FOK! Wat een weer: brrr.. koud en vrij somber

Hoi Piepeloi!  

De hemelsluizen stonden de afgelopen dagen weer wagenwijd open. Eigenlijk zien we dit jaar een verschijnsel wat we de laatste jaren steeds minder zagen. Invloed van depressies met daarbij behorende fronten en koudeputten. Met name die koudeputten zorgde weer voor heel veel regen in de gebieden die de afgelopen maanden ook al zoveel water te verwerken hadden. Toch is dit niet uitzonderlijk. In het najaar is de zee nog vrij warm en als er dan koude lucht overheen stroomt onder invloed van troggen, die weer bij depressies horen, dan krijg je langs de westkust soms echte hoosbuien. Wat wel opvalt is dat het patroon dit jaar zeer hardnekkig is met constante depressies die ons land weten te vinden. Soms is het even een paar dagen droog, maar dan staat het volgende lagedrukgebied alweer op de stoep.

Zo zagen we de afgelopen dagen dus weer een ijskoude bovenlucht boven zee en een depressie die daar in de buurt lag, en eigenlijk bleef stilhangen. Daardoor bleven de buien maar komen en gaan. Er kwam frequent onweer bij voor en ook de hagel was soms niet van de lucht. Monique spreekt uit ervaring op de onderstaande foto. 

Tegelijkertijd loste de meeste buien landinwaarts deels op. Ze kwamen ongeveer tot het midden van het land. (Onweer bij KlapMongeaul) Daarna kwam de klad er in. De oorzaak is dat het land vrij koud is. De temperatuursverschillen met de atmosfeer zijn daar niet zo groot en dat zorgt voor stabilisatie. De zee is echter veel warmer en de verschillen met de bovenlucht veel groter. Zo, dat is de bron van al die buien daar. In de lente en de zomer zien we het omgedraaide. De zee is dan veel kouder en het land veel warmer. Dan ontstaan de buien dus vooral landinwaarts.

Even wat cijfers. Uitgeest staat deze maand alweer op 100 mm, Castricum op 92, Haarlem, 85, Hoofdorp 91 mm, Hellevoetsluis 80 mm. De afgelopen twee dagen viel er het meeste, zo tussen de 40 en 60 mm. Verder eigenlijk langs de hele westkust zo'n 60 tot 90 mm. 

Droge plekken zijn er ook. In het hele oosten en deels zuiden viel er slechts 20 tot 30 mm. Collega qltel staat op slechts 24 mm. Dat is dus wel heel droog.

De komende uren moeten de buien toch wel gaan uitdoven, Dan klaart het ook een beetje op. Vervolgens koelt het af naar ongeveer 3 graden. Waar het geregent heeft kan een kleine mistbank ontstaan. 

De komende dagen zien er vrij somber uit. Er is veel bewolking en er kan wat regen vallen. De grote hoeveelheden zijn wel even voorbij, maar goed, je kan toch nat worden. Het is echt koud te noemen met 7 graden, maar op vrijdag met 5 graden wat lager. Veel zon hoeven we niet te verwachten.  

.

Kortom, de donkere dagen. Maar ik heb weinig reden tot klagen.  

Tot ziens.  


Meer weer op FOK!

Hagelbui in Rotterdam (Foto: FOK!)
Hagelbui in Rotterdam op het station.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.