffers in Parijs, nu vier jaar geleden. (Lees hier de volledige toespraak)

De voorzitter van het Duitse parlement, Wolfgang Schäuble, zei hierover: "Zonder de Europese eenwording, zonder de wens van de Europeanen in het oosten en westen om samen te groeien, zou er geen Duitse eenheid bestaan. De Duitsers zullen "nooit het in hun gestelde vertrouwen vergeten" dat de hereniging mogelijk maakte, "ondanks de wonden die de door Duitsland ontketende Tweede Wereldoorlog op het continent had achtergelaten", aldus Schäuble.

Hij waarschuwde ook dat de Europese waarden en vrijheid weerstand ontmoeten en voegde eraan toe: "De op regels gebaseerde internationale orde staat onder druk - in de waarheid wordt niet meer geloofd, het nationale egoïsme overheerst. Voor de meest dringende kwesties - het wereldvoedselvraagstuk, migratie, klimaatverandering en veiligheid - zijn echter alleen mondiale oplossingen. (....) We moeten de kleingeestigheid, het egoïsme en de angst overwinnen". (De volledige toespraak is hier te vinden)

De plechtige vergadering werd afgesloten door sprekers namens de politieke fracties en vertegenwoordigers van de Commissie en de Raad.

Red Hot Chili Peppers en Post Malone naar Pinkpop 2020

Niemand minder dan Red Hot Chili Peppers en Post Malone maken hun opwachting op de 51e editie van Pinkpop. En ook Disturbed, KEANE, Deftones en Zara Larsson reizen in juni af naar Limburg. Pinkpop 2020 vindt plaats op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 juni op Megaland in Landgraaf en nooit eerder startte de kaartverkoop van het festival zo vroeg. Kaarten voor Pinkpop 2020 zijn te koop vanaf zaterdag 23 november om 10.00 uur via www.ticketmaster.nl en Buro Pinkpop. De ticketprijzen blijven hetzelfde als in 2019: weekendkaarten incl. camping kosten € 230 (incl. € 10 servicekosten) en voor een dagkaart betaal je € 110 (incl. € 10 servicekosten).

Het was een bewogen jaar voor Red Hot Chili Peppers. Van een tribute voor de slachtoffers van de branden in Californië, ging het via een optreden met Post Malone op de Grammy Awards-avond naar shows in Australië, Tasmanië, Abu Dhabi en bij de Piramides van Gizeh in Egypte. Ook wordt er nog uitgekeken naar zowel een docu als een nieuw studio-album. En als klap op de vuurpijl staan Anthony, Flea, Chad en Josh op Pinkpop, als headliner op vrijdag 19 juni. Ook eerder genoemde Post Malone staat dit jaar op Pinkpop. De biografie van deze rapper, zanger, songschrijver en producer, geboren als Austin Richard Post, staat bol van de records (78,7 miljoen albumstreams op Spotify voor Beerbongs & Bentleys op de dag van release in april 2018, bijvoorbeeld) en samenwerkingen met o.a. 50 Cent, Young Thug, Kanye West, Justin Bieber, Travis Scott, Ozzy Osbourne en dus Red Hot Chili Peppers. Met zijn veelzijdige benadering en in Nederland vanaf het begin bijgestaan door platenlabel Top Notch, trekt hij alle mogelijke genres zijn belevingswereld in en daarmee is Post Malone een van de ijkpunten van de Amerikaanse popmuziek van nu. Post Malone is de headliner voor Pinkpop-zaterdag.

Op het meest recente album Evolution uit 2018 klinkt Disturbed toegankelijker dan ooit. De vette riffs en meeslepende grooves leverde de rockband uit Chicago sinds de oprichting in 1996 ruim zestien miljoen verkochte platen op, een fanatieke aanhang en optredens op vele grote metal festivals wereldwijd. Nooit eerder stond Disturbed echter op Pinkpop, maar daar komt in 2020 eindelijk verandering in! En ook de Zweedse Zara Larsson maakt in juni haar solo-debuut op Pinkpop. De zangeres combineert als geen ander r&b en dance stijlen met pakkende popmelodieën. Sinds haar doorbraak in 2015 met Lush Life volgden de hits elkaar in hoog tempo op, tot aan het gloednieuwe Invisible aan toe, dat begin november verscheen als deel van de soundtrack van Netflix-animatiefilm Klaus. Reken maar dat haar optreden leidt tot blije gezichten in Landgraaf. Zo ook als het op Pinkpop de beurt is aan KEANE. In september verscheen album Cause and Effect en KEANE lijkt herboren. Dat zanger Tom Chaplin in 2013 aankondigde dat zijn band er voorlopig even een punt achter zette, kon niemand hem kwalijk nemen. Het waren stormachtige jaren geweest, van het instant succes van Somewhere Only We Know in 2004 tot en met de Afrojack-remix van Sovereign Light Café in 2012.

