Laatste WK-rally afgelast, na 15 jaar weer niet-Franse wereldkampioen

Het wereldkampioenschap rally is voorbij en dat was nog niet de bedoeling. Donderdag had de afsluitende Rally van Australië plaats moeten vinden, maar de bosbranden in de staat New South Wales gooien roet in het eten.

Aanvankelijk werd nog geprobeerd om een andere route te vinden, mogelijk wat ingekort, maar wel buiten de bosbranden om. Dat leek enige kans van slagen te hebben, tot de bosbranden ook die kant op gingen en alsmaar heviger werden, waarop werd besloten om het evenement helaas - maar logischerwijze - af te gelasten.

In New South Wales is de noodtoestand afgeroepen en volgens de voorzitter van het organisatiecomité, Andrew Papadopoulos, zou het uiteraard geen goed idee zijn om een rally met meer dan duizend betrokkenen die kant op te laten gaan. Ook het afsluitende gala in Sydney van maandagavond is afgelast.

De titelstrijd was drie weken eerder al beslist, maar hadden we helaas even gemist, dus bij dezen: de Estse Toyota-coureur Ott Tänak heeft met navigator Martin Järveoja de wereldtitel gepakt. Daarmee komt een einde aan de Franse hegemonie; na Petter Solberg in 2003 won Sébastien Loeb negen wereldtitels op rij, gevolgd door zes stuks van Sébastien Ogier.

De Belgische Hyundai-coureur Thierry Neuville sluit het WK voor het vierde jaar op rij en de vijfde keer in zijn loopbaan als tweede af, Ogier is de nummer drie.