UFC: kampioen in het middengewicht nu onbetwist, zware KO Tafa

Israel Adesanya is de nieuw gekroonde koning in het middengewicht bij de UFC. Binnen twee jaar heeft de Nigeriaanse Nieuw-Zeelander en voormalig Glory-kickbokser zich opgewerkt van 'leuk vechtertje' tot UFC-kampioen. In Melbourne werd thuisvechter en regerend kampioen Robert Whittaker in de tweede ronde verslagen.


Adesanya verslaat Whittaker in de tweede ronde (Foto: Getty images)

In het kickboksen waren de gevechten van Adesanya ook al genieten. Toch waren meer dan tachtig gevechten in de ring, met slechts vijf verloren partijen, niet genoeg voor The Last Stylebender. In MMA zat het grote geld en met de twee à drie gevechten per jaar bij Glory was geen droog brood te verdienen.

Zaterdagnacht mocht de Nigeriaan de negen kilo zware gouden kampioensgordel bij zijn moeder om doen. Champ Whittaker, ijzersterk in de UFC tot nu toe, werd in de tweede ronde moeiteloos knockout geslagen.


Adesanya ontwijkt een harde stoot van Whittaker (Foto: Getty images)

The Reaper was van plan om Adesanya met volume neer te krijgen, maar het lichaam van Adesany wilde hier niet aan meewerken. Als een rubberpop wist hij de vele stoten van Whittaker te ontwijken, om daarna met zijn lange armen uiterst acuraat te counteren. In de laatste seconde van de eerste ronde wist de 30-jarige Adesany zijn 28-jarige opponent het canvas op te slaan. Whittaker werd letterlijk gered door de bel.

De tweede ronde verliep als de eerste. Een groot aantal stoten en trappen probeerde het hoofd van de romp van Adesanya te scheiden, maar de Nigeriaan draaide, tolde en verdedigde ultiem. Het gezicht van Whittaker begon daarom al snel te bloeden.

Halverwege de tweede ronde had Adesanya er genoeg van. Whittaker kwam met het offensief, maar twee rake klappen van Adesanya deed Whittaker op de grond belanden. Adesanya sprong op zijn tegenstander, maar de Nieuw-Zeelander had al geen notie meer van de tussenkomende scheidsrechter. 

Adesanya is de nieuwe, en tweede Afrikaanse, onbetwiste koning in de UFC.

Al Iaquinta vs Dan Hooker
In het voorprogramma mocht nummer vijftien van de ranglijst het opnemen tegen de makelaar Al Iaquinta, nummer vijf op de ranglijst. Het verschil op de ranglijst wed geen seconde waargemaakt door Iaquinta. Kortweg gezegd, Hooker liet hem gedurende de drie ronden van vijf minuten alle acht hoeken van de octagon zien.


Straffe jab van Dan Hooker (Foto: Getty images)

Zonder twijfel is dit de grootste overwinning van Hooker sinds hij overstapte van het vedergewicht naar de 155 lbs-divisie en misschien ook wel de indrukwekkendste. Zijn arsenaal aan stoten en zijn timing waren gewoon teveel tegen de stugge Iaquinta, die als enige vechter vijf ronden met huidig kampioen Khabib Nurmagomedov wist te overleven. 

Hooker wist direct wie zijn volgende tegenstander moest worden. Dustin Poirier, vorige maand nog titelkandidaat, maar nu misschien het volgende slachtoffer van een ontketende Hooker. 

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Volg dan hier het FOK! MMA-forum!

Volledige uitslag en daarna nog wat hoogtepunten van UFC 243:
Israel Adesanya verslaat Robert Whittaker na KO (stoten, ronde 2)

Dan Hooker verslaat Al Iaquinta na jurybesluit (30-27 x2, 30-26)
Sergey Spivac verslaat Tai Tuivasa na opgave (verwurging, ronde 2)
Dhiego Lima verslaat Luke Jumeau na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Yorgan de Castro verslaat Justin Tafa na KO (stoten, ronde 1)
Jake Matthews verslaat Rostem Akman na jurybesluit (30-27 x3)
Callan Potter verslaat Maki Pitolo na jurybesluit (29-28 x3)
Brad Riddell verslaat Jamie Mullarkey na jurybesluit (29-27, 30-26 x2)
Megan Anderson verslaat Zarah Fairn Dos Santos na opgave (verwurging, ronde 1)
Ji Yeon Kim verslaat Nadia Kassem na TKO (stoten, ronde 2)
Khalid Taha verslaat Bruno Silva na opgave (verwurging, ronde 3)