Dat de break bijna zes jaar zou duren, dat had geen fan echter verwacht. Welkom terug dus en reken op een set vol meezingers! Tot slot kunnen we ook de terugkeer van Deftones naar Landgraaf aankondigen. Ooit waren ze een van de smaakmakers van wat nu metal werd genoemd. Als iets deze band uit de Californische hoofdstad Sacramento echter kenmerkt, is het dat ze met hun albums en hun vele tournees stoïcijns hun eigen weg hebben bewandeld. Tijdens Dia de los Deftones, hun eigen festival in San Diego begin november, vertelde zanger Chino Moreno dat ze enkel nog de zangmelodieën moeten opnemen en het negende Deftones-album dan hopelijk in de eerste helft van 2020 verschijnt. Gevolgd door een optreden op Pinkpop!

FOK! Wat een weer: brrr.. koud en vrij somber

Hoi Piepeloi!  

De hemelsluizen stonden de afgelopen dagen weer wagenwijd open. Eigenlijk zien we dit jaar een verschijnsel wat we de laatste jaren steeds minder zagen. Invloed van depressies met daarbij behorende fronten en koudeputten. Met name die koudeputten zorgde weer voor heel veel regen in de gebieden die de afgelopen maanden ook al zoveel water te verwerken hadden. Toch is dit niet uitzonderlijk. In het najaar is de zee nog vrij warm en als er dan koude lucht overheen stroomt onder invloed van troggen, die weer bij depressies horen, dan krijg je langs de westkust soms echte hoosbuien. Wat wel opvalt is dat het patroon dit jaar zeer hardnekkig is met constante depressies die ons land weten te vinden. Soms is het even een paar dagen droog, maar dan staat het volgende lagedrukgebied alweer op de stoep.

Zo zagen we de afgelopen dagen dus weer een ijskoude bovenlucht boven zee en een depressie die daar in de buurt lag, en eigenlijk bleef stilhangen. Daardoor bleven de buien maar komen en gaan. Er kwam frequent onweer bij voor en ook de hagel was soms niet van de lucht. Monique spreekt uit ervaring op de onderstaande foto. 

Tegelijkertijd loste de meeste buien landinwaarts deels op. Ze kwamen ongeveer tot het midden van het land. (Onweer bij KlapMongeaul) Daarna kwam de klad er in. De oorzaak is dat het land vrij koud is. De temperatuursverschillen met de atmosfeer zijn daar niet zo groot en dat zorgt voor stabilisatie. De zee is echter veel warmer en de verschillen met de bovenlucht veel groter. Zo, dat is de bron van al die buien daar. In de lente en de zomer zien we het omgedraaide. De zee is dan veel kouder en het land veel warmer. Dan ontstaan de buien dus vooral landinwaarts.

Even wat cijfers. Uitgeest staat deze maand alweer op 100 mm, Castricum op 92, Haarlem, 85, Hoofdorp 91 mm, Hellevoetsluis 80 mm. De afgelopen twee dagen viel er het meeste, zo tussen de 40 en 60 mm. Verder eigenlijk langs de hele westkust zo'n 60 tot 90 mm. 

Droge plekken zijn er ook. In het hele oosten en deels zuiden viel er slechts 20 tot 30 mm. Collega qltel staat op slechts 24 mm. Dat is dus wel heel droog.

De komende uren moeten de buien toch wel gaan uitdoven, Dan klaart het ook een beetje op. Vervolgens koelt het af naar ongeveer 3 graden. Waar het geregent heeft kan een kleine mistbank ontstaan. 

