OM eist 3,5 jaar voor vervoeren van 22 kilo cocaïne

Dankzij een paar oplettende politieagenten zijn tijdens een reguliere verkeerscontrole, in een verborgen ruimte in de auto van de verdachte, pakketten met in totaal 22 kilo cocaïne in beslag genomen. De officier van justitie van het Landelijk Parket eiste woensdag voor de Rechtbank Rotterdam 3,5 jaar gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest tegen de 22-jarige man uit Roosendaal.

Verborgen ruimte
Bij de reguliere verkeerscontrole op 19 juni 2019 op de A13 ter hoogte van Delft vroeg de politie de man uit Roosendaal of hij drugs bij zich had. De man antwoordde bevestigend dat hij wat hennep bij zich had en overhandigde de agenten een gripzakje hennep. Hierna besloten zij de auto te doorzoeken. In de tas waar de man het zakje uithaalde, troffen de agenten een ronde magneet aan, die vaker wordt gebruikt om verborgen ruimtes te openen. Uiteindelijk wordt zo’n verborgen ruimte ook gevonden met daarin 19 pakketten, die in totaal 22 kilo cocaïne blijken te bevatten. De aangetroffen cocaïne is in beslag genomen en heeft een straatwaarde van 572.000 euro.

Gecrypte mobieltjes
De inzittende van de auto, die op zijn naam staat, wordt aangehouden. Twee mobiele telefoons die hij bij zich draagt, worden in beslag genomen. Bij doorzoeking van zijn woning legt de politie beslag op nog eens vier mobieltjes die in zijn slaapkamer worden aangetroffen. Met vijf van deze zes telefoontoestellen blijkt gecrypt te (kunnen) worden gecommuniceerd. De officier van justitie zei tijdens de zitting: “Het is bekend dat deze gecrypte telefoons vooral in het criminele circuit worden gebruikt. Dat past dus helemaal bij feit dat verdachte zich bezighoudt met vervoeren van drugs.”

“Verdachte verklaart van niets te weten, maar dat is ongeloofwaardig en vindt geen enkele steun in de andere onderzoeksbevindingen”, stelt de officier van justitie in haar requisitoir. Uitgangspunt is dat iemand verantwoordelijk is voor wat zich in zijn bagage, auto of woning bevindt. “Verdachte moet geweten hebben wat er in de ruimte zat. Er is sprake van het opzettelijk vervoeren van cocaïne.”

Excessief geweld
Cocaïne is een harddrug die voor de gezondheid zeer schadelijk is en voor (grote) problemen zorgt in de samenleving. Gebruikers plegen strafbare feiten, in het bijzonder vermogensdelicten, om in hun cocaïnebehoefte te voorzien. Tussen rivaliserende drugsbendes vindt veel geweld plaats. In Nederland zijn de laatste jaren vele liquidaties gepleegd die in verband kunnen worden gebracht met de internationaal georganiseerde drugshandel. Cocaïne leidt ook tot geweld in het uitgaansleven. In combinatie met alcohol ontstaan explosieve situaties, niet zelden uitmondend in excessief geweld.

De officier van justitie: “De verdachte heeft een actieve en substantiële bijdrage willen leveren aan het in stand houden van deze vormen van criminaliteit. Het heeft niet aan hem gelegen dat de drugs zijn onderschept. Voorts heeft verdachte geen inzicht willen bieden in de redenen die hem ertoe hebben gebracht het bewezenverklaarde te plegen. Dat betekent dat er ook geen omstandigheden zijn die in het voordeel van verdachte werken. Hij is niet eerder veroordeeld. Daar houd ik wel rekening mee.”

Volgens de richtlijn van het OM voor vervoeren van 20-50 kilo harddrugs is een gevangenisstraf van 3,5 jaar het uitgangspunt voor zogenoemde first offenders. De rechtbank doet op woensdag 27 november uitspraak.