Saai 'dagje Trump afzetten'

Velen hadden er naaruit gekeken, de eerste openbare verhoren in het kader van de afzetprocedure van Amerikaans president Donald Trump. De oppositie was al weken bezig met het onder ede verhoren van getuigen en af en toe sijpelde er wat sappigs uit de gesloten verhoorkamers.


George Kent (l) en Bill Taylor nemen de eed af (Foto: Chip Somodevilla/Getty Images) 

Trump wordt onderzocht, vanwege een telefoongesprek met de Oekraïense president. Volgens de Democraten wilde Trump een onderzoek starten naar zijn mogelijk toekomstig politieke tegenstander, Joe Biden, in ruil voor financiële hulp aan het land. Het welbekende quid pro quo: voor wat hoort wat. Door dit te doen zou Trump, volgens de Democraten, impliciet aan Oekraïne vragen om zich te mengen in de komende Amerikaanse verkiezingen.

De zoon van Biden werkte bij een grote energieleverancier die verdacht werd van corruptie. Vader en toenmalig Amerikaans vice-president Joe Biden zorgde er volgens geruchten voor dat de openbaar aanklager die dat onderzoek zou leiden gemakshalve werd ontslagen.

Dag 1!
Woensdag was dan de dag die je wist dat zou komen. Waarnemend-ambassadeur in Oekraïne Bill Taylor en George Kent, een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, werden aan de tand gevoeld, maar tot overtuigend bewijs kwam het allemaal nog niet echt.

Taylor verklaarde dat hij van een assistent, die een telefoongesprek tussen Trump en EU-ambassadeur Gordon Sonland opgevangen had, gehoord dat Trump meer aandacht aan Joe Biden en zijn zoon besteedde, dan aan het beleid tussen de VS en Oekraïne. Dit gesprek zou een dag na het beroemde telefoontje van Trump met de president van Oekraïne hebben plaatsgevonden.

Kent vond dat vice-president Biden niets verkeerd had gedaan, maar hij vond ook dat Oekraïne zich niet had bemoeid met het beïnvloeden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Kent beschuldigde de Russen hiervan.

Volgens beide heren was de persoonlijke advocaat van Trump, Rudy Giulliani, puur en alleen in Oekraïne om 'politieke stront' te verzamelen en geenzins de belangen van de VS te behartigen.

Een andere assistent van Taylor, David Holmes, zal vrijdag gehoord worden. Hij zal het verhaal van Taylor over het vermeende telfoongesprek ondersteunen. Ook de toenmalige ambassadeur Marie Yovanovitch zal dan onder het vergrootglas komen te liggen. EU-ambassadeur Sonland zal volgende week gehoord worden.

De Trump-familie was terecht niet onder de indruk van dag één. "Saai!", tweette zoon Eric Trump jr. De president zelf ging niet eens kijken, zo verklaarde de grote baas zelf. En misschien ook wel terecht.