De komende dagen zien er vrij somber uit. Er is veel bewolking en er kan wat regen vallen. De grote hoeveelheden zijn wel even voorbij, maar goed, je kan toch nat worden. Het is echt koud te noemen met 7 graden, maar op vrijdag met 5 graden wat lager. Veel zon hoeven we niet te verwachten.  

.

Kortom, de donkere dagen. Maar ik heb weinig reden tot klagen.  

Tot ziens.  


Meer weer op FOK!

Hagelbui in Rotterdam (Foto: FOK!)
Hagelbui in Rotterdam op het station.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Overvaller: 'Een patatje met en de kassa-inhoud graag'

Een man gaf dinsdagavond zijn bestelling door in een patatzaak aan het Bergpolderplein in Rotterdam en liep daarna naar buiten. Hij kwam even later terug met een plastic tas. Niet om zijn bestelling in te doen, maar het geld dat hij van de medewerkster eiste. De politie onderzoekt de overval en komt graag in contact met getuigen.

De overval vond rond 21.00 uur plaats. De medewerkster stond op dat moment alleen in de zaak. De overvaller schreeuwde dat hij geld wilde. Uit de manier waarop de man zijn hand onder zijn jas hield, maakte het bange slachtoffer op dat hij vermoedelijk een wapen bij zich had. Ze gaf hem geld. De overvaller sloeg daarna op de vlucht. Toegesnelde agenten hebben nog gezocht naar de verdachte. Die zoektocht en het onderzoek van de politie hebben nog niet tot een aanhouding geleid.

De verdachte is een kleine, licht getinte man. Hij rende weg in de richting van de Rozenlaan. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Nadal klopt Medvedev in thriller op ATP Finals, Rojer/Tecau pakken eerste zege

Tennisser Rafael Nadal heeft na zijn nederlaag tegen Alexander Zverev zijn eerste zege binnen op de ATP Finals. In de O2 Arena in Londen was de Spaanse wereldranglijstaanvoerder te sterk voor de Russische nummer vier, Daniil Medvedev.

In set één kreeg alleen Medvedev een breakkans, maar Nadal werkte die weg. De tiebreak ging daarna alsnog de kant van de Rus op, waarna Nadal set twee dankzij breaks op 0-0 en 5-3 won. In het derde bedrijf begon Medvedev gelijk met twee breaks en op 5-2 kreeg hij een matchpoint, maar Nadal hield stand, brak terug en deed dat gelijk daarna nog eens. In de tiebreak ging het vervolgens gelijk op, tot Nadal op 5-4 de wedstrijd met een dubbele minibreak besliste: 6-7 (3), 6-3, 7-6 (4).

Zverev kreeg een eerste nederlaag te verwerken en wel tegen de als zesde geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas. Die had in de eerste set voldoende aan een break op 4-3, waarna hij set twee opende met een felbevochten overname van Zverev's service. De break op 3-1 bleek de genadeklap en met 6-3, 6-2 pakte Tsitsipas de vrij simpele zege.

In het dubbelspel boekten Jean-Julien Rojer en Horia Tecau hun eerste zege, nadat ze nog verloren van de Duitsers Kevin Krawietz en Andreas Mies. Tegen de nummers één van de wereld won het Nederlands-Roemeense duo een fraaie wedstrijd dan weer wél: Juan Sebastian Cabal en Robert Farah dolven met 6-2, 5-7 [10-8] het onderspit.

Laatste WK-rally afgelast, na 15 jaar weer niet-Franse wereldkampioen

Het wereldkampioenschap rally is voorbij en dat was nog niet de bedoeling. Donderdag had de afsluitende Rally van Australië plaats moeten vinden, maar de bosbranden in de staat New South Wales gooien roet in het eten.

Aanvankelijk werd nog geprobeerd om een andere route te vinden, mogelijk wat ingekort, maar wel buiten de bosbranden om. Dat leek enige kans van slagen te hebben, tot de bosbranden ook die kant op gingen en alsmaar heviger werden, waarop werd besloten om het evenement helaas - maar logischerwijze - af te gelasten.

In New South Wales is de noodtoestand afgeroepen en volgens de voorzitter van het organisatiecomité, Andrew Papadopoulos, zou het uiteraard geen goed idee zijn om een rally met meer dan duizend betrokkenen die kant op te laten gaan. Ook het afsluitende gala in Sydney van maandagavond is afgelast.

