Soeverein Kampong declasseert Herakles in EHL

Een soeverein Kampong heeft in Barcelona op eenvoudige wijze de KO4 van de Euro Hockey League bereikt. De Utrechtse formatie declasseerde in het Pau Negre stadion het Belgische Herakles met liefst 6-0. Jip Janssen vertolkte een hoofdrol met twee benutte strafcorners.

Kampong is daardoor na de reeds geplaatste landskampioen Bloemendaal de tweede Nederlandse ploeg die volgend jaar met Pasen gaat strijden om de titel in de EHL. De andere teams zijn Mannheimer, Rot-Weiss Köln, Uhlenhorst, Royal Leopold en Club Egara. Dinamo Kazan en Surbiton strijden later deze zondag om het laatste ticket.

Jip Janssen scoort al na 25 seconden
Kampong verwachtte in Barcelona tegen Royal Heracles een zware middag tegemoet te gaan, maar zat binnen een minuut al in een zetel tegen de nummer drie van België van vorig seizoen. Bjorn Kellerman sloeg een rollertje richting het doel van het Herakles-doelman Timmermans, maar de goalie schoot de bal onnodig hoog weg: strafcorner. Met dat buitenkansje wist Jip Janssen wel raad. Hij pushte de bal laag en hard door de benen van de Herakles-doelman: 1-0. Er waren toen 25 seconden gespeeld.

Kampong wilde meteen doordrukken, maar liep in de counter bijna tegen een tegentreffer aan. Oud-international Amaury Keusters verscheen helemaal vrij voor het doel, haalde uit met zijn backhand maar doelman David Harte redde met zijn klomp. Het eerste kwart eindigde daardoor met 1-0 tussenstand.

Het tweede kwart was amper begonnen of het was al 2-0. Pieters nam een vrije slag, Bjorn Kellerman speelde Boet Phijffer aan in de cirkel, die de bal fraai binnen tipte: 2-0. De Belgen hadden die treffer amper verwerkt of het was al 3-0. Opnieuw was het strafcorner en wederom zette Janssen zich met succes achter de bal.

Aan het slot van de eerste helft zetten Herakles voor het eerst echt aan. De Belgen, waar de Nederlander Rob Haantjes de assistent is, forceerde ook een paar strafcorners, maar slaagde er niet in Harte te verslaan. Eenmaal lukte dat wel, maar toen was daar international Robbert Kemperman die met de stick de bal van de lijn haalde.

Profiteren
Nadat Kampong zowel aan het begin van het eerste als tweede kwart had gescoord, zou je verwachten dat Herakles aan het begin van kwart drie wel scherp zou zijn. Dit was echter niet het geval. Kampong profiteerde daar direct van door de wedstrijd te beslissen. De Ridder speelde de bal voor, opnieuw Boet Phijffer tipte raak: 4-0.

Daarmee was de wedstrijd ook helemaal geen wedstrijd meer. Herakles geloofde het wel en Kampong speelde frivool verder. Dat resulteerde nog in doelpunten voor Martijn Havenga (SC, 5-0), Bjorn Kellerman (6-0).