De titelstrijd was drie weken eerder al beslist, maar hadden we helaas even gemist, dus bij dezen: de Estse Toyota-coureur Ott Tänak heeft met navigator Martin Järveoja de wereldtitel gepakt. Daarmee komt een einde aan de Franse hegemonie; na Petter Solberg in 2003 won Sébastien Loeb negen wereldtitels op rij, gevolgd door zes stuks van Sébastien Ogier.

De Belgische Hyundai-coureur Thierry Neuville sluit het WK voor het vierde jaar op rij en de vijfde keer in zijn loopbaan als tweede af, Ogier is de nummer drie.

Meer werklozen, maar arbeidsmarkt blijft krap

De spanning op de arbeidsmarkt is in het derde kwartaal van 2019 afgenomen, maar blijft hoog. De verruiming van de arbeidsmarkt is toe te schrijven aan een toename van de werkloosheid. Het aantal werklozen groeide namelijk sterker dan het aantal vacatures. Dit komt voor een groot deel doordat meer mensen begonnen met zoeken naar werk en er minder werk vonden. Het aantal banen nam eveneens toe, maar minder sterk dan in voorgaande kwartalen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt.

Voor het eerst in 5,5 jaar steeg de werkloosheid van het ene op het andere kwartaal. In het derde kwartaal waren er 319.000 werklozen, 14.000 meer dan in het tweede kwartaal. Het aantal openstaande vacatures nam met 4.000 toe tot 288.000 .

Hierdoor is de spanning op de arbeidsmarkt gedaald naar gemiddeld 90 vacatures per 100 werklozen. In het tweede kwartaal waren dat nog 93 vacatures per 100 werklozen.

Aantal vacatures blijft toenemen
Eind september 2019 was het aantal openstaande vacatures opgelopen tot 288.000 . Dat is een toename van 4.000 vergeleken met een kwartaal eerder. Al zes jaar lang neemt het aantal openstaande vacatures elk kwartaal toe. In het derde kwartaal ontstonden er 316.000 nieuwe vacatures en er werden er 312.000 vervuld. Niet eerder zijn er in een kwartaal zoveel vacatures vervuld.

Meeste vacatures in de handel
De meeste openstaande vacatures zijn er in de handel (57.000 ), de zakelijke dienstverlening (48.000 ) en de zorg (39.000 ). In de zakelijke dienstverlening nam het aantal vacatures in het derde kwartaal het meest toe, met 2.000 . In de handel en de zorg nam het aantal vacatures ook toe, elk met 1.000 . Deze stijgingen zijn kleiner dan in het voorgaande kwartaal. In zeven bedrijfstakken nam het aantal vacatures iets af, de grootste afname was in het openbaar bestuur (1.000 ).

Bij drie van de veertien bedrijfstakken heeft het aantal openstaande vacatures een nieuw hoogtepunt bereikt. Dit geldt voor de handel, de zorg en de informatie en communicatie. In de financiële dienstverlening is het beeld totaal anders: daar bedraagt het aantal vacatures nu minder dan de helft van de aantallen vacatures van voor de economische crisis.

Vacaturegraad licht gedaald
De vacaturegraad nam in het derde kwartaal van 2019 iets af, van 34 naar 33. Dit verhoudingsgetal geeft aan hoeveel vacatures er zijn per.000 banen van werknemers. De vacaturegraad is nu weer gelijk aan die van het eerste kwartaal van 2019. Hiermee blijft deze graadmeter hoger dan de hoogste stand die eerder in 2007 en 2008 werd genoteerd (toen 32 vacatures per 1.000 werknemersbanen).

Al jarenlang is de vacaturegraad het hoogst in de bedrijfstak informatie en communicatie. Eind september waren er in deze bedrijfstak 66 vacatures op.000 werknemersbanen, 1 meer dan aan het einde van het tweede kwartaal. Hierna volgen de bouwnijverheid met 55 vacatures per.000 banen en de horeca met 51 vacatures per.000 banen. In deze bedrijfstakken nam de vacaturegraad in het derde kwartaal af met respectievelijk 2 en 7. De vacaturegraad is met 14 vacatures per.000 banen van werknemers wederom het laagst in het onderwijs.

Stijging aantal banen wordt minder
Het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam in het derde kwartaal met 21.000 toe tot 10.686.000. De groei van het aantal banen ten opzichte van het voorgaande kwartaal komt daarmee op 0,2 procent. Dit is de kleinste stijging sinds het eerste kwartaal van 2016. In deze cijfers zijn alle banen meegeteld, voltijd en deeltijd. In een jaar tijd kwamen er 128.000 banen bij, een toename van 1,2 procent.

Het aantal banen groeit al ruim vijf jaar achter elkaar. Vanaf het tweede kwartaal van 2014 zijn er 958.000 banen bij gekomen (+9,8 procent). De groei van de banen piekte in het derde kwartaal van 2017 met 74.000 .

Iets minder zelfstandigen
De banengroei in het derde kwartaal van 2019 kwam voor rekening van werknemers. Het aantal banen van werknemers steeg met bijna 23.000 tot 8.530.000. Het aantal banen van zelfstandigen nam licht af met 2.000 en kwam uit op 2.156.000.

Grootste stijging banen in de handel, vervoer en horeca
In de handel, vervoer en horeca kwamen er in het derde kwartaal 10.000 banen bij. Andere bedrijfstakken met een grote banengroei waren de zorg (8.000 ), het onderwijs (5.000 ) en de bouwnijverheid (4.000 ).

In het derde kwartaal van 2019 daalde het aantal banen bij de uitzendbureaus met 6.000 . In de drie kwartalen van 2019 is het aantal banen in deze bedrijfstak met 15.000 gedaald. Ter vergelijking, in 2018 kwamen er in de eerste drie kwartalen nog 24.000 banen bij en in 2017 zelfs 57.000 . De uitzendbranche telt inmiddels 822.000 werknemersbanen. Dat is bijna 10 procent van alle banen van werknemers.

In de bedrijfstak cultuur, recreatie en overige diensten gingen in het derde kwartaal 4.000 banen verloren. In de andere bedrijfstakken zijn de aantallen banen vrijwel gelijk gebleven.

Aantal gewerkte uren daalt licht
Werknemers en zelfstandigen werkten in het derde kwartaal van 2019 in totaal 3,4 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 0,4 procent minder dan een kwartaal eerder. Per baan wordt gemiddeld 25 uur per week gewerkt. Omdat een substantiële groep meer dan één baan heeft, zijn werkenden gemiddeld 28 uur per week aan het werk, na aftrek van vakantiedagen en ziekteverzuim.

Mannen werkten gemiddeld 32 uur per week, vrouwen 23 uur per week. Van alle gewerkte uren komt 61 procent voor rekening van mannen.

Verdere toename vast werk
In het derde kwartaal hadden 5,6 miljoen werknemers een vaste arbeidsrelatie, 213.000 meer dan een jaar eerder. Zij hebben een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en een vast aantal uren per week. Het aantal vaste werknemers neemt sinds een paar jaar weer toe, maar het is nog wel lager dan voor de economische crisis. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is in dezelfde periode vrijwel voortdurend gegroeid, maar was in het afgelopen kwartaal lager dan vorig jaar. Deze daling kwam vooral door een afname van het aantal uitzendkrachten.

Werkloosheid gestegen
In het derde kwartaal van 2019 nam het aantal werklozen toe naar 319.000 , 14.000 meer dan het kwartaal ervoor. Hierdoor steeg ook het werkloosheidspercentage, van 3,3 naar 3,4.

De stijging van het aantal werklozen is het resultaat van verschillende stromen op de arbeidsmarkt. Mensen kunnen werkloos raken doordat ze hun baan verliezen. Maar ook degenen die de arbeidsmarkt op komen en op zoek gaan naar werk behoren tot de werklozen. Voorbeelden hiervan zijn schoolverlaters en herintreders. Tegelijkertijd zijn er werklozen die een baan vinden of die de arbeidsmarkt verlaten, bijvoorbeeld doordat ze de AOW-leeftijd hebben bereikt of geen resultaat verwachten van hun zoektocht naar werk. De stijging van het werkloosheidscijfer is de uitkomst van al deze plussen en minnen.

Sinds het vierde kwartaal van 2014 was in elk kwartaal het aantal toetreders groter dan het aantal terugtreders. Tegenover de 141.000 personen die in het derde kwartaal van 2019 toetraden tot de arbeidsmarkt en geen baan vonden, stonden 110.000 werklozen die zich terugtrokken van de arbeidsmarkt. Hierdoor steeg het aantal werklozen met 31.000 , de zogeheten netto-instroom vanuit de niet-beroepsbevolking. Deze was groter dan in het tweede kwartaal, toen de netto-instroom 14.000 was. Het aantal werklozen steeg dus, doordat in het afgelopen kwartaal meer mensen die niet actief waren op de arbeidsmarkt op zoek gingen naar werk en niet direct aan de slag raakten.

Tegenover die netto-instroom in de werkloze beroepsbevolking vanuit de niet-beroepsbevolking staat de netto-instroom vanuit de werkzame beroepsbevolking. Deze is al sinds het tweede kwartaal van 2014 negatief. Dat wil zeggen dat er meer werklozen werk vonden dan er mensen met werk werkloos werden. Ook in het derde kwartaal waren er meer baanvinders dan baanverliezers, maar het verschil tussen beide wordt kleiner. In het derde kwartaal verloren 69.000 werkenden hun baan. In 2018 schommelde dit aantal elk kwartaal nog rond de 60.000 . Terwijl het baanverlies groter wordt, wordt het aantal baanvinders kleiner. Het waren er 86.000 in het derde kwartaal van 2019 (tweede kwartaal: 95.000 ). Dit leidde in het derde kwartaal tot een daling van het aantal werklozen met 17.000 (tweede kwartaal: 25.000 ).

Als resultaat van de netto-instroom in de werkloze beroepsbevolking vanuit de niet-beroepsbevolking (31.000 werklozen meer) en de netto-instroom vanuit de werkzame beroepsbevolking (17.000 werklozen minder) steeg per saldo de werkloosheid in het derde kwartaal voor het eerst sinds 5,5 jaar.

Verdere daling langdurige werkloosheid
Het aantal langdurig werklozen, degenen die al een jaar of langer op zoek zijn naar werk, is gedaald naar 82.000 in het derde kwartaal van 2019. Dat zijn 28.000 langdurig werklozen minder dan een jaar eerder in hetzelfde kwartaal. Het aandeel van de werklozen die een jaar of langer op zoek zijn naar werk kwam hiermee op 27 procent. In het derde kwartaal van 2018 was dat nog 34 procent.

Begin 2015 bereikte het aandeel langdurig werklozen het hoogste punt met 44 procent. Sindsdien is dit percentage in alle leeftijdsgroepen afgenomen. Het aandeel langdurig werklozen is het grootst onder werkloze 45-plussers: in het derde kwartaal van 2019 was 53 procent van hen minstens een jaar werkloos. In het derde kwartaal van 2018 was dit nog 58 procent.

Minder arbeidspotentieel onbenut
De werkloosheidscijfers volgens de ILO-definitie omvatten niet alle mensen zonder werk die recent naar werk hebben gezocht of die direct zouden kunnen beginnen. Bovendien blijven deeltijdwerkers die meer uren willen werken buiten beschouwing. Het CBS brengt ook deze deelgroepen van het zogenoemde onbenut arbeidspotentieel in kaart. In het derde kwartaal van 2019 bestond dit uit 1,0 miljoen mensen, 120.000 minder dan een jaar eerder.

Het onbenut arbeidspotentieel bestaat uit vier deelgroepen. Het ging in het derde kwartaal van 2019 naast 301.000 werklozen (niet-seizoengecorrigeerd) om 195.000 mensen die direct beschikbaar waren voor werk, maar niet recent hebben gezocht, en om 156.000 mensen die niet beschikbaar waren, maar wel hebben gezocht. De vierde groep bestaat uit 323.000 onderbenutte deeltijdwerkers. In tegenstelling tot de andere groepen hebben zij wél betaald werk. Zij werken echter minder dan 35 uur per week in de hoofdbaan, willen meer uren werken en zijn hier ook direct voor beschikbaar.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #894
special
Weekend gifdump #111
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
©FOK.nl e